AnasayfaBlogPiyanist Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Piyanist Nedir? Ne İş Yapar?

07 Mayıs 2021
Piyano çalan bir elin yakın çekimi. El beyaz ve siyah bir klavyenin üzerine yerleştirilmiş, parmaklar tuşların üzerinde geziniyor. Elin tırnakları açık pembeye boyanmış ve teni hafifçe bronzlaşmış. Işık görüntünün sağ tarafından geliyor, eli ve tuşları aydınlatıyor. Tuşlar hafif kavisli, parlak ve pürüzsüz görünüyor. Arka plan karanlık ve bulanık, el ile piyano arasında hoş bir kontrast yaratıyor. Fotoğrafın tamamında sıcak ve sakinleştirici bir his var.
ÖzellikAçıklamaEk Bilgi
PiyanoKlavyeli çalgı aletleri sınıfında yer alır ve üzerinde 88 adet tuş bulunur.18. yüzyılın başlarında kullanılmaya başlanmıştır ve telli müzik aleti grubunda yer alır.
PiyanistPiyano çalmayı profesyonel seviyede yapan kişiye denir.Piyano çalmak, el becerisini ve müzik kulaklarını geliştirir.
Piyano TuşlarıPiyano tuşlarının 36 tanesi siyah 52 tanesi ise beyazdır.Bu tuşlar üzerinde kontrol sağlayan iki el sayesinde notalar çalınır.
Piyanistlerin ÖzellikleriHer gün düzenli ve programlı bir şekilde çalışma yapması gerekir. Ayrıca yeniliklere açık olmalıdır.Piyanistler aynı zamanda bir ses sanatçısıyla da çalışabilmeli ve kendi kulaklarına güvenmelidir.
Piyanistlerin SorumluluklarıÇalınacak müziğin notalarını incelemek ve yeterli seviyeye gelene dek provalarını yapmak gerekiyor.Piyanistler ayrıca çeşitli müzik tarzlarındaki eserleri öğrenmeye açık olarak kendi repertuarlarını geliştirmelidir.
Piyanist MaaşlarıPiyanistlerin maaşları, çalıştıkları sektör, işyeri ve ekibe göre farklılık göstermektedir.Genellikle maaşları 3500 TL civarındadır.
Melodilerin ÜretilmesiPek çok müziğin içerisinde ihtiyaç olan melodiler piyanoların temelinde bulunan 7 nota kullanılarak üretilebilir.Bu sayı bemoller ve diyezler de dahil edildiğinde 12 ye kadar ulaşabilir.
Çalışma SüresiPiyanist olmak isteyenlerin düzenli ve ciddi bir şekilde çalışması gerekir. Ortalama her gün 6 saatlik bir çalışma süresi önerilir.Düzenli çalışma, bu meslekte başarıyı getirir.
Dil BilgisiPiyanistlerin, anadili dışında ileri düzey İngilizce bilmesi gerekmektedir.Uluslararası platformda çalışmak için bu önemlidir.
Meslek KoduPiyanistlerin, SGK tarafından kendilerine ayrılan meslek kodu bulunur.Bu kod, sigorta işlemleri ve benzeri durumlar için kullanılır.

Çalma şekillerine göre birçok farklı tasarımda ve özelliğe sahip müzik aletleri vardır. Vurmalı, telli, yaylı, nefesli ve tuşlu müzik aletleri birlikte ya da tek başlarına müzik icra edebilmek için kullanılmaktadır. Her biri farklı bir melodiye sahip olduğu için bu alanda uzmanlaşacak ve kendini geliştirecek müzisyenler tarafından kullanılır. Piyano müzik aletleri içerisinde en büyük olanlarından biridir. İlk dönemlerde kuyruklu olan modeller zamanla pedallı modellere dönüştürülerek bir miktar küçültülmüştür.

Piyano kullanarak sanatını icra eden sanatçılar piyano sanatçısı ya da daha çok bilinen ismiyle piyanist olarak anılır. Piyanonun üzerinde 88 adet tuş yer alır. Bu tuşlar üzerinde parmaklarıyla hakimiyet kuran piyanistler çabukluklarıyla tanınır. Bu hıza ve kontrole sahip olabilmek için de uzun yıllar emek vermiş ve saatler boyu düzenli bir şekilde çalışmaları gerekmiştir. Ayrıca piyano çalmanın ve piyanodan çıkan sesleri işitmenin rahatlatıcı bir özelliği de vardır. Bu huzur verici melodileri dinlemek de insana sakinlik, huzur ve enerji aşılar. El kaslarını etkin kullanmayı hedeflediği için vücut koordiasyonunun gelişmesinde etkilidir. Bu sayede piyanistler piyano çalarak beraberinde geliştirici bazı özelliklere de sahip olurlar. 

Piyanist Nedir?

Klavyeli çalgı aletleri sınıfında yer alan piyano 18. yüzyılın başlarında kullanılmaya başlamıştır. Piyano tuşlarına basıldığında titreşen teller sonucunda ortaya ses çıktığı için telli müzik aleti grubunda yer alır. Diğer müzik aletlerine kıyasla taşınabilir olmaması ve boyut olarak daha büyük olmasından dolayı bazı dezavantajlara sahiptir. Ancak buna rağmen tüm dünyada severek kullanılan ve en çok tercih edilen müzik aletleri arasında yer alır.

Piyano tuşlarının 36 tanesi siyah 52 tanesi ise beyazdır. Bütün bu tuşlar üzerinde kontrol sağlayan iki el sayesinde notalar çalınır. Bu müzik aletini tek başına ya da bir koroya dahil olarak çalabilen kimselere piyanist denir. Piyanistler piyanoya hakim olan, adeta onu kendi uzvu olarak gören alanında uzmanlaşmış kişilerdir. İster akustik bir piyano ister de dijital piyanoları çalma konusunda bilgi ve beceriye sahip olan müzisyenler gerekli pratikleri de yaptıktan sonra alanlarında uzmanlaşabilirler. Pek çok müziğin içerisinde ihtiyaç olan melodiler piyanoların temelinde bulunan 7 nota kullanılarak üretilebilir. Bu sayı bemoller ve diyezler de dahil edildiğinde 12 ye kadar ulaşabilir. Piyanolar hem sözsüz hem de sözlü müziklerde sıklıkla tercih edildiği için kullanım yelpazesi oldukça geniştir.

Piyanist olmak isteyenlerin sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar:

  • Her gün düzenli ve programlı bir çalışma yapması gerekir.

  • Bu çalışma saatleri gün içerisinde ortalama 6 saat şeklinde olmalıdır.

  • Tek başına çalışabildikleri gibi ses sanatçılarıyla da çalışabilecekleri için uyumlu olmalıdır.

  • Sahne almadan önce kullanacağı piyanonun son kontrollerini yapmalıdır.

  • Provaları düzenli bir şekilde yapmalı ve ekiple yapılan çalışmalara zamanında gitmelidir.

  • Yeniliklere açık olmalı ve öğrenmek için hevesli olmalıdır.

  • Anadilinin üstüne ileri düzey İngilizce bilgisine de sahip olması gerekir.

Piyanist Ne İş Yapar?

Piyanist olarak çalışan insanlar dünyanın her yerinde çok fazla çalışmaları ile tanınmıştır. Bu istikrarlı ve düzenli çalışma sayesinde kariyerlerinde daha başarılı bir konuma gelirler. Piyano çalabilmek aynı zamanda el becerisini de geliştirir. Böylece pek çok farklı müzik aletini de çalmak piyanoda uzmanlaşanların yapabileceği şeyler arasındadır. Piyanistler, bilgi birikimlerini ve müzik kulaklarını da geliştirerek farklı müzik dallarında tecrübe kazanabilirler. Ancak hangi alanda kendilerini geliştirmek isterlerse o alanda mutlaka çok çalışmaları gerekir. Bu işin en temel noktası pratik, pratik ve pratiktir.

Her meslekte olduğu gibi piyanistlerin de yaptıkları işi doğru bir şekilde yapabilmeleri için birtakım sorumlulukları vardır.

  • Öncelikle çalınacak müziğin notalarını incelemek ve yeterli seviyeye gelene dek provalarını yapmak,

  • Bu alandaki diğer meslektaşları, besteciler ve müzisyenlerin faaliyetlerini ve eserlerini takip etmek,

  • Yeni ve ilgi çekici parçaları keşfetmek,

  • Ulusal olduğu kadar uluslararası alanda yapılan çalışmaları da ilgiyle takip etmek,

  • Pek çok farklı müzik tarzındaki (arabesk, pop, geleneksel, caz ya da rock) eserleri öğrenmeye açık olarak kendi repertuarını geliştirmek,

  • Solo ya da koro ile birlikte piyano resitali vermek,

  • Eğer koro ile çalışıyorsa koroyu yöneten şefin talimatlarına doğru bir şekilde uyum sağlayabilmek,

  • Çalacağı eserleri piyano melodileri ile yorumlayarak çalabilmek.

Piyanist Maaşları

Piyanistler çalıştıkları sektör, işyeri ve ekibe göre farklı ücretlendirmelere tabii olabilmektedir. Kaç defa sahne aldığına, kaç defa turneye katıldığına ya da hangi şirket ile çalıştığına göre bu ücret değişiklik gösterebilmektedir. Bu ücret genellikle 3500 TL civarındadır. 

Piyanist Meslek Kodu

Ayrıca SGK tarafından çok çeşitli mesleklere verilen meslek kodları piyanistler için de oluşturulmuştur. Türkiye'de meslekleri standart bir veri tabanına oturtabilmek adına kullanılan bu kodlar SGK primlerinin eksik ya da geç yatırılmasını önlemek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda zorunlu olan bu kodların kullanılacağı yerlerde belirtilmesi gerekmektedir. Piyanist Meslek kodu "2652.12" olarak tanımlanmıştır. Böylece piyanistler primlerinin kaybı gibi sorunları yaşamadan rahatlıkla devlet tarafından sağlanan fırsatlardan yararlanabilmektedirler.

Piyanistlerin İş İmkanları

Piyano çalmak konusunda uzmanlaşmış olan sanatçıların iş bulma imkanları oldukça fazladır. Bu alanda en çok dikkat edilen kriterler uyumluluk, tecrübe ve yetkinliktir. Bir piyanist iş görüşmesi için gittiği yerlerde kendi sanatçı kişiliğinin yanı sıra entelektüel birikiminden, iş ahlakından ve çalışma düzeninden de bahsetmelidir. Ancak bu şekilde işverenlerin gözünde daha üst bir konuma yükselir. Genellikle yetenek testlerine ya da mülakatlara tabii tutularak seçmeler yapılmaktadır.

Yetkinlik bazlı mülakat teknikleri konusunda daha etkili olabilmek için bu alandaki eğitimleri almak avantaj sağlar. Piyanist kendi özgün yorumunu da katarak çaldığı parçalar sayesinde sektörde daha iyi yerlerde tutunma şansı elde edecektir. Müzisyen olarak kariyerinde yükselirken tıkanıklık yaşamaması adına kendini sürekli yenilemeli ve güncel iş ilanlarını kovalamayı bilmelidir. Öyle ki kariyer planlaması yaparken dikkatli ve zekice hamleler yapmalıdır. 

Piyanist Nasıl Olunur?

Piyanist olmak için gerekli özelliklere sahipseniz eğer şimdi gelelim piyanist olmanın yollarına! Öncelikle bu yol pek çok adımdan oluşuyor. Bunun için öncelikle 4 yıllık bir lisans eğitimi alabileceğiniz bir konservatuara girmeye hak kazanmış olmanız gerekiyor. Ardından bu 4 yıl boyunca piyano alanında eğitimleri sırasıyla alarak mezun olunması gerekiyor.

Piyano çalmak daha çok parmak ve ellerin hareketiyle gerçekleşir. Bu nedenle küçük yaşlarda kemik ve kas gelişimi en temel şekilde gelişirken piyano çalmak konusunda eğitim almış kişiler bu alanda daha başarılı olabilmektedir. Yapılan çalışmalar parmaklarını çevik bir şekilde kullanmaya küçük yaşlarda alışan kimselerin ileride diğer müzik aletlerini de çalarken güçlük yaşamayacağını ortaya koymuştur. Piyanonun tuşlarına yapılan baskı sayesinde her telden farklı bir notanın sesi çıkar. İki elini de kontrollü ve iyi bir şekilde kullanmasını öğrenen kişiler bu notaları kaçırmadan doğru bir şekilde çıkarmanın peşindedirler. Bu yol oldukça uzun ve meşakkatlidir. Denemekten pes etmemeli ve çalışarak kendinizi geliştirmelisiniz. 

Konservatuar eğitimini tamamlayıp mezun olduktan sonra "piyanist" unvanına sahip olurlar. Ayrıca üniversite mezunu olmadan, sadece bazı hocalardan aldıkları eğitimiyle kendilerini geliştiren kişilere ise "alaycı piyanist" adı verilmektedir. Piyanistler genellikle müzik sektörüyle yakından ilgilenen kişilerden çıkmaktadır. Ve bu kişiler çoğunlukla eğlence, kültür ve sanat sektörlerinde hizmet ederler. 

Piyano, Klavyeli çalgı aletleri sınıfında yer alır ve üzerinde 88 adet tuş bulunur, 18 yüzyılın başlarında kullanılmaya başlanmıştır ve telli müzik aleti grubunda yer alır, Piyanist, Piyano çalmayı profesyonel seviyede yapan kişiye denir, Piyano çalmak, el becerisini ve müzik kulaklarını geliştirir, Piyano Tuşları, Piyano tuşlarının 36 tanesi siyah 52 tanesi ise beyazdır, Bu tuşlar üzerinde kontrol sağlayan iki el sayesinde notalar çalınır, Piyanistlerin Özellikleri, Her gün düzenli ve programlı bir şekilde çalışma yapması gerekir Ayrıca yeniliklere açık olmalıdır, Piyanistler aynı zamanda bir ses sanatçısıyla da çalışabilmeli ve kendi kulaklarına güvenmelidir, Piyanistlerin Sorumlulukları, Çalınacak müziğin notalarını incelemek ve yeterli seviyeye gelene dek provalarını yapmak gerekiyor, Piyanistler ayrıca çeşitli müzik tarzlarındaki eserleri öğrenmeye açık olarak kendi repertuarlarını geliştirmelidir, Piyanist Maaşları, Piyanistlerin maaşları, çalıştıkları sektör, işyeri ve ekibe göre farklılık göstermektedir, Genellikle maaşları 3500 TL civarındadır, Melodilerin Üretilmesi, Pek çok müziğin içerisinde ihtiyaç olan melodiler piyanoların temelinde bulunan 7 nota kullanılarak üretilebilir, Bu sayı bemoller ve diyezler de dahil edildiğinde 12 ye kadar ulaşabilir, Çalışma Süresi, Piyanist olmak isteyenlerin düzenli ve ciddi bir şekilde çalışması gerekir Ortalama her gün 6 saatlik bir çalışma süresi önerilir, Düzenli çalışma, bu meslekte başarıyı getirir, Dil Bilgisi, Piyanistlerin, anadili dışında ileri düzey İngilizce bilmesi gerekmektedir, Uluslararası platformda çalışmak için bu önemlidir, Meslek Kodu, Piyanistlerin, SGK tarafından kendilerine ayrılan meslek kodu bulunur, Bu kod, sigorta işlemleri ve benzeri durumlar için kullanılır
piyanist piyanist nedir piyanist ne iş yapar piyanist maaşları piyanist nasıl olunur
Bu görüntüde gündelik kıyafetiyle dışarıda duran bir kadın görülüyor. Elinde bir el çantası var ve koyu renk pantolonla beyaz bir üst giymiş. Saçları kısa bir bob şeklinde şekillendirilmiş ve yüzü hafifçe kameraya dönük. Kameradan uzağa bakıyor gibi görünüyor, ifadesi nötr ve dudakları hafifçe ayrılmış. Açık alanda tek başına dururken düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Zeyneb Kürkcü
Blog Yazarı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrenci. 7 ay boyunca bir içerik ajansında e-ticaret üzerine içerik yazarlığı yaptı. Kitap-dizi-film ve motivasyon üzerine kendi instagram bloğunu yaklaşık 3 yıldır aktif bir şekilde kullanıyor ve takipçilerine içerik üretiyor. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.