AnasayfaBlogRisk Almaya Teşvik Etmek Yöneticilerin Görevidir
Risk Yönetimi

Risk Almaya Teşvik Etmek Yöneticilerin Görevidir

05 Mart 2015
Beyaz ve gri tekir bir kedi cam bir akvaryumun önünde oturuyor. Patilerini kâsenin kenarına dayamış olan kedi, sabit bir şekilde içinde yüzen sarı bir Japon balığına bakıyor. Balık berrak, mavi renkli suda asılı durmakta ve kâsenin camı kedinin yüzünü çarpık bir şekilde yansıtmaktadır. Japon balığının yüzgeçleri hafifçe çırpınıyor ve siyah gözleri kediye odaklanmış durumda. Kedinin tüyleri hafifçe kabarmış ve balığı izlerken bıyıkları seğiriyor.
Risk Almaya Teşvik YoluYolun TanımıOlumlu Etkisi
ÖdüllendirmekRisk alan çalışanları, ek izin günü ya da ikramiye gibi ödüllerle takdir etmek.Hem risk alan çalışanları motive eder hem de diğerlerini teşvik eder.
Yetki VermeÇalışanlara, kritik kararları alabilme ve risk alabilme yeteneği vermektir.Çalışanlar daha büyük projelere ve daha fazla kar getirici işlere yönelme eğilimindedir.
Vizyonun İyi AnlatılmasıŞirketin hedeflerini, niyetlerini ve nereye gitmek istediğini açıkça çalışanlara iletim.Çalışanların risk alma konusundaki anlayışlarını ve beklenen sonuçları bilerek hareket etmeleri sağlar.
Tebrik EtmekRisk almış çalışanları, tüm personelin önünde onure etmek ve başarılarını kutlamak.Risk alan çalışanın motivasyonunu artırır ve diğerlerini de risk almaya özendirmiş olur.
İlham VermekYöneticinin risk almış ve başarılı olmuş olması, çalışanların üzerinde bir örnek teşkil eder.Yöneticinin risk aldığını görerek, diğer çalışanlar da eninde sonunda risk alma konusunda cesaret bulabilirler.
Bireysel Gelişime TeşvikÇalışanların, kişisel ve profesyonel gelişimleri için risk almayı öğrenmeleri ve teşvik edilmeleri.Çalışanların sürekli kişisel gelişim ve ilerleme hedeflemesi, risk almayı bir araç olarak görmelerini sağlar.
Yeniliklere AçıklıkRisk almayı, şirket içinde yenilikçi düşüncelerin ve yaklaşımların önünü açan bir süreç olarak görme.Çalışanlar, risk almanın ve yenilikçi olmanın teşvik edildiği bir ortamda, daha yaratıcı ve verimli olabilirler.
BilgilendirmeRisklerin doğru bir şekilde anlaşılmasını ve gerektiği zaman alınmasını sağlamak için bilgilendirme.Çalışanlar, doğru risk alma stratejileri konusunda eğitimli olduklarında, hem bireysel hem de şirket başarısı için daha etkili riskler alabilirler.
DesteklemekRisk alan çalışanları moral ve motivasyon anlamında desteklemek.Risk alırken oluşabilecek olumsuzluğa karşı çalışanlarda güvence hissi yaratır ve cesaretini artırır.
Pozitif Ortam OluşturmakRisk almanın ve başarısızlığın şirket kültüründe kabul edilebilir bir durum olduğu bir ortam oluşturmak.Çalışanlar, başarısızlık riski olsa bile, yeni fikirleri deneme ve risk alabilme konusunda daha rahat hissederler.

Planlanmış ve iyi hesaplanmış riskler elbette şirket için faydalıdır. Sonucu olumsuz olacağı bilinen risklerin aksine bireysel ve kurumsal riskler şirkete faydaları olduğu görülmüştür.

Risk almak bir piramit gibi tabandan en üst pozisyona kadar sırasıyla ilerlemelidir. Eğer çalışanlarınız risk almaya yanaşmıyorsa onları bu konuda teşvik etmek yöneticilerin görevidir. Peki nasıl ?

Risk almaya teşvik etmenin yolları

Ödüllendirin

Risk alan çalışanları ödüllendirin. Örneğin onlara normal izinlerinin dışında birgün izin verin. Ya da ikramiye gibi diğer çalışanları etkileyecek ödüller verin. Bu hem risk alan çalışanı hem de diğer çalışanları risk almaya teşvik edecektir.

Yetki verin

Risk almak her zaman yetki gerektirmese de kritik riskler için karar verme yetkisinin verilmesi gerekir. Çalışanların daha fazla bireysel karar verebilmeleri için onlara risk alma yetkisi verin. Onlara daha fazla özgürlük verdiğinizde küçük projelerle uğraşmak yerine daha büyük projelere ve daha fazla kar getirici işlere yöneleceklerdir.

Vizyonunuzu iyi anlatın

Şirketin hedeflerini ve nereye varmak istediğini çalışanlara iyi bir şekilde anlatın. Alacakları risklerin nereye götürmesi gerektiğini ve şirketi nereye taşımak istediğinizden bahsedin. Onlara bu hedefte hangi rolde olduğunu ve ondan ne beklendiğini altını çizerek anlatın. Çalışanın rolünü bilmesi, ona "artık başarması" gerektiğini ve risk almanın kaçınılmaz olduğunu bilmesini sağlayacaktır.

Tebrik edin

Risk alan çalışanları ödüllendirmek genellikle iki kişi arasında olduğundan diğer çalışanların bunu bilmesi zor olabilir. Ama daha büyük bir ödül olan onure etmek çalışanlara maddi olarak sağlayamayacağınız bir ödüldür. Risk alan çalışanı tüm personelin arasında tebrik edin. Herkesin görebileceği panolara ilanlar bırakın. Bu hem çalışanı teşvik edecek, hem de diğer çalışanları risk almaya özendirecektir.

İlham verin

Astlar genellikle üstlerinin davranışlarını deneyim olarak bilir ve tekrarlarlar. Yetkiye sahip olan kişinin hata yapmayacağını düşünerek hata yapmaktan kaçınırlar. Yöneticiyi takip eden çalışanların olduğu bir işletmede en iyi teşvik yöneticinin risk almasıdır. Risk ile ilgili konuşmalar yapın, bildiriler dağıtın. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi tüm çalışanlara anlatın. Risk alarak başardığınızı ve şirketin şu anki konumunu doğru riskler almak sayesinde olduğunu belirtin. Eğer yöneticiler risk alırsa, çalışanlarda eninde sonunda onları takip edeceklerdir.

Risk almaya teşvik etmenin yolları nelerdir?

Ödüllendirin. Yetki verin. Vizyonunuzu iyi anlatın. Tebrik edin. İlham verin.

Ödüllendirmek risk almaya nasıl teşvik eder?

Risk alan çalışanları ödüllendirin. Örneğin onlara normal izinlerinin dışında birgün izin verin. Ya da ikramiye gibi diğer çalışanları etkileyecek ödüller verin. Bu hem risk alan çalışanı hem de diğer çalışanları risk almaya teşvik edecektir.

Yetki vermek risk almaya nasıl teşvik eder?

Çalışanların daha fazla bireysel karar verebilmeleri için onlara risk alma yetkisi verin. Onlara daha fazla özgürlük verdiğinizde küçük projelerle uğraşmak yerine daha büyük projelere ve daha fazla kar getirici işlere yöneleceklerdir.

Ödüllendirmek, Risk alan çalışanları, ek izin günü ya da ikramiye gibi ödüllerle takdir etmek, Hem risk alan çalışanları motive eder hem de diğerlerini teşvik eder, Yetki Verme, Çalışanlara, kritik kararları alabilme ve risk alabilme yeteneği vermektir, Çalışanlar daha büyük projelere ve daha fazla kar getirici işlere yönelme eğilimindedir, Vizyonun İyi Anlatılması, Şirketin hedeflerini, niyetlerini ve nereye gitmek istediğini açıkça çalışanlara iletim, Çalışanların risk alma konusundaki anlayışlarını ve beklenen sonuçları bilerek hareket etmeleri sağlar, Tebrik Etmek, Risk almış çalışanları, tüm personelin önünde onure etmek ve başarılarını kutlamak, Risk alan çalışanın motivasyonunu artırır ve diğerlerini de risk almaya özendirmiş olur, İlham Vermek, Yöneticinin risk almış ve başarılı olmuş olması, çalışanların üzerinde bir örnek teşkil eder, Yöneticinin risk aldığını görerek, diğer çalışanlar da eninde sonunda risk alma konusunda cesaret bulabilirler, Bireysel Gelişime Teşvik, Çalışanların, kişisel ve profesyonel gelişimleri için risk almayı öğrenmeleri ve teşvik edilmeleri, Çalışanların sürekli kişisel gelişim ve ilerleme hedeflemesi, risk almayı bir araç olarak görmelerini sağlar, Yeniliklere Açıklık, Risk almayı, şirket içinde yenilikçi düşüncelerin ve yaklaşımların önünü açan bir süreç olarak görme, Çalışanlar, risk almanın ve yenilikçi olmanın teşvik edildiği bir ortamda, daha yaratıcı ve verimli olabilirler, Bilgilendirme, Risklerin doğru bir şekilde anlaşılmasını ve gerektiği zaman alınmasını sağlamak için bilgilendirme, Çalışanlar, doğru risk alma stratejileri konusunda eğitimli olduklarında, hem bireysel hem de şirket başarısı için daha etkili riskler alabilirler, Desteklemek, Risk alan çalışanları moral ve motivasyon anlamında desteklemek, Risk alırken oluşabilecek olumsuzluğa karşı çalışanlarda güvence hissi yaratır ve cesaretini artırır, Pozitif Ortam Oluşturmak, Risk almanın ve başarısızlığın şirket kültüründe kabul edilebilir bir durum olduğu bir ortam oluşturmak, Çalışanlar, başarısızlık riski olsa bile, yeni fikirleri deneme ve risk alabilme konusunda daha rahat hissederler
Risk Almaya Teşvik Etmek Yöneticilerin Görevidirişletmelerde risk yönetimi kurumsal risk yönetimi risk risk yönetim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584