AnasayfaBlogMarkanın Yasal Hakları Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Marka Yönetimi

Markanın Yasal Hakları Konusunda Bilinmesi Gerekenler

10 Kasım 2021
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kolye takıyor ve ellerini önünde kavuşturmuş. Saçları arkaya toplanmıştır ve yüzünde ciddi bir ifade vardır. Gömleğinin üzerine yakası ve iki cebi olan beyaz bir ceket giymiştir. Arkasındaki kara tahta çeşitli denklemler ve formüllerle dolu.
KonuAçıklamaYararları
Ticari Marka Nedir?Bir fikri mülkiyet parçasını ihlalden koruyan yasal bir uygulamadır. Fikri mülkiyet, ortaya çıkarılan tasarımların bir bütünüdür ve sahibine ait olmalıdır.Fikri mülkiyetinizi korur ve üçüncü kişilerin haksız kullanımına karşı yasal koruma sağlar.
Ticari Marka Telif Hakkından Nasıl Farklıdır?Ticari marka, marka isimleri, logoları, sloganlar ve sloganlar gibi, açıkça ticari amaçla bulunan unsurların haklarını korur. Telif hakları sanatsal çabaları korur.Belirli ticari elementlerin size ait olduğunu belirler ve başkalarının kullanımını engeller.
Ticari Marka Neleri Korumaz?Bir ticari marka size jenerik herhangi bir şey için münhasır hak veremez ve Adil Kullanım Doktrini ile uyumlu şekillerde kullanılmasını da yasaklayamaz.Markanın haksız ve hukuka aykırı kullanımını engellerken, adil kullanım prensiplerine uygun kullanımı mümkün kılar.
Ticari Marka Kayıt SüreciGerekli evrakları tamamladıktan ve logonuzu bir Grafik Tasarımcı’ya tasarlattıktan sonra 'TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU’na başvuru yapılır.Markanızın resmiyet kazanması ve koruma altına alınması sağlanır.
Fikri MülkiyetYarattığınız her şey sizin fikri mülkiyetinize dahil olabilir, ortalama olarak, çizimler, yeni fikirler, kodlar, tarifler vb.Fikri mülkiyetinizin korunması ve sahipliğiniz altında kalması sağlanır.
Fikri Mülkiyet İhlaliBir başkası sizin izniniz olmadan fikri mülkiyetinizi kullandığında, ihlal var demektir ve bu yasal olarak kabul edilen bir durum değildir.İhlal durumunda yasal işlem başlatma hakkınız vardır.
Türkiye’de Ticari MarkalarTürkiye'de ticari markalar 'Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlıdır.Markanızın kullanım hakki, tescil belgesi ile resmiyet kazanır ve hukuki koruma altına alınır.
Ticari Markanın Tescilli Olma AvantajlarıTicari markanızın tescilli olması, markanın ihlal iddialarına karşı yasal yollara başvurma hakkı verir, kamuoyuna duyurulur ve markanızı diğer ülkelerde daha kolay tescil ettirme imkanı sağlar.Markanızın güçlü hukuki koruma altına alınması ve farklı ülkelerde de tescil ettirme imkanı sağlar.
Marka İsimleri ve LogolarBir logonun veya marka isminin kopyalanması ve kullanılması konusunda hukuki hak sağlar.Markanın ve logonun haksız ve hukuka aykırı kullanımını engeller, marka bilinirliği ve güvencesi sağlar.
Ticari Marka KorumasıTicari marka, ticari amaçla bulunan unsurların haklarını korur. Tescilli bir ticari marka ihlal durumunda yasal yollara başvurma hakkı sağlar.Markanın ve marka elemenlerinin korunmasını sağlar ve marka değerini artırır.

Marka adları ve logoların yanındaki o küçük üst simge sembollerini biliyorsunuzdur. Hatta sizin de kendinize ait bir markanız varsa zaten bu bahsettiklerime hakimsinizdir. Ama şirketinizi kurdunuz ve markanızın duyulmasını ve sağlam temellerde kurulmasını istiyorsanız bir takım ipuçları bu yazımda bulabilirsiniz.

Bildiğiniz üzere iki çeşit marka şekli bulunmaktadır. Bunlar ticari marka ve tescilli ticari marka sembolleridir. Eğer bir logonuz varsa veya bir logo oluşturma sürecindeyseniz, bu logoyu ticari marka haline getirmek için bu ipuçlarını anlamak, markanızı büyütürken zamandan, paradan ve uzun uzadıya çekilen süreçten tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Sadece bir logoya sahip olarak, logonuz için hukuk ticari markası olarak bilinen şeye sahip olmalısınız. Bunun için gerekli evrakları tamamladıktan ve logonuzu bir Grafik Tasarımcı’ya tasarlatıp patent sırasında istenilen gerekli türleri tamamladıktan sonra “TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU”na giderek başvurunuzu yapabilirsinz. Bu uygulamayı yaparsanız evrak işleriyle ilgili herhangi bir şey yapmadan, logoyu uygun gördüğünüz şekilde kullanma ve değiştirme konusunda tek yasal hakkın size ait olduğu anlamına gelir. Ancak resmi olarak tescilli bir ticari marka değilseniz, bu durum sizin hazırlamış olduğunuz logonuzun veya marka isminizin kopyalanması ve kullanılması konusunda hukuki herhangi bir söz sahibi olamayacağınız anlamına gelir.

Peki ticari marka temelleri nelerdir?

Ticari Marka Nedir?

Ticari marka, bir fikri mülkiyet parçasını ihlalden koruyan yasal bir uygulamadır. Fikri mülkiyet, ortaya çıkarılan tasarımların bir bütünüdür ve sahibine ait olmalıdır. Aklımıza gelebilecek hemen hemen her şey bir fikri mülkiyet parçası olabilir. Çizim, şarkı sözü, yeni fikirler, roman içeriği, geliştirdiğiniz kod, mutfakta bir tarif gibi çoğaltabileceğimiz bir dolu şey… İşte tüm bu örneklere bakarsak yarattığınız her şey sizin fikri mülkiyetiniz demektir.

Bu noktada fikirlerinizi ticari olarak koruma altına alırsanız da fikri mülkiyetiniz üzerinde neredeyse tam kontrole sahipsiniz demektir. Yani onu satıp satmayacağınıza ve ne zaman satacağınıza, kullanımını kime lisanslayacağınıza ve lisansın verildiği koşullara, dolayısıyla lisanslamanın neleri gerektirdiğine ve lisans alana ne kadara mal olacağına yasal maddeler çerçevesinde siz karar verirsiniz.

Bir başkası sizin izniniz olmadan fikri mülkiyetinizi kullandığında, burada bir ihlal var demektir. Ancak, siz herhangi bir ticari koruma almadıysanız (patent) başka biri tarafından sizin izniniz olmadan muhtemel koşullarda aynı şeyi düşündüyseniz sizden önce davranmış olabilir. Bu süreçte de yasal fikri koruma hakkınız olmadığı için üzerine bir bardak soğuk suyu içebilirsiniz.

Bu koşulların dışında ihlal yasa dışıdır ve fikri mülkiyetin sahibi olarak fikri mülkiyetinizi ihlal eden herkese karşı yasal işlem başlatma hakkınız vardır. Özellikle tasarımcılar için fikri mülkiyet ihlali oldukça fazla olmaktadır. Onun için her tasarımcının en azından temel bir yasal koruma anlaşmasına sahip olması gerekir.



Ticari Markanın Telif Hakkından Farkı Nedir?

Telif hakkı, ticari marka ile aynı şeyi yapar. Aralarındaki fark, korudukları belirli fikri mülkiyet türleridir:

  • Telif hakkı, romanlar, görsel sanatlar, kısa öyküler, karakterlerin adları ve kurgusal dünyalar, şarkılar, kodlar ve ticari amaçlarla açıkça var olmayan diğer türdeki eserler gibi sanatsal çabaları korur.

  • Ticari marka, telif hakları ile birlikte marka isimleri, logoları, sloganlar ve sloganlar gibi, açıkça ticari amaçla bulunan unsurların haklarını korur.

Ticari Marka Olduğunda Ne Tür Koruma Sağlanır?

Bir ticari marka, fikri mülkiyetinizin mülkiyetini sağlamlaştırır. Sadece bir logo oluşturarak ve kullanarak, otomatik olarak onu kullanma ve ihlale karşı yasal işlem başlatma hakkına sahipsiniz. Ancak ticari markanızı tescil ettirerek bu hakkınız güçlenir ve ek yasal korumalar elde edersiniz.

Örneğin Türkiye’de ticari markalar TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU’na kayıtlıdır. Diğer ülkelerde de benzer kuruluşlar vardır ve bunlar aracılığıyla benzer ticari marka koruması sunar.

Ticari markanızı kaydettirmek size aşağıdaki hakları ve korumaları sağlar:

  • Ticari markanın ihlali iddiasına karşı yasal yollara başvurma hakkı.

  • Marka tesciliniz kamuoyuna duyurulur.

  • Yasal olarak ticari markaya sahip olduğunuz ve kaydınızda listelenen mallar ve/veya hizmetlerle ilgili olarak onu kullanmak için münhasır haklara sahip olduğunuz varsayılmaktadır.

  • Markanızı diğer ülkelerde daha kolay tescil ettirmenizin önünü açar.

  • Markanıza tecavüz eden yabancı malların ithalatını engelleyebilirsiniz.

Ticari Marka Olmazsa Neler Olur?

Bir ticari marka size jenerik herhangi bir şey için münhasır hak veremez.

Bir ticari marka, başkalarının fikri mülkiyetinizi Adil Kullanım Doktrini ile uyumlu şekillerde kullanmasını da yasaklayamaz. Genel olarak Adil Kullanım, başkalarının ticari markalı ve telif hakkıyla korunan çalışmaları tüketicilerin kafa karışıklığına yol açmayacak şekilde kullanmasına izin verir. Başvurunuz sırasında yetkili kişiler sizi yönlendirecektir.

Bir Ticari Marka Tüm Dünyada Uygulanabilir mi?

Logonuzu ticari marka haline getirmek, size yalnızca ticari marka için başvuruda bulunduğunuz ülkede ticari marka koruması sağlar. Logonuzu bir ülkede ticari marka haline getirmek, başka bir ülkede markalaşmayı kolaylaştırır. Ama diğer ülkelerde de ticari marka hakkınızın olmasını istiyorsanız seçtiğiniz her ülkede ayrı bir ticari marka başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Bir Logo Markasının Sahibi Kimdir?

Bir Grafik Tasarımcı ile anlaşarak sizin için bir logo oluşturması işlemlerine başlarsınız. Markayı satın aldığınız andan itibaren marka size geçer. Genellikle her iki tarafın da imzaladığı bir Devir Sözleşmesi vardır. Ticari marka sahibi olarak karşılıklı bir sözleşme imzalarsınız. Bu her iki tarafın da haklarını korumaya yarar. Logonun nerede görüneceğine, logonun nasıl güncelleneceğine veya değiştirileceğine ve hangi tarafların kendi materyallerinde kullanmak üzere lisans verebileceğine de siz karar verirsiniz.

Bu süreç içerisinde bir markalaşma çalışması başlatırsınız. Bunun için bir Marka Danışmanı ile anlaşırsınız. Markalaşma sürecini başlatmak demek, uzun süreli oluşum planlarınızı, sektörde konumlandırma ve marka kimliğinizi oluşturma konusunda gelecek plan sürecini kolaylaştırır. Ayrıca “ne yapmam gerek” sorularından da sizi kurtarır.

Bir Logoyu Ticari Marka Haline Getirme Süreci

Markanıza kendi adınızı veriyorsanız iş ile ilgili bir amaç için olması gerekir. Bunun sıkıntılı tarafları da olabilir, markanız için iyi bir fikir de olabilir. Bundan bahsedeceğiz;

Kendi Adımı Markalaştırma ve Handikapları

Genelde tercih edilen marka isimleri (sallıyorum:) “Helin Moda” veya “Moda Helin” gibi marka adlarını ticari marka haline getirebilirsiniz. Ancak bu durumda, adınızı ticari marka haline getirmek yalnızca çalıştığınız işletme kategorisindeki fikri mülkiyetinizi korur. Dışarıda sizin marka isminizle aynı bir ticari marka varsa, farklı sektör ve lokasyonlarda aynı ismi alabilir. Bu sırada sıkıntılı bir durum varsa marka kayıt sırasında ilgili kişiler sizi zaten başka isim bulmanız üzere uyaracaktır.

Adınızı marka adınız olarak ticari marka haline getirmeyi ve logonuzun bir parçası haline getirmeyi dikkatlice düşünmeniz gerekir. Ortak olarak açılan şirketlerde ya da bireysel açılan şirketin devir edilmesi gibi durumlarda sıkıntı yaratabilir. Ortak şirketlerde ayrılıklar söz konusu olduğunda isim hakkı, hisseyi alan kişide olur ve siz yine aynı isimde bir marka oluşturamazsınız. Bireysel açtığınız durumlarda ise, şirketi devir ettiğiniz zaman markanızın ismi satın alan kişiye geçer ve ileride yine kendi isminizde aynı sektörde bir ticari marka hakkına sahip olamayabilirsiniz.

Belli başlı ipuçlarını sizlerle paylaşırken kendinizi daha da geliştirmek isteyeceğiniz alanlar olabilir. Kendi markanızı, ne kadar geniş alanda bilgi sahibi olursanız o kadar iyi koruyabilir ve geliştirebilirsiniz. Bunun için IIENSTITU'nün sizlere sunduğu Ücretsiz Eğitim web sitesini inceleyebilirsiniz. Buradaki çeşitli marka ve pazarlama eğitimleri alabilir, CV’nize ekleyebileceğiniz sertifikalara da sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte zengin içerikleri ile IIENSTITU Blog sayfasını ziyaret edebilir, aradığınız konuda bilgilere sahip olabilirsiniz.

Ticari Marka Nedir?, Bir fikri mülkiyet parçasını ihlalden koruyan yasal bir uygulamadır Fikri mülkiyet, ortaya çıkarılan tasarımların bir bütünüdür ve sahibine ait olmalıdır, Fikri mülkiyetinizi korur ve üçüncü kişilerin haksız kullanımına karşı yasal koruma sağlar, Ticari Marka Telif Hakkından Nasıl Farklıdır?, Ticari marka, marka isimleri, logoları, sloganlar ve sloganlar gibi, açıkça ticari amaçla bulunan unsurların haklarını korur Telif hakları sanatsal çabaları korur, Belirli ticari elementlerin size ait olduğunu belirler ve başkalarının kullanımını engeller, Ticari Marka Neleri Korumaz?, Bir ticari marka size jenerik herhangi bir şey için münhasır hak veremez ve Adil Kullanım Doktrini ile uyumlu şekillerde kullanılmasını da yasaklayamaz, Markanın haksız ve hukuka aykırı kullanımını engellerken, adil kullanım prensiplerine uygun kullanımı mümkün kılar, Ticari Marka Kayıt Süreci, Gerekli evrakları tamamladıktan ve logonuzu bir Grafik Tasarımcı’ya tasarlattıktan sonra 'TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU’na başvuru yapılır, Markanızın resmiyet kazanması ve koruma altına alınması sağlanır, Fikri Mülkiyet, Yarattığınız her şey sizin fikri mülkiyetinize dahil olabilir, ortalama olarak, çizimler, yeni fikirler, kodlar, tarifler vb, Fikri mülkiyetinizin korunması ve sahipliğiniz altında kalması sağlanır, Fikri Mülkiyet İhlali, Bir başkası sizin izniniz olmadan fikri mülkiyetinizi kullandığında, ihlal var demektir ve bu yasal olarak kabul edilen bir durum değildir, İhlal durumunda yasal işlem başlatma hakkınız vardır, Türkiye’de Ticari Markalar, Türkiye'de ticari markalar 'Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlıdır, Markanızın kullanım hakki, tescil belgesi ile resmiyet kazanır ve hukuki koruma altına alınır, Ticari Markanın Tescilli Olma Avantajları, Ticari markanızın tescilli olması, markanın ihlal iddialarına karşı yasal yollara başvurma hakkı verir, kamuoyuna duyurulur ve markanızı diğer ülkelerde daha kolay tescil ettirme imkanı sağlar, Markanızın güçlü hukuki koruma altına alınması ve farklı ülkelerde de tescil ettirme imkanı sağlar, Marka İsimleri ve Logolar, Bir logonun veya marka isminin kopyalanması ve kullanılması konusunda hukuki hak sağlar, Markanın ve logonun haksız ve hukuka aykırı kullanımını engeller, marka bilinirliği ve güvencesi sağlar, Ticari Marka Koruması, Ticari marka, ticari amaçla bulunan unsurların haklarını korur Tescilli bir ticari marka ihlal durumunda yasal yollara başvurma hakkı sağlar, Markanın ve marka elemenlerinin korunmasını sağlar ve marka değerini artırır
marka markanın yasal hakları konusunda bilinmesi gerekenler pazarlama iletişimi eğitimi
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Tablet cihaz tutan bir elin yakın plan çekimi ve ekranda gökyüzüne fırlatılan parlak sarı bir roket. Tablet yumruk benzeri bir tutuşla tutulmakta ve roket, alt kısmında parlak turuncu ve sarı bir alevle tam olarak gösterilmektedir. Arka plan, dağınık beyaz bulutlarla koyu mavi bir gökyüzüdür. Çerçevenin sol tarafında içi sıvı dolu sarı bir kupa, sağ tarafında ise saksı içinde beyaz bir çiçek yer almaktadır. Daha sağda ise mavi bir tabağı olan sarı bir fincan yer alıyor. Görüntü keskin ve net, renkler ise canlı ve parlak. Roket güçlü bir patlamayla havalanıyor gibi görünürken, ön plandaki el bir ölçek duygusu katıyor.
Markalaşma

Markalaşma Yolculuğu

09 Temmuz 2019
Bu görüntü, içinde bir fincan kahve bulunan beyaz bir kupanın yakın çekimini göstermektedir. Kupanın yanına bir pipet yerleştirilmiştir. Kupanın üzerinde uzun saçlı bir kadın logosu basılıdır. Arka planda bir fincanın bulanık görüntüsü görülüyor. Kupa görüntünün ortasında yer almakta ve açık renkli bir arka planla çevrelenmektedir. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler parlak ve canlı. Kupa parlak bir yüzeye sahip gibi görünüyor. Kupadaki kahvenin dumanı tütüyor gibi görünüyor ve pipet canlı bir sarı renkte.
Markalaşma

Marka Nedir? Marka Tescili Nedir?

06 Ocak 2020