AnasayfaBlogResepsiyonist Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Resepsiyonist Nedir? Ne İş Yapar?

26 Haziran 2021
Bir kadın iki eliyle önünde modern bir akıllı telefon tutuyor. Dikkatle ekrana bakıyor ve bir aramaya odaklanmış durumda. Arka plan hafif bulanık, ön planda ise yine bulanık olan bir tabelanın bulunduğu cam bir kasa var. Kadın açık renkli bir bluz giymiş ve saçlarını geriye doğru toplamış. Hafifçe gülümsüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Telefonda olup bitenlerden memnun ve meşgul görünüyor.
KonuAçıklamaAyrıntılar
Resepsiyonistin TanımıOtel, turizm işletmeleri, ofis veya kurumsal firmalarda müşteriyi karşılama ve yönlendirme işlemlerini yapan kişi.Müşteriyle ilgili tüm başvuruların ve taleplerin koordine edilmesi
Önemli ÖzelliklerAnlama ve konuşma becerisi, en az bir yabancı dil bilme, düzgün dış görünüş, kişisel temizlik, kuvvetli hafıza.Özellikle turizm sektöründe, bir resepsiyonistin başarısı, bu özelliklere sahip olmasına büyük ölçüde bağlıdır.
GörevlerMüşterileri karşılamak, konaklama belgesi doldurtmak ve odalarını ayarlamak, bir önceki shiftten kalan yapılacaklar listesini uygulamak.Resepsiyonist, otelde veya işletmede tüm işlemleri düzenlemekten sorumludur.
Çalışma OrtamıOtel, turizm işletmeleri, ofisler, kurumsal firmalar, özel hastaneler, rezidanslar, büyük şirketlerin karşılama bölümleri.Resepsiyonistin çalışma yeri, genellikle müşterilerle doğrudan iletişim kurduğu bir alandır.
Ön Büro ElemanlarıÖn Büro Müdürü, Gece Müdürü, Ön Büro Şefi, Resepsiyonist, Ön Kasa Memuru, Concierge Şefi, Taşıyıcı/Karşılayıcı Personel, Rezervasyon Memuru, Santral Memuru, Danışma.Resepsiyonist, ön büro departmanının sadece bir parçasıdır ve bu departmanın tüm işleyişi için bir takım çalışması gereklidir.
Teknoloji BilgisiMS Office (Word, excel) ve opera PMS otel programlarını iyi kullanabilme.Resepsiyonist, otel işlemlerini daha verimli ve düzenli bir şekilde yürütmek için teknoloji bilgisine sahip olmalıdır.
Empati YeteneğiMüşterinin halinden anlama ve ona uygun hizmet verme yeteneği.Bu özellik, müşterinin kendini değerli ve anlaşılmış hissetmesine yardımcı olur.
İş Stresi YönetimiGüç durumlarda kendine hâkim olabilme ve gereksiz panik oluşturmama yeteneği.Resepsiyonistin bu yeteneği, hem müşterilere karşı hem de çalışma ortamına karşı profesyonellik sağlar.
Düzgün Yazı Yazma YeteneğiBir sonraki mesaiye devredilen iletişimin okunaklı ve en iyi bilgiyi aktaran biçimde olmalı.Bu özellik, iş sürekliliğini ve organizasyonunu sağlar.
Mesleğe SevgiResepsiyonist mesleğini sevmeli ve bu işe gönülden bağlı olmalıdır.Mesleği seven bir resepsiyonist, her durumda güler yüzlü, anlayışlı ve sabır gösterir.

Resepsiyonist, otelin yüzüdür. Bir insanla ilk tanıştığımızda o insanın yüzündeki gülümseme ve samimiyet biz de bir sıcaklık ve memnuniyet oluşturur. Aynen bunun gibi bir otele ilk girdiğimizde de resepsiyonistin davranışları, samimiyeti ve ilgisi o otele karşı biz de memnuniyet meydana getirir. Müşterilerin bir otelden memnun ayrılmaları bir daha ki sefere yine aynı oteli tercih etmelerinde etkili olan en önemli unsurlardan biri resepsiyonisttir.

Müşteri otele gelmeden rezervasyon yaptırmak için resepsiyonistle görüşür. Otele geldiğinde odasına yerleşmek için resepsiyonistle muhatap olur. Otelde kaldığı süre boyunca ihtiyaçlarını gidermek, isteklerini karşılamak için resepsiyonu arar. Otelde kaldığı süre boyunca en çok muhatap olduğu kişi resepsiyonisttir.

Yapılan bir araştırmaya göre turizm işletmelerinde müşterilerin her defasında aynı oteli tercih etmelerindeki en önemli katkının ön büro departmanı olduğu saptanmış. Ön büro departmanı müşterilerin otel hakkında ilk ve son izlenimlerini edindiği yerdir.

Ön büro otelin merkezidir. Tüm işler ön büro departmanından yürütülür. Ön büro departmanı diğer bölümlerle iletişim halindedir. Müşteriyle otel arasındaki ilişkiyi ön büro sağlar. Otele imaj kazandıran en önemli bölümdür. Ön büro departmanı nitelikli eleman çalıştırılması gereken bir bölümdür. Burada açıklamamız gereken bir nokta var.

Ön büro elemanıyla resepsiyonist kelimelerinin birbirine karıştırılması. Ön büro elemanı kavramı eksik bir kavramdır. Resepsiyonist ön büro elemanıdır. Ama ön büro departmanında çalışan diğer kişilerde ön büro elemanıdır. O nedenle şöyle demek daha doğru olur: Ön büro departmanı ön büro elemanlarından oluşur. Resepsiyonist de bu elemanlardan biridir.

Ön büro elemanı derken sadece resepsiyonist kastedilmez. Ön büro departmanını oluşturan personel dağılımı şu şekildedir:

  • Ön büro müdürü

  • Gece Müdürü

  • Ön büro Şefi

  • Resepsiyonist

  • Ön Kasa Memuru

  • Concierge Şefi

  • Taşıyıcı/Karşılayıcı Personel

  • Rezervasyon Memuru

  • Santral Memuru

  • Danışma

Resepsiyonist Nedir?

Otel, turizm işletmeleri, ofis veya kurumsal firmalarda müşteriyi karşılama ve yönlendirme işlemlerini yapan kişiye resepsiyonist denir. Konaklama işletmelerinde resepsiyonist, ön büro elemanlarından biridir. Müşteriyi karşılayan, müşterinin giriş çıkış işlemlerini yapan kişi resepsiyonisttir. Sadece rezervasyondan ve kayıt işlemlerinden sorumlu olan kişiye ise rezervasyon memuru adı verilir.

Günümüzde resepsiyonist sadece otellerde değil özel hastanelerde, rezidanslarda, büyük şirketlerin karşılama bölümlerinde de çalışabilir.

Resepsiyonist otelin yüzü olduğu için psikolojik ve fizyolojik açıdan bazı özelliklere sahip olması gerekir. Resepsiyonsitte aranan özellikler:

  • Anlama ve konuşma becerisi çok iyi olmalıdır. Müşteriyi doğru anlayabilmeli ve akıcı cevaplar verebilmelidir.

  • En az bir yabancı dil bilmelidir. Resepsiyonistin yabancı dil bilmesi onun için avantaj değil, bir zorunluluktur. Yabancı dili akıcı şekilde konuşmalıdır.

  • Dış görünüşü çok önemlidir. Düzgün bir fiziki yapısı, güler yüzlü ve sakin bir görünüme sahip olmalıdır.

  • Resepsiyonist kişisel temizliğine çok dikkat etmelidir. Temiz ve itinalı giyinmelidir.

  • Kuvvetli bir hafızası olmalıdır. Otelde kalan müşteriye ismiyle hitap etmesi, müşterinin özel zevk ve tercihlerini hatırlaması resepsiyonistte aranan özelliklerdendir. Çünkü böyle bir resepsiyonistle muhatap olan müşteri kendine değer verildiğini ve bu kurumun diğerlerinden farklı olduğunu düşünür. 

  • Resepsiyonist mesleğini çok sevmelidir. Hizmet sektöründe çalışmak, insanlarla sürekli iletişim içinde olunduğundan yorucudur. Devamlı güler yüzlü, tatlı dilli, anlayışlı bir resepsiyonist olabilmek için mesleği çok sevmek gerekir. 

  • Resepsiyonist güç durumlarda kendine hâkim olabilmelidir. Gereksiz paniklemelerden kaçınmalıdır.

  •  Resepsiyonist herkesle geçinebilen biri olmalıdır. Müşterileri memnun ettiği gibi iş arkadaşlarıyla da sorunsuz, koordineli bir biçimde çalışabilmelidir. 

  • Resepsiyonist teknolojik aletleri iyi kullanmalıdır. MS Office (Word, excel) ve opera PMS otel programını iyi kullanmalıdır.

  • Resepsiyonist düzgün ve okunaklı yazı yazma yeteneğine sahip olmalıdır. Bu özelliği belirtmemiz size ilginç gelebilir. Çünkü resepsiyonist işini bitirince bir sonraki mesai arkadaşına işlerini devreder. Shift devrinden sonra önceki resepsiyonistin yazdığı yazılar okunaklı olmazsa işler yarım kalır. 

  • Resepsiyonist empati kurabilmelidir. Karşısındaki müşterinin halinden anlayabilmesi, şikayetlerini giderebilmesi için empati kurması şarttır.

  • Kısacası resepsiyonist güvenilir, deneyimli, gayretli, anlayışlı, zeki, düzenli, temiz, kültürlü ve sabırlı olmalıdır.

Resepsiyonist Ne İş Yapar?

Resepsiyonist çalıştığı kurumun eli ayağı gibidir. Oldukça yorucu bir iş yapar. Resepsiyonistin görevleri şunlardır:

  • Müşterileri karşılamak, konaklama belgesi doldurtmak ve odalarını ayarlamak,

  • Bir önceki shiftten kalan yapılacaklar listesini uygulamak ve yapılamayanları bir sonraki shifte devretmek,

  • Müşteri şikâyetlerini dinlemek ve gerekli bölümlere iletmek. Küçük, önemsiz görünen sorunlara dahi ciddi şekilde yaklaşmak. Müşteri şikâyeti dinlerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalarda var: Müşteriyle tartışmamak, müşterinin şikâyeti ne olursa olsun çözmeye çalışmak, müşteri sinirliyse sakinleşmesini sağlamak, sorun resepsiyonistin yetkisini aşıyorsa ilgili bölüme yönlendirmek,

  • Gerektiği zaman oda değişikliği yapmak,

  • Müşterilere mesaj bırakıldıysa o mesajı almak ve müşteriye iletmek,

  • Müşteriler uyandırılmak isterlerse onları uyandırmak. Müşteri uyandırmalarını takip etmek ve santrale bildirmek,

  • Müşterilere her konuda bilgi vermek,

  • Müşterilere otelin çevresinde gerçekleşen kültürel, sanatsal etkinlikler; otel ve şehir hakkında bilgilendirme yapmak,

  • Müşterilerin emanetlerini saklamak. İlgili formu doldurtmak ve emaneti eksiksiz şekilde iade etmek,

  • Müşterilerin tüm harcamalarını kaydetmek. Hesabın her an ödemeye hazır hale getirilmesini sağlamak,

  • Oda anahtarlarının sürekli kontrolünü yapmak,

  • Boş, dolu ve satışa hazır olmayan odaların envanterini tutmak, 

  • Müşterilerin bilgilerini sisteme girmek ve polise bildirmek,

  • Telefonlara cevap vermek,

Resepsiyonist Nasıl Olunur?

Resepsiyonist olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekir. Ancak günümüz şartlarında herkes lise hatta üniversite mezunu olduğu için resepsiyonist olmak için bazı donanımlara da sahip olmak lazım. Resepsiyonist olmak için meslek yüksekokulu veya lisans Turizm Ve Otelcilik Bölümünü bitirmek gereklidir.

Ayrıca İngilizceyi iyi derecede akıcı konuşabilmek resepsiyonist olabilmenin en önemli şartlarındandır. Eğer 2 veya 3 yabancı dil konuşabiliyorsanız bu alanda iş bulmak daha kolay olacaktır. Ayrıca MS Office programları, otel ön büro programı ve opera PMS otel programını iyi kullanmak resepsiyonist olmak için istenen özellikler arasındadır.

İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu

Resepsiyonistin Tanımı, Otel, turizm işletmeleri, ofis veya kurumsal firmalarda müşteriyi karşılama ve yönlendirme işlemlerini yapan kişi, Müşteriyle ilgili tüm başvuruların ve taleplerin koordine edilmesi, Önemli Özellikler, Anlama ve konuşma becerisi, en az bir yabancı dil bilme, düzgün dış görünüş, kişisel temizlik, kuvvetli hafıza, Özellikle turizm sektöründe, bir resepsiyonistin başarısı, bu özelliklere sahip olmasına büyük ölçüde bağlıdır, Görevler, Müşterileri karşılamak, konaklama belgesi doldurtmak ve odalarını ayarlamak, bir önceki shiftten kalan yapılacaklar listesini uygulamak, Resepsiyonist, otelde veya işletmede tüm işlemleri düzenlemekten sorumludur, Çalışma Ortamı, Otel, turizm işletmeleri, ofisler, kurumsal firmalar, özel hastaneler, rezidanslar, büyük şirketlerin karşılama bölümleri, Resepsiyonistin çalışma yeri, genellikle müşterilerle doğrudan iletişim kurduğu bir alandır, Ön Büro Elemanları, Ön Büro Müdürü, Gece Müdürü, Ön Büro Şefi, Resepsiyonist, Ön Kasa Memuru, Concierge Şefi, Taşıyıcı/Karşılayıcı Personel, Rezervasyon Memuru, Santral Memuru, Danışma, Resepsiyonist, ön büro departmanının sadece bir parçasıdır ve bu departmanın tüm işleyişi için bir takım çalışması gereklidir, Teknoloji Bilgisi, MS Office (Word, excel) ve opera PMS otel programlarını iyi kullanabilme, Resepsiyonist, otel işlemlerini daha verimli ve düzenli bir şekilde yürütmek için teknoloji bilgisine sahip olmalıdır, Empati Yeteneği, Müşterinin halinden anlama ve ona uygun hizmet verme yeteneği, Bu özellik, müşterinin kendini değerli ve anlaşılmış hissetmesine yardımcı olur, İş Stresi Yönetimi, Güç durumlarda kendine hâkim olabilme ve gereksiz panik oluşturmama yeteneği, Resepsiyonistin bu yeteneği, hem müşterilere karşı hem de çalışma ortamına karşı profesyonellik sağlar, Düzgün Yazı Yazma Yeteneği, Bir sonraki mesaiye devredilen iletişimin okunaklı ve en iyi bilgiyi aktaran biçimde olmalı, Bu özellik, iş sürekliliğini ve organizasyonunu sağlar, Mesleğe Sevgi, Resepsiyonist mesleğini sevmeli ve bu işe gönülden bağlı olmalıdır, Mesleği seven bir resepsiyonist, her durumda güler yüzlü, anlayışlı ve sabır gösterir
Resepsiyonist Resepsiyonist nedir Resepsiyonist ne iş yapar Resepsiyonist maaşları Resepsiyonist nasıl olunur
Genç bir kadın balkonda durmuş, uzaklara bakmaktadır. Beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçlarını topuz yapmış ve yüzünde sıcak bir gülümseme var. Balkon, uzakta tepelerin ve ağaçların yer aldığı huzurlu bir manzaraya bakmaktadır. Güneş batıyor ve gökyüzü turuncu, sarı ve pembenin güzel bir karışımı. Kadın ellerini korkuluklara dayamış, kendinden emin bir şekilde durmakta ve merakla dışarı bakmaktadır. O anın güzelliğine kapılmış, yüzünde neşe ve memnuniyet ifadesi var.
Nurcan Büyükelyas
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. Amerika’da bulunduğu dönemde ‘’Tesol’’ ve ‘’Child Psychology’’ sertifikalarını aldı. Anaokullarında çalıştı. Türkiye’de ise çeşitli kurslarda Arapça öğreticiliği yaptı. Orta derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.