AnasayfaBlogPython Programlama Nedir?
Teknoloji

Python Programlama Nedir?

29 Ocak 2021
Gözlüklü ve turuncu gömlekli bir kadın bilgisayar ekranının önünde oturmaktadır. Kadın dikkatle ekrana bakıyor, gözleri odaklanmış ve ağzı hafifçe açık. Arkasında beyaz metinli yeşil ve siyah bir tabela var. Ön planda kadının yüzü yakından çekilmiş, gözlükleri ışığı yansıtıyor. Görüntüde ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi ve siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi görülüyor. Kadının yüzü bilgisayar ekranının parlak beyazı ve arka planın koyu tonları tarafından aydınlatılıyor. Kadın derinden meşgul ve ekrandakine odaklanmış görünüyor, ifadesi bir ilgi ve düşünceyi yansıtıyor.
Python Kodlama Dili Nedir?Neden Tercih Edilir?Kimler Tarafından Kullanılır?
Yorumlanmış, etkileşimli, nesne yönelimli ve çok çeşitli uygulamalarda kullanılan genel amaçlı bir programlama dilidir.Yapay zeka, makine öğrenimi, web uygulamaları veya analitik alanında çalışmak için idealdir. Kullanımı kolay ve güçlü bir dildir.Yeni başlayan kodlayıcılar, web ve mobil uygulama geliştiricileri, yazılım mühendisleri, veri bilimciler ve kuruluşlar tarafından kullanılır.
Her sistem mimarisinde çalışabilen ve hemen hemen her yerde bulunan evrensel bir dildir.Üst düzey veri yapıları, dinamik yazım ve dinamik bağlama gibi özellikler içerir.Mozilla, Google, Microsoft, Netflix, Uber ve Dropbox gibi büyük şirketler tarafından kullanılır.
Python, genişletilebilir bir dil olup, sistem çağrıları yapabilir ve C veya C++ ile yazılmış kod çalıştırabilir.Web uygulamaları oluşturmak daha az çaba ve enerji gerektirir; ayrıca daha iyi bir programcı olmayı sağlar.Finans şirketleri Python geliştiricilerini işe alır.
Python kodu veya talimatlarını okuyabilen ve onları 'byte kodu' olarak adlandırılan ara dili eşdeğer bir forma çevirebilen bir yorumlayıcıdır.Python, hata yönetimi konusunda da son derece verimli olup, koda veya talimatlara yönelik hataları hemen belirler ve hata mesajları gösterir.Tıp ve farmakoloji, biyoloji ve biyoinformatik, nörobilim ve psikoloji, astronomi gibi bilimsel alanlarda da kullanılır.
Python, nesne tabanlı programlama (OOP) özellikleri de içerir, bu da verilerin ve yöntemlerin temsil edilmesi için 'nesneler' fikrini kullanan bir bilgisayar programlama yöntemidir.OOP, düzgün ve yeniden kullanılabilir kod oluşturmayı sağlar ve uzun vadede daha iyi veri yapıları ve yeniden kullanılabilirlik sağlar.OOP uygulaması, daha fazla veri yapısına ve yeniden kullanılabilirliğe ihtiyaç duyan yazılım geliştiriciler ve programcılar tarafından tercih edilir.
Python Sanal Makinede yürütülen byte kodları alır ve hata oluşursa yürütülmeyi durdurur.Python'u seçen programcılar ve geliştiriciler genellikle, kod yazma ve hata ayıklama süreçlerinde verimlilik ve hızı nedeniyle bu dili tercih ederler.Öğrenmesi ve kullanması kolay olduğu için, Python yeni başlayan programcılar ve öğrenciler arasında popülerdir.
Python, nesne tabanlı programlama uygulanmasının ve kodlamanın daha yapılandırılmış ve daha iyi planlanmasını sağlar.Nesne tabanlı programlama uygulanmasının ve kodlamanın daha yapılandırılmış ve daha iyi planlanmasını sağlar.Yüksek seviyeli veri yapıları oluşturmak ve karmaşık işlemleri gerçekleştirmek isteyen programcılar ve yazılım mühendisleri.
Python, veri bilimi, makine öğrenme, web geliştirme, bilgisayar bilimleri eğitimi, bilgisayarla görme ve görüntü işleme, oyun geliştirme ve daha birçok alanda kullanılır.Python'un geniş uygulama alanı ve gelişmiş özellikleri, onu diğer programlama dillerine göre daha tercih edilen bir dil yapar.Python, birçok teknik ve bilimsel alanda çalışan profesyoneller, araştırmacılar ve öğrenciler tarafından yaygın olarak kullanılır.
Python, analitik alanında çalışmak için ideal bir dil olarak kabul edilir. Çünkü büyük veri setleri üzerinde karmaşık hesaplamalar ve analizler gerçekleştirebilir.Python'un analitik yetenekleri, büyük veri setlerinin analizinde ve karmaşık hesaplamaların gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynar.Veri bilimcileri, araştırmacılar ve analistler, analiz ve modelleme için Python'u sıklıkla kullanır.
Python, web ve mobil uygulama geliştirme alanında yaygın olarak kullanılır.Python, web ve mobil uygulamaların hızlı ve etkili bir şekilde geliştirilmesini mümkün kılar.Web ve mobil uygulama geliştiricileri, Python'u sıklıkla kullanır.

Web veya yazılım konusu gibi hızla ilerleyen ve gelecek vaadeden bir alana yönelmek istiyorsanız doğru yoldasınız. Ancak bir çok kişinin de sizinle benzer şeyleri düşündüğünü varsayımından yola çıkalım. Sektörde diğer yazılımcıların arasından sıyrılmak ve öne çıkmak için kulladığınız kodlama araçlarına yenilerini eklemeniz gerekir.

Onlarca kodlama dili arasında hangi programlama dilinin size en yüksek kariyer yatırımı sağlayacağını bulmak da elbette zordur. Python hakkındaki bu yazıyı hazırlamamın sebebi, en yaygın kodlama dili olan Python kodlama dilini öğrenmenin gerekliliklerinden bahsetmek ve bu dil hakkında genel bilgi sağlayarak diğerlerinden farkını aktarmaktır. 

Python Kodlama Dili Nedir? 

Python kodlama dili; yorumlanmış, etkileşimli, nesne yönelimli ve çok çeşitli uygulamalarda yararlanılan genel amaçlı bir programlama dilidir. Her yerde bulunması ve neredeyse her sistem mimarisinde çalışabilmesi nedeniyle Python, çeşitli farklı uygulamalarda bulunan evrensel bir dildir.

Üst düzey veri yapıları, dinamik yazım, dinamik bağlama ve bileşenleri birbirine bağlayan komut dosyası oluşturma gibi birçok özelliği içerir. Ayrıca hemen hemen tüm işletim sistemlerine sistem çağrıları yapmak ve C veya C++ ile yazılmış kod çalıştırmak için genişletilebilir. 

Python Kodlama Dilinin Tercih Edilme Sebepleri

Yapay zeka, makine öğrenimi, web uygulamaları veya analitik alanında çalışmak istiyorsanız, Python yatırım yapmak için hayati önem taşır. Python öğrenmek sıkı çalışma ve kararlılık gerektirir, ancak aynı zamanda diğer dillere kıyasla çok basittir. Örneğin Java, dünya çapındaki uygulamalarda oldukça kullanılır; ancak sıfırdan öğrenmek zor olabilir. Python da yeni başlayanlar için zordur, ancak bazı yönlerden daha kolay kavramaktadır. Değerlidir çünkü daha fazla insan ve daha fazla uygulama onu kullanmaktadır.

Python güçlü ve sağlamdır. Web uygulamaları oluşturmak daha az çaba ve enerji gerektirir; ancak, daha iyi bir programcı olmanızı sağlayabilir. İster yeni gelen ister deneyimli bir programcı olun, Python daha fazlasını sunar. Bu, Java ve diğer programların düşüşte olduğu anlamına gelmez, aksine bir güç değişiminin gelmekte olduğu anlamına gelir.

Pythonu Kimler Kullanır?

Python'un kullanıcı kitlesi oldukça geniştir. Bu geniş kitle içerisinde;

  • Yeni başlayan kodlayıcılar

  • Web ve mobil uygulama geliştiricileri

  • Yazılım mühendisleri

  • Veri bilimciler

  • Bilgisayar programcılığı ile çalışan veya onu öğrenen herkesi sayabiliriz. 

Aynı zamanda çoğu kuruluş Python kullanıcısıdır. En çok ses getiren ve en iyi bilinen Python kullanan şirketlerden bazıları şunlardır:

  • En çok Firefox ile tanınan Mozilla, Python'da "230 binden fazla kod satırı" yazdığını söylüyor.

  • Google, dahili Python eğitimini paylaşır.

  • Microsoft, Visual Studio Code ile Python geliştirmeyi destekler.

  • Netflix ve Uber de Python kullanan popüler şirketler arasında yer alır.

  • Dropbox, altyapısında Python 3'ün halka açık bir savunucusu olmuştur.

  • CapitalOne, Bloomberg ve JPMorgan gibi birçok finans şirketi Python geliştiricilerini işe alır.

Python Programını Yürütmek İçin Hangi Adımlar Gerçekleştirilir? 

Adım 1: Yorumlayıcı, bir Python kodu veya talimatı okur. Daha sonra komutun iyi biçimlendirildiğini doğrular, yani her satırın söz dizimini kontrol eder, herhangi bir hata ile karşılaşırsa hemen çeviriyi durdurur ve bir hata mesajı gösterir.

Adım 2: Hata yoksa, yani Python talimatı veya kodu iyi biçimlendirilmişse, yorumlayıcı onu "byte kodu" olarak adlandırılan ara dilde eşdeğer formuna çevirir. Böylece, Python betiğinin veya kodunun başarılı bir şekilde çalıştırılmasından sonra, tamamen byte koduna çevrilir.

Adım 3: Byte kodu Python sanal makineye gönderilir. Burada yine byte kodu sanal makine üzerinde çalıştırılır. Bu yürütme sırasında bir hata oluşursa çalıştırma bir hata mesajı ile durdurulur.

Python Hangi Alanlarda Kullanılır?

Python, aşağıdakiler dahil, hemen hemen her endüstri ve bilimsel alanda kullanılılmaktadır. 

  • Veri Bilimi

  • Makine Öğrenme

  • Web Geliştirme

  • Bilgisayar Bilimleri Eğitimi

  • Bilgisayarla Görme ve Görüntü İşleme

  • Oyun Geliştirme

  • Tıp ve Farmakoloji

  • Biyoloji ve Biyoinformatik

  • Nörobilim ve Psikoloji

  • Astronomi

Python Nesne Tabanlı Programlama Nedir?

OOP yani Object Oriented Programming olarak adlandırılan nesne tabanlı programla; verileri ve yöntemleri temsil etmek için “nesneler ” fikrini kullanan bir bilgisayar programlama yöntemidir. Aynı zamanda, fazlalık yerine düzgün ve yeniden kullanılabilir kod oluşturmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Program bağımsız nesnelere veya birkaç mini programa bölünmüştür. Her bireysel nesne, uygulamanın kendi içinde iletişim kurmak için kendi mantığına ve verilerine sahip farklı bir bölümünü temsil eder.

Nesne tabanlı programlama aynı zamanda programın yapısı hakkında düşünmeyi ve kodlamanın başında planlamayı gerektirir. Genel olarak, nesne tabanlı programlama uygulanması, daha iyi veri yapıları ve yeniden kullanılabilirlik sağlayarak uzun vadede zamandan tasarruf sağlar.

Python, bir disiplin olarak nesneye tabanlı programlama, geliştiriciler arasında evrensel bir takip kazanmış durumdadır. OOP kavramlarının temelini oluşturan Python sınıflarını ve nesnelerini bildirmekle ilgilenir. 

OOP'nin Yapı Taşları Nelerdir? 

  • Sınıflar

  • Nesneler

  • Yöntemler

  • Öznitellikler

OOP, sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama paradigmasıdır. Bir yazılım programını, nesnelerin tek tek örneklerini oluşturmak için kullanılan basit, yeniden kullanılabilir kod planlarına (genellikle sınıflar olarak adlandırılır) yapılandırmak için kullanılır. 

Bir sınıf daha spesifik somut nesneleri oluşturmak için kullanılan bir arka plandır. Sınıflar genellikle öznitelikleri paylaşan geniş kategorileri temsil eder. Bu sınıflar, bu türden bir örneğin hangi niteliklere sahip olacağını tanımlar, ancak belirli bir nesne için bu niteliklerin değerini tanımlamaz.

Sınıflar ayrıca, yalnızca o türdeki nesnelerde kullanılabilen yöntemler adı verilen işlevler içerebilir. Bu işlevler sınıf içinde tanımlanır ve bu belirli nesne türüne yardımcı olacak bazı eylemler gerçekleştirir.

OOP'nin Dört İlkesi

Nesne yönelimli programlamanın dört ilkesi şunlardır:

  • Devralma: Alt sınıflar, verileri ve davranışları üst sınıftan devralır.

  • Kapsülleme: Bir nesnedeki bilgileri içerir, yalnızca seçilen bilgileri açığa çıkarır.

  • Soyutlama: Yalnızca bir nesneye erişmek için yüksek düzeydeki genel yöntemleri açığa çıkarma.

  • Çok biçimlilik: Birçok yöntem aynı görevi yapabilir.

Python Kullanıcı Topluluğu 

Python’un muazzam kullanıcı topluluğu; Python’un tercih edilme sebeplerin sadece birisidir.

Python'un popülaritesi, topluluğunun hem bir nedeni hem de bir sonucudur. Kendilerini Pythonista olarak adlandırılan bu topluluğun üyeleri dünyanın dört bir yanındaki PyCon konferanslarında binlerce kişiyle buluşur.

Son yıllarda bir çok alanda yapılan önemlilik sıralamalarına göre 1 numaralı programlama dili olan Python, en çok aranan, en çok sevilen diller arasında da 1 numarada yer almaktadır. Çözmeye çalıştığınız sorun ne olursa olsun, muhtemelen bir çözüm üzerinde çalışan güçlü insanların bu toplulukta yer aldığını bilmek bile oldukça güven vericidir.

Python'da bir çözümün programlanmasına yardımcı olacak kodları, belgeleri, öğreticileri ve örnekleri paylaşma olasılıklarını da düşünecek olursak tercih edilme sebeplerinin daha da arttığını görebiliriz. Ayrıca aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda geliştirme araçları ile Python'u aklınıza gelebilecek hemen her şeyi yapmak üzere genişletmek için binlerce açık kaynak paketine ulaşabilirsiniz.

Yorumlanmış, etkileşimli, nesne yönelimli ve çok çeşitli uygulamalarda kullanılan genel amaçlı bir programlama dilidir, Yapay zeka, makine öğrenimi, web uygulamaları veya analitik alanında çalışmak için idealdir Kullanımı kolay ve güçlü bir dildir, Yeni başlayan kodlayıcılar, web ve mobil uygulama geliştiricileri, yazılım mühendisleri, veri bilimciler ve kuruluşlar tarafından kullanılır, Her sistem mimarisinde çalışabilen ve hemen hemen her yerde bulunan evrensel bir dildir, Üst düzey veri yapıları, dinamik yazım ve dinamik bağlama gibi özellikler içerir, Mozilla, Google, Microsoft, Netflix, Uber ve Dropbox gibi büyük şirketler tarafından kullanılır, Python, genişletilebilir bir dil olup, sistem çağrıları yapabilir ve C veya C++ ile yazılmış kod çalıştırabilir, Web uygulamaları oluşturmak daha az çaba ve enerji gerektirir; ayrıca daha iyi bir programcı olmayı sağlar, Finans şirketleri Python geliştiricilerini işe alır, Python kodu veya talimatlarını okuyabilen ve onları 'byte kodu' olarak adlandırılan ara dili eşdeğer bir forma çevirebilen bir yorumlayıcıdır, Python, hata yönetimi konusunda da son derece verimli olup, koda veya talimatlara yönelik hataları hemen belirler ve hata mesajları gösterir, Tıp ve farmakoloji, biyoloji ve biyoinformatik, nörobilim ve psikoloji, astronomi gibi bilimsel alanlarda da kullanılır, Python, nesne tabanlı programlama (OOP) özellikleri de içerir, bu da verilerin ve yöntemlerin temsil edilmesi için 'nesneler' fikrini kullanan bir bilgisayar programlama yöntemidir, OOP, düzgün ve yeniden kullanılabilir kod oluşturmayı sağlar ve uzun vadede daha iyi veri yapıları ve yeniden kullanılabilirlik sağlar, OOP uygulaması, daha fazla veri yapısına ve yeniden kullanılabilirliğe ihtiyaç duyan yazılım geliştiriciler ve programcılar tarafından tercih edilir, Python Sanal Makinede yürütülen byte kodları alır ve hata oluşursa yürütülmeyi durdurur, Python'u seçen programcılar ve geliştiriciler genellikle, kod yazma ve hata ayıklama süreçlerinde verimlilik ve hızı nedeniyle bu dili tercih ederler, Öğrenmesi ve kullanması kolay olduğu için, Python yeni başlayan programcılar ve öğrenciler arasında popülerdir, Python, nesne tabanlı programlama uygulanmasının ve kodlamanın daha yapılandırılmış ve daha iyi planlanmasını sağlar, Nesne tabanlı programlama uygulanmasının ve kodlamanın daha yapılandırılmış ve daha iyi planlanmasını sağlar, Yüksek seviyeli veri yapıları oluşturmak ve karmaşık işlemleri gerçekleştirmek isteyen programcılar ve yazılım mühendisleri, Python, veri bilimi, makine öğrenme, web geliştirme, bilgisayar bilimleri eğitimi, bilgisayarla görme ve görüntü işleme, oyun geliştirme ve daha birçok alanda kullanılır, Python'un geniş uygulama alanı ve gelişmiş özellikleri, onu diğer programlama dillerine göre daha tercih edilen bir dil yapar, Python, birçok teknik ve bilimsel alanda çalışan profesyoneller, araştırmacılar ve öğrenciler tarafından yaygın olarak kullanılır, Python, analitik alanında çalışmak için ideal bir dil olarak kabul edilir Çünkü büyük veri setleri üzerinde karmaşık hesaplamalar ve analizler gerçekleştirebilir, Python'un analitik yetenekleri, büyük veri setlerinin analizinde ve karmaşık hesaplamaların gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynar, Veri bilimcileri, araştırmacılar ve analistler, analiz ve modelleme için Python'u sıklıkla kullanır, Python, web ve mobil uygulama geliştirme alanında yaygın olarak kullanılır, Python, web ve mobil uygulamaların hızlı ve etkili bir şekilde geliştirilmesini mümkün kılar, Web ve mobil uygulama geliştiricileri, Python'u sıklıkla kullanır
python programlama kodlama kaynak dil nesne Python Programlama Nedir Python Nedir python programlama
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir bilgisayar ekranının yakın çekiminde siyah metinli beyaz bir arka plan görülmektedir. Metin ekranın ortasında vurgulanmış ve ince bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Metin tek bir sütunda hizalanmıştır ve birkaç satır metin görülebilmektedir. Metin harfler, sayılar ve sembollerin bir karışımı gibi görünmektedir. Metnin genel görünümü net ve açıktır. Metnin kenarları keskin ve iyi tanımlanmış, bu da yüksek kaliteli bir ekran çözünürlüğüne işaret ediyor. Siyah metin ile beyaz arka plan arasındaki kontrast güçlüdür ve kolayca görülebilir.
Yazılımlar

Python Örnek Projeler

04 Ekim 2021
Gözlüklü ve turuncu gömlekli bir kadın bilgisayar ekranının önünde oturmaktadır. Kadın dikkatle ekrana bakıyor, gözleri odaklanmış ve ağzı hafifçe açık. Arkasında beyaz metinli yeşil ve siyah bir tabela var. Ön planda kadının yüzü yakından çekilmiş, gözlükleri ışığı yansıtıyor. Görüntüde ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi ve siyah zemin üzerinde beyaz bir 'E' harfi görülüyor. Kadının yüzü bilgisayar ekranının parlak beyazı ve arka planın koyu tonları tarafından aydınlatılıyor. Kadın derinden meşgul ve ekrandakine odaklanmış görünüyor, ifadesi bir ilgi ve düşünceyi yansıtıyor.
Teknoloji

Python Programlama Nedir?

29 Ocak 2021
Bu, yüzünde hoş bir ifade olan bir kadının yakın çekim görüntüsüdür. Açık kahverengi saçları gevşek bir at kuyruğu şeklinde toplanmış. Üzerinde koyu gri bir atlet var ve göğsünde siyah dikdörtgen bir nesne görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri hafifçe kapalı ve dudakları nazik bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Kolları yanında gevşemiş ve ellerini hafifçe kavuşturmuş. Arka planda, üzerinde simgeler bulunan beyaz bir ızgara ve siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret var. Ayrıca beyaz zeminli siyah bir daire ve siyah dikdörtgenli beyaz bir dikdörtgen nesne var. Bu görüntü bir memnuniyet ve neşe hissi uyandırıyor.
Bilişim

Python İle Neler Yapılabilir?

20 Eylül 2021