AnasayfaBlogOracle Kurucusu Lawrence Ellison Kimdir?
Girişimcilik

Oracle Kurucusu Lawrence Ellison Kimdir?

18 Kasım 2019
Bir adam mikrofonun önünde durmuş, görünmeyen bir dinleyiciye konuşmaktadır. Yüzü ifadesizdir ve elleri mikrofonun kenarlarını kavrayarak kendinden emin bir şekilde durmaktadır. Gözleri odaklanmıştır ve netlik ve amaçla konuşmaktadır. Siyah bir takım elbise ve koyu renk kravatlı beyaz yakalı bir gömlek giymektedir. Arkasında koyu bir arka plan var ve görünüşe göre onu görüntünün odağı haline getiriyor. Sanki önemli bir mesaj veriyormuş gibi güçlü bir duruşu var. Dik ve gururlu duruyor ve sesi çok uzaklara ulaşıyor.
KonuBilgiEk Bilgi
KimlikLawrence EllisonOracle Corporation'ın kurucusu
Doğum Tarihi17 Ağustos 1944New York, ABD'de doğmuştur
EğitimDaha sonra bıraktığı Illinois ÜniversitesiMatematik ve fen alanlarında uzmanlaştı
Kariyer BaşlangıcıKendi hali olan bilgisayar programlama Silikon Vadisi yakınlarına taşınma kararı aldı
Oracle Corporation1977'de kurulduMicrosoft'tan sonra en büyük şirket
Servet69,1 milyar dolar2019 yılı itibariyle
Özel Hayatı4 kez evlendi ve boşandı2017’den beri Nikita Kahn ile birlikte
Yaşam TarzıLüks yaşamı son derece sevenArabalara, özel jetlere ve yatlara ilgi duyuyor
Yat YarışlarıAmerika Yat Kupası’na katılıyorFazla bir kupa koleksiyonu ve başarılı yarış geçmişi var
GöreviCEO'luğu bıraktıYönetici ve baş teknoloji sorumlusu olarak görevine devam etti

Net değeri 2019 yılı itibaryla 69,1 milyar dolar olan Lawrence Ellison, dünyanın en zenginleri arasında üst sıralarda yerini alıyor. Dünyanın en değerli teknoloji markalarından olan Oracle Corporation’ın kurucusudur. 1977’de kurduğu şirket, veritabanı teknolojileri ve kurumsal uygulama yazılımı konusunda uzmanlaşmıştır.  

Ellison, 2014 yılında CEO olarak görevinden istifa etti. Ancak yönetici ve baş teknoloji sorumlusu olarak çalışmalarını sürdürdü.

Lawrence Ellison Kimdir?

Çocukluk ile Gençlik Dönemleri

Ellison, 17 Ağustos 1944 tarihinde New York’ta dünyaya geldi. Henüz 9 aylıkken geçirdiği zatürre sonucu annesi tarafından, teyzesi ve amcası ile yaşaması için Chicago’ya gönderildi. Başarılı bir eğitim hayatı olan Ellison, matematik ve fen alanlarında uzmanlaştı.

Ellison lise eğitimini South Side bölgesinde aldıktan sonra Illinois Üniversitesine kaydoldu. Üniversitedeki  ikinci senesinde üvey annesini kaybedince okulu bıraktı. Bir süre sonra Chicago Üniversitesine kaydolsa da çalışmalarını bir kez daha bıraktı. Ancak yinede, okulunu sonradan bitirdi. Chicago’da bilgisayar programlama ilkelerini öğrendi. 

Yükselişe Doğru

Bu dönemlerde girişimcilik ruhunu açığa çıkarmak için sıradışı bir hayat sürdürmek isteyen Ellison, Silikon Vadisi yakınlarına taşınma kararı aldı. Ünlü CEO, Berkeley’e yerleşerek bilgisayar programlama ve yazılım şirketlerinde temel kademelerden çalışmaya başladı. CIA şirketine veri tabanı üreten Ellison, bundan sonra da kariyerindeki hızlı yükselişe geçmeye başladı.

İngiliz bilgisayar bilimcisi araştırmacı Edgar Codd’un makalesi, Ellison için önemli dönüm noktalarından biri oldu. SQL adlı yeni bir programlama dili tarafından hazırlanan bir IBM makalesinden esinlenen Ellison, SQL'i bir veritabanı sistemine dönüştürmek için çalışmalara başladı. 

Bu yeni veritabanını Ellison ile ekibi meydana getiriyordu ve Ellison’a göre ilk müşterileri CIA olmuştu. Projenin kod adı Oracle oldu. 

Oracle Nedir?

Oracle veritabanı, verilerin tamamını güvenli bir şekilde muhafaza ederek aktarılabilen bir yapıdır. Dünya üzerinde en kapsamlı ve büyük projelerin temelinde yer alır. Microsoft’tan sonra gelen ikinci en büyük şirket Oracle olmuştur. Buna bağlı olarak da dünya genelindeki büyük projeler için Oracle veritabanı kullanılır.

Oracle, Java programlama dilinin günümüz halinin mimarıdır. 140’tan fazla ülkede hizmet veren şirket aynı zamanda sunduğu yazılım ve araçlarla milyonlarca insan tarafından tercih edilmektedir.

Oracle'ın Doğuşu

“Oracle'ı başlattığımda yapmak istediğim, çalışmaktan zevk alacağım bir ortam yaratmaktı. Bu benim asıl amacımdı. Tabii ki yaşamak istedim. Kesinlikle zengin olmayı beklemiyordum, kesinlikle bu kadar zengin değil."

Ellison ve ekibi CIA projesini tamamladı. Ticari olarak piyasaya sunulan ilk İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemini (RDMS) 1979'da Oracle Sürüm 2 adıyla piyasaya sürdüler. IBM, 1981'de ana bilgisayar sistemleri için veritabanını benimsediğinde şirketin serveti yükseldi. 1982 yılında şirketin adı Oracle Systems Corporation olarak değiştirildi. 1995 yılında Oracle Şirketi oldu. 

Bugüne Doğru Oracle

Oracle, Mart 1986'da ilk halka arzında 2,1 milyon hisse sundu. Ancak bu dönemlerde iflasın eşiğindeydi. Ellison, iş yönetiminde aktif rol aldı ve tüm dikkatini ürün geliştirmeye yöneltti. 1992 yılında Oracle, 15. yılını ve Oracle7 veritabanı lansmanını kutladı. Oracle bundan sonra veritabanı yönetim yazılımında lider konumunda oldu.

Bugün Oracle

2013'te Oracle, en son RDMS sürümünü olan Oracle 12c'yi piyasaya sürdü. Şirket 2015 yılına kadar yaklaşık 10 milyar dolar net gelir elde etti. Ana iş segmenti yazılım çözümleri olmaya devam ediyor, ancak 2010 yılında Sun Microsystems'ı satın aldıktan sonra donanım üretimine başladılar.

2018 yılında şirket, kendi kendine yama yapabilen, kendi kendine ayarlama yapıp kendini yönetebilen ilk veritabanı Oracle Autonomous veritabanını piyasaya sürdü. Autonomous Database en düşük maliyet ile karmaşıklığı, insan hatalarını ve manuel yönetimi ortadan kaldırarak yüksek düzeyde güvenilirlik, güvenlik ve operasyon verimliliği sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Oracle, BT entegre platform sistemlerinde dünya lideridir. 26 milyar dolarlık tahmini bir marka değeri ile dünyanın en değerli 20 markası arasında yer almaktadır. Aynı zamanda pazar değeri bakımından dünyanın en büyük 30 şirketinden biridir.

Lawrence Ellison’un Özel Hayatı ve Yaşam Tarzı

Ellison 4 kez evlendi ve dördünden de boşandı. Ellison, 2017’den beri Ukraynalı aktris ve model Nikita Kahn ile birlikte.

Lüks yaşamı son derece seven ünlü girişimci Ellison; arabalara, özel jetlere ve yatlara özel bir ilgi duyuyor. Kendi ait yatları ve hatta yat takımı olan Ellison, düzenli olarak Amerika Yat Kupası’na katılıyor. Zaman zaman yat yarışlarına da katılan Larry Ellison'un oldukça fazla bir kupa koleksiyonu ve başarılı yarış geçmişi var. 

Kimlik, Lawrence Ellison, Oracle Corporation'ın kurucusu, Doğum Tarihi, 17 Ağustos 1944, New York, ABD'de doğmuştur, Eğitim, Daha sonra bıraktığı Illinois Üniversitesi, Matematik ve fen alanlarında uzmanlaştı, Kariyer Başlangıcı, Kendi hali olan bilgisayar programlama,  Silikon Vadisi yakınlarına taşınma kararı aldı, Oracle Corporation, 1977'de kuruldu, Microsoft'tan sonra en büyük şirket, Servet, 69,1 milyar dolar, 2019 yılı itibariyle, Özel Hayatı, 4 kez evlendi ve boşandı, 2017’den beri Nikita Kahn ile birlikte, Yaşam Tarzı, Lüks yaşamı son derece seven, Arabalara, özel jetlere ve yatlara ilgi duyuyor, Yat Yarışları, Amerika Yat Kupası’na katılıyor, Fazla bir kupa koleksiyonu ve başarılı yarış geçmişi var, Görevi, CEO'luğu bıraktı, Yönetici ve baş teknoloji sorumlusu olarak görevine devam etti
oracle lawrence ellison girişimcilik milyarder bilişim teknoloji
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ellerinde alışveriş torbaları olan bir grup insan sıra halinde durmaktadır. En yakındaki kişi yeşil ve beyaz desenli bir gömlek giyiyor ve elinde parlak pembe ve beyaz puantiyeli bir çanta tutuyor. Onların yanındaki kişi mavi beyaz desenli bir gömlek giyiyor ve elinde mavi beyaz puantiyeli bir çanta tutuyor. Çizginin ilerisinde, yeşil bir çanta tutan bir elin yakın çekimi ve alışveriş poşetleri tutan bir kadının yakın çekimi var. Arka planda da bir kutunun yakın çekimi var. Alışveriş poşetlerinin renkleri parlak pembeler ve mavilerden daha açık maviler ve grilere kadar değişiyor. Görüntüdeki tüm insanlar gülümsüyor ve atmosfer neşeli.
Satış - Pazarlama

Hedonik Tüketim Davranışı

26 Nisan 2021
Takım elbiseli ve kravatlı bir adam, önünde bir radyo ve mikrofon bulunan bir masada oturmaktadır. Gözleri kapalıdır ve konsantre olmaktadır. Mikrofon bir sahneye yerleştirilmiştir ve adamın solunda bir cihazın yakın çekimi görülmektedir. Arka planda bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü de görülebiliyor. Adamın etrafı bir makine ile çevrili ve sağ üst köşede makinenin yakın çekimi görülebiliyor. Adam mikrofonu dinlerken ve konuşurken rahat ve gevşemiş görünüyor.
Tarihte Bugün

Marconi ile Atlantik Aşırı İlk Mesaj

12 Aralık 2019
Bu fotoğrafta kameraya poz veren bir grup insan görülüyor. Ortada elleri cebinde bir adam ve yanında bir sandalyede oturan bir kadın var. Solda, ellerini birleştirmiş bir adam ve bacaklarını bir sandalyeye dayamış bir kadın var. Daha sağda, takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam, bir adamın boynunun yakın çekimi, kamera için toplanan bir grup insan ve kameraya gülümseyen takım elbiseli bir adam var. Fotoğraftaki herkes şık giyinmiş ve bir etkinliğe hazır görünüyor. Arka plan belirsiz ve odak insanlar üzerinde.
Haber

Dünyanın En Zenginleri

07 Haziran 2021