Tüketiciye doğrudan doğruya pazarlamanın ve satışın yapıldığı satış noktalarına mağaza denir. Mağazalar, perakende satış noktalarından biridir. Üretilen malın ya da hizmetin, üretiminden tüketiciye kadar olan sürecinde yapılan tüm çalışmalar, perakendeci ve mağaza yolu ile olmaktadır.
Hepimizin neredeyse her gün uğradığı ve sık sık alışveriş yaptığı yerler olan perakendeci mağazalarının yönetimi ile ilgili izlenmesi gereken bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi olarak tanımlanır. Burada uygulanması gereken ilk adım, müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda, hizmet ve ürünlerin sağlanmasıdır.
İlgili ürün ve hizmetlerin tespitinden sonra müşteriye sunulması da çok önemlidir. Mağazanın konumu, vitrini, ürünlerin yerleşimi, mağaza içi teşhirleri gibi durumlar, sunumun ilgili kısımlarıdır. Ayrıca dekorasyon, fiyatlar, mağazanın açılış-kapanış saatleri ve tabii ki satış sonrası hizmetlerin uygulanması dikkat edilmesi gereken konulardandır.
Perakende Satış ve Mağazacılık Bölümü; perakende olarak malların satışı ile ilgili, mağazalarda müşteriye malların tanıtımını ve satışını yapan kişileri yetiştirir. Ön lisans programı olarak eğitim süresi 2 yıldır. Bölüme TYT sınavı ile girilebilmektedir. Diğer 2 yıllık bölümlerde olduğu gibi, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi bölümünün de baraj puanı 150 puandır.
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi bölümüne girecek öğrencilerde hangi özellikler olmalı?
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi programından DGS ile hangi bölümlere geçiş yapılır?
Bölüm mezunları isterlerse DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilirler. Bu bölümler şunlardır:
Perakende satış ve mağaza yönetimi türleri nelerdir?
Perakende Satış ve Mağaza Yönetiminde mağazalar ikiye ayrılmaktadırlar. Bunlar, yiyecek satan mağazalar ile yiyecek dışı ürünler satan mağazalardır. Genelde, yiyecek satan mağazalar, yiyecek sektöründe perakende mağaza türü olarak yer alır. Genel ürün mağazası başlığı altında incelenen mağaza türü ise, yiyecek dışı ürünler satan mağazalardır.
Bölüm mezunları hem kamu kuruluşlarında hem de özel şirketlerde çalışabilirler. Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi bölüm mezunlarının orta ya da büyük mağazalarda çalışma durumları vardır. Hizmet sektörü gittikçe gelişmektedir. Böylelikle de bölüm mezunlarına fazlası ile ihtiyaç duyulmaktadır.
Günümüzde süpermarketler ve megamarketlerin sayıca artması, alanında nitelikli eleman açığının da ortaya çıktığına işarettir. Turistik yerler ve büyük illerde iş bulma imkanı yüksektir. Bu meslekte kendisini yetiştirenler, şartları uygunsa kendi işini de kurabilmektedir.
Genel olarak çalışma olanakları ise şunlardır:
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi mezunlarının çalışma ortamları nasıldır?
Perakende Satış ve Mağaza Yönetim bölüm mezunlarının çalışma ortamları, çalıştıkları yerde satılan malın çeşidine göre farklılık göstermektedir. Mesela, tekstil üzerine çalışılan bir mağazada ise, ortam dağınık olabilir ve sürekli düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Tozlu, temiz, düzenli, dağınık vb. durumlar tamamen satılan malların türü ile ilgilidir. Ayrıca satış elemanları, insanlarla direk iletişim halindedirler. Devamlı ayakta durmak zorundadırlar. Bu sebeple, varis, bel rahatsızlığı gibi hastalıklar ile karşılaşabilirler. Genellikle yoğun çalışırlar. Bu yoğunluk, özel günler, hafta sonu ya da mesai gerektiren durumlarda olmaktadır.
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi mezunlarının müşterileri ilişkilerinde dikkat etmesi gereken konular nelerdir?
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi mezunlarının personel yönetiminde dikkat etmesi gereken konular nelerdir?
Perakande satış ve mağaza yönetiminde kullanılan araç-gereçler nelerdir?
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi bölümü TYT puan türüne göre öğrenci kabul eder.
Üniversite | Fakülte | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
Anadolu Üniversitesi | Açıköğretim Fak. | Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (A.Ö) | 212.69362 | 1399435 |
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üni. | Sakarya MYO | Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi | 193.56309 | 1664165 |
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üni. | Gönen MYO | Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi | 187.90647 | 1715069 |
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi bölüm mezunlarının aldıkları maaş, devlet kurumlarında ya da özel sektörde çalışmalarına göre farklılık göstermektedir. Özel sektörde çalışan bölüm mezunları 3000-4000 TL arasında maaş almaktadırlar. Devlet kurumlarında çalışan mezunların aldıkları maaş ise 4000-5000 TL arasında değişmektedir.
İyi Bir Perakende Satış ve Mağaza Yöneticisinin Bilmesi Gereken Konular Nelerdir?
Bölüm mezunlarının, mesleklerinde başarılı olmaları için bir takım konulara hakim olmaları gerekmektedir. Personel yönetimi, müşteri yönetimi, satış yönetimi bu konular arasındadır. Ayrıca ürün yönetimi ve şirket aktiflerinin yönetimi ile de ilgili kendilerini geliştirmeleri önemlidir.
Perakande Satış ve Mağaza Yönetimi Mezunları KPSS ile Atanabilir Mi?
Diğer ön lisans programlarında KPSS ile atama durumu bulunmaktadır. Ama perakende satış ve Mağaza Yönetimi bölümünde atama yapılmamaktadır. Kontenjan olarak resmi kurumlarda da yer bulunmamaktadır.