AnasayfaBlogNeden Kişisel Gelişim Kitapları Okumalıyım?
Kişisel Gelişim

Neden Kişisel Gelişim Kitapları Okumalıyım?

09 Eylül 2021
Mavi elbiseli bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor. Ağzı hafifçe açık bir şekilde kameraya gülümsüyor. Kolları iki yanında ve saçları uzun ve gevşek. Açık tenli ve gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Görüntünün sağ tarafında, arka planda bir bilgisayarın ekran görüntüsü ve ön planda bir cep telefonunun ekran görüntüsü var. Görüntünün renkleri parlak ve canlı. Kadın mutlu ve memnun görünüyor, bu da görüntüyü başlık veri kümesi için harika bir görüntü haline getiriyor.
KonuAçıklamaDaha Fazla Bilgi
Kişisel Gelişim Kitaplarının ÖnemiKişisel gelişimi hedefleyen kitaplar, insanların bilgi birikimlerini arttırmalarına yardımcı olur.Bu kitaplar, kişisel gelişim konuları hakkında bilinçlendiğiniz her alanı derinleştirir ve hayatınıza uygulamanızda yardımcı olur.
Kitap Seçiminin ÖnemiKişinin okuma zevki ve değerlendirebilme yeteneği doğrultusunda doğru kitapları seçmesi önemlidir.Örneğin; argo içeren bir kitabın yanlış yorumlanması kişiye zarar verebilir.
Kişisel GelişimKişi, bireysel gelişimine önem verdiği ölçüde kendini geliştirebilir.Kişisel gelişim, kişinin bilgili ve bilinçli olmasını sağlar.
BibliyoterapiKitapla tedavi yöntemidir. Kişiyi kendi ruh haline uygun kitapla buluşturarak, iç görü kazandıran bir metot.Bibliyoterapi, kişinin yaşadığı okuma zorlukları, psikolojik ve fiziksel sorunları için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Kitap Okuma AlışkanlığıÖzellikle kişisel gelişim kitaplarını okuma alışkanlığı kişinin bireysel gelişimine büyük katkı sağlar.Bir kitabı okurken kendi düşüncelerimizi, hislerimizi ve durumlarımızı anlamamıza yardımcı olur.
ÖnyargılarKişisel gelişim kitaplarına karşı oluşan önyargılar, bu kitapların faydalarının anlaşılmasını engeller.Önyargılar, çok değerli bilgilerin görmezden gelinmesine sebep olabilir.
Doğru Bilgiye UlaşmaKişisel gelişim kitapları doğru bir şekilde okunduğunda doğru bilgiye ulaşmada aracı olur.Bu kitapları okumak, yanıltıcı bilgilerin aksine, doğruların peşinden gitmeye teşvik eder.
Bilişsel YetenekKişinin okuduklarını kendi hayatına uyarlayabilecek yeteneği vardır.Bu yetenek, kişisel gelişim kitaplarından en iyi şekilde yararlanmada önemli bir rol oynar.
Kitap ÖnerileriKişinin neye ihtiyacı olduğunu tespit etme yeteneği, iyi bir kitap seçiminde önemlidir.Kişiye doğru kitapları önermek onun kişisel gelişimine katkıda bulunabilir.
Farklı PerspektiflerKişisel gelişim kitapları okuyarak farklı perspektifler kazanabiliriz.Bu kitaplar, bize farklı düşünme ve anlama yetisini kazandırır.

Kitap okumak çoğu insan için bir hobidir. Hobi nedir? Bence hobi, kişinin birey olarak özel olduğunu deneyimlediği tek alan. Sözlük anlamı ise kişinin mesleği dışında keyif aldığı uğraş. Bu tanımdan yola çıkarak kitap okumanın insana keyif vermesi gerektiği düşüncesi hakim olduğu için bilgilendirici ve sorgulayıcı kitaplara karşı pek sevecen bir yaklaşıma sahip olamadığımıza inanıyorum. Ülke olarak ayda cep telefonuna ortalama 173 TL, kitaba ise 5,5 TL ayırarak yüzde 0,1 oranla dünyada 86. sırada yer alarak bu durumu taçlandırdık. Kitabı, görsel zevkine hitap eden kapağına göre seçenler olduğunu düşünürsek, kişisel gelişim kitapları krallığını tozlu raflara bıraktı.

‘’Size bir düşüncemi belirteceğim: Fakat bu çok gereksiz ve yersiz bir çaba olacak; çünkü size söyleyeceğim her şey bunları kendilerine söylememize zaten gerek olmayan kişiler tarafından duyulacak yalnızca.’’ Jean Jacques Rousseau

Kişisel Gelişim Kitaplarının Kişisel Gelişime Katkısı Nedir?

Geçen sene arkadaşlarla kitaplar üzerine konuşuyorken konu haliyle kendini kişisel gelişim kitaplarına bıraktı ve kendisini ilk defa orada gördüğüm birisi demişti ki; "Kişisel gelişim kitapları okumak yerine arkadaşlarla buluşup bir iki kadeh bir şeyler içmeyi daha faydalı buluyorum.’’ böyle bir şeyi ona neyin düşündürtmüş olabileceği hakkında biraz beyin fırtınası yaptıktan sonra birkaç sonuca vardım fakat yeni tanışmış olmamız sebebiyle düşüncelerimi kendisiyle paylaşma gibi bir şeye teşebbüs etmedim. çünkü kendisinde haklı çıkmak için pusuda bekler bir vaziyet sezmiştim. kendine haklı sebepleri olabilirdi belki fakat bu onu hiçbir zaman bilgi birikimi bakımından daha kazançlı yapmaya yetmeyecek.

Kendi çıkarımlarıma gelecek olursam, bunu söyleyebilen bir insan ya kişisel gelişimi geçtim eline herhangi bir kitap almamıştır ya da zaten ön yargıyla aldığı kitapları iyi kavrayıp doğru kullanamamıştır, başka bir olasılık da kitap okumayı çok seven ama kişisel gelişim kitaplarına antipatik bakan bir okur olabilirdi. Ama şu bir gerçek ki toplumda bu kitaplara önyargılı kişilerin genelde hiç bu tarz kitaplar okumadığını gözlemledim. Zaten önyargılı olmak da bunu gerektirmiyor muydu? Bu satırın başında yer verdiğim o muazzam ifadeye sırtımı yaslayarak ben de bir düşüncemi belirteceğim; aslında kişisel gelişimine önem vermeyen bir insana onun önemini anlatamazsınız ve zaten o yönde bir gelişim içerisinde olmadığı için o bunu gereksiz görür hatta bu gerçekliği reddeder. ‘’Ben kişisel gelişime inanmıyorum’’ der ve bu yükü üzerinden atar.

Neyi bilmediğini bilmeyen, bilinçsiz ve yetersiz bir şekilde yaşamayı tercih eder.

‘’Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır.’’ Epiktetos

Bu kitapların hepsinin faydalı olduğuna inanıyorum fakat kişisel gelişim serüvenine sıfırdan başlamak isteyenler için kafa karıştırıcı hatta yanlış yönlendirici unsurlar taşıyan kitapların olduğu da bir gerçek. Bunun sebebi sadece içinde yazılanların böyle olması değil, okuyan kişinin okuduklarını kendi hayatına uyarlayabilecek bilişsel yeteneğe henüz sahip olmamasıdır.

Örneğin, gittiğim her evin rafında gördüğüm, isminde argo içeren bir kitap vardı bu yazıyı da okuyan herkes okumuştur diye tahmin ediyorum. Bundan 5-6 sene önce okuduğumda en ben çok düşünüyormuşum demiştim kendi kendime.

Kitapla ilgili yazdığım için tekrar karıştırdım biraz, şimdi okumaya kalksam muhtemelen birkaç sayfadan sonra bırakırdım. Hayatının ilk kişisel gelişim kitabını okuyacak bir kişi için oldukça yanlış kullanılmaya müsait birçok tavsiye var içinde. Bir de tüm tavsiyelerin aynı emir cümlesiyle bitmesinin insanı gaza getirir bir tarafı var. Hatta o kitaptan sonra kendini yönetme becerisini henüz edinmemiş birine bir daha kitap okumaya gerek duydurtmayacak nitelikte o derece. Kitapta anlatılmak istenenler yanlış mı? Değil ancak içeriğin sunumu daha naif bir üslupla herkese hitap edebilir, okurun yazılanları kendi hayatına doğru kanalize etmesi adına daha etkili olabilirdi.

Kitap Okumayı Sevmeyen Yoktur Aradığı Kitabı Henüz Bulamayan Vardır

Bu söz kime ait bilmiyorum fakat çok doğru bir tespit yapmış. Okurların kitap konusunda bir tarza yönelmesinin ve zamanla oluşan okuma bilincinin, onların zevklerine hitap eden seçimlerin yanı sıra ruh, zihin ve bedensel olarak bütün bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını düşünüyorum. Ayrıca kitap önerileri konusunu da dikkate almakta fayda var. 

Neye ihtiyacımız olduğunu tespit etmek harekete geçeceğimiz her alanda pratiklik kazandırır ve etkili sonuçlar almamızı sağlar. Tam da bu alanda uygulanan bir terapi yöntemi var: Bibliyoterapi Nedir? Bibliyoterapi, kitapla tedavi yöntemidir. Kişiyi kendi ruh haline, yaşadığı sorunlara uygun kitapla buluşturarak, ona bulunduğu durumu aşması için iç görü kazandıran bir metot.

Okurken kendimizi bulduğumuz kitaplar olmuştur, tam da benim duygularımı anlatıyor sanki benim için yazılmış gibi dediğimiz. İşte bu yöntemle kitap sizi buluyor, kitabın içinde kendini bulan siz olmuyorsunuz. Bazı kitapların mistik bir şekilde ihtiyacını bulduğuna inananlardanım, kafanızdan geçirdiğiniz bir konu hakkında hiç ummadığınız yerde aynı içeriğe sahip bir kitabın gözünüze ilişmesi ya da arkadaşınızın aniden çantasından çıkarıp okumanız için size bir kitap vermesi gibi. Fakat bibliyoterapi bir danışmanla uygulanan terapi süreci. Bilişsel terapi gibi bu terapi yöntemi de çok iyi bir alternatif.

Kitaplarım Bana Yetecek Kadar Büyük Bir Krallıktır

Türü ne olursa olsun kitap okumanın insanı her yönden geliştirdiği sarsılmaz bir gerçektir. Kitaplar bilincinizi besleyerek bilinçaltınıza nüfuz eder. Bir satırda algınıza çekilen bir ifadenin sizde yarattığı bir düşünce hayatınız boyunca kullanacağınız hiç aklınıza gelmeyecek beceriler bahşedebilir size. Evet bunu hemen hemen bütün kitaplardan kazanabilirsiniz ancak kişisel gelişim kitaplarının zihninizi inşa ederek sizi baştan yaratabilme gücü vardır. Ve yeniden doğmak da eksilerimizin farkına varıp onları kabullenmekten geçer.

Bu, istikrarlı bir çaba, öğrenmeye aç sürekli çoğalan bir iştah ve bir deha sabrı gerektirir. Ve tüm bunlarla bir denge oluşturabilirseniz eğer, yeryüzündeki en zengin insan olmak için hiçbir engelliniz kalmamış demektir.

Yazıyı okuyunca kişisel gelişim serüvenine nereden başlayabileceğinizi düşündüyseniz, Kişisel Gelişim Eğitimi alabilirsiniz.

Kişisel Gelişim Kitaplarının Önemi, Kişisel gelişimi hedefleyen kitaplar, insanların bilgi birikimlerini arttırmalarına yardımcı olur, Bu kitaplar, kişisel gelişim konuları hakkında bilinçlendiğiniz her alanı derinleştirir ve hayatınıza uygulamanızda yardımcı olur, Kitap Seçiminin Önemi, Kişinin okuma zevki ve değerlendirebilme yeteneği doğrultusunda doğru kitapları seçmesi önemlidir, Örneğin; argo içeren bir kitabın yanlış yorumlanması kişiye zarar verebilir, Kişisel Gelişim, Kişi, bireysel gelişimine önem verdiği ölçüde kendini geliştirebilir, Kişisel gelişim, kişinin bilgili ve bilinçli olmasını sağlar, Bibliyoterapi, Kitapla tedavi yöntemidir Kişiyi kendi ruh haline uygun kitapla buluşturarak, iç görü kazandıran bir metot, Bibliyoterapi, kişinin yaşadığı okuma zorlukları, psikolojik ve fiziksel sorunları için kullanılan bir tedavi yöntemidir, Kitap Okuma Alışkanlığı, Özellikle kişisel gelişim kitaplarını okuma alışkanlığı kişinin bireysel gelişimine büyük katkı sağlar, Bir kitabı okurken kendi düşüncelerimizi, hislerimizi ve durumlarımızı anlamamıza yardımcı olur, Önyargılar, Kişisel gelişim kitaplarına karşı oluşan önyargılar, bu kitapların faydalarının anlaşılmasını engeller, Önyargılar, çok değerli bilgilerin görmezden gelinmesine sebep olabilir, Doğru Bilgiye Ulaşma, Kişisel gelişim kitapları doğru bir şekilde okunduğunda doğru bilgiye ulaşmada aracı olur, Bu kitapları okumak, yanıltıcı bilgilerin aksine, doğruların peşinden gitmeye teşvik eder, Bilişsel Yetenek, Kişinin okuduklarını kendi hayatına uyarlayabilecek yeteneği vardır, Bu yetenek, kişisel gelişim kitaplarından en iyi şekilde yararlanmada önemli bir rol oynar, Kitap Önerileri, Kişinin neye ihtiyacı olduğunu tespit etme yeteneği, iyi bir kitap seçiminde önemlidir, Kişiye doğru kitapları önermek onun kişisel gelişimine katkıda bulunabilir, Farklı Perspektifler, Kişisel gelişim kitapları okuyarak farklı perspektifler kazanabiliriz, Bu kitaplar, bize farklı düşünme ve anlama yetisini kazandırır
Neden Kişisel Gelişim Kitapları Okumalıyım?bibliyoterapikitapla tedavikitap okumakkişisel gelişim
Açık kahverengi saçlı genç bir kadın yüzünde neşeli bir ifadeyle kameraya bakıyor. Üzerinde beyaz yakalı açık mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon var. Dudakları sanki gülmek üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Gözleri parlak ve yüzünde doğal bir ışıltı var. Neşe ve mutluluk hissi yayan hoş ve memnun bir görünümü var. Elleri önünde birbirine kenetlenmiş, duruşu rahat ve kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor ve pozitif enerji yayıyor gibi görünüyor. Yüzü hayat dolu ve gözleri sanki kendisine komik bir şaka yapılmış gibi muzip bir parıltıyla parıldıyor. Neşe ve memnuniyetin vücut bulmuş halidir ve gülümsemesi bulaşıcıdır.
Damla Özgür
Blog Yazarı

Adnan Menderes Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezundur. Birçok alanda sertifika programına katılarak sürekli kendini geliştirme yolunda devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018