AnasayfaBlogOnline İş Görüşmesine Katılacak Adaylara Tavsiyeler
Mülakat - İş Görüşmesi

Online İş Görüşmesine Katılacak Adaylara Tavsiyeler

05 Temmuz 2021
Bir kadın bir erkekle görüntülü konuşurken görülüyor, her ikisi de bilgisayar ekranında görünüyor. Kadın uzun kahverengi saçlı ve beyaz bir gömlek giyerken, adam şık bir takım elbise giymiş ve kravat takmıştır. Adam kadına bakarken kadın eliyle ekranı işaret etmektedir. Arka planda, yerde siyah bir kutu görülüyor. Görüntü, iki kişi arasındaki bir konuşma anını yakalayarak bu sanal etkileşimin canlı bir görüntüsünü sunuyor.
Online İş Görüşmelerine Hazırlık AşamalarıNasııl Hazırlanmalı?Neden Önemlidir?
Mekân HazırlığıSessiz ve dikkatinizi dağıtmayacak bir mekân belirleyin. Tüm teknolojik gereklilikleri yerine getirin.Video görüşmede dikkatinizin dağılmaması ve teknik aksaklıkların önüne geçmek önemlidir.
Kişisel HazırlıkÖzenli ve temiz giyinmelisiniz. Kamera karşısında alıştırma yapabilirsiniz.İyi bir ilk izlenim ve rahatlık hissi için önemlidir.
Not HazırlığıSorulabilecek muhtemel soruları ve öz geçmişinizi yanınıza alabilirsiniz.Yanıtlarda akıcı olmak ve istekli profil oluşturmanıza yardımcı olur.
Görüşme AnıOlumlu bir ilk izlenim bırakın, sağlam bir göz kontağı kurmaya çalışın ve dikkatinizi karşı tarafa odaklayın.Sanal görüşmelerde bile karşı tarafı etkileme gücünüzü artırır.
Teknik AksaklıklarTeknik aksaklıklar için yedek planlarınız olsun ve aksaklığı hemen bildirin.İş görüşmesinin akışını kesintiye uğratan unsurları hemen çözümleyebilmek önemlidir.
Görüşme NotlarıGörüşmecinin söylediği önemli noktaları not edin.Kilit noktaları unutmamak ve daha sonraki süreçlerde bu notların işinize yaraması için önemlidir.
Görüşme BitimindeMemnuniyetinizi ve tekrar görüşme isteğinizi belirtin.Karşı tarafın sizinle ilgili olumlu bir hafıza oluşturmasına yardımcı olur.
Kesintisiz İnternet BağlantısıGörüşme öncesi internet bağlantınızın hızını ve stabil olup olmadığını kontrol edin.Görüşme sırasında herhangi bir aksamaya neden olabilecek durumları engellemek için önemlidir.
Görüşme Platformuna HakimiyetGörüşme platformunu önceden inceleyin ve üzerinde uğraşın.Görüşme sırasında platformda nasıl hareket edeceğinizi bilmek ve sürprizlerle karşılaşmamak için önemlidir.
Rahatlama TeknikleriGörüşmeden önce sevdiğiniz bir müzik dinleyin ya da rahatlamanızı sağlayacak küçük aktiviteler yapın.Görüşme sırasında rahat olmanız ve kendinize güveninizin artması için önemlidir.

Aylardır beklediğiniz sürekli mail kutunuza baktığınız mesaj sonunda gelmiştir. Üstelik istediğiniz şirket ve pozisyondan. Ancak çevrimiçi görüşme yapmak istediklerini görmüş ve ilk defa katılacağın için midende bir sancı başlamıştır. Tecrübesizliğin ve bilinmezliğin yarattığı bu korkuyu azaltmak ve başarılı olmak istersin. Senin gibi her insanın kariyer yolculuğunda iş görüşmeleri çok önemlidir.

Çoğunlukla yüz yüze yapılan görüşmeler artık çevrimiçi platformlara taşınmaya başlamıştır. Genellikle Skype ve Zoom üzerinden yapılmaktadır. İnternet bağlantısının ve telefonun olduğu her yerde adaylar görüşmeye kolaylıkla katılabilmektedir. Ancak bazı adaylar için kamera önüne geçmek stres oluşturmakta ve beraberinde adaya başarısızlık getirmektedir. Oysaki bazı tavsiyelere uyulduğunda rahatlıkla üstesinden gelinmektedir. Şimdi bunlar nelermiş birlikte okuyalım.

Online Görüşmede Mekân Hazırlığı

Öncelikle video mülakat için kendinize sessiz ve dikkatinizi dağıtmayacak bir mekân belirleyin. Odada ya da bulunacağız mekânda yalnız olun. 

  • Televizyon ya da radyo gibi araçlar açık olmasın. 

  • Dikkat dağıtacak her türlü durumdan kaçının. 

  • Arka planı sade tutmaya özen gösterin.

  • Telefonunuzun ya da bilgisayarınızın şarj durumundan emin olun.

  • İnternet mülakatı öncesi gelen maili dikkatlice okuyun. 

  • Kullanılacak uygulamayı indirin. Skype üzerinden iletişim olacaksa karşı tarafı listenize ekleyin. Kameranızı kendi bakış açınıza göre ayarlayın. 

  • Yanınıza bir bardak su alın bu hem kuruyan boğazınıza iyi gelecek hem de soru sorulduğunda düşünmek için 3-4 saniye kadar size zaman kazandıracaktır. 

  • Şirket için önceden hazırladığınız küçük notları ve size sorulacak muhtemel soruları cevaplarıyla yanınızda bulundurun. Böylelikle heyecandan aklınıza gelmeyen soruları göz ucuyla bakarak cevaplayabilirsiniz. Ancak karşı tarafa belli edilmeden yapılmalıdır.

  • Öz geçmişinizi de mutlaka yanınızda bulundurun. 

  • Not alabilmek için not defteri ya da bir kâğıt almayı unutmayın.

Online Görüşmede Kişisel Hazırlık

Giydiğiniz kıyafetler ilk izlenim için çok önemlidir. Mülakata katılmadan önce mutlaka özenli ve temiz giyinmelidir. Nasıl olsa ayağa kalkmayacağım, pijamalarımla katılayım düşüncesini aklınızdan çıkarmanızı öneririm. Çünkü herhangi bir sebeple ayağa kalkarsanız bu, mülakatın geri kalan dakikalarını keşke ile geçirmenize neden olabilir. Hatta kendinizi havaya sokmak için evde ayakkabı bile giyebilirsiniz. Kendinizi nasıl daha rahat hissettiğinizle ilgilidir. Görüşmeden önce kamera karşısında alıştırma yapabilir böylelikle nasıl göründüğünüz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Aşırı stresliyseniz sevdiğiniz bir müziği dinleyebilir ya da size iyi gelecek küçük etkinlikler yapabilirsiniz.

Mekân ve kişi hazırsa artık görüşmeye geçebiliriz.

Online Görüşme Anı

  • Sandalyenizde güler yüzlü ve dik pozisyonda oturmanız ilk görüşte olumlu bir izlenim bırakacaktır.

  • Gözleriniz ekrana bakmamalı kameranın bulunduğu yere bakmalıdır. Böylelikle sanal da olsa göz kontağı kurmuş olursunuz.

  • Kendinize değil karşınızdaki kişiye odaklanın ve saçınızla, kıyafetinizle uğraşmamaya özen gösterin.

  • Online mülakatlar da bazen internet bazen de uygulama kaynaklı ses problemleri olabilir. Bu gibi durumlarda sorunu hemen karşı tarafa bildirebilir tekrar arama yapılmasını isteyebilirsiniz. Her adayın başına gelebilecek durumlar olduğundan karşınızdaki kişi sizi anlayışla karşılayacaktır.

  • Görüşmecinin söylediği önemli noktaları not alın. Hatta not aldığınızı belli edin.

  • Pozisyonunun gerekleri hakkında sorular yöneltin.

  • Beklentinizden bahsedin. Unutmayın ki standart işe alım kuralları burada da geçerlidir.

  • Görüşmenin sonuna gelindiğinde alakasız sorular yöneltmeyin. El sallama hareketini kesinlikle yapmayın.

  • Tanıştığınız için memnun olduğunuzu ve en yakın zamanda tekrar görüşmek istediğinizi söyleyin.

  • Konuşma bittikten sonra kameranın ve mikrofonun tamamen kapandığından emin olun. 

  • En önemlisi de iş için ne kadar istekli olduğunuzu karşı tarafa hissettirmenizdir.

  • İnternet üzerinden biraz zor olsa da enerjik ve pozitif duruş her zaman işe yarayacaktır. 

Mekân Hazırlığı, Sessiz ve dikkatinizi dağıtmayacak bir mekân belirleyin Tüm teknolojik gereklilikleri yerine getirin, Video görüşmede dikkatinizin dağılmaması ve teknik aksaklıkların önüne geçmek önemlidir, Kişisel Hazırlık, Özenli ve temiz giyinmelisiniz Kamera karşısında alıştırma yapabilirsiniz, İyi bir ilk izlenim ve rahatlık hissi için önemlidir, Not Hazırlığı, Sorulabilecek muhtemel soruları ve öz geçmişinizi yanınıza alabilirsiniz, Yanıtlarda akıcı olmak ve istekli profil oluşturmanıza yardımcı olur, Görüşme Anı, Olumlu bir ilk izlenim bırakın, sağlam bir göz kontağı kurmaya çalışın ve dikkatinizi karşı tarafa odaklayın, Sanal görüşmelerde bile karşı tarafı etkileme gücünüzü artırır, Teknik Aksaklıklar, Teknik aksaklıklar için yedek planlarınız olsun ve aksaklığı hemen bildirin, İş görüşmesinin akışını kesintiye uğratan unsurları hemen çözümleyebilmek önemlidir, Görüşme Notları, Görüşmecinin söylediği önemli noktaları not edin, Kilit noktaları unutmamak ve daha sonraki süreçlerde bu notların işinize yaraması için önemlidir, Görüşme Bitiminde, Memnuniyetinizi ve tekrar görüşme isteğinizi belirtin, Karşı tarafın sizinle ilgili olumlu bir hafıza oluşturmasına yardımcı olur, Kesintisiz İnternet Bağlantısı, Görüşme öncesi internet bağlantınızın hızını ve stabil olup olmadığını kontrol edin, Görüşme sırasında herhangi bir aksamaya neden olabilecek durumları engellemek için önemlidir, Görüşme Platformuna Hakimiyet, Görüşme platformunu önceden inceleyin ve üzerinde uğraşın, Görüşme sırasında platformda nasıl hareket edeceğinizi bilmek ve sürprizlerle karşılaşmamak için önemlidir, Rahatlama Teknikleri, Görüşmeden önce sevdiğiniz bir müzik dinleyin ya da rahatlamanızı sağlayacak küçük aktiviteler yapın, Görüşme sırasında rahat olmanız ve kendinize güveninizin artması için önemlidir
Online İş Görüşmesine Katılacak Adaylara Tavsiyeler Online Görüşmede Mekân Hazırlığı Online Görüşmede Kişisel Hazırlık Online Görüşme Anı Online İş Görüşmesi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464