AnasayfaBlogMimarım Mimarsın Mimar
Meslekler

Mimarım Mimarsın Mimar

20 Ocak 2019
Bir kişi cetvel ve kalem kullanarak bir plan üzerine dikkatlice bir üçgen çiziyor. Odaklanmış durumdadır ve sağ eli cetveli tutarken sol eli kalemi tutmaktadır. Kâğıt mavi, kalem ise sarı renktedir. Kişinin üzerinde sarı örgü bir kol vardır ve yakındaki masanın üzerinde bir fincan kahve görünmektedir. Üçgen, planın sol üst köşesine çizilmektedir. Kişi hassas bir şekilde çiziyor ve şeklin mükemmel olduğundan emin olmak için zaman ayırıyor. Üçgenin ana hatları siyahla çizilmiş ve düz, eşit çizgileri var gibi görünüyor.
Proje AşamasıAyrıntılarZorluklar
İşin Başlaması ve Mal Sahibi ile TanışmaArsa ve proje bilgilerinin toplanması, başlangıç planlarının oluşturulmasıEksiği olan bilgilerin toplanması, mal sahibinin beklentilerinin belirlenmesi ve yönetilmesi
Proje HazırlanmasıTasarımın çizilmesi, metre kare hesaplamalarının yapılması ve çeşitli mühendislerle koordinasyonYüksek hızlı çalışma gerekliliği, ayrıntılı çizimler yapma, çoklu disiplinlerle koordinasyon
Onay AşamasıBelediye ve diğer yetkili kurumların onayının alınmasıRaporların eksiksiz oluşturulması ve düzeltmelerin yapılması
İnşaat AşamasıProjenin gerçek hayatta uygulanmasıOrtaya çıkan sorunların çözülmesi ve inşaat sürecinin yönetilmesi
Projelerin ZorlukluklarıKarşılaşılan engeller ve çözüm yollarıFarklı problemlerin çözümü için birlikte çalışma gerekliliği
Kolaylaştırıcı FaktörlerYeni teknolojiler ve metodlar ile kolaylık sağlanabilirYeni teknolojilere adaptasyon ve bu teknolojilerin yetersiz olduğu durumlar
Mimarinin RolüProje yönetiminde ve koordinasyonda liderlik etmeTüm süreçleri denetlemek ve koordinasyonu sağlamak
Çizimlerin RolüProjeyi görsel olarak ifade etme ve sunmaSürekli güncellenen ve değişen çizimlerin yönetim zorluğu
Değerlendirme ve TeslimProjenin başarıyla tamamlandığı süreçMal sahibine projenin teslim edilmesi ve memnuniyetin sağlanması
Öğrenme ve GelişmeHer projeden çıkarılan dersler ve tecrübeden öğrenmeYapılan hatalardan ders çıkarabilme ve gelecekte tekrarlamama

Ve şöyle devam etmeli başlık: Mimarız, Mimarsınız, Mimarlar. Herkesin kendisinin de yapabileceği kadar kolay gördüğü ve mimara gereksiz gözü ile baktığı bir meslektir. Ama mimar tarafından tasarlanmayan bir binada yaşarken de “hangi mimar yapmış bu tuhaf odayı?” gibi arkanızdan söylenilebilen dünyanın en eski bir mesleklerinden biridir. Size projede imzası gereken bir meslek sahibi olarak bakan bir toplumda yaşıyorsanız hemen söyleyeyim: Mimarlık zor bir meslek.

İşin Başlaması ve Mal Sahibi ile Tanışma

İklim, çevre ve kültür gibi değerlerden yola çıkarak tasarımlar yapmaya hevesli bir mimarsanız mal sahibi ile yapılan ilk görüşmede şu cümle ile hevesiniz kırılır: "Eee mimar bey (ki hanım da olabilirsiniz sorun yok) şimdi kaç daire çıkar buradan?" Hiçbir evrak görmemişsin arsa nerede, kaç metrekare? Kaç kat izni var? Konut bölgesinde mi? Kafanda binlerce soru… O an kırılma noktasıdır. İki yanıt verme şansın bulunur: Kontrolü ele alıp “evrakları görmeden bir şey diyemem” diyeceksin ki mal sahibi buna çok bozulacak ve bir şey bilmediğini düşünecek. “Ooo iyi daireler çıkar” diye mal sahibini mutlu edeceksin. Ama evrakları gördüğünde ortada mal sahibini hiç de tatmin etmeyecek durumlar olacak. Üzülmeye gerek yok sonuç aynı. Mal sahibi bu aşamada bir şeyden anlamadığını düşünecektir.

4 yıllık eğitim, sabahlara kadar yapılan çizimler, tasarlanan sanatçı evleri, oteller ve sanat merkezleri… El emeği göz nuru maketler… Ah! o maketler. Evirip çevirip “şu duvarı daha mı yükseltsem? Şu pencere ortada mı olsaydı?" soruları hep o maketler yüzünden… Şimdi tasarlarken maket yapıp düşünmeye vakit yok. O bilgisayarlar var ya, tuşuna basınca kendi yapıyor sanki her şeyi. Eskiden bir değişiklik yapıldığında yeni proje hazırlığının günlerce süreceği bilinirdi. Daha kıymetliydi o zaman yaptığımız iş. “Mimarlık zor meslek, çiz çiz bitmiyor” derlerdi. Her şeyi düşüne düşüne çizecek vakit olurdu. Keyifliydi…

Bilgisayar geldi mertlik bozuldu. Her şey daha hızlı olmalı artık. Hemen proje bitmeli, hemen 3 boyutlu fotoğraf gibi sunumlar hazırlanmalı. Tüm bunları atlatıp, projeye teklif verip de evrakları ele geçirmeyi başardıysan 1. Etabı tamamlamış mimarsın. İşi aldınız.

Proje Hazırlanması

Şimdi sırada proje süreci, proje yönetimi ve planlama var. Birinci kural her proje yarına yetişir lafı bitti. Bilgisayarlar hemen yapıyor, o yüzden hepsi düne lazımdır. Hızla arsa alanına göre en fazla metre karede bina tasarlama yarışı başlar. Güneşin yönü, arsanın eğimi, ön ve arka bahçe büyüklüğü nedir ki? En fazla metrekareye ulaşamazsan oyun dışı kalırsın. Ekip arkadaşlarınla el birliği ile başlarsın. Burada mimarın keyfine düşkünlüğü işe yarar. Geç saatlere kadar çalışırken çaylar, kahveler ve kurabiyeler gelir gider. Projeyi mal sahibine sunarsın. Muhakkak fikir veren mimar olmayan bir danışmanı vardır.

Önerileri dinler, yine olmazları söyler ve olmazcı mimar olursun. Ama önünde sonunda bir orta yol bulunur. Proje beğenildikten sonra inşaat mühendisini ararsın. Kolon yerlerini ebatlarını senin istediğin gibi yapmak istemez ama anlaşırsınız bir orta yolda. Mekanik mühendisi, kazan dairesi ve şaft yerlerini beğenmez ama olsun onunla da anlaşırsın. En rahatı elektrik mühendisidir. “Siz bitirin projeyi, biz en son sizin istediğiniz gibi yaparız, hiç sorun olmaz” der. Proje biter elektrik mühendisine ne şaft yeter ne tavan yüksekliği. Anlaşamazsınız. Tekrar inşaat mühendisi ve mekanik mühendisi ile görüşüp en az değişikliklerde projeyi tamamlarsınız. Tebrikler, artık tasarladığınız projeniz inşa edilebilir. Şaka tabi ki. Projenin onay alması gerekir. 

Onay Aşaması

Projenizin belediye ve yetkili kurumlar tarafından onaylanması gerekmektedir. Müraacat yaparsınız, harçları mal sahibine ödetirsiniz ama belediyedeki raportör illa ki bastırdığınız paftalarında düzeltilecek bir şeyler bulacaktır. O onaylayacağı için sevgi ve istekle karşılarsınız söylediklerini. Bu değişikliklerin bir defada söylenmemesi adettendir. O projeler defalarca çıktı alınabilir. Olsun seviyoruz zaten biz bu işi.

Ve kutsal gün gelir. Belediye inşaat ruhsatına kaşeyi basar izini verir. Büyük bir mutluluk. Şantiyede zaten başlamış olan çalışmalar rahat rahat devam edebilir artık. 

Buraya kadar olan 3 etap mimari projenin hazırlanma safhasını kapsamaktadır. 25 yıllık mimar olarak yer aldığım küçük büyük bir çok projenin ortak özelliklerini aktarmaya çalıştım. Her proje ayrı bir macera. Hepsi ayrı bir yazıda aktarılabilir. 
İnşaat süreci ve şantiye etapları için biraz beklemeniz gerekecek. Zira o kısımdaki etaplar daha eğlenceli. Her an stresli bir şantiye ortamı adrenalini yükseltir. İsterseniz şantiye kısmına dahil olmamak elinizdedir. Sadece büroda çalışan, proje hazırlayan mimar olarak da çalışma şansınız var. Tercih sizin.

Daha fazla meslek hakkında bilgi almak isterseniz, Meslekler kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

İşin Başlaması ve Mal Sahibi ile Tanışma, Arsa ve proje bilgilerinin toplanması, başlangıç planlarının oluşturulması, Eksiği olan bilgilerin toplanması, mal sahibinin beklentilerinin belirlenmesi ve yönetilmesi, Proje Hazırlanması, Tasarımın çizilmesi, metre kare hesaplamalarının yapılması ve çeşitli mühendislerle koordinasyon, Yüksek hızlı çalışma gerekliliği, ayrıntılı çizimler yapma, çoklu disiplinlerle koordinasyon, Onay Aşaması, Belediye ve diğer yetkili kurumların onayının alınması, Raporların eksiksiz oluşturulması ve düzeltmelerin yapılması, İnşaat Aşaması, Projenin gerçek hayatta uygulanması, Ortaya çıkan sorunların çözülmesi ve inşaat sürecinin yönetilmesi, Projelerin Zorluklukları, Karşılaşılan engeller ve çözüm yolları, Farklı problemlerin çözümü için birlikte çalışma gerekliliği, Kolaylaştırıcı Faktörler, Yeni teknolojiler ve metodlar ile kolaylık sağlanabilir, Yeni teknolojilere adaptasyon ve bu teknolojilerin yetersiz olduğu durumlar, Mimarinin Rolü, Proje yönetiminde ve koordinasyonda liderlik etme, Tüm süreçleri denetlemek ve koordinasyonu sağlamak, Çizimlerin Rolü, Projeyi görsel olarak ifade etme ve sunma, Sürekli güncellenen ve değişen çizimlerin yönetim zorluğu, Değerlendirme ve Teslim, Projenin başarıyla tamamlandığı süreç, Mal sahibine projenin teslim edilmesi ve memnuniyetin sağlanması, Öğrenme ve Gelişme, Her projeden çıkarılan dersler ve tecrübeden öğrenme, Yapılan hatalardan ders çıkarabilme ve gelecekte tekrarlamama
Mimarım Mimarsın Mimarmesleklermimarlıkmimar olmak neiş yapar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1139464
Bu görüntü 3D Studio Max Eğitimi üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah bir arka plan üzerinde kahverengi saçlı bir kadın yüzü ve bir tabelanın yakın çekimi görülmektedir. Diğer ayrıntılar arasında siyah bir yüzeyin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir harf, metal bir nesnenin yakın çekimi, karbon fiber yüzey üzerinde metal bir köşe ve beyaz metinli siyah ve mavi altıgenler bulunmaktadır. Bu unsurlar birlikte 3D Studio Max Eğitiminin karmaşıklığını ve çevrimiçi kursların gücünü göstermektedir. Bu kurs sayesinde kullanıcılar etkileyici 3D modeller, animasyonlar ve görseller oluşturmayı öğrenebilirler. Bilgilerini genişletmek veya 3D tasarım alanında kariyerine hızlı bir başlangıç yapmak isteyen herkes için harika bir kaynaktır.
5
(7)

3D Studio Max Eğitimi

26 Konu16 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1287464