AnasayfaBlogPolonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümü
Bölümler

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümü

21 Kasım 2020
Atkuyruklu genç bir kız kırmızı bir tabelanın önünde mutlu bir şekilde gülümsüyor. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymiş olan kız tabelayı iki eliyle kameraya doğru tutmaktadır. Tabela dikdörtgen şeklindedir ve siyah baskılı harflerle beyaz bir arka plana sahiptir. Kalın harflerle 'Kendinize İnanın' yazıyor. Kızın yüzünde neşeli bir ifade var ve güneşin parlak ışığı üzerinde parlıyor. İyimser ve kendinden emin bir bakışla kameraya bakıyor. Uzun kahverengi saçları iki atkuyruğu şeklinde bağlanmış ve etrafı yemyeşil bir manzarayla çevrili. Sahne aydınlık ve neşeli ve kızın varlığı canlandırıcı bir enerji getiriyor.
Bölüm AdıAçıklamaİş İmkanları
Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) BölümüLeh dili ve kültürel değerlerinin eğitimini veren bir lisans programıdır.Diplomasi, eğitim, siyaset, ticarî ve turizm sektörlerinde iş olanakları var.
Eğitim HedefleriPolonya dili olan Lehçeyi konuşmayı ve bu dilde çeviriler yapmayı öğretmekÇevirmenlik, tercümanlık işleri
Çalışabilecek YerlerKonsolosluk, Büyükelçilik, İlgili Bakanlıklar, Arşivler, Devlet ve vakıf üniversiteleri, Yabancı dil kursları, Kütüphaneler, Müzeler, Ticarî kurumlar, Turizm işletmeleri, Çeviri ve tercüme bürolarıTercümanlık, çevirmenlik, danışmanlık, eğitim-öğretim
Bölümün ÖnemiTürkiye-Polonya arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmekte olması sebebiyle bu dili bilenlere ihtiyaç artmıştır.Artan iş imkanları ve iş olanakları
Yüksek LisansAkademik kariyer ve alanda uzmanlık veren bir seçenektir.Akademisyenlik
Erasmus UygulamasıYurtdışı çalışmalarını görme ve yabancı dilini geliştirme şansı verir.Uluslararası iş imkanları
Çift Ana DalÖğrencilere iki diploma vererek, kariyer şanslarını artırır.Çeşitli alanlarda iş imkanları
Uluslararası İlişkiler ve SiyasetBölüm mezunlarının uluslararası siyasî ve ticarî işlerde ihtiyaç bulunmaktadır.Diplomasi, eğitim, siyaset, ticaret
Akademik Kariyer İmkanlarıALES puanı gibi şartları bulunan mezunlar için akademik kariyer imkanı vardır.Akademisyenlik
Kamu SektörüKPSS puanıyla bölüm mezunlarının kamu kurumlarında işe alınma şansı bulunmaktadır.Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) bölümü, Lehçe ve Polonya kültürü ile ilgili eğitimlerin verildiği bir programdır. Polonya’da hem halkın hem de devletin resmî yazışmalarda kullandığı dil Lehçedir.

Ülkemizde Leh dili ve edebiyatı alanında eğitim veren başka akademik programlar da bulunuyor. Ancak Polonya Dili ve Kültürü bölümü, adı değişmiş olan bir program olarak kayıtlara geçmiştir. 

Leh dili, Slav dilleri ailesinin batı dalında yer alan Lehçeyi, Polonya halkının büyük bir kısmı konuşuyor. Dünya çapında da 50 milyona yakın kişinin konuştuğu bu dilin eğitimi de önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle Türkiye-Polonya arasında ekonomik, ticarî ve kültürel iletişimlerin arttığı bu dönemde, bu dili bilenlere ihtiyaç artmıştır.

Akademik kariyer imkânlarını değerlendirerek, alanla ilgili bölümlerde yüksek lisans yapan mezunlar için yeni iş imkânları doğmuştur. Bu nedenle mezunlar için, lisansüstü eğitim programları önerilen bir yol olarak görülüyor. Diplomasi, eğitim, siyaset, ticarî ve turizm sektörlerinde iş imkânlarının, mezunlar için oldukça arttığını da belirtmeliyiz. Hem özel kurumların hem de kamu kurumlarının, Leh dili mezunlarına bu anlamda ihtiyaçları bulunuyor. 

Polonya Dili ve Kültürü bölümü, önceleri Ankara Üniversitesi’nde Leh Dili ve Edebiyatı adıyla eğitim vermiştir. Ancak sonrasında bölümün adı değiştirilmiştir. Bölüm için bu yıl itibarıyla bir üniversite dışında kontenjan açılmamıştır. Şimdi bu programı biraz daha yakından tanıyalım. 

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümü Nedir? 

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) bölümü, Leh dili ve kültürel değerlerinin eğitimini veren bir lisans programıdır. Bu yıl itibarıyla bölüm, ülkemizde sadece bir üniversitede kontenjan açmıştır. Ankara Üniversitesi bünyesinde olan bu bölüme merkezî sınav sistemindeki Dil puanıyla öğrenci alınmakta. Bölümün bu üniversitedeki daha önceki adı ise, Leh Dili ve Edebiyatı Bölümü’ydü.

Bölümün eğitim hedeflerinden birisi; Polonya dili olan Lehçeyi konuşmayı ve bu dilde çeviriler yapmayı öğretmektir. İkincil bir hedef de; Polonya kültürü ve edebiyatı alanında uzman kişiler yetiştirmektir. Polonya ve Türkiye ilişkileri gelişmekte olduğu için, bu bölüm mezunlarına ihtiyaç da bu doğrultuda artıyor. Dolayısıyla, mezunlar için iş bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceğini söyleyebiliriz.

Öğrenciler çift ana dal, Erasmus ve yüksek lisans gibi seçenekleri değerlendirebilir ve bunlar sayesinde uzmanlıklarını arttırabilirler. Bu seçenekler arasında çift ana dal; öğrencilere iki diploma vererek, onların kariyer şanslarını arttırıyor. Erasmus uygulaması; yurtdışı çalışmalarını görme ve yabancı dilini geliştirme şansı veriyor. Yüksek lisans programı ise; akademik kariyer ve alanda uzmanlık veren bir seçenektir. 

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) bölümü mezunlarının iş imkânları, kamuda ve özel sektörde olabilmekte. Türkiye genelinde iş olanaklarının şimdilik çok geniş olmadığını eklemeliyiz. Ancak yurtdışındaki uluslararası işletmeler veya yurtdışı bağlantılı iş yapan Türk işletmelerinde iş imkânları oldukça fazladır. 

Bölüm mezunları için iş imkânları; Leh dilinin ihtiyaç duyulduğu bütün kurumlarda bulunuyor. Polonya kültürü, dili ve edebiyatı alanında uzman olan bölüm mezunları; çevirmenlik, tercümanlık ve danışmanlık yapabilirler.

Bu bölümün sağlayacağı iş olanakları genellikle; uluslararası ilişkiler, siyaset, eğitim, ticaret gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Özellikle uluslararası siyasî ve ticarî işlerde bölüm mezunlarına ihtiyaç bulunmakta. Leh dili ve kültürü konusunda uzman kişiler, Polonya ile olan ilişkilerimizde köprü olabilecek donanımdadır. 

Bölüm mezunların çalışabilecekleri yerlerden bazıları şunlardır: 

  • Konsolosluk, 

  • Büyükelçilik,

  • İlgili Bakanlıklar,

  • Arşivler,

  • Devlet ve vakıf üniversiteleri,

  • Yabancı dil kursları,

  • Kütüphaneler,

  • Müzeler,

  • Ticarî kurumlar, 

  • Turizm işletmeleri,

  • Çeviri ve tercüme büroları.

Mezunların kamu kurumlarında çalışabilmeleri için KPSS puanıyla atamalarının yapılması gerekiyor. Akademisyen olmak isteyen mezunlar içinse, yüksek lisans mezuniyeti ve ALES puanı gibi şartlar bulunmakta. akademisyenlik yapan mezunların, yurtdışındaki üniversitelerde de akademik kariyer imkânları bulunuyor. Polonya ve Türkiye arasındaki uluslararası köprünün sağlamlaşması, mezunlarımızın bu alanda uzmanlaşmasına bağlıdır.

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) bölümü mezunları, hem kamuda, hem de özel kurumlarda çalışabilmekteler. Yapabilecekleri işler; akademisyenlik, tercümanlık ve çevirmenlik gibi işlerdir. 

Mezunların çalıştıkları ortamlarda yaptıkları işler şunlardır:

  • Devletin diplomasi kurumlarında, Türkiye-Polonya iletişimine destek olmak. 

  • Kamu kurumları ve ticarî kurumlarda, Lehçe çevirmenlik ve tercüme işlerini yapmak.

  • Kamu ve özel akademik platformlarında eğitim-öğretim işlerini yürütmek.

  • Lehçe yazılmış eserler üzerinde inceleme ve araştırma projeleri yürütmek.

  • Polonya’nın edebî, bilimsel ve kültürel eserlerini Türkçeye çevirmek.

  • Uluslararası dış ticaret işletmelerinde, metin çevirisi ve tercümanlık yapmak. 

  • Leh dilinin ve kültürünün anlaşılmasında ve yayılmasında yardımcı olmak.

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümü Dersleri Nelerdir?

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) bölümünde Leh diliyle ilgili çeşitli gramer dersleri bulunuyor. Bu bölümün dersleri konusunda kayıt olmadığı için, ders isimleri yerine dersler konusunda genel bilgilerimiz bulunmakta.

  • Ders plânlarında; gramer bilgisi, metin okuma, eser inceleme ve çeviri çalışmaları gibi dersler mevcuttur. Ayrıca; Polonya kültürü ve edebiyatı, tarih ve sanat gibi konular da teorik dersler arasında bulunuyor. 

  • Dil derslerinde; hem dinleme ve anlama, hem de konuşma ve yazma üzerine uygulamalı çalışmalar yapılıyor. İlk iki sınıfta verilen dilbilgisi, çeviri ve kültür dersleri, sonraki sınıflarda edebiyat ve çeviri çalışmalarında yoğunlaşıyor. 

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) bölümü 2019 itibarıyla, ülkemizde sadece bir üniversitede kontenjan açmıştır. Ancak sadece bir üniversitenin kontenjanı dolmuştur. Ankara Üniversitesi’nde bu bölüm bulunmasına rağmen, 2020 yılı için bir kontenjan bilgisi kayıtlarda yoktur.

2019 yılı için bölümün tek taban puanı, Ankara Üniversitesi’nin 30 kontenjanlı seçeneğine aittir. Bu seçeneğin taban puanı 272,6062 ve başarı sıralaması da 54531 olarak kayıtlara geçmiştir.

Polonya Dili ve Kültürü (Lehçe) Bölümü, Leh dili ve kültürel değerlerinin eğitimini veren bir lisans programıdır, Diplomasi, eğitim, siyaset, ticarî ve turizm sektörlerinde iş olanakları var, Eğitim Hedefleri, Polonya dili olan Lehçeyi konuşmayı ve bu dilde çeviriler yapmayı öğretmek, Çevirmenlik, tercümanlık işleri, Çalışabilecek Yerler, Konsolosluk, Büyükelçilik, İlgili Bakanlıklar, Arşivler, Devlet ve vakıf üniversiteleri, Yabancı dil kursları, Kütüphaneler, Müzeler, Ticarî kurumlar, Turizm işletmeleri, Çeviri ve tercüme büroları, Tercümanlık, çevirmenlik, danışmanlık, eğitim-öğretim, Bölümün Önemi, Türkiye-Polonya arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmekte olması sebebiyle bu dili bilenlere ihtiyaç artmıştır, Artan iş imkanları ve iş olanakları, Yüksek Lisans, Akademik kariyer ve alanda uzmanlık veren bir seçenektir, Akademisyenlik, Erasmus Uygulaması, Yurtdışı çalışmalarını görme ve yabancı dilini geliştirme şansı verir, Uluslararası iş imkanları, Çift Ana Dal, Öğrencilere iki diploma vererek, kariyer şanslarını artırır, Çeşitli alanlarda iş imkanları, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset, Bölüm mezunlarının uluslararası siyasî ve ticarî işlerde ihtiyaç bulunmaktadır, Diplomasi, eğitim, siyaset, ticaret, Akademik Kariyer İmkanları, ALES puanı gibi şartları bulunan mezunlar için akademik kariyer imkanı vardır, Akademisyenlik, Kamu Sektörü, KPSS puanıyla bölüm mezunlarının kamu kurumlarında işe alınma şansı bulunmaktadır, Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları
Leh Lehçe Polonya Polonya dili Polonya kültürü Polonya dili ve kültürü Polonya dili ve kültürü bölümü
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, tepesine bir bayrak iliştirilmiş bir çan kulesini göstermektedir. Bayrak kırmızı ve beyaz çizgilidir ve rüzgarda dalgalanmaktadır. Krem rengi bir taştan yapılmış olan çan kulesi, mavi gökyüzüne karşı uzun ve gururlu bir şekilde durmaktadır. Bayrak güneş tarafından aydınlatılmakta ve gökyüzünde net bir şekilde görülebilmektedir. Çan kulesi ve bayrak görüntünün ana odağıdır ve çevredeki manzara arka planda bulanıktır. Çan kulesi görüntünün merkezinde görkemli bir şekilde duruyor ve etrafı ağaçlar ve çalılarla çevrili.
Bölümler

Leh Dili ve Edebiyatı Bölümü

20 Kasım 2020
Bir kadın, her iki elinde birer pasaport tutarak bir şehrin önünde duruyor. Uzun saçlı, gözlüklü ve gömleğinin üzerinde siyah beyaz bir logo var. Arka planda beyaz metinli mavi ve yeşil bir arka plan ve mavi ve beyaz bir logo var. Sağda, beyaz harflerle yeşil bir tabela ve sarı bir daire ve bir harita ile bir pasaport var. Şehir ağaçlar ve suyla doludur.
Yurt Dışında Eğitim

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

26 Şubat 2020
Bu görsel siyah bir tahta üzerine yerleştirilmiş sarı bir gülü tasvir etmektedir. Gülün parlak sarı yaprakları, yeşil yaprakları ve canlı sarı bir merkezi vardır. Tahtanın yüzeyi pürüzsüz ve koyu renkte olup iki nesne arasında keskin bir kontrast yaratmaktadır. Gül resmin ön planında yer alıyor ve çerçevenin büyük bir bölümünü kaplıyor. Yakından çekilmiş olması, yaprakların ve yaprakların karmaşık ayrıntılarının görülmesini sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak gülün ana odak noktası olması sağlanmış. Resmin genel kompozisyonu çarpıcı ve büyüleyici.
Yabancı Dil Eğitimi

Evimden Almanca Öğreniyorum

01 Aralık 2019
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1249524
Yüksek çözünürlüklü öğrenmeyi öğrenme eğitimi kapak görseli. Kadın yüzü, robot silüeti arka planda, dijital grafikler. Öğrenmeyi öğrenme eğitimi teması.
4.9
(34)

Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi

11 Konu4 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102464