AnasayfaBlogOptisyenlik Bölümü (MYO)
Bölümler

Optisyenlik Bölümü (MYO)

09 Ekim 2020
Bir adam dikkatle bir makineye bakarken görülüyor. Beyaz yakalı bir gömlek giymektedir ve yüzünde ciddi bir ifade vardır. Baktığı makine bir mikroskoptur ve özellikle bir şeye odaklanmaktadır. Görüntünün sol tarafında bir kadın da bir şeye bakıyor gibi görünüyor, ancak ne olduğu belli değil. Görüntünün sağ alt kısmında, kabarık dokusu ve açık kahverengi rengiyle bir lokumun yakın çekimi görülebiliyor. Adam ve kadın yukarıdaki parlak beyaz ışık tarafından aydınlatılıyor ve bu da görüntüdeki renkleri daha canlı hale getiriyor.
Bölüm/UnvanGörev ve Sorumluluklarıİş İmkanları
Optisyenlik BölümüGörme sorunlarına optik çözümler geliştiren, gözlük ve lens seleksiyonu yapabilen, göz doktorlarından gelen reçeteleri uygulayabilen uzmanları Yetiştirmek.Kendi optik mağazasını açmak, optikle ilgili kuruluşlarda çeşitli pozisyonlarda çalışmak, hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında görev almak.
OptisyenGöz doktorlarından gelen reçetelere göre gözlük veya lens seçimi ve uygulaması yapmak, hastanın gözlük ihtotaçlarını karşılamak, göz sağlığı ve bakımı konusunda bilgilendirme yapmak. Özel optik mağazaları, Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları, Kontak lens üretici firmalar.
Kontak Lens TeknikeriGöz doktorlarından gelen reçetelere göre hastaya uygun kontak lensi bulma ve uygulanmasını sağlama.Kontak lens üretici firmalar, özel optik merkezleri, hastaneler.
Teknik GözlükçüReçeteye uygun gözlük camları ve çerçeve seçimini yapmak, cam ve çerçeveyi uygun biçimde birleştirip monte etmek.Gözlük imalatı yapan firmalar, optik mağazaları.
Optik Mağazası sahibiMağaza işlemlerini yönetmek, optisyen ve teknik gözlükçülere öncülük etmek, satışa sunulan ürünlerin kalitesini kontrol etmek.Özel mağaza sahibi olma, franchise alıp büyük optik mağazalarının bir şubesini işletme.
Refraksiyon TeknikeriGöz kusurlarını belirlemeye yardımcı olmak için özel ekipmanları kullanma ve test sonuçlarını yoruma.Hastaneler, sağlık merkezleri, özel optik klinikler.
Gözlük tasarımcısıYeni gözlük çerçeve tasarımları üretme, modayı ve trendleri takip etme.Gözlük imalatı yapan firmalar, moda ve tasarım stüdyoları.
Göz Sağlığı TeknikeriHastaların göz sağlığı sınavları için gerekli ekipmanların hazırlanması, hastaların görme testlerinin gerçekleştirilmesi.Hastaneler, özel göz merkezleri, sağlık kuruluşları.
Optisyenlik Bölümü AkademisyeniOptisyenlik eğitiminin en önemli adımı olan bilimsel araştırmalar yapma ve öğrencilere bilgi aktarma.Üniversiteler, yüksekokullar.
DGS ile Fizik Mühendisliği Optik sektöründe sorun çözme, yenilikçi ürün ve çözümler geliştirme.Optik sektörü, araştırma enstitüleri, eğitim sektörü.

meslekler, bireylerin yaşamlarında sahip olduğu en önemli hazinelerden biridir. bu yüzden doğru meslek seçimi oldukça önemli bir kavramdır. doğru ve etkili bir araştırma yaparak meslek seçimi yapmalıyız. kendimizi tanıyarak ve kişisel yeteneklerimiz doğrultusunda meslek seçimi yapmak, bireylerin bir ömür boyu mutlu olmasını sağlamaktadır. mutlu olmasının yanında topluma ve gruplara faydalı olmayı da sağlamaktadır. bu yüzden i̇stanbul i̇şletme enstitüsü ailesi olarak bize düşen görev de sizlere tercih dönemlerinde faydalı olmaktır. yapacağınız araştırma ve incelemelerinizin sonuçlarına cevap vermektir.

Günümüzde görme sorunları kalıtsal, mesleki, yaşlanma ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Günümüzde göz sorunları giderek daha fazla artış göstermektedir. Bu durum da optik sektörünün gelişmesine neden olmaktadır. Hastanelerde yıllara oranla göz polikliniklerinin artması, şehirlerde göz hastanelerinin sayılarında müthiş artış yaşanması optik sektörünü de harekete geçirmiştir.

Eskiden optik dükkanları sınırlı iken günümüzde her tarafı çevirmiş durumdadır. Optik sektörü sağlık sorunlarının yanında ihtiyaç karşılarken estetik ihtiyaçları da karşılamaktadır. Optik sektörü, göz doktorları tarafından tanısı konulan kusurların giderilmesi ve tedavinin hastaya uygulanmasına aracılık eden bir sektördür. Optisyenlik de günümüzde artan göz sorunları ihtiyaçlarında doktorlar tarafından tanısı konuların kusurların giderilmesini sağlamak için nitelikli eleman yetiştiren bir disiplindir. Optisyenlik bölümünden mezun olan kişiler optisyen olarak adlandırılır. Optisyen de tedavinin hastaya uygulanmasına aracılık etmeyi sağlayan kişidir. Optik sektörü ve optisyen konularına giriş yaptıktan sonra bunların akademik boyutu olan optisyenlik bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Optisyenlik Bölümü Nedir?

Optisyenlik bölümü, görme sorunlarının giderilmesi ve düzeltilmesi için yapılmış olan optik gereçleri tedarik eden ve hasta olan kişiye uygulanmasını sağlayan kişiler yetiştirir. Optisyenlik bölümü, göz doktorları tarafından sorun tespit edilen hastaların görme sorunlarının giderilmesi ya da azaltılması için doktor tarafından verilen reçeteyi hazırlayan optisyen yetiştiren bir bölümdür. Doktorlar tarafından verilen reçetedeki değerler doğrultusunda optik gereçleri seçip hastaya hazırlanmasını sağlayan bir bölümdür.

Optisyenlik bölümü, öğrencilerinin temel fizik ve optik bilgisine sahip, optisyenlik ile ilgili araçların işleyişi hakkında bilgi veren bir bölümdür. Bunların yanı sıra göz ve insan anatomisi hakkında öğrencilerinin bilgi sahibi olmasını sağlayan bir bölümüdür. Optisyenlik bölümü, gözlük camı ve çerçevesi seçimi ve montajını kendisine iletilen veriler doğrultusunda yapan optisyen yetiştiren bir bölümdür. Gözlük bilgisinin yanı sıra lens bilgisi alanında öğrencilerine bilgiler sunan bir bölümdür.

Optisyenlik bölümü, öğrencilerine sektörel gereksinimlere yanıt verebilecek, uygulamalarını sorunların çözümünde kullanabilecek nitelikli öğrenciler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. İletişim becerileri gelişmiş, etik değerlere sahip, toplum sağlığını önemseyen, iyimserlik değerlerine sahip ve sorgulayan elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Optisyenlik bölümü, gözlükçülük alanında çalışacak insan gücü ihtiyacını karşılayabilen bir bölümdür. Optisyenlik bölümü, göz doktorları tarafından yazılan reçetelerin optik bilgisi ışığında hazırlayarak bireyin ihtiyacını en doğru şekilde karşılamaya çalışan eleman yetiştirir. Optisyenlik bölümü hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de optisyenlik bölümü iş imkanları hakkında bilgi verelim.

Optisyenlik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Optisyenlik bölümü iş imkanları arasında mezun olan kişi kendi optik mağazasını açmak yer alır. Kendi mağazasını açan bireyler göz bozukluğu olan bireylere hizmet verebilirler. Optisyenlik ile alakalı kuruluşlarda sorumlu müdür olarak çalışabilirler. Optisyenlik bölümü iş imkanları arasında gözlük yapan ve satan işletmelerde nitelikli eleman olarak çalışabilirler. Optisyenlik bölümü iş imkanları arasında göz hekimlerinin yanında tekniker olarak çalışmak yer alır.

Optisyenlik bölümü iş imkanları arasında kontak lens üretimi yapan yerlerde çalışmak yer alır. Refraksiyon hastanelerinde çalışmak da optisyenlik bölümü iş imkanları arasında yer alır. Ayrıca bu ön lisans programından mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile “fizik, fizik mühendisliği, optik ve akustik” disiplinlerine geçiş yapabilirler. Bu bölümlerden birine geçiş yapan bir öğrencinin optisyenlik bölümü iş imkanları da genişlemektedir. Optisyenlik bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra optisyenlik bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Optisyenlik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Optisyenlik bölümü mezunları “optisyen” unvanı alarak mezun olurlar. Optisyenlik bölümü mezunları, göz doktoru tarafından hastaya verilen reçeteyi incelerler. Gözlük camları ya da lensleri reçeteye uygun olarak hazırlarlar. Optisyenlik bölümü mezunları, gözlük ya da lensleri hastanın gözüne uygun olup olmadığını kontrol ederler. Optik mağazalarında çalışan optisyenlik bölümü mezunları gözlük, lens vb. satışını gerçekleştirir. Güneş gözlüğü de sattıkları ürünler arasında yer alır.

Optisyenlik bölümü mezunları, müşterilere, tarz ve renge göre gözlük seçiminde yardımcı olurlar. Müşterileri gözlük takma, lens çıkarıp takma ve bunların bakımlarının nasıl yapılacağı hakkında bilgi verirler. Optisyenlik bölümü mezunları, hasarı olan gözlük çerçevelerini onarırlar. Optisyenlik bölümü mezunları, doktor tarafından yazılmamış numaralı gözlükleri satmazlar bu da en önemli görevleridir. Mezunların yaptıkları işleri öğrendikten sonra bölüm dersleri hakkında bilgi sahibi olalım.

Optisyenlik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Yukarıda verilen dersler genel olarak verilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. İyi bir optisyen olmak isteyen kişiler ders seçimlerini iyi yapmalıdır. Aynı zamanda derslerinde başarılı olmak durumundadır. Dersler hakkında bilgi verdikten sonra bölümün taban puanları ve sıralaması hakkında bilgi sahibi olalım.

Optisyenlik Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması

Bu bölümün taban puanları ve sıralaması hakkında bahsetmeden önce size birkaç bilgi vermek isterim. Bu bölüm ön lisans bölümü olduğu için 2 yıllık bir bölümdür. Bu bölümü okumak isteyen öğrenciler TYT sınavına girmek zorundadır. Bu bölüm, ülkemizde çoğu devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunmaktadır. Benim hazırladığım liste, ülkemizin en iyi üniversitelerine göre sıralama yapılmıştır. Ayrıca sizlere hazırlamış olduğum liste en güncel verilere sahiptir.

ÜniversiteTaban PuanıSıralama
Biruni Üniversitesi (Burslu)373,61573133535
İstanbul Medipol Üniversitesi (Burslu)361,95913159074
İstanbul Bilgi Üniversitesi (Burslu)360,82226161781
Üsküdar Üniversitesi (Burslu)359,32266165546
Avrasya Üniversitesi (Burslu)335,36794237544
Optisyenlik Bölümü, Görme sorunlarına optik çözümler geliştiren, gözlük ve lens seleksiyonu yapabilen, göz doktorlarından gelen reçeteleri uygulayabilen uzmanları Yetiştirmek, Kendi optik mağazasını açmak, optikle ilgili kuruluşlarda çeşitli pozisyonlarda çalışmak, hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında görev almak, Optisyen, Göz doktorlarından gelen reçetelere göre gözlük veya lens seçimi ve uygulaması yapmak, hastanın gözlük ihtotaçlarını karşılamak, göz sağlığı ve bakımı konusunda bilgilendirme yapmak , Özel optik mağazaları, Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları, Kontak lens üretici firmalar, Kontak Lens Teknikeri, Göz doktorlarından gelen reçetelere göre hastaya uygun kontak lensi bulma ve uygulanmasını sağlama, Kontak lens üretici firmalar, özel optik merkezleri, hastaneler, Teknik Gözlükçü, Reçeteye uygun gözlük camları ve çerçeve seçimini yapmak, cam ve çerçeveyi uygun biçimde birleştirip monte etmek, Gözlük imalatı yapan firmalar, optik mağazaları, Optik Mağazası sahibi, Mağaza işlemlerini yönetmek, optisyen ve teknik gözlükçülere öncülük etmek, satışa sunulan ürünlerin kalitesini kontrol etmek, Özel mağaza sahibi olma, franchise alıp büyük optik mağazalarının bir şubesini işletme, Refraksiyon Teknikeri, Göz kusurlarını belirlemeye yardımcı olmak için özel ekipmanları kullanma ve test sonuçlarını yoruma, Hastaneler, sağlık merkezleri, özel optik klinikler, Gözlük tasarımcısı, Yeni gözlük çerçeve tasarımları üretme, modayı ve trendleri takip etme, Gözlük imalatı yapan firmalar, moda ve tasarım stüdyoları, Göz Sağlığı Teknikeri, Hastaların göz sağlığı sınavları için gerekli ekipmanların hazırlanması, hastaların görme testlerinin gerçekleştirilmesi, Hastaneler, özel göz merkezleri, sağlık kuruluşları, Optisyenlik Bölümü Akademisyeni, Optisyenlik eğitiminin en önemli adımı olan bilimsel araştırmalar yapma ve öğrencilere bilgi aktarma, Üniversiteler, yüksekokullar, DGS ile Fizik Mühendisliği , Optik sektöründe sorun çözme, yenilikçi ürün ve çözümler geliştirme, Optik sektörü, araştırma enstitüleri, eğitim sektörü
gözlük optisyenlik bölümü optisyenlik optik optisyenlik bölümü mezunları optisyenlik bölümü iş imkanları optisyen
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.