Neden film izleriz? Sadece eğlenmek, mutlu olmak, hüzünlenmek bazen de korku duygusunu hissetmek için mi? Film izlememizin sebepleri arasında bu duygular da yer almaktadır ancak tek amaç bu duyguları hissetmek değildir. Filmlerin bizler için öğretici olmasını da isteriz. Eğlendirirken veya hüzünlendirirken aynı zamanda da farklı bakış açısı kazanmamızı sağlayan filmler de vardır.
Bu yazımda da öğretmenlere farklı bakış açıları kazandıracak ve mesleki açıdan izlemelerinde faydası olacak filmlerden bahsedeceğim. Öğretmenlere, mesleki açıdan fayda sağlaması amacıyla “Öğretmenlerin Okuması Gereken 14 Kitap” adlı yazıma da bir göz atabilirsiniz.
Öğretmenlik, dünyanın zor meslekleri arasında yer almaktadır. Öğretmenler, sadece öğrencilere derslerle ilgili bilgileri öğretmekle kalmaz, onların iyi birer insan olmasına da yardımcı olurlar. Kimi zaman gideceğimiz yönü bulmamızda yardımcı olan kimi zamansa hayatımızın dönüm noktalarında yanımızda olan öğretmenlerin farklı bakış açılarına sahip olması önemlidir.
Öğretmenler, meslek hayatlarında çok zorlu dönemlerden geçebilir, sorunlu öğrencilerle karşılaşabilir, kendilerini çıkmaza girmiş gibi hissedebilirler. Öğretmenlerin bu durumları sinema sektörüne de yansımış ve yaşayabilecekleri sorunları ele alan çok sayıda film çekilmiştir. Gelin bu filmlerden mutlaka izlenmesi gereken 15 tanesinin konularına daha ayrıntılı bakalım.
Film, John Keating isimli bir öğretmenin son derece ciddi, disiplinli ve akademik açıdan saygınlığı olan bir okulda öğretmenliğe başlamasıyla gelişen olayları anlatır. Klasik eğitim anlayışını ve aşırı disiplini reddeden bir öğretmen olan Keating, öğrencilerin hayatlarını yaşamasını ve istediklerini yapmasını teşvik etmektedir. Baskı altında bulunan öğrencileri edebiyatın ve şiirin dünyasıyla bir araya getirmeye çalışarak hayata farklı bakmalarını sağlar ve onlara özgürlüğü öğretir. Keating, öğrencilerinin çoğu üzerinde büyük bir etki yaratır ve onların geleceğe dair hayallerinin şekillenmesine yardımcı olur.
Fİlmde, kötü bir eğitim sistemine karşı farklılık yaratmaya çalışan bir müzik öğretmeninin hikayesi anlatılmaktadır. 20. yüzyılın ortalarında, egoist ve son derece disiplinli bir müdür tarafından yönetilen okulda birçok problemli öğrenci bulunmaktadır. Okulda göreve başlayan müzik öğretmeni, öğrencilere yeni bir şeyler katmaya çalışır bu yolda birçok zorlukla karşılaşır. Hepsi birbirinden asi ve farklı olan öğrencilerle başa çıkmak için onlara en iyi bildiği şey olan müziği öğretmeye başlar. Bu sayede kurduğu koroyla tüm çocukların hayata olan bakışlarının değişmesini sağlar.
Bir üniversitede hademe olarak çalışan Will Hunting, son derece zeki ve yeni şeyler öğrenmeyi seven biridir. Bir gün sınıfın tahtasında gördüğü, çözülmesi çok zor bir problemi çözen Will, kısa süre içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilir. Başarısı diğer sorularda da devam eden Will, bir kavgaya karışarak hapse gönderilir. Buradan kurtulması için profesör yardım eder ve sonrasında Will’in öfke tedavisi görmesi için onu ikna eder.
Bir Bollywood filmi olan 3 Aptal, eğitim siteminin insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini komik bir şekilde anlatan zevkli ve bir o kadar da duygusal bir filmdir. Filmde eğitim sistemini bir yarış üzerine kurulu olduğu için eleştiren ve bunu değiştirmeye çalışan üç arkadaş, öğrenciler üzerindeki baskıyı mükemmel bir hikayeyle gözler önüne sermektedir. Hindistan’ın en iyi mühendislik okulunda okuyan üç arkadaşın yaşadıklarını anlatan film bir yandan dostluk kavramını ele alırken bir yandan da eğitim sistemini sert ve mizahi bir şekilde eleştirmektedir.
İki Dil Bir Bavul
Filmde, mezun olduğu yıl zorunlu görevini yapmak üzere Doğu’da bir Kürt köyünde göreve başlayan bir öğretmenin yaşadığı zorluklar anlatılmaktadır. Okula yeni başlayan öğrencilerin Türkçe bilmemesi ve öğretmenin de onların dilini bilmemesi büyük bir sorun oluşturmaktadır. Bir yıl boyunca öğretmen farklı bir toplumda, farklı bir kültür içerisinde yalnızlık yaşar. Çocuklar ve köylülerle iletişim problemleri yaşar. Film ilerledikçe öğretmen ve öğrenciler yavaş yavaş birbirini anlamaya ve tanımaya başlar.
Patch Adams
Patch Adams diğer insanlara göre biraz farklıdır. Hayatta herkesin biraz da olsa muzdarip olduğu dertlerden neredeyse hiç nasibini almamış bir adamdır Patch Adams. Etrafındakileri rahatsız edecek bir iyimserliğe sahiptir. Bu durum bir gün tıp fakültesindeki bir hocasının sinirlenerek Patch Adams’a palyaço olmasını söylemesine sebep olur ve Patch Adams bu fikre olumlu bakar. Okulu bitirerek doktor olmayı isteyen Patch Adams, aynı anda pek çok unvana sahip olabileceğini düşünerek bu farklı deneyimi yaşamak için bir yolculuğa çıkar.
Kara Tahta/ Blackboards
Filmde, savaş sonrası yıkımın yaşandığı bir toplumda, sırtlarına kara tahtaları yükleyerek eğitim için öğrenci arayan öğretmenlerin zorluklarla mücadelelerinin hikayesi anlatılmaktadır. Kurşunların, bombaların eksik olmadığı bölgede bu tahtalar sadece çocuklara bir şeyler öğretmek için değil, onları bir şeylerden korumak için de son derece önemlidir.
Filmde, disleksi hastası olan bir öğrenciyi, her çocuk özeldir anlayışıyla hayata katmaya çalışan bir resim öğretmeninin hikayesi anlatılmaktadır. Ishaan, harfleri ve sayıları algılama problemi yaşar. Ailesi ve öğretmenleri tarafından beceriksiz, tembel, gerizekalı bir çocuk olarak görülen Ishaan, bir gün babası tarafından yatılı okula gönderilir. Çalışmayı öğrenmesi için verildiği yatılı okulda tanıştığı resim öğretmeni sayesinde, Ishaan’ın değişen ve başarıya ulaşan hayatı anlatılır.
Kötü eğitim sistemiyle mücadele eden öğretmenlerin aksine bu filmde, iyi bir eğitim sisteminde öğrencilerin sorunlarını çözmeye çalışan bir öğretmenin hikayesi anlatılmaktadır. Montreal'de Cezayirli bir göçmen olan öğretmen Bachir Lazhar’ın da kendi sorunları vardır. Okulda çok sevilen ancak intihar eden bir öğretmenin yerine gelen Bachir’in de sınır dışı edilme riski vardır.
Birbirlerinden farklı olmalarına rağmen hayattan hiçbir beklentileri olmayan öğrencilerle dolu bir sınıfta, idealist duygularla öğretmenlik yapmaya çalışan Erin için işler sandığından da zordur. Öğrenciler için okul, sadece yaşları gereği orda bulunmaları gereken bir yer olarak görülür. Erin, zaman içerisinde onlarla iletişim kurmaya başlar ve her birini kendi hikayesini yazması ve arkadaşlarıyla paylaşması için teşvik eder. Bu sayede yazılan hikayeler öğrencilerin hayata tutunmalarını sağlayan bir araca dönüşür.
Hoşgörü ve anlayışın son derece önemli olduğunu vurgulayan bu film her öğretmen tarafından mutlaka izlenmelidir.
Kopma/ Detachment
Film, geleceğe karşı hiç ümidi kalmamış öğrencilerin hayatlarını değiştirmeye çalışan bir öğretmenin hikayesini işlemektedir. Bunu yapmaya çalışırken, öğretmenlerine hiçbir şekilde saygı duymayan öğrencilerle karşılaşan öğretmen güçlü bir duruş sergileyerek duygularını kontrol etmeye çalışır.
İmparatorlar Kulübü/ The Emperor’s Club
William Hundert, uzun yıllardır kendine özgü bir şekilde öğretmenlik yapar ve mesleğini çok sevmektedir. İlkeli ve tutkulu bir öğretmen olan William’ın yaşamı okula gelen yeni öğrenciyle değişime uğrar. Ünlü bir politikacının oğlunun okula gelmesiyle, yıllardır deneyimlerini ve bilgilerini öğrencileriyle paylaşan William’ın, öğrencilerin kendisi üzerindeki etkilerini de fark etmeye başlayacaktır.
Kocasından ayrılan ve iki çocuğuna bakmaya çalışan Roberta Guaspari iyi derecede keman çalmaktadır. Bunu bilen yakın arkadaşının yardımıyla bir okulda müzik öğretmenliğine başlar. Kötü yönetilen bu okulda müziğin gücüyle çocuklara eğitim vermeyi sürdüren fedakar öğretmen takdir edilesi bir başarıya imza atmaktadır.
Karatahtanın Ötesinde/ Beyond the Blackboard
Yeni mezun bir öğretmen ve mesleğine aşık olan Stacey’nin birçok korkusu vardır. Neredeyse yıkılacak bir yerde öğretmenliğe başlayan Stacey, zamanla karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeye başlar ve bu durum onu daha da güçlendirir. Tüm zorlukların üstesinden gelerek, öğretmenlik yaptığı evsiz çocukların hayatlarında büyük değişimlere sebep olur.
Sevgili Öğretmenim/ To Sir, With Love
Bir mühendis olan Mark Thackeray, mecburi olarak Londra’nın kenar mahallerinde bir lisede öğretmenlik yapmaya başlar. Mark, genç, deneyimsiz ve aynı zamanda siyahidir. Öğrenciler ise, son derece disiplinsizdir ve başka okullardan kovularak gelmişlerdir. Mark ve öğrenciler arasında sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Genç öğretmen çekip gitmek yerine zor yolu seçerek öğrencilerle arkadaş olmayı dener. Bu mücadelesinde ise yalnız kalmaz ve bir başka meslektaşı ona destek olur.
Öğretmenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler Hangileridir?
Ölü Ozanlar Derneği, Koro, Can Dostum, 3 Aptal, İki Dil Bir Bavul, Patch Adams, Kara Tahta, Yerdeki Yıldızlar (Her Çocuk Özeldir), Canım Öğretmenim, Özgürlük Yazarları, Kopma, İmparatorlar Kulübü, 50 Cesur Kemancı, Karatahtanın Ötesinde, Sevgili Öğretmenim.
Öğretmenlerin Öğrenciler Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Öğretmenlerin tek amacı öğrencilere okul derslerini öğretmek değildir. Öğrencilerin kişisel gelişimleri ve hayata bakışlarında öğretmenler büyük bir etkiye sahiptir. Öğrencilerin hayatlarında dönüm noktası yaratabilecek konularda öğretmenler önemli bir rol oynamaktadır.
Öğretmenleri Konu Alan Filmlerde Ne Amaçlanır?
Öğretmenler, meslek hayatlarında pek çok zorlukla karşılaşır. Kimi zaman sorunlu öğrenciler, kimi zamansa eğitim sisteminden kaynaklan sorunlar öğretmenlerin işini zorlaştır. Bu sorunlar da filmler aracılığıyla ele alınarak öğretmenlere yeni bakış açısı kazanmaları açısından fayda sağlar.