AnasayfaBlogMülakat Sorularına Doğru Cevap Vermek İçin İpuçları
Mülakat Soruları

Mülakat Sorularına Doğru Cevap Vermek İçin İpuçları

04 Ocak 2017
Bu görüntüde ekranda iki kadınla birlikte bir dizüstü bilgisayar görülüyor. Ön plandaki kadın gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor, arka plandaki kadın ise uzun saçlı ve konuşuyor gibi görünüyor. Her ikisi de tişört ve kot pantolon gibi gündelik kıyafetler giyiyor. Bu dizüstü bilgisayarın üstünde, içinde siyah çizgiler olan beyaz bir daire var, bu bir uygulama veya görüntülü sohbet penceresini temsil ediyor olabilir. Buna ek olarak, görüntünün sağ alt köşesine yakın bir yerde siyah zemin üzerinde beyaz bir harf var ki bu bir tür kısa mesaj ya da bildirim anlamına gelebilir. Bu resim, dizüstü bilgisayarları aracılığıyla çevrimiçi sohbet eden iki arkadaş arasındaki samimi bir anı yakalıyor.
İpucuAçıklamaNeden Önemli
İşi ve şirketi araştırınÖnceden mülakatını yapacağınız pozisyon ve şirketi araştırmakNe kadar bilirseniz, mülakat sorularına cevap vermek için o kadar donanımlı olursunuz
Pratik yapınMülakatta ne kadar çok pratik yaparsanız, mülakatta o kadar rahat olursunuzPratik yaparak nasıl cevaplayacağınıza dair bir fikir edinirsiniz ve mülakatta daha rahat olursunuz
Geçmişinizi iyi bilinİş geçmişinizi bildiğinizden emin olunİş geçmişinizi hatırlamak, işe alım sürecinde önemli bir role sahiptir
Sakin kalmaya çalışınMülakata girmeden önce derin derin nefes alın ve sakin kalabilmek için elinizden gelenin en iyisini yapınSakin kalmak, mülakatta daha iyi performans göstermenizi sağlar
Acele etmeyinBir mülakat sorusuna cevap vermek için acele etmeyin.Acele etmek, hatalı veya düşünülmemiş yanıtlara neden olabilir
Örnekler VerinBenzer durumlarla nasıl başa çıktığınızı anlatınSizin işi yürütebilmek için gereken becerilere sahip olduğunuzu gösterir
Başarılarınızı paylaşınKariyerinizde başardığınız şeyler hakkında çekingen olmayınİş için kalifiye ve kapasiteli olduğunuzu gösterir
Odaklanınİşe ve sizin iş için ideal olduğunuza odaklanınİşverene yeteneklerinizin ve becerilerinizin iş tanımı ile eşleştiğini gösterir
Boş konuşmayınCevaplarınızın yalın, açık ve doğrudan olmasına çalışınKısıtlı sürede yüksek kaliteli bilgi sunmanızı sağlar
Profesyonel olunCevaplarınızın profesyonel beceri ve yeteneklere odaklanmasını sağlayınSadece işe merkezli olmanız ve özel yaşamınızı mülakata getirmemeniz beklenir

Mülakat sorularına cevap vermenin en iyi yolu nedir? Bu konuda yazılmış binlerce makaleyi alıntı yapmadan önce söyleyeceğim birşey var. İlk önce, dikkatli olun. Çok fazla bilgi diye bir şey yoktur. Ağzınızdan çıkana dikkat edin, örneğin önceki işverenlerinizi ve işlerinizi tartışırken aşırıya kaçmayın. Mülakat yaptığım bir aday en son çalıştığı şirketi ne kadar çok sevmediğinden bahsetmek gibi derin detaylara inmişti. O şirket benim şirketimin en büyük müşterisiymiş.

Öyle birini işe alacak halim yoktu tabii ki. Ayrıca, cevap verdiğinizde ne söylediğiniz, mülakat soruları karşısında nasıl cevap verdiğiniz, verdiğiniz bilgiler, ifşa etmediğiniz bilgiler, mülakatçıya verdiğiniz sözel olmayan ipuçları; hepsi mülakat sorularına vereceğiniz cevap için önemlidir. İşte mülakat sorularına en iyi şekilde cevap verebilmek için bazı ipuçları.

Mülakat Sorularına Cevap Verirken Kullanabileceğiniz İpuçları

İşi ve şirketi araştırın.

Önceden mülakatını yapacağınız pozisyon ve şirketi araştırmak için zaman ayırın. Ne kadar bilirseniz, mülakat sorularına cevap vermek için o kadar donanımlı olursunuz.

Pratik Her Zaman İyidir.

Mülakatta ne kadar çok pratik yaparsanız, mülakatta o kadar rahat olursunuz. Nasıl cevaplayacağınıza dair bir fikir edinebilmek için yaygın olan mülakat sorularına cevap vererek (bir arkadaşınız veya aile üyesinden yardım alarak) pratik yapın.

Geçmişinizi iyi bilin.

Bu biraz basit gibi duruyor ama ne zaman nerede çalıştıklarını hatırlamayan adaylarla mülakatlar yaptım. İş geçmişinizi bildiğinizden emin olun ve eğer stresliyseniz ve bir hatırlatıcıya ihtiyacınız varsa özgeçmişinizin bir kopyasını yanınızda getirin.

Sakin kalmaya çalışın.

mülakata girmek; ister sizin ilk mülakatınız olsun ister geçmişte birçok mülakata katılmış olun, her zaman için can sıkıcı olabilir. mülakata gitmek için kendinize vakit ayırın, mülakata girmeden önce derin derin nefes alın ve sakin kalabilmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Acele etmeyin.

Bir mülakat sorusuna cevap vermek için acele etmeyin. Kısa bir süre, cevap vermeden önce cevabınızı düşünün. Vakit kazanmak için su içebilirsiniz. Düşüncelerinizi oluşturmak için zaman ayırın ki söyledikten sonra pişman olabileceğiniz bir şey söylemektense doğru bir şekilde cevap verebilin.

Örnekler Verin.

Mülakat sorularına cevap verirken benzer durumlarla nasıl başa çıktığınızı anlatın. Ne kadar spesifik olursanız mülakatta artı puan kazanırsınız. Böylece işe alım yöneticisi sizin işi yürütebilmek için gereken becerilere sahip olduğunuzu görür.

Başarılarınızı paylaşın.

Kariyerinizde başardığınız şeyler hakkında çekingen olmayın. İş için kalifiye ve kapasiteli olduğunuz gerçeğini güçlendirebilmek adına mülakatına girdiğiniz iş ile ilgili olan başarılarınızın örneklerini paylaşın.

Odaklanın.

Mülakat sorularına cevap verirken, işe ve sizin iş için nasıl ideal olduğunuza odaklanın. Cevap verirken yeteneklerinize iş tanımı ile eşleştirmek için elinizden geleni yapın.

Boş konuşmayın.

Bence en önemli madde bu. Birçok kişi etkili birşey söyleyeyim derken gerçekten saçmalıyor. Mülakat sorularına olan cevabınız direkt ve nokta atışı olmalı. Boş boş konuşmayın ve konudan sapmayın.

Açıklama isteyin.

Mülakatçının ne sorduğundan emin değil misiniz? Ne sorulduğundan emin değilseniz açıklama yapmasını istemenizde bir sorun yok.

Açık ve net olun.

Son işinizi neden bıraktığınız sorulduğunda pozitif kalmaya çalışın. Açık olun ve önceki işyerinizden iyi bir şekilde ayrılmadıysanız ve tatsız olaylar olduysa mülakat cevabınıza odaklanın. Yaşadığınız kötü günler aklınıza gelse de hemen unutun onları.

Profesyonel olun.

Herşeyin başı profesyonellik. Cevaplarınız profesyonel beceri ve yeteneklerinize odaklanmış olmalı. Mülakatçıya hayatınızdan, ilgi alanlarınızdan, ailenizden veya hobinizden bahsetmeye gerek yok. Çok daha önemlisi; eğer işe kabul edilirseniz ayarlamanız gerekecek olan çocuk bakımı veya ulaşım gibi herhangi bir iş ile ilgili problemden bahsetmeyin.

Soru sormak için hazırda bekleyen sorularınız olsun.

Bir iş mülakatında size sorulacak en son soru muhtemelen sorunuz olup olmadığı olacaktır. Hazırlıklı olun ve mülakatçıya soracak sorulara sahip olun. Tabi daha da önemlisi ise şu; mülakatçının daha önce bahsettiği bir şey için yeniden soru sormayın. Onu dinlemediğiniz anlamına gelir.

Cevap vermek için olan son şansınızın avantajından yararlanın.

Mülakatçıya teşekkür etmeyi ve de kişisel bir teşekkürler notu ile de bunu devam ettirmeyi unutmayın. Farklı bir şekilde cevap vermeyi dilediğiniz herhangi bir soru varsa, teşekkürler notunuzda bundan bahsedin.

Mülakatta Dikkat Edilmesi Gereken İlk Kural Nedir?

İlk önce, dikkatli olun. Çok fazla bilgi diye bir şey yoktur. Ağzınızdan çıkana dikkat edin, örneğin önceki işverenlerinizi ve işlerinizi tartışırken aşırıya kaçmayın. 

Mülakat Sorularına Doğru Cevap Vermek İçin İpuçları Nelerdir?

Mülakat soruları için ipuçlarından bazıları şunlardır: İşi ve şirketi araştırın.Mülakatta ne kadar çok pratik yaparsanız, mülakatta o kadar rahat olursunuz. Geçmişinizi iyi bilin.

Mülakat Sorularına Odaklanmak Neden Önemlidir?

Mülakat sorularına cevap verirken, işe ve sizin iş için nasıl ideal olduğunuza odaklanın. Cevap verirken yeteneklerinize iş tanımı ile eşleştirmek için elinizden geleni yapın.

İşi ve şirketi araştırın, Önceden mülakatını yapacağınız pozisyon ve şirketi araştırmak, Ne kadar bilirseniz, mülakat sorularına cevap vermek için o kadar donanımlı olursunuz, Pratik yapın, Mülakatta ne kadar çok pratik yaparsanız, mülakatta o kadar rahat olursunuz, Pratik yaparak nasıl cevaplayacağınıza dair bir fikir edinirsiniz ve mülakatta daha rahat olursunuz, Geçmişinizi iyi bilin, İş geçmişinizi bildiğinizden emin olun, İş geçmişinizi hatırlamak, işe alım sürecinde önemli bir role sahiptir, Sakin kalmaya çalışın, Mülakata girmeden önce derin derin nefes alın ve sakin kalabilmek için elinizden gelenin en iyisini yapın, Sakin kalmak, mülakatta daha iyi performans göstermenizi sağlar, Acele etmeyin, Bir mülakat sorusuna cevap vermek için acele etmeyin, Acele etmek, hatalı veya düşünülmemiş yanıtlara neden olabilir, Örnekler Verin, Benzer durumlarla nasıl başa çıktığınızı anlatın, Sizin işi yürütebilmek için gereken becerilere sahip olduğunuzu gösterir, Başarılarınızı paylaşın, Kariyerinizde başardığınız şeyler hakkında çekingen olmayın, İş için kalifiye ve kapasiteli olduğunuzu gösterir, Odaklanın, İşe ve sizin iş için ideal olduğunuza odaklanın, İşverene yeteneklerinizin ve becerilerinizin iş tanımı ile eşleştiğini gösterir, Boş konuşmayın, Cevaplarınızın yalın, açık ve doğrudan olmasına çalışın, Kısıtlı sürede yüksek kaliteli bilgi sunmanızı sağlar, Profesyonel olun, Cevaplarınızın profesyonel beceri ve yeteneklere odaklanmasını sağlayın, Sadece işe merkezli olmanız ve özel yaşamınızı mülakata getirmemeniz beklenir
Mülakat Sorularına Doğru Cevap Vermek İçin İpuçlarıiş görüşmesine cevapiş mülakatı cevapmülakat cevapmülakat cevaplarımülakat soru doğru cevapmülakat sorularına cevap
Genç bir kadın pencerenin önündeki ahşap masada oturuyor, siyah saçlarını topuz yapmış. Beyaz bir gömlek ve koyu renk bir blazer ceket giymiş, önündeki kitaplara ve kâğıtlara bakıyor. Sol eli derin düşüncelere dalmış gibi masanın üzerinde durmakta, sağ eli ise bir kalem tutmaktadır. Masanın üzerinde birkaç belge, açık bir dizüstü bilgisayar ve bir fincan kahve var. Pencereden içeri süzülen parlak güneş ışığı odayı aydınlatıyor. Yüz ifadesi düşünceli ve ciddi, işine çok konsantre olmuş gibi görünüyor.
Serem Gökler
Sosyolog, Yazar

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezundur. Başarılı bir üniversite süreci geçirmiştir, birçok projede yer almıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, sandalyelerde oturmaktadır. Her birinin elinde, üzerinde büyük siyah bir soru işareti bulunan beyaz bir kağıt parçası vardır. Ortadaki adam siyah bir takım elbise giymiş, kravat takmış ve yüzünde kararlı bir ifade var. Sağındaki kadın mavi bir bluz giymiştir ve yüzünde merak ifadesi vardır. Soldaki adamın gri bir gömleği var ve dikkatle soru işaretine bakıyor. Arka planda beyaz bir tahtaya basılmış bir soru işaretinin yakın çekimi ve soru işareti tutan bir el var. Odadaki herkes odaklanmış durumda ve atmosfer bir beklenti havasında.
Mülakat Soruları

Sorulmuş En Çılgın Mülakat Soruları

23 Ekim 2015
Takım elbiseli bir kadın masa başında oturmaktadır. Yüzü kameraya dönük, kolları masanın üzerinde ve elleri dinlenme pozisyonunda. Başı hafifçe sağa eğiktir ve gözleri kapalıdır. Arka planda bir sandalyenin bulanık bir görüntüsü ve bir kişinin ayağının yakın çekimi vardır. Ayrıca bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü ve beyaz bir nesnenin yakın çekimi var. Kadın derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve ifadesi nötr. Işık yumuşak ve renkler sessiz.
Mülakat Soruları

Mülakat Soruları - Cevapları

07 Nisan 2018
Resimde beyaz gömlek giyen bir kişi görülüyor, kolunu önüne uzatmış. Parmaklarını birbirine dokunduruyor ve elinin yakın çekimi görülebiliyor. Görüntü hafif bulanık görünmekte, kişinin kolu ve eli çerçevenin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Kişinin teni açık renktir ve tırnakları soluk pembe bir renge boyanmıştır. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve gri tonları görülebilir. Kişinin saçları kahverengi ve gömleğinde beyaz ve gri çizgilerden oluşan bir desen var gibi görünüyor.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nelerdir?

23 Mart 2018