AnasayfaBlogMimarların Okuması Gereken 10 Kitap
Kişisel Gelişim

Mimarların Okuması Gereken 10 Kitap

26 Mart 2021
Bu, üzerinde eller olan bir kitabın yakın çekim görüntüsüdür. Kitabın kapağında parlak turuncu bir arka plan üzerinde metin ve çizimler bulunmaktadır. Kapağın üzerinde beyaz bir barkod da bulunmaktadır. Eller görüntüdeki kişinin yüzünü kapatmaktadır. Resmin sağ üst köşesinde siyah beyaz bir işaret fotoğrafı var. Sağ alt köşede ise bir şehrin planı yer almaktadır. Sol alt köşede ise bir kişinin bacaklarının yakın çekimi yer alıyor. Genel olarak bu görüntü, üzerinde eller ve kapağında çeşitli diğer tasarımlar ve semboller bulunan bir kitabın yakın çekimidir.
Kitap AdıYazarKonu
Kent İmgesiKevin LynchKent yaşamının imgeselliği üzerine, ideal kent düzeni konularında derinlemesine incelemeler
Kültür Sanat MimarlıkProf. Dr. Bülent ÖzerKültür ve uygarlıklar ile mimari kavramlarının analizi, mimari sorunların ele alındığı bir çalışma
Yaşanan MimariSteen Eiler RasmussenGeniş bir coğrafyada yapılan çeşitli mimari çalışmaların ve kavramların ele alındığı bir derleme
Görme BiçimleriJohn BergerBir imgenin algılanışı ve etki bırakan faktörler üzerine başyapıt bir çalışma
Bir Mimarlığa DoğruLe CorbusierModern mimarlığın temellerinin ve kalıplaşmış mimarlık biçimlerinin kritik analizi
Adolf Loos: Mimarlık ÜzerineAdolf LoosLoos'un mimarlık kavramına dair yazılarının bir araya getirildiği analitik metinler koleksiyonu
Sanatın GerekliliğiErnst FischerSanatın tarihsel gelişimi ve toplum yapılarıyla olan ilişkilerinin ele alındığı bir inceleme
Modüler MimarlıkErsin AlokModüler yapıların ve onların etkili kullanımlarının tartışıldığı bir rehber eser
Antik Yunan'da ve Roma'da MimarlıkRoland MartinAntik Yunan ve Roma dönemlerinin mimari yapılarının ve tekniklerinin ayrıntılı bir şekilde incelendiği bir çalışma
Akdeniz EvleriJean DethierAkdeniz bölgesi mimarisinin kavramsal ve uygulamaya dair ayrıntılarının anlatıldığı bir inceleme

Mimarlar tarihi, kültürleri ve çevreyi incelerler. İncelemeleri üzerinde yeni yapıların inşaat sürecini yönlendirirler. Barınmanın en temel ihtiyaç olduğunu düşünürsek mimarlık, en eski mesleklerden denilebilir. Yaşadığımız konutlardan, okullardan, hastanelere kadar yapılar mimarlık mesleğinin çalışma alanındadır. Peki, kendilerini geliştirmeleri için ne yapmaları gerekir?

Mimarların Okuması Gereken Kitaplar

Yazının devamında mimarlık ile ilgili 10 kitap önerisi göreceksiniz. Bu kitapların bazılarını sadece hobi olarak bile okuyabilirsiniz. Mimarlığa ilgi duymanız yeterli. 

Kent İmgesi - Kevin Lynch

Kentte yaşamanın aslında bir imgelemde yaşamak olduğunu unuttuğumuzdan bahsediliyor. Kentin sokakları, bulvarları, tarihi binaları, köprüleri hep bir olayı pekiştirir gibiler. New Jersey, Los Angeles gibi bilinen kentlerden yola çıkılmış. Kentin düzeni, kentin nerelerinin insanların dikkatini çektiğinden bahsedilmiş. Kente, kentlinin gözünden bakarak incelemeler yapmıştır. En önemlisi de ideal kent düzeninin nasıl olması gerektiği anlatılmış. Kitaptan, zihnimizde kenti nasıl imgeleyebileceğimizi öğrenebiliriz.

Kentin yapısı tam olarak nedir? Yaşadığımız kentle ilgili edindiğimiz imge hangi duyarlılığın ürünüdür? Aynı yerde iki kere kaybolmak mümkün müdür? Kent tarihinin, kişisel tarihimize eşlik ettiğini söyleyebilir miyiz? Gibi sorulara cevap arar. Kent İmgesi kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 215 sayfadır.

Kültür Sanat Mimarlık - Prof. Dr. Bülent Özer

Bu kitapta kültür ve uygarlıklardan bahsedilir. Estetik nedir? Sanat nedir? Günümüzde sanatın toplumsal yapı ve gelişimdeki yeri neresidir? Gibi sorulara cevap aranır. Ayrıca kitapta şunlardan bahsedilir;

  • Mimari kavramının tanımı ve sınırları

  • Geçmişten günümüze mimarinin gelişimi

  • Mimaride iç-dış ilişkisi ve cephe sorunları

  • Mimaride tarihsellik ve geleneksellik

  • Mimarlıktaki eğitim sorunları

  • Mimaride üslup

  • Gecekondu sorununun mahiyeti ve çözümü

Kültür Sanat Mimarlık kitabı 2018 yılında basılmıştır ve 480 sayfadır.

Yaşanan Mimari - Steen Eiler Rasmussen

Temelden başlayıp birçok kavramdan bahsetmiş. Derslerde anlatılan birçok örneği bu kitapta bulmak mümkündür. Kitap 10 bölümden oluşmuştur. Bazen görsellerle desteklenmiş, bazen de örneklerle pekiştirilmiştir. Bu kitabın en güzel yani okumak için mimar öğrencisi ya da mimar olmanıza gerek yok. Mimarlığa veya sanata karşı azıcık ilginiz bile varsa okuyabilirsiniz. Çok temel şekilde anlatılmış. Sade ve yalın bir dil kullanılmış. Zaten yazarın amacı da mimarlık mesleğinin dışındakilere mimarlığı anlatmakmış. Bunu güzel şekilde de başarmış.

Yüzyıllar boyunca gerçekleştirilmiş mimari çalışmalar anlatılıyor. Yazar çay fincanlarından başlayıp Pekin’deki Kış Sarayı’na kadar incelemiştir. Danimarka, Japonya, Hollanda gibi birçok ülkeden de bahsetmiştir. Bunları okurken de çok değerli mimarlarla bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz. Dünyaya bakış açınız, çevreyi algılayışınız değişecek. Hele de bu kitabı okuduktan sonra bahsedilen yerlere giderseniz şahane. Çok anlamlı geziler sizi bekliyor olacak. Yaşanan Mimari kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 248 sayfadır. 

Görme Biçimleri - John Berger

Bir imgeyi algılayışımız bizim görme biçimimizle ilgili. Görme biçimimizi etkileyen düşünsel, fiziksel birçok etken var. Bu yüzden bir imge herkeste farklı etkiler bırakabilir. Yazar, eleştirel bakış açısı, sanatsal bakış açısı gibi bakış açılarıyla incelemeler yapmış.

Kitap toplam 7 denemeden oluşuyor. Denemelerin bazılarında yağlı boya tabloları üzerinden konuşmuş. 1970’lerden bugüne yağlıboyaların reklamlara dönüşümünden bahsetmiş. Görme Biçimleri kitabı 2016 yılında basılmıştır ve168 sayfadır.

Bir Mimarlığa Doğru - Le Corbusier

Yazar, mimarlığın ardında yatan gerçekliğe ulaşmaya çalışmıştır. Sonuçta ise modern mimarlığa ışık tutan bu kitap ortaya çıkmıştır. Mimarların kalıplaşmış formlarını bırakmalarını istiyor. Kalıplaşmış formların artık anlamlarını yitirdiğini söylüyor. Mimarlık aslında geometrik şekillerin kusursuz bütünleşmesiyle oluşuyor. Kitapta geçmişe gidip, nereden nereye geldiğimizi öğrenebiliriz. Bu sayede belleğimiz tazelenecek ve daha iyi çözümlemeler yapabileceğiz. Bir Mimarlığa Doğru kitabı 2015 yılında basılmıştır ve 336 sayfadır.

Adolf Loos: Mimarlık Üzerine 

Yazar bu kitapta dürüst bir şekilde mesleğini anlatıyor. Yalın ve sade bir dille yazıldığı için oldukça anlaşılır bir kitap. Adolf Loos’un mimarlık üzerine yazdığı yazıları bir araya getirmesiyle oluşmuş. Yani kitap parça parça yazılardan oluşuyor. Zamanında “Süsleme suçtur.” cümlesiyle çok yanlış anlaşılmış. Anlatmak istediği artık yeni süsleme icat edilemeyeceğiymiş. Yeni icat edilecek olan süslerin yalnızca taklit olacağını söylemek istemiş. Mimarlık Üzerine kitabı 2017 yılında basılmıştır ve 224 sayfadır.

Sanatın Gerekliliği - Ernst Fischer

Sanatın geçmişten günümüze doğumu, büyüyüşü ve gelişimi anlatılmış. Çeşitli sanatlarla değişik toplum yapıları arasındaki ilişkiler incelenmiş. Geçmişte daha sağlıklı ve işlevsel sanat yapıtlarından örnekler verilmiştir. Bu yapıtların gelecekteki sanat eserlerine ve sanatçılara nasıl yön verebileceğini anlatmış. Birçok olayı inceleyerek nasıl bugüne geldiğimizden bahsetmiş. Bunu yaparken de Kafka gibi sanatçıları yeniden değerlendirmiş. Sanatın Gerekliliği kitabı 1995 yılında basılmıştır ve 223 sayfadır.

Tenin Gözleri - Juhani Pallasma

Zihinsel gelişimi arttıracak, bakış açınızı farklılaştıracak bir kitap. İnce bir kitap. Rönesans dönemi ve modern dönemden bahsedilmiş. Gölge, ışık, mimari mekân gibi kavramlar güzel bir şekilde işlenmiş. Mekân ile diğer duyularımız arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Sadece görme duyusu ile bakılmaması gerektiğini vurguluyor. Dünya deneyimimiz beş duyu organımızın birleşmesiyle biçimleniyor. Oysaki günümüzde mimarlık büyük ölçüde göre ve duyma ile yapılıyor. Yazar, mimarlara ve öğrencilere mimarlık arayışında esin kaynağı olmaktadır. Kitabı okuduğunuzda dünyayı algılama biçiminiz zenginleşecektir. Tenin Gözleri kitabı 2011 yılında basılmıştır ve 90 sayfadır.

Mimarlık 101 - Nicole Bridge

Ders kitapları mimarlık ile ilgili bilgileri sıkıcı yapabilir. Bu kitap sayesinde daha eğlenceli bir şekilde bilgilenebilirsiniz. İçinde dünyanın en mükemmel binalarını bulabilirsiniz. Dünyadaki en önemli olaylar, bina stilleri ve mimarlardan bahsedilmiş. Geçmişten bugüne mimaride öne çıkmış üslüp ve yapılar var. Üstelik bunlar kronolojik sıra ile anlatılmış.

Kitapta başta konu hakkında genel bilgiler veriliyor. Birkaç paragrafta tarih özetleniyor, kültürü anlatılıyor. Sonrasında ise ayrıntıya giriliyor. Örneğin bir yapı anlatılacaksa öncelikle mimarın hayatı anlatılıyor. Sade bir dili olması sayesinde de okuması çok kolay. Bunun yanında içinde Georgia ve Yunan canlanışı gibi bina stillerini görebilirsiniz. Mimaride en ilham verici figürleri öğrenebilirsiniz. Mimarlık 101 kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 264 sayfadır.

Mimarlığa Yolculuk - Esen Onat

Mimarlık bölümünü okumaya yeni başlayanlar bu kitaba özellikle bakmalı. Ben nereye geldim? Burada ne yapıyorum? Neler öğreniyorum? Bunları nerede kullanacağım? Gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Yani daha çok mimar öğrencilerine ve genç mimarlara sesleniyor. Mimarlığa geniş bir açıdan bakmayı hedefliyor. Önce kişinin kendi iç dünyasına yönelmesi gerektiğini anlatıyor. Kendi gücünü fark etmesi gerektiğini. Ayrıca bu kitabın anlaşılması da daha kolay. Mimarlık eğitimi süresince yapılan tasarımların yalnızca çıktı olmadığını anlatıyor.

Esen Onat, mimarlığın yaşamdan, farklı dallardan ve uğraşlardan bilgi topladığını belirtiyor. Daha sonra bu bilgilerin çözümlenip, değerlendiğini söylüyor. Çözümlemeleri sahip olduğunuz değerlerle karşılaştırmalısınız. Sonuç olarak ise yüreğinizle bir sanat ürününe dönüştüreceksiniz. Bu kitapta mimarlık mesleğini sürdürürken eksikliğini gördüğü ve önemsediği konuları anlatmış.

Mimarlık, yaşama amacımızın neresinde duruyor? Mimarlığın gücü nelere yetiyor? Mimarlık öğretilebilen bir şey mi? Olmazsa olmazları var mıdır? Hangi engellerin aşılması gerek? Nereden ve nasıl başlanmalı? Tasarım süreci nasıl olmalı? Gibi birçok soruya yanıt arıyor. Mimarlığa yolculuk kitabı 2013 yılında basılmıştır ve 232 sayfadır.

Kent İmgesi, Kevin Lynch, Kent yaşamının imgeselliği üzerine, ideal kent düzeni konularında derinlemesine incelemeler, Kültür Sanat Mimarlık, Prof Dr Bülent Özer, Kültür ve uygarlıklar ile mimari kavramlarının analizi, mimari sorunların ele alındığı bir çalışma, Yaşanan Mimari, Steen Eiler Rasmussen, Geniş bir coğrafyada yapılan çeşitli mimari çalışmaların ve kavramların ele alındığı bir derleme, Görme Biçimleri, John Berger, Bir imgenin algılanışı ve etki bırakan faktörler üzerine başyapıt bir çalışma, Bir Mimarlığa Doğru, Le Corbusier, Modern mimarlığın temellerinin ve kalıplaşmış mimarlık biçimlerinin kritik analizi, Adolf Loos: Mimarlık Üzerine, Adolf Loos, Loos'un mimarlık kavramına dair yazılarının bir araya getirildiği analitik metinler koleksiyonu, Sanatın Gerekliliği, Ernst Fischer, Sanatın tarihsel gelişimi ve toplum yapılarıyla olan ilişkilerinin ele alındığı bir inceleme, Modüler Mimarlık, Ersin Alok, Modüler yapıların ve onların etkili kullanımlarının tartışıldığı bir rehber eser, Antik Yunan'da ve Roma'da Mimarlık, Roland Martin, Antik Yunan ve Roma dönemlerinin mimari yapılarının ve tekniklerinin ayrıntılı bir şekilde incelendiği bir çalışma, Akdeniz Evleri, Jean Dethier, Akdeniz bölgesi mimarisinin kavramsal ve uygulamaya dair ayrıntılarının anlatıldığı bir inceleme
Mimarların Okuması Gereken 10 Kitap Mimarların okuması gereken kitaplar Kültür Sanat Mimarlık Yaşanan Mimari Görme Biçimleri Bir Mimarlığa Doğru Mimarlık 101 Mimarlığa Yolculuk
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1139464
Bu görüntü 3D Studio Max Eğitimi üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah bir arka plan üzerinde kahverengi saçlı bir kadın yüzü ve bir tabelanın yakın çekimi görülmektedir. Diğer ayrıntılar arasında siyah bir yüzeyin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir harf, metal bir nesnenin yakın çekimi, karbon fiber yüzey üzerinde metal bir köşe ve beyaz metinli siyah ve mavi altıgenler bulunmaktadır. Bu unsurlar birlikte 3D Studio Max Eğitiminin karmaşıklığını ve çevrimiçi kursların gücünü göstermektedir. Bu kurs sayesinde kullanıcılar etkileyici 3D modeller, animasyonlar ve görseller oluşturmayı öğrenebilirler. Bilgilerini genişletmek veya 3D tasarım alanında kariyerine hızlı bir başlangıç yapmak isteyen herkes için harika bir kaynaktır.
5
(7)

3D Studio Max Eğitimi

26 Konu16 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1287464