AnasayfaBlogIIENSTITU Deneyimim: Online Eğitim Nedir? Nasıl Yapılır?
Online Eğitim Deneyimi

IIENSTITU Deneyimim: Online Eğitim Nedir? Nasıl Yapılır?

02 Eylül 2018
Bir kadın elinde dizüstü bilgisayarıyla kanepede oturuyor. Diğer elini yanağına koymuş, dikkatle ekrana bakıyor. Gözleri dizüstü bilgisayara odaklanmıştır ve bacakları rahat bir şekilde çaprazlanmıştır. Dizüstü bilgisayar kucağına yerleştirilmiş ve arka plan siyah metinli sarı bir tabeladan oluşuyor. Açık yeşil bir üst ve koyu renk bir kot pantolon giymiştir. Işık yumuşak ve sıcaktır, sahneye rahat bir atmosfer verir. Kanepe kirli beyaz renkte ve desenli kumaşı yakından görülebiliyor.
Online Eğitimin TanımıOnline Eğitimin AvantajlarıOnline Eğitimde Başarılı Olma Yolları
Öğreten ile öğrenen kişi veya kişilerin aynı ortamda olmamasına rağmen internet üzerinden iletişim kurmalarını ve eğitimin gerçekleştirebilmesini sağlayan teknolojik bir araçtır.Bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı, maliyetler düştü, esnek bir zaman kullanımı sağlar, coğrafi bölgelere göre değil bir bilgisayara ve internete bağlı olarak öğrenme imkanı sunar.Öğrenme hedeflerini belirlemek, dikkat dağıtan unsurları azaltmak, düzenli çalışma saatleri belirlemek, not alma yöntemlerini kullanmak.
Akademik veya kişisel gelişim amaçlı her türlü öğretim ve bilgi paylaşım işlemlerinin internet aracılığıyla gerçekleştirilmesi.Kişinin kendi hızında öğrenmesine izin verir, çok çeşitli kaynaklara erişim sağlar, belirli bir fiziksel sınıf içinde olma sınırlamasını ortadan kaldırır.Her gün belirli bir öğrenme süresi ayırmak, öğrenme materyallerini düzenlemek, öğrenme sürecini izlemek ve değerlendirmek.
Müfredatın çevrimiçi olarak sunulduğu ve öğrencinin fiziksel olarak sınıfta olma gerekliliğinin olmadığı eğitim biçimi.Eğitime ulaşılabilirlik arttı, geniş bir kitleye hitap edebilir, bireysel farklılıkları dikkate alan bir öğrenme ortamı sunabilir.Düzenli ve etkili bir şekilde iletişim kurmak, diğer öğrencilerle işbirliği ve katılım yapmak, düzenli araştırmalar ve öz değerlendirme yapıp gelişimlerini izlemek.
Eğitimin dijital ortamda gerçekleşmesi ve öğrenenlerin öğreticinin rehberliğinde kendileri tarafından yönetildiği bir ortam.Kendi kendine öğrenme kapasitesini geliştirir, kişinin öğrenme sürecine daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlar, öğrenme deneyimini daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirebilir.Eğitim kaynaklarını ve teknolojilerini etkili bir şekilde kullanmak, kendi öğrenme stilini belirlemek ve bu stile göre öğrenme stratejilerini ayarlamak.

Online Eğitim Nedir? Öğreten ile öğrenen kişi veya kişilerin aynı ortamda olmalarına gerek kalmaksızın internet üzerinden iletişim kurmalarını, önceden belirmiş 'eğitim' amacını gerçekleştirmelerine olanak sağlayan teknolojik bir araçtır.

Gelişen ve değişen günümüz dünyasında bizler de kendimizi güncelleyebilmek için sürekli yeni bir şeyler öğrenme gayreti içindeyiz. Yeni bir şeyler öğrenmek artık isteğe bağlı bir lüks değil, hayata uyum sağlayabilmek için zorunlu birer ihtiyaç haline geldi.

Neden Online Eğitim Seçmeliyiz?

Çünkü artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Hani çok klişe olmuş bir laf var ya hepiniz duymuşsunuzdur. "Bilgi artık parmaklarımızın ucunda" diye. Evet bilgi artık gerçekten de parmaklarımızın ucunda. Bugün geldiğimiz teknolojik noktada, her sorumuzu yazıp cevap bulabileceğimiz arama motorlarımız var mesela. Hatta sorumuz saçma ve bir o kadar gereksiz bile olsa!

Eeee hal böyleyken öğrenmek uğruna harcadığımız zaman, yol ve kitap parası yerine neden daha az masrafsız olan teknolojiyi kullanmayalım? Neden evde rahatça oturup, deyim yerindeyse öğretmenin ayağımıza kadar geldiği online eğitim almak yerine, süslenip püslenip, yola çıkıp, para harcayıp eğitim merkezine gidelim?

"Bende vakit bol, para sıkıntım da yok, sanallık yerine gerçekliği tercih ediyorum, oralarda birileri ile tanışıp çevremi genişletiyorum, hatta bazen de çıkışta iki okey atıp vakit geçiriyorum." diyenlerimiz var ise onlara saygı duyarak yolumuza devam ediyoruz.

Bu yolda kısa vakitte çok şey öğrenmek isteyen insanlar var. Amaç; online eğitim alarak daha az enerji harcayarak daha çok bilgi edinmek. Bu eğitim bir hobi içinde alınabilir, hayati derecede önem taşıyan bir sınav içinde.

Ben üniversitemi okuyup bitirmişim. Hatta üstüne açıktan bir üniversite daha okuyup bitirmişim, bir mesleğim var. Mesleğimle ilgili bir sürü kitap, dergi okumuşum, çalıştaylara ve eğitimlere katılmışım. İşimin devamı içinde sürekli kanun, genelge okumak zorundayım. Çünkü işimi doğru yapabilmem için her değişen kanunu adım gibi bilmek zorundayım. Hayatımı ev ve iş yeri ikilisi arasında sınırlandırmak istemiyorum. Ama eve gelince de hiçbir şey yapacak halim kalmıyor. Hatta aramızda kalsın, bazen yemek yemeye bile üşeniyorum :)

İnsan hayattan doyum alabilmek ve hayatı daha anlamlı hale getirebilmek için görevi olduğu işler haricinde bir şeyler yapmak istiyor. Uzmanlar da hep söyler ya "İş haricinde bir arka bahçeniz olsun, bir hobiniz olsun, o alanda uzmanlaşın." diye.

Gerçekten bu insan ruhuna çok iyi gelen bir şey. Bunları yapınca hayat yapmak zorunda olduklarımızdan bizi uzaklaştırarak, yapmaktan zevk aldığımız alanlara doğru yönlendiriyor. Bu pozitif hislerle de yapmak zorunda olduğumuz işlere daha ılımlı, daha pozitif bakıyoruz ve dolayısıyla daha iyi performanslar sergileyebiliyoruz.

IIENSTITU Online Eğitim Deneyimim

İşten ve evden aşırı derecede bunaldığım, strese girdiğim bir dönemde internete gezinirken, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün Sertifikalı Eğitim Programlarına rastladım. Eğitimden hiçbir ücret almayan bu enstitüde ilgimi çeken eğitimler olmuştu. İlk sırada "İşaret Dili Eğitimi" Programına yazıldım. İşten eve gelirken eğitim zamanı gelmeden bir mesaj ile eğitimin saatini hatırlattılar. Eve gelince işlerimi bu saate göre düzenleyip bilgisayarın başına geçtim ve enstitü online eğitim ile bu eğitimin videosunu izledim. Eğitim sonunda bir sınav yaptılar. Bu eğitimi de başarıyla geçtim. Yeni bir şeyler öğrenmenin vermiş olduğu huzur ile iş yerime gittim. Ve tesadüf bu ya, işitme engelli bir vatandaşımız benden önce birkaç personelle görüşmüş ancak derdini kimseye anlatamamış. Mesai arkadaşlarımızdan birisi işitme engelli vatandaşla birlikte benim çalıştığım bir üst kata geldi. Hemen ben işaret dili biliyorum diye atıldım. Vatandaşımız işaret dili ile bir şeyler anlattı. Eğitimi yeni almış olmanın verdiği acemilikle her şeyi kusursuzca anladım ve anlattım desem yalan olur. Fakat derdini dinleyip çözüm yolu bulabilecek ve o vatandaşa da bunu anlatabilecek kadar iletişim kurdum.

bu olaydan sonra karşıdaki insanla empati kurabildiğim, onunla iletişime geçerek ona yardımcı olabildiğim için büyük bir mutluluk duydum ve iş stresim bir anda yok olup gitti. daha sonra bu eğitimlerin devamı da geldi. bir eğitim alıp işi orada bırakmadım. bu eğitimden sonra diğer eğitimleri almaya da devam ettim. "i̇ş yerinde görgü ve etik kuralları, i̇ş hayatında yazışma teknikleri, i̇ş hukuku uygulamaları, mobing, zaman yönetimi, etkili sunum teknikleri eğitimi, i̇nsan kaynakları yönetimi, stres yönetimi, stres ve stresle başa çıkma eğitimi, diksiyon, doğru ve etkili konuşma eğitimi, blog yazarlığı eğitimi.."vs gibi birçok eğitim aldım.

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Dersi

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

Bu eğitimleri alırken hiç yorulmadım ve internetimin başında zevkle izledim. İş dışında da bir şeylerle ilgilenebilmek, hayatın değişen koşullarına karşı kendimi güncelleyebilmek aynı zamanda buradaki eğitimlerle işyeri ve normal hayatta stresle başa çıkabilmek, insanlarla iletişimimi kolaylaştırarak sağlıklı ilişkiler kurabilmek ve bir problemle karşı karşıya kaldığımda daha kolay ve etkin çözüm yolları üretebilmek gibi yetkinlikler kazandım. LinkedIn profilimde bir sürü sertifika eklemiş olmam da cabası :)

Online Eğitim Olmasaydı Ne Yapardık?

Online eğitim olmasaydı, ne bu eğitimlere katılmak için bir kişisel gelişim kursuna yazılır, ne bu kursları alabilmek için zaman ve para harcardım. İyi ki online eğitim var, iyi ki internet var, iyi ki teknoloji var.

Bu online eğitimin nimetleri sadece hobi eğitimler almakla da bitmiyor tabiki. Maddi durumu olmayan bir genç düşünün, Belki eve ekmek götürmek için ağır işlerde çok çalışıyor. Aldığı para değil kurs parasına, kitap parasına bile yetmiyor. Ancak temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bu durumda bu genç bilgisayardan, bilgisayarı yoksa telefonundan online eğitime katılacak. Masraflarını asgariye indirecek .Böylelikle maddi durumundaki yetersizliğin eğitimi için oluşturduğu negatif etkiyi en aza indirecek. Bu gencin de hayallerine ulaşmak için bir umudu olacak. "İmkansız" yerine "olabilir". diyecek.

Teknoloji öyle bir şey ki, iyi amaçlar için kullanırsak iyilik meleğine, kötü amaçlar için kullanırsak bir canavara dönüşebilir. Bizi cennete de götürebilir, cehennemi de yaşatabilir. Teknolojinin kendisi kötü veya iyi değildir. Onu kullanan insana göre şekillenir, iyi veya kötü olur. Tıpkı ateş gibi. Ateş gibi ısıtabilir, ateş gibi yakabilir. Her şey biz insanoğlunun elinde. Gelin teknolojiyi iyi amaçlarla kullanalım. Mesela online eğitim alalım, kendimizi geliştirelim, çünkü artık günümüzde yok, yok..

Yok'un yok olduğu bu dünyada bizler cahilliğimizle yok olmayalım.

Öğreten ile öğrenen kişi veya kişilerin aynı ortamda olmamasına rağmen internet üzerinden iletişim kurmalarını ve eğitimin gerçekleştirebilmesini sağlayan teknolojik bir araçtır, Bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı, maliyetler düştü, esnek bir zaman kullanımı sağlar, coğrafi bölgelere göre değil bir bilgisayara ve internete bağlı olarak öğrenme imkanı sunar, Öğrenme hedeflerini belirlemek, dikkat dağıtan unsurları azaltmak, düzenli çalışma saatleri belirlemek, not alma yöntemlerini kullanmak, Akademik veya kişisel gelişim amaçlı her türlü öğretim ve bilgi paylaşım işlemlerinin internet aracılığıyla gerçekleştirilmesi, Kişinin kendi hızında öğrenmesine izin verir, çok çeşitli kaynaklara erişim sağlar, belirli bir fiziksel sınıf içinde olma sınırlamasını ortadan kaldırır, Her gün belirli bir öğrenme süresi ayırmak, öğrenme materyallerini düzenlemek, öğrenme sürecini izlemek ve değerlendirmek, Müfredatın çevrimiçi olarak sunulduğu ve öğrencinin fiziksel olarak sınıfta olma gerekliliğinin olmadığı eğitim biçimi, Eğitime ulaşılabilirlik arttı, geniş bir kitleye hitap edebilir, bireysel farklılıkları dikkate alan bir öğrenme ortamı sunabilir, Düzenli ve etkili bir şekilde iletişim kurmak, diğer öğrencilerle işbirliği ve katılım yapmak, düzenli araştırmalar ve öz değerlendirme yapıp gelişimlerini izlemek, Eğitimin dijital ortamda gerçekleşmesi ve öğrenenlerin öğreticinin rehberliğinde kendileri tarafından yönetildiği bir ortam, Kendi kendine öğrenme kapasitesini geliştirir, kişinin öğrenme sürecine daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlar, öğrenme deneyimini daha ilgi çekici ve eğlenceli hale getirebilir, Eğitim kaynaklarını ve teknolojilerini etkili bir şekilde kullanmak, kendi öğrenme stilini belirlemek ve bu stile göre öğrenme stratejilerini ayarlamak
online eğitim deneyimi iienstitu online eğitim deneyimim online eğitim nedir online eğitim nasıl yapılıyor
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam mavi ve beyaz desenli bir sandalyede oturmuş, ellerini kalçalarına dayamış. Üzerinde desenli bir cebi olan açık mavi bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon var. Bakışları dosdoğru ileriye odaklanmış, ifadesi soğukkanlı. Arka planda bir adamın kolunun yakın çekimi ve içinde bulanık bir bitki görüntüsü olan bir saksı var. Genel olarak, sandalyede oturmuş, derin düşüncelere dalmış gibi görünen bir adamın resmi bu.
Online Eğitim

Online Eğitim Nedir?

16 Mart 2018
Bir kadın masada oturmuş, ellerini önündeki dizüstü bilgisayar ve kitabın üzerine koymuş. Beyaz bir bluz ve gözlük takmış, siyah saçlarını arkaya toplamış. Başını hafifçe eğmiş, dizüstü bilgisayarda bir şeyler yazıyor ya da daktilo ediyor gibi görünüyor. Yanındaki masada kahverengi kapaklı siyah bir kitap ve üzerinde siyah bir daire olan beyaz bir kulaklık vardır. Sol elinde, ucu dizüstü bilgisayarın kenarına dayalı bir kalem var. Fotoğrafın odağında kadın, dizüstü bilgisayarı ve yazdığı kitap var.
Online Eğitim

Türkiye'de Online Eğitim

07 Ağustos 2018
Bir kadın dizüstü bilgisayarına bakıyor, yüzü ekran tarafından aydınlatılmış. Elindeki işe konsantre olurken ağzı hafifçe açık. Sağ elinde kırmızı bir kahve fincanı tutmaktadır. Yüzü yakından çekildiğinde burnu ve ağzı ortaya çıkıyor, gözleri dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor. Yüzünü çerçeveleyen kısa saçları görünür. Elinin yakın çekiminde kahve fincanını tutan narin parmakları görülüyor. Eli dizüstü bilgisayara yakın, ekranın yanında konumlanmış. Genel olarak, kadın dizüstü bilgisayara odaklanmış ve onunla ilgileniyor.
Online Eğitim

Gitmedim Görmedim Online Eğitim Aldım

29 Ağustos 2018