AnasayfaBlogMutlu Olmak İçin 5 İpucu!
Kişisel Gelişim

Mutlu Olmak İçin 5 İpucu!

06 Mayıs 2019
Bir kadın, arka planda bir süper kahramanın gölgesinin belirdiği bir odada durmaktadır. Kadın kollarını iki yana açmış, uzaklara bakıyor gibi görünüyor. Süper kahramanın gölgesi arkasındaki duvara vurarak çarpıcı bir görüntü oluşturuyor. Kadın mavi bir üst ile siyah bir pantolon ve bot giyiyor. Sarı saçları dağınık bir şekilde toplanmış ve yüzünde kararlılık ve güç ifadesi var. Etrafındaki oda seyrek döşenmiş, köşede sadece bir masa ve birkaç sandalye var. Pencereden gelen parlak ışık süper kahraman gölgesini vurgulayarak yoğun bir atmosfer yaratıyor. Kadın, kendisini bekleyen her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır, gerçek bir kahraman gibi duruyor.
SorunSonucuÇözüm Önerisi
Artan Depresyon DurumlarıKişinin genel yaşam kalitesini düşürür, enerjisini azaltır.Uzman yardımı almak, fiziksel aktivitelere yer vermek.
Sosyal Medya Kaynaklı MutsuzlukKişi kendini başkaları ile kıyaslama durumunda kalır, kendine olan güvendi azalır.Sosyal medya kullanımını minimize etmek, gerçek hayata yönelmek.
İş Hayatının Getirdiği StresTükenmişlik sendromuna yol açabilir, kişinin motivasyonunu düşürür.Zaman yönetimine dikkat etmek, hobiler edinmek.
Eğitim Hayatının Yarattığı BaskıBaşarısızlık korkusu ve kaygıyı tetikler, kişinin özgüvenini azaltır.Eğitime ara vermek, yetenek ve ilgilere yönelmek.
Aile İçi İlişki SorunlarıKişinin evde huzur bulamamasına neden olur, aile bireyler arasındaki bağları zayıflatır.Aile terapisine gitmek, iletişim becerilerini geliştirmek.
Kendine Yeterli Zaman AyıramamakKişinin duygusal anlamda tükenmesine sebep olur, yaşam kalitesini düşürür.Zaman yönetimini düzgün bir şekilde yapmak, meditasyon ve yoga gibi yöntemlere başvurmak.
Fiziksel Aktivite EksikliğiEnerji düşüklüğüne, kötü ruh hali ve sağlık sorunlarına yol açabilir.Düzenli olarak spor yapmak, doğa yürüyüşlerine çıkmak.
Beslenme DüzensizliğiFiziksel ve ruhsal sağlık problemlerine neden olabilir.Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek, su tüketimine dikkat etmek.
Uyku DüzensizliğiPerformans düşüklüğü ve depresyon durumlarına sebep olabilir.Düzenli uyku saatlerine sahip olmak, uyku öncesi rutinler geliştirmek.
Zaman Yönetimi ProblemleriKısıtlı zaman içerisinde çok şey yapma çabası stres ve tükenmişliği arttırır.Planlı ve programlı bir şekilde hareket etmek, önceliklendirme kuralını kullanmak.

Son birkaç senedir çevremizde veya sosyal medya da gördüğümüz kadarıyla herkes depresyona girmiş ve mutsuz bir halde. Tabii bu kitleye kendimiz de dâhiliz. Bu durum insan ilişkilerimizi, okul ve iş hayatımızı hatta aile içi ilişkilerimizi de etkilemektedir. Peki, bunu düzeltmek için ne yapabiliriz? Mutlu olmak için nelere ihtiyacımız var?

Beyninizin Her Söylediğine Kulak Asmamayı Öğrenin

Bazen çok fazla düşünceler içinde kayboluruz. Boş durduğumuz anlarda beynimizden binlerce düşünce geçer. İnsan her zaman kendisine karşı çok acımasızdır. Kişinin asıl düşmanı kendisidir. Yaptığınız bir işi eleştirirken kendinizi çok hırpalamayın. Sürekli düşüncelerin geçtiği beyninize arada susmasını söyleyin. Siz kendinizi neye inandırırsanız beyniniz de ona göre hareket eder. Yani aslında mutlu olmak sizin eliniz de iş ki bunu nasıl yapacağınızı bilin. Bu konuda motivasyon sözleri size yardımcı olacaktır. Ya da motivasyon verici yazılar okumayı da tercih edebilirsiniz.

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değilsiniz

Bu aralar her yerde motivasyon veren kişiler ortaya çıkmış durumda. Size mutluluğun her daim olması gereken bir duygu olduğunu söyleyen insanlara artık sosyal medyada da çok rastlıyoruz. Her zaman mutlu olmak zorunda hissetmeniz sizi yine mutsuz edecektir. Bu karışık durumu şu şekilde açıklayalım. İnsanlar her zaman mutlu hissetmezler. Hayatlarında gelişen ve onları mutsuz edecek olayların oluşmasını engelleyemezler. Böyle durumlarda kişinin, “Şuan mutlu olmak zorundayım. Sosyal medyada herkes mutlu, yapılan paylaşımlar hep mutluluk içeriyor ama ben niye mutlu hissedemiyorum,” gibi düşüncelerden uzak kalması lazım. Mutlu olmamak da mutlu olmak gibi sizin en doğal hakkınızdır. Ancak Motivasyon İçin 9 İpucu yazısını mutlaka okuyun.

Negatif Kişileri Hayatınızdan Çıkarın

Sabah uyanıp kendinizi o gün için mutlu olmaya hazırlasanız bile çevre sizi etkiler. Harika başlayan gününüz herhangi biri ya da yakın bir arkadaşınız tarafından bozulabilir. Günün sonuna kadar kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bu olay her zaman karşınızdaki kişinin size bir şeyler demesiyle de olmuyor. Bazı zamanlar yaptıkları bir hareket, mimik veya jest bile sizi etkileyebilir. Sözleri ve hareketleriyle size iyi gelmeyen insanları hayatınızdan çıkarın. Negatif insanlar kendilerine zarar verirken karşılarındakine de zarar verir. Bu çok yakın bir arkadaşınız olabilir. Eğer ki bu yakın arkadaşınız size ve hayatınıza hiçbir şekilde iyi gelmiyorsa onunla iletişimi kesme konusunda asla şüpheye düşmeyin.

Karşılaştırma Yapmak Yerine Gelişimizi İzleyin

Kişi, yaptığı işleri veya başarıları sürekli birileriyle karşılaştırıyorsa bu ona tatmin getirmez. Hiçbir zaman kendi yaptığı işle de mutlu olmayı başaramaz. Çünkü her seferinde ondan daha iyi işler yapan insanlara bakıyordur. İnsanlarla sürekli bir yarış içinde olmayın. Yarış içinde olduğunuz kişi yine kendiniz olun. Bir sene önceki halinizle şimdiki halinizin aynı olmadığına bakın. Bu bir sene içerisinde ne gibi özellikler edindiniz? Hemen şuan elinize kâğıt ve kalem alıp geçen seneki sizle şimdiki siz arasında ne gibi değişiklikler olduğunu yazın. Bu sayede kendinizi daha iyi tanırken ne kadar geliştiğinizi görmek sizi motive edecektir. Gerçekten mutlu olmak istiyorsanız karşılaştırmayı hayatınızdan çıkarmanız gerekir.

Keşke Kelimesini Hayatınızdan Çıkarmayı Deneyin

“Keşke onun yapabildiklerini yapabilseydim. Keşke diğer tercihi seçseydim. Keşke biraz daha odaklanabilseydim” gibi keşke ile başlayan cümlelerin size iyi gelme olasılığı yoktur. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakın, aynı zamanda da önceden verdiğiniz kararlara da saygınız olsun. Verdiğiniz karar bir hata mıydı? Olsun. Yaptığınız hatalarla ve verdiğiniz kararlarla barışık olmayı öğrenmelisiniz. Bu hatalardan ders çıkarmak günlük yaşantınızda da size yön verir. İş ki siz bu hatalardan pişmanlık duymamayı öğrenin. Ayrıca sürekli geçmişte takılı kalırsanız ileriyi göremezsiniz ve bu durumun mutlu olma yolunda size hiçbir yardımı olmayacaktır.

Unutmayın ki kolay olsaydı herkes mutlu olurdu. Bu nedenle mutlu olmak için atmanız gereken adımları atmaktan hiçbir zaman çekinmeyin.

Mutlu Olmak İçin Nelere İhtiyacımız Var?

Beyninizin her söylediğine kulak asmamayı öğrenin. Negatif kişileri hayatınızdan çıkarın. Karşılaştırma yapmak yerine gelişimizi izleyin. Keşke kelimesini hayatınızdan çıkarmayı deneyin. 

Motivasyonun Mutlulukta Etkisi Var Mı?

Aslında mutlu olmak sizin elinizde iş ki bunu nasıl yapacağınızı bilin. Bu konuda motivasyon sözleri size yardımcı olacaktır. Ya da motivasyon verici yazılar okumayı da tercih edebilirsiniz.

Negatif İnsanları Hayatımızdan Çıkarmak Neden Önemli?

Negatif insanlar kendilerine zarar verirken karşılarındakine de zarar verir. Bu çok yakın bir arkadaşınız olabilir. Eğer ki bu yakın arkadaşınız size ve hayatınıza hiçbir şekilde iyi gelmiyorsa onunla iletişimi kesme konusunda asla şüpheye düşmeyin.

Artan Depresyon Durumları, Kişinin genel yaşam kalitesini düşürür, enerjisini azaltır, Uzman yardımı almak, fiziksel aktivitelere yer vermek, Sosyal Medya Kaynaklı Mutsuzluk, Kişi kendini başkaları ile kıyaslama durumunda kalır, kendine olan güvendi azalır, Sosyal medya kullanımını minimize etmek, gerçek hayata yönelmek, İş Hayatının Getirdiği Stres, Tükenmişlik sendromuna yol açabilir, kişinin motivasyonunu düşürür, Zaman yönetimine dikkat etmek, hobiler edinmek, Eğitim Hayatının Yarattığı Baskı, Başarısızlık korkusu ve kaygıyı tetikler, kişinin özgüvenini azaltır, Eğitime ara vermek, yetenek ve ilgilere yönelmek, Aile İçi İlişki Sorunları, Kişinin evde huzur bulamamasına neden olur, aile bireyler arasındaki bağları zayıflatır, Aile terapisine gitmek, iletişim becerilerini geliştirmek, Kendine Yeterli Zaman Ayıramamak, Kişinin duygusal anlamda tükenmesine sebep olur, yaşam kalitesini düşürür, Zaman yönetimini düzgün bir şekilde yapmak, meditasyon ve yoga gibi yöntemlere başvurmak, Fiziksel Aktivite Eksikliği, Enerji düşüklüğüne, kötü ruh hali ve sağlık sorunlarına yol açabilir, Düzenli olarak spor yapmak, doğa yürüyüşlerine çıkmak, Beslenme Düzensizliği, Fiziksel ve ruhsal sağlık problemlerine neden olabilir, Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek, su tüketimine dikkat etmek, Uyku Düzensizliği, Performans düşüklüğü ve depresyon durumlarına sebep olabilir, Düzenli uyku saatlerine sahip olmak, uyku öncesi rutinler geliştirmek, Zaman Yönetimi Problemleri, Kısıtlı zaman içerisinde çok şey yapma çabası stres ve tükenmişliği arttırır, Planlı ve programlı bir şekilde hareket etmek, önceliklendirme kuralını kullanmak
mutlu olmak mutlu olmamak motivasyon
Görüntüdeki kadın koyu tenli ve başını ve omuzlarını örten siyah bir başörtüsü takıyor. Saçları geriye çekilmiş ve toplanmış. Düşünceli bir ifadeyle kameradan uzağa bakıyor. Gözleri kahverengi ve ağzı hafifçe açık. Üzerinde hafif desenli beyaz bir üstlük ve tek boncuklu bir kolye var. Boynundan aşağı sarkan uzun küpeleri var ve kollarını önünde kavuşturmuş. Kendine güvenen ve dengeli bir duruşu var.
Safiye Hacıalioğlu
Blog Yazarı

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık bölümünü okumakta ve çeşitli dergilerde içerik üretmektedir. Genellikle sanat ve kişisel gelişim üzerine yazılar yayınlamaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.