Mobil Teknolojileri, cep telefonlarının ilk çıktığı zamanlarda duyduğumuz bir kavram olmuştur. Gün geçtikçe gelişen teknoloji ile, mobil teknolojilerin iş ve sosyal yaşantımızda faydaları daha da artmıştır. Özellikle iş hayatında ofis içinde değil, aktif olarak dışarıda çalışmak zorunda kalanlar için olanaklar fazlalaşmıştır. Akıllı telefonlar artık bilgisayarların da yerini almaya başlamıştır.
Mobil Teknolojilerinden biri de mobil internettir. Bilgisayar olmadan da cep telefonlarından, mobil internet aracılığı ile internete kolaylıkla girilmektedir. GPRS Teknolojisi sayesinde, uyumlu cep telefonları ile veri alışverişi yapılabilmektedir. E-mailler rahatlıkla okunabilmektedir. GPRSVPN teknolojisinde ise GPRS alt yapısı kullanıldığında herhangi bir cihaza gerek kalmadan ve lokasyona bağlı olmadan her türlü erişime güvenli bir şekilde ulaşılmaktadır. Teknolojinin bir alt dalı olarak mobil teknoloji, aynı zamanda taşınabilen teknoloji anlamındadır.
Mobil Teknolojileri Bölümü, dijital dünyada yeni teknolojileri takip ederek yine dijital dünya ile ilgili çalışmaları yapacak uzman kişileri yetiştiren 2 yıllık ön lisans programıdır. Programda uygulanan çalışmalar şunlardır:
Mobil Teknolojileri bölümüne TYT sınavı ile girilebilmektedir. Diğer ön lisans programları gibi baraj puanı 150 puandır.
Mobil Teknoloji bölümünden, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile de 4 yıllık bazı lisans bölümlerine geçiş yapılabilmektedir. Bu bölümlerden bazıları şunlardır:
Mobil Teknololerinin Faydaları Nelerdir?
Mobil Teknolojileri, kullanıcılara geniş imkanlar, fayda ve avantajlar sağlamaktadır. Tüm bu olanaklar şunlardır:
Mobil Teknolojileri İş Yaşamını Nasıl Etkiliyor?
Gelişen teknoloji ile birlikte, bilgi ve iletişim çağında bulunmaktayız. Hatta son zamanlarda yaşanan yeni düzene geçiş ile de mobil teknolojiler iş yaşamında önemli yer tutuyor.
Günümüzde, yeni düzen ile uzaktan ama yine de kurumsal bir sistem üzerinden çalışabildiğimiz bir düzene doğru geçiş başladı. İnsanlarla bir arada olmak, paylaşımlarda bulunmak için daha az zaman geçirilmekte, daha fazla esnek ortamlarda çalışılıyorsa bu, mobil teknolojilerin sayesinde olmaktadır. İş yaşamında mobil teknolojileri kullanmanın faydaları arasında da etkin ve verimli çalışmak gelmektedir.
Artık şirketlerde ve tüm kuruluşlarda verilen hizmetin mobil uygulaması olması tüm bu sebeplerden dolayı çok önemlidir.
Mobil Teknolojilerin Eğitim Hayatına Etkileri Nelerdir?
Son zamanlarda tüm dünyada yaşanan pandemi ile karantina dönemi başladığından çalışma hayatı gibi eğitim hayatı da online düzene dönüştü. Tüm öğrenciler derslerini mobil teknolojileri kullanarak takip etmektedirler.
Akllı cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile internet üzerinden eğitim alan öğrenciler belki de bu yeni düzenin sürekliliği olması yolunda ilk adımlarını atmaktadır. Çağa ayak uydurmak artık mecbrıiyet gerektirdiğine göre mobil teknolojilerine duyulan ihtiyaç ile ilgili bölümlerre talepler de artacaktır.
Özel sektör ve devlet kuruluşlarında da görev alabilen Mobil Teknoloji bölümü mezunlarının iş imkanları şunlardır:
Mobil Teknoloji Bölümünü Kimler Seçmelidir?
Meslek seçiminde alınacak kararlarda, ilgi alanı, yeterlik ve özelliklere sahip olmak gibi durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Seçilen mesleğe uygunluğu belirlemek için öncelikle araştırma yapılmalıdır. Mobil Teknolojileri bölümü tercih etmek isteyen kişiler için de olması gereken özellikler şunlardır:
Bölüm mezunları farklı kuruluşlar ile özel şirketlerde görev aldıkları gibi, görevleri de farklılık göstermektedir. Genel olarak Mobil Teknolojileri Bölüm mezunlarının görevleri şunlardır:
Bölüm ülkemizde sadece Okan Üniversitesi'nde bulunmaktadır. Taban puanları ve sıralaması şöyledir:
Üniversite | Bölüm | Kont. | Taban Puan | Tavan Puan | Sıralama |
İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | Mobil Teknolojileri (Burslu) | 3 | 312,94771 | 324,66251 | 329326 |
İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | Mobil Teknolojileri (%50 İndirimli) | 27 | 197,22128 | 250,47875 | 1623540 |
Devlet ya da özel sektörde çalışan bölüm mezunlarının maaşları farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan mobil teknolojileri bölüm mezunları 4000-4500 TL arasında değişmektedir. Özel sektörde çalışan bölüm mezunlarının maaşları ise, 3500-4000 TL’dir.
Mobil Teknolojileri Öğrencilerinin Staj Yapma İmkanları Var Mıdır?
Bölüm mezunları, eğitimleri süresince staj yapabilmektedirler. Belli bir sataj günü bulunmaktadır. Mecburi olarak yapılacak staj 40 iş günüdür.
Mobil Teknolojileri Bölümü Mezunlarına Ne Denir?
Mezun olabilmek için, iki yıllık ön lisans programı olan Mobil Teknolojileri bölümünü başarı ile bitirmeleri gerekmektedir. Bölümü başarı ile bitirenler, Ön Lisans Başarı Diploması alırlar. Bölüm mezunlarına Mobil Teknikeri denmektedir.