AnasayfaBlogMetin Yazarı Olmak İsteyenler İçin 3 Öneri
İçerik Editörlüğü

Metin Yazarı Olmak İsteyenler İçin 3 Öneri

28 Mayıs 2020
Beyaz bir kalem pürüzsüz, sarı renkli bir kağıt yüzey üzerinde durmaktadır. Metal ucu yukarı bakıyor ve kalemin kendisi kameraya dönük. Arka plan odak dışıdır ve kalem görüntünün ana odağıdır. Kağıt hafifçe kırışmış gibi görünüyor ve kalem kağıdın sürtünmesiyle yerinde tutuluyor. Kağıdın dokusu görülebiliyor ve kalem keskin bir şekilde odakta. Kalem ve kağıdın renkleri kontrast oluşturarak kalemin öne çıkmasını sağlıyor. Kalem ortasından tutulur ve kalemin ucu kavislidir, bu da ona benzersiz bir şekil verir.
Metin Yazarlığı ÖzellikleriNeden Gereklidir?Yazarın Gelişimine Etkisi
Özgün Olabilme ve Kendi Tarzını OluşturabilmeKurumlar ve ajanslar özgün ve tarz sahibi metinleri tercih eder. İntihal içeren ve özgünlükten uzak metinler olumsuz değerlendirilir.Kendi tarzını bulan ve özgün içerik oluşturan yazar, metnin okunabilirliği ve kalitesini artırır.
Araştırma İsteği ve BeceirisiYazarın konu hakkında geniş bilgi ve içgörüsünü sağlar. Doğru ve güvenilir metinlerin oluşturulması için gereklidir.Araştırma yapabilen yazar, konuları daha iyi anlar, daha geniş bilgi sahibi olur ve bu yeterliliği ile metinlerini zenginleştirir.
Dil Bilgisine Hakim OlmaMetnin doğru, akıcı ve okunabilir olması için gereklidir. Yazım ve dil bilgisi hataları metinin kalitesini düşürür.Dil bilgisi kurallarına hakim yazar, metnini daha doğru ve etkili bir şekilde oluşturur.
Freelance ÇalışabilmeMetin yazarları kurumdan bağımsız olarak çalışabilir. Bu nedenle birçok farklı çalışma modeline uyumluluk sağlar.Freelance çalışabilen yazar, geniş bir çalışma alanı ve tecrübe edinme imkanı bulur.
Digitalleşmeye UyumuWeb siteleri ve sosyal medya gibi dijital platformlarda içerik üretilmesi gerektiği için metin yazarının dijitalleşmeye uyumu önemlidir.Digital ortamlarda çalışabilen yazar, dijital platformların sunduğu olanaklardan faydalanabilir ve geniş bir kitleye ulaşabilir.

Yeni nesil işler arasında kendine ayrı bir yer edinen metin yazarlığı, kapsamlı bir meslek dalıdır. Günümüzün iş dünyası içinde hem basılı hem de dijital anlamda içerik üretimine aktif katkı sunan metin yazarı, pek çok sektör dahilinde de iş yapabilecek potansiyeldedir. Tabii ki mesleğin gelişimi, değişimi ve yeniliği metin yazarının yapması gerekenleri ve yapabileceklerini de çoğalttı.

Bugün pek çok kurum, kalifiyeli bir metin yazarı ile çalışarak kurumun içerik üretimini başlatma ve sürdürme girişimini yürütüyor. Bu durumun oluşmasında birçok nedenle beraber sosyal medyanın aktif hâle dönüşmesi, e ticaret ve marka bilinirliği gibi kurumun tüketici ve hedef kitleye ulaşma isteğinin bir yansıması olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni nesil iş olanakları ve modelleri arasında rahatlıkla dillendirebileceğimiz metin yazarlığı, hem online bir üretime hem de geleneksel içerik tanımına uygun bir meslek dalı. Yeniliğe ve dijitalleşmeye ayak uydurabilen metin yazarı, aynı zamanda kurumdan bağımsız olarak çalışabilmekte. Bu iş modelinin kapsamında olan çalışmaya freelance çalışma denir. Hem serbest çalışma hem de home office yapabileceğiniz işler kapsamında bir meslek olarak metin yazarı, bazı özellikleri de taşıyabilmeli. Yazımızda da metin yazarlığının püf noktalarından ve bu mesleği icra etmek isteyenlere tavsiye niteliğinde bazı konulardan bahsedeceğiz.

Metin Yazarı Ne İş Yapar?

Dijitalleşmenin daha kendini göstermediği dönemlerde metin yazarlığı, basılı metinlerin içerikleri için yazı üretimini gerçekleştiriyordu. Kurumların ve markaların katalog, dergi, tanıtım içeriği, broşür ve kurumun içerik üretimine dair her tür yazılı doküman metin yazarının yapması gereken görevler arasında yer alıyor. Özellikle markaların tanıtım işlerinde ürün, hizmet ve marka bilgisine yönelik detaylı yazılar metin yazarının yaptığı bir işti. Daha sonra web sitelerinin markalar için önemli görülmeye başlanmasıyla metin yazarı, bu mecrada içerik üretimine başladı. Nihayetinde hem web sitelerinin popülerleşmesi hem de sosyal medya gönderisinin öneminin artmasıyla metin yazarlığı dijitalleşmeye uyum sağlayabildi.

Bugün, başta geleneksel medya ve dijital medya olmak üzere pek çok kurumda bir metin yazarı görevlendiriliyor. Üstelik metin yazarları, freelance çalışmanın da en gözde meslekleri arasında yer alıyor. Pek çok çalışma modelinde iş yapabilen ve iş imkânları da geniş olan bir mesleğin, pek tabii bazı ön şartları da olabiliyor. Metin yazarı olmak isteyen ve kafasında bu düşünceyle yazımızı okuyanlara 3 tavsiye sıraladık. Metin yazarlığı mesleğinin hakkını vermek  ve mesleği gerçekten yapmak isteyenlere faydası olacağını düşünüyoruz.

Özgün Olabilme ve Kendi Tarzını Oluşturabilme

Yetkin ve başarılı bir metin yazarının başta özgün olabilmeyi başarması gerekir. Mesleğe atılan ilk adımdan itibaren kendi yazım ve aktarma tarzınızı oluşturmanız beklenir. İster freelance çalışın, isterseniz bir kurum aracılığıyla çalışın sizden kendi cümleleriniz ile bir konuyu anlatmanız önemsenir. Bu noktada kendi yazı deneyiminizi oluşturmak ve aktarmak için sık sık bir konu hakkında yazı yazabilirsiniz.

Aklınızdaki sözcükleri, cümleleri ve ifadeleri bir not defterinde tutarak ileride bir metin için nasıl bir ifade oluşturabileceğiniz hakkında pratik yapmış olursunuz. Ayrıca geleneksel ve dijital medyadaki metinleri kendi açınızdan analiz ederek "ben olsam nasıl yazardım, şurada neyi kullanırdım"  incelemeleriyle kendi tarzınızı bulabilirsiniz.

Unutmayın ki metin yazarı arayan kurumlar ve ajanslar; özgünlükten uzak, bir metne önemli ölçüde benzeyen, bir tarz içermeyen tabiri caizse  renksiz, ruhsuz bir metni değerlendirmekte kolayca karar verebiliyor. Bu karar da doğal olarak olumsuz bir yanıt içeriyor. Özellikle günümüzün dijital veri imkânları doğrultusunda intihal bulunan ve özgünlük içermeyen metinler, analiz edilebiliyor ve bu yazar  ya yazar adayı ile ilişik kesiliyor. Bu durumun hiç yaşanmaması için kendi yazım stilinizi aramanız ve özgün içerik oluşturma deneyimini başlatmanız lazım. Bir metin yazarı adayı için en doğru yol, metnin okunabilirliğini sağlayacak o yazım noktasını bulabilmektir. 

Araştırma İsteği ve Dil Bilgisine Hakim Olma

Bir metin yazarı olmak ve meslekte deneyim sahibi olduğunuzu göstermek istiyorsanız çalışacağınız kurum sizden bazı beceriler ve yetkinlikler ister. Bunların başında da tükenmeyen bir araştırma isteği ve becerisi gelir. Araştırmanın bir beceri olarak sunulması, günümüzdeki hazır olana konma ile dikkat ve ilgiyi uzun süre koruyamamamızdan kaynaklanıyor.

Bir metin yazarı adayı olarak öncelikle kaynak ve literatür araştırması hazırlığını öğrenmeniz gerekir. Konu ya da alanınız her ne ise ona uygun bir kaynak ve konu araştırması, metnin doğruluğunu ve güvenilirliği sağlayacaktır. Ayrıca metin yazarında bulunması gereken en kritik özelliklerden biri de dil bilgisi ve yazım kurallarına olan ilgi ve hassasiyettir.

Pek çok metin yazarı ilanında "Türkçeye hakim ve Dil bilgisi kurallarına uyan" ibaresini görürsünüz. Böyle bir özellik, metni okuyan kişinin, yazan kişiye duyduğu güven ve işini doğru yaptığına olan inancını pekiştirmek için aranır. Yine Türkçenin olanaklarını kullanarak doğru yerde doğru cümleyi kurabilmek, imla hatalarını görebilmek, noktalama işaretleriyle cümleyi anlamlandırmak ve metnin hangi ifadelere ihtiyaç duyacağına karar verebilmek metin yazarının yapması gereken zihinsel uygulamalardır.

Özellikle verilen brief kapsamında kullanmanız ve az kullanmanız gereken ifadelerin sıralanışına karar verebilme ve alternatif sözcük kullanımı için Türkçenin geniş sözcük kullanımından yararlanacağınız detay bilgisine ihtiyacınız var. Türkçeye ve dil bilgisine olan hakimiyetiniz, revize ve reddedilme gibi seçeneklerini de yok edecektir. Yoksa sınırlı olan revize isteğinden sonra işinizi kaybetme riski ile karşılaşabilirsiniz.

Alana ve Konuya Özgü Bilgi Edinin

Buradaki alan ve konu, çalıştığınız ve yazdığınız konu ile alakalı bilgilere sahip olmanız ile ilgilidir. Çalışacağınız kurum veyahut ajans, hangi alanlarda hizmet veriyor ve sizden hangi içerikleri hazırlamanız isteniyor, bunların ön bilgilerini edinmeniz gerekiyor. Örneğin, genellikle e- ticaret ve online alışveriş sitelerine hizmet sağlayan bir ajansta çalışacaksanız bu alanlarda nasıl içerik hazırlanır ve gibi kullanımlara dikkat etmeniz gerekir, bunu bilerek yazarlığa başlamalısınız. Yine size verilecek içerik talepleri hakkında bir ön bilgiye sahip olmalısınız. Kurumlara tanıtım ve ürün bilgileri hizmeti verecekseniz bu alanlardaki bilgi ve yazma deneyimlerini öğrenmeniz gerekir. Bir gezi sitesi için metin yazacaksanız bu alanda nasıl bir içerik yazılabilir ve nasıl bir dil sunulabilir, bütün bu gerekli bilgilere yazım aşaması içinde karar vermeniz lazım.

Metin ve içerik yazarlığı mesleğinin ayrılmaz bir parçası olan SEO kurallarına da vâkıf olmanız ve istenilen yerde anahtar kelime kullanımını da dikkat etmeniz gerekiyor. Bilhassa ajanslarda bu anahtar kelime kullanımı büyük önem taşıyor ve eksik görülen bir kullanımda revize isteği gönderilebiliyor. Önceden içerik alanına ve hizmet sağlayacağınız sitelere dair ön bilgiler edinmek, metin yazarı olabilmeniz için gerçekten önemli bir adımı içeriyor.

İçerik hazırlama aşamasında neyi, nasıl hangi kullanımla yapacağınızın telaşına düşmek hem sizde bir stres yaratabilir hem de mesleğinize yönelik ilginizi kaybetmenize neden olur. Bunun önüne geçmek için herhangi bir konu ve site içinde, alana dair yazılan metinlere göz atabilir ve metin yazarlarının alanlara ve sitelere göre değişen yazılarını keşfedebilirsiniz.

Nasıl Metin Yazarı Olabilirim?

Yukarıda yer alan bütün özellikleri taşıdığınıza ya da geliştireceğinize inanıyorsanız pek çok alanda metin yazarlarına ihtiyaç duyulduğunu da bilmelisiniz. Metin yazarlığının, dijitalleşmeye ve freelance çalışmaya uygun olması, birçok kurum ve markanın da metin yazarlarına gereksinimi artırmıştır. Günümüzde dijital hizmet veren kurum ve ajans sayısı çoğaldı. Birçok marka, içerik ajanslarıyla anlaşarak ürünlerinin tanıtımını yapabiliyor.

Ajanslar ve kurumlar da metin yazarlarına markaların verdiği brief eşliğinde içerik talebi gönderiyor. Ajanslarda çalışmak ve metin yazarı deneyimi kazanmak için illa ki tam zamanlı pozisyonlarda çalışmak gerekmiyor. Birçok metin yazarı, mesleğe freelance olarak başlıyor ve deneyim kazandıkça bir ajans bünyesinde çalışabiliyor. 

Metin yazarı olma hedefiniz varsa freelance çalışmaya uygun pek çok ajansın bulunduğunu bilmelisiniz. Bu ajansların geneline, online başvuru yapılabiliyor ve başvurudan sonra verilen bir konu hakkında örnek içerik yazma isteniyor. Çoğu ajans dahilinde daha önceki yazma deneyimleriniz önemsenir ve bazı ajanslarda da öncelik olarak deneyim istenir.

Bu deneyimi elde etmek ve alanı tanıma adına freelance çalışmanın müsait olduğu kurumlara ve ajanslara başvuru yapabilirsiniz. Yine örnek içerik yazımı için nasıl içerik hazırlayacağınıza dair bir fikir ve bilgi edinmek için Enstitü tarafından verilen yazarlık-içerik oluşturma eğitimleri alabilir ve alan fark etmeksizin yazma deneyiminin, nasıl bir uygulama içerdiğine tanık olabilirsiniz. Ayrıca online eğitim, kurs ve alacağınız sertifika yazarlık ve daha sonra içerik editörlüğü için önemli göstergeler olacaktır. Metin yazarı olma yolunda atacağınız uygulama içeren her adım, yazarlığınızın oluşma sürecine olumlu katkı sunacaktır. Metin yazarlığı için "Yaratıcı Yazarlık Eğitimi" , İçerik Editörlüğü Eğitimi ve İçerik Uzmanlığı Eğitimlerini alabilirsiniz.

İlgili Eğitim: İçerik Editörlüğü Eğitimi

Özgün Olabilme ve Kendi Tarzını Oluşturabilme, Kurumlar ve ajanslar özgün ve tarz sahibi metinleri tercih eder İntihal içeren ve özgünlükten uzak metinler olumsuz değerlendirilir, Kendi tarzını bulan ve özgün içerik oluşturan yazar, metnin okunabilirliği ve kalitesini artırır, Araştırma İsteği ve Beceirisi, Yazarın konu hakkında geniş bilgi ve içgörüsünü sağlar Doğru ve güvenilir metinlerin oluşturulması için gereklidir, Araştırma yapabilen yazar, konuları daha iyi anlar, daha geniş bilgi sahibi olur ve bu yeterliliği ile metinlerini zenginleştirir, Dil Bilgisine Hakim Olma, Metnin doğru, akıcı ve okunabilir olması için gereklidir Yazım ve dil bilgisi hataları metinin kalitesini düşürür, Dil bilgisi kurallarına hakim yazar, metnini daha doğru ve etkili bir şekilde oluşturur, Freelance Çalışabilme, Metin yazarları kurumdan bağımsız olarak çalışabilir Bu nedenle birçok farklı çalışma modeline uyumluluk sağlar, Freelance çalışabilen yazar, geniş bir çalışma alanı ve tecrübe edinme imkanı bulur, Digitalleşmeye Uyumu, Web siteleri ve sosyal medya gibi dijital platformlarda içerik üretilmesi gerektiği için metin yazarının dijitalleşmeye uyumu önemlidir, Digital ortamlarda çalışabilen yazar, dijital platformların sunduğu olanaklardan faydalanabilir ve geniş bir kitleye ulaşabilir
metin yazarı metin yazarlığı içerik üretimi freelance özgün içerik dil bilgisi anahtar kelime
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu görsel Excel hakkında bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Gözlük takan ve sakallı bir adam, konu hakkında bilgili ve deneyimli olduğunu gösteriyor. Gri arka plan üzerinde Excel Kursu - Excel Öğrenimi yazan metin de bunu doğruluyor. Yüzünün yakın çekimi, konuya olan güvenini gösteriyor. Ayrıca, gri arka plan üzerindeki beyaz metin, kursun kapsamlı ve bilgilendirici olduğunu gösteriyor. Adamın gözlükleri ve siyah gömleği profesyonel olduğunu, burnunun yakın çekimi ise son derece odaklanmış olduğunu gösteriyor. Bu görsel, öğrencinin deneyimli ve bilgili bir eğitmen tarafından verilen kapsamlı ve ilgi çekici bir çevrimiçi Excel kursu alacağını iletir.
4.9
(558)

Excel Eğitimi

10 Konu5 Saat