AnasayfaBlogMentora Sahip Olmak İçin 4 Sebep
Karar Verme

Mentora Sahip Olmak İçin 4 Sebep

09 Mart 2018
Mentora Sahip Olmak İçin 4 Sebep
Mentor TipiTanımFaydaları
Keşif MentoruKariyerinize yeni başlıyorsanız ve hangi yönde ilerleyeceğinizi bilmiyorsanız bu tip mentora ihtiyacınız var.Size yol gösterir, belirsizlik durumunda sizi rahatlatır, yolunuzu bulmanıza yardımcı olur.
Hayatta Kalma MentoruKariyer hayatınızda karşılaşacağınız zorlukların üstesinden gelmenizde destek olan kişi.Zor zamanlarınızda sizi destekler, güçlü olmanızı sağlar, size yol gösterir.
Onaylama MentoruSizin yeteneklerinizi ve özgüveninizi güçlendiren, sizinle aynı hedefleri paylaşan bir kişi.Kişisel ve profesyonel markanızı güçlendirir, kapıları açmanızda rol oynar, kendi değerinizi farketmenize yardımcı olur.
Dönüşümsel MentorBüyük bir değişiklik durumunda, örneğin yeni bir rol alırken veya kariyerinizi ilerletmeye karar verdiğinizde destekleyen kişi.Duygusal desteğin yanı sıra, değişim ve belirsizlik durumlarında size danışmanlık yapar, hedefinize ulaşmanızda yardımcı olur.
GenelHerhangi bir tip mentor size çeşitli seviyelerde yardımcı olabilir.Kişisel ve profesyonel gelişiminiz üzerinde olumlu etkileri olabilir, kariyerinizin çeşitli evrelerinde size destek olur.
GenelMentorunuzun aynı alandan olması zorunlu değildir.Çeşitli bakış açılarına ve farklı deneyimlerden öğrenme imkanı sağlar.
GenelMentorlar arasında uyumlu bir eşleşme, paylaşılan hedefler üzerine daha çok kurulur.Mentorunuzun sizinle aynı hedefleri paylaşması, mentorden alınan desteğin daha etkili olmasını sağlar.
GenelMentor insanlar genellikle bir veya daha fazla tip mentor rolüne girer.Farklı mentorluk rollerinden birkaçını deneyimlemek, farklı perspektifler ve farklı türden destek sağlar.
GenelMentorluk ilişkisi her iki tarafın da yararına olmalıdır.Mentorunuz da sizden öğrenebilir ve sizin deneyimlerinizi ve bakış açınızı takdir edebilir.
GenelMentorlar sizin kendi hedefleriniz, değerleriniz ve ilişkileriniz arasında bir bağlantı oluşturmanıza yardımcı olur.Mentorlarınız, işinizi geliştirme ve kişisel hedeflerinize ulaşma konusunda sizi yönlendirebilir ve destekleyebilir.

Bir mentora sahip olmak genelde hafife alınan bir şey ama kariyerinize geliştirmede kritik önem taşıyabilir. İyi bir mentor sizin devamlı olarak iş değiştirdiğiniz ve de dünyada bir etki yaratmak için yeni fırsatlar aradığınız dinamik çalışma dünyasında dolanırken size danışmanlık yapabilir ve sizi destekleyebilir. Mentorunuzun aynı alandan olmasına gerek yok, ama eğer aynı amacı paylaşıyorsanız size yardım etmek için en iyi şekilde donanımlı olurlar.

Mentora Sahip Olmak

Aşağıdakiler mentorluk ilişkilerinin dört tipidir.

  • Benim kariyerim için ideal olan şey ne olurdu?

  • Bu ihtiyacı doldurabilecek olan tanıdığım insanlar var mı?

1 - Keşif

Kariyerinize yeni başlıyorsunuz ve hangi yönde gideceğinizi bilmiyorsunuz. Diğer ifadeyle neyin mümkün olduğunu bilmiyorsunuz. Ya da belki de kazara hiç düşünmediğiniz bir yere düştünüz ya da kişisel gelişiminiz için fırsatlar bulmayı ve dünya üzerinde yaptığınız etkiyi arttırmayı dört gözle bekliyorsunuz. Şimdilik tek bir yola baş koymak istemiyorsunuz ama bu olasılıkların belirsizliği endişelenmek ve de korkunç bir şekilde bitap düşmek arasında gidip geliyor. Sizin bir keşif mentoruna ihtiyacınız var. Bu mentor sizin bir sonraki hareketinizi yapmanıza yardımcı olacaktır. Eğer sonunda bir yere yerleşirseniz veya yerleştiğinizde mentorünüz size özgüven sahibi olmanıza yardımcı olmuş olacak ve de vermiş olduğunuz karara arka çıkmış olacak. Dünyanın nasıl bir yer olduğunu ve de neresinde rol almak istediğinizi biliyorsunuz.

2 - Hayatta kalma

Kariyer hayatınızda kaçınılmaz olarak bazı zorluklarla karşılaşacaksınız. Bu dönemler sizin sinirli, kaybolmuş ve hatta umutsuz hissetmenize sebep olabilir. Bu zor zamanlarda gerçek anlamda veya mecazi anlamda üzerinde ağlayacak bir omuz arayabilirsiniz. Hayatta kalma mentoruna katılın. Hayatta kalma mentoru sizi bu zorlu noktalardan geçirmek için gerekli olan destek ve de aynı zamanda sizi diğer tarafa götürmek için gereken pusula gibi hizmet görebilir. Hayatta kalma mentoru ararken güvenilir ve de aynı deneyimlere sahip biri için kendi çevrenize ve sektörünüze bakın. Hayatta kalma mentorluğu empati ve de anlayıştan oluşur, herhangi bir durumdaki iyi noktayı bulma girişimlerinden değil. Sizden daha fazla deneyimi olan biri olmasına gerek yok, iyi bir dinleyici olan ve de size bir sonraki hareketinizi gerçekleştirmede yardımcı olabilecek biri olabilir.

Onaylama

Onaylama mentoru duygusal destek kaynağı veya belirsizlik zamanlarının kılavuzu değildir. Daha çok sahip olmanız gereken güçlü bir varlıktır. Katılımlarıyla basit bir şekilde markanızı ve kişisel özgüveninizi güçlendirirler. Kurumunuzun ister üst bir yöneticisi veya alanınızın bilinen bir lideri olun, bu katılım sizin için kapıları açar. İşe alımların ve de verilen fırsatların yetenekten daha çok ilişkiler üzerine kurulu olduğu dünyada iyi tanınan ve de saygı duyulan bireyler sizin hayat değiştiren bir kaynak olabileceğinizi bilirler. Ama dikkatli olun! Bu bağlantıyı oluşturmak için fırsat ararken ayrıca sizin de onlar için değerli olduğunuzun farkında olun. Bir mentor ilişkisi iki taraflıdır ve onların yatırımı ayrıca onların işine de yaramalıdır.

Dönüşümsel

Belki de kariyerinizde bir sonraki aşamaya geçmek için doktora yapmaya karar verdiniz. Ya da bir ayrılıştan sonra rolünüze geri dönüyorsunuz ve de kurumda yerinizi tekrar ele alabilmek adına kılavuza ihtiyacınız var. Dönüşümsel mentor aynı zamanda sizin ihtiyaç duyduğunuz duygusal desteği verebilecek olan bir düşünce ortağıdır. Keşif rehberi gibi, Dönüşümsel rehber sizin belirsizlik ve değişim anlarınızda sizin yanınızda olacaktır. Sizin özgüvenle A noktasından kalkıp B noktasına iniş yapmanıza yardımcı olurlar. Bir mentorle olan bir ilişki ihtiyaçlarınıza göre size sayısız formda yardımcı olur. Kariyeriniz ve siz değiştikçe bir insan mentorün dört tipinin her biri haline gelebilir. Şu anda sizin ihtiyaçlarınıza hangi mentorün uyduğunu anlamak için çalışırken aynı zamanda mentorün aynı uzmanlık, aynı demografiden olan insanlarla eşleştirmekten çok sizinle aynı amacı paylaşan insanlarla tanımlamaya odaklanmalısınız. İşte o zaman kendiniz ve yetişen jenerasyonlar için mentorluğun gerçek gücünü anlayabilirsiniz.

Keşif Mentoru, Kariyerinize yeni başlıyorsanız ve hangi yönde ilerleyeceğinizi bilmiyorsanız bu tip mentora ihtiyacınız var, Size yol gösterir, belirsizlik durumunda sizi rahatlatır, yolunuzu bulmanıza yardımcı olur, Hayatta Kalma Mentoru, Kariyer hayatınızda karşılaşacağınız zorlukların üstesinden gelmenizde destek olan kişi, Zor zamanlarınızda sizi destekler, güçlü olmanızı sağlar, size yol gösterir, Onaylama Mentoru, Sizin yeteneklerinizi ve özgüveninizi güçlendiren, sizinle aynı hedefleri paylaşan bir kişi, Kişisel ve profesyonel markanızı güçlendirir, kapıları açmanızda rol oynar, kendi değerinizi farketmenize yardımcı olur, Dönüşümsel Mentor, Büyük bir değişiklik durumunda, örneğin yeni bir rol alırken veya kariyerinizi ilerletmeye karar verdiğinizde destekleyen kişi, Duygusal desteğin yanı sıra, değişim ve belirsizlik durumlarında size danışmanlık yapar, hedefinize ulaşmanızda yardımcı olur, Genel, Herhangi bir tip mentor size çeşitli seviyelerde yardımcı olabilir, Kişisel ve profesyonel gelişiminiz üzerinde olumlu etkileri olabilir, kariyerinizin çeşitli evrelerinde size destek olur, Genel, Mentorunuzun aynı alandan olması zorunlu değildir, Çeşitli bakış açılarına ve farklı deneyimlerden öğrenme imkanı sağlar, Genel, Mentorlar arasında uyumlu bir eşleşme, paylaşılan hedefler üzerine daha çok kurulur, Mentorunuzun sizinle aynı hedefleri paylaşması, mentorden alınan desteğin daha etkili olmasını sağlar, Genel, Mentor insanlar genellikle bir veya daha fazla tip mentor rolüne girer, Farklı mentorluk rollerinden birkaçını deneyimlemek, farklı perspektifler ve farklı türden destek sağlar, Genel, Mentorluk ilişkisi her iki tarafın da yararına olmalıdır, Mentorunuz da sizden öğrenebilir ve sizin deneyimlerinizi ve bakış açınızı takdir edebilir, Genel, Mentorlar sizin kendi hedefleriniz, değerleriniz ve ilişkileriniz arasında bir bağlantı oluşturmanıza yardımcı olur, Mentorlarınız, işinizi geliştirme ve kişisel hedeflerinize ulaşma konusunda sizi yönlendirebilir ve destekleyebilir
iş hayatında mentorluk mentorluk mentorluk nasıl yapılır mentorluk çeşitleri mentor neden gerekli mentor nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.