AnasayfaBlogMarka Olma Gücünün İlkeleri
Markalaşma

Marka Olma Gücünün İlkeleri

03 Ekim 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturmakta ve ekranı işaret etmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranda bir grafik görülüyor. Kişi çizgili kumaştan bir gömlek giymekte ve diğer eliyle bir fincan tutmaktadır. Dizüstü bilgisayarın klavyesinin yakın çekimi ve masanın üzerindeki bir kart görülüyor. Kişi dikkatle odaklanmıştır ve parmakları doğrudan dizüstü bilgisayar ekranını işaret etmektedir. Fincan bir kenarda durmakta ve gömleğin kumaşı ön planda görünmektedir. Dizüstü bilgisayar parlak bir şekilde aydınlatılmışken, diğer öğeler buna kıyasla loş bir şekilde aydınlatılmıştır. Kişi dizüstü bilgisayar ekranında görüntülenen grafiği analiz etme sürecindedir.
Marka Olma İlkeleriÖnemiEtkisi
İsimMarka ismi fark edilebilir olmalı, yoğun iletişim çağına uygun olmalı.Kolay hatırlanan bir marka ismi, markanın akılda kalıcılığını ve tanınırlığını arttırır.
KaliteÜrün veya hizmet kaliteli olmalı, müşteri beklentilerini karşılamalı.Kaliteli bir ürün veya hizmet, markanın güvenilirliğini arttırır ve müşteri sadakati oluşturur.
ÜstünlükMarkanın rakiplerine göre üstün özellikleri olmalı, AR-GE çalışmalarına önem verilmeli.Üstünlük, markanın piyasada rekabet etme gücünü ve dayanıklılığını arttırır.
DeğerMarkanın hedef kitlesine değer sunması ve onların ihtiyaçlarını karşılaması gerekir.Değer sunan bir marka, müşteriler tarafından tekrar tekrar tercih edilir ve müşteri sadakati oluşturulur.
Profesyonel YönetimMarkalaşma süreci profesyonellik ile yönetilmeli.Profesyonel yönetim, markanın olumlu imajını güçlendirir ve markalaşma stratejilerinin başarılı şekilde uygulanmasını sağlar.
Kurumsal KimlikMarkanın benzersiz ve tutarlı bir kimlik yaratması gerekir.Kurumsal kimlik, markanın tanımlanabilirliğini arttırır ve müşteri algısını düzenler.
Rekabet ŞartlarıYoğun rekabet koşullarına ayak uydurabilmek ve diğer markalardan ayrışabilmek için stratejik adımlar atılmalı.Rekabet şartlarına uygun hareket etmek, markanın piyasada ayakta kalabilmesini sağlar.
DayanıklılıkMarkanın uzun ömürlü ve dayanıklı olması gerekir.Dayanıklı bir marka, zaman içinde müşteri güvenini kazanır ve uzun vadede başarıya ulaşır.
FarkındalıkMarkanın kendini tanıtması ve hedef kitlenin farkındalığını arttırmak için çeşitli pazarlama tekniklerini kullanmalı.Farkındalık, markanın görünürlüğünü arttırır ve müşteri tabanını genişletir.
İnovasyonMarka, sektörde öncü olabilmek ve rakiplerinden ayrışabilmek için sürekli yenilikçi olmalıdır.İnovasyon, markanın gelişimini ve büyümesini destekler ve ürün veya hizmet çeşitliliğini arttırır.

tüketicinin bir ürünü veya hizmeti satın alırken, genellikle daha iyi bildiği, olumlu ve kuvvetli bir imaja sahip olanları tercih ettiği herkes tarafından bilinir. aynı bölgede hizmet veren sıradan bir kafe ile yanı başındaki ünlü bir markanın günlük iş potansiyeli arasındaki fark son derece açıktır. aradaki bu farkı yaratan markalaşma süreci ve imaj gücünün kendisidir.

Markalaşma Gücü

Hemen hemen her gün değişik sektörlerde, onlarca yeni işletmenin kurulduğu görülür. Ancak bunların birçoğu, üstün kalite ve niteliklere sahip olsalar bile bir süre sonra piyasadan silinip gitmektedir. Bu yok oluşun temel nedenleri arasında, iyi işletilememek yoğun rekabet şartları ve iyi bir kurumsal kimlik oluşturulmamış olması sayılabilir.  

Ayakta kalmayı başararak gelişen ve büyüyen işletmeler incelendiğinde iyi bir marka ve kimlik yaratıldıktan sonra profesyonel bir şekilde yönetilmiş oldukları ve markalaşma süreçlerinin etkin bir şekilde oluşturulduğu açıkça görülebilir. Marka Oluşturmanın temel ilkeleri vardır. Bunları iyi bilmek gerekir.

İsim

İyi bir ürün veya hizmetin markalaşma sürecinin ilk ve en önemli adımı isim oluşturmadır. Markaya bir isim bulunurken, yoğun iletişim çağının içerisinde kolayca fark edilebilmesi gerekir. Bunun için sıradanlığa yer yoktur.

Kalite

Yaratılacak olan yeni marka ve yapılan iş ile ilgili beklentilerin büyük olabilmesi için, ürün veya hizmetin kaliteli olması gerekliliği açıktır. Rakiplerinden çoğu konuda üstün olmalı, aynı zamanda uzun ömürlü ve dayanıklı olmalıdır. Kullanıcının veya tüketicinin işine yaramalı, ona tatmin sağlamalıdır. Kalite markalaşma için bir süreklilik dayanağıdır.

Üstünlük

En güzel reklam, en iyi ambalaj, en pahalı tanıtım çalışmaları yapılsa bile, ürün veya hizmetin kalitesiz olması, o markanın uzun süre yaşayamaması için yeterli bir sebeptir. En iyi markalar, AR-GE çalışmalarına gerekli önemi vererek, kendilerini diğer markalardan üstün kılmak için sürekli çalışmaktadır. Üstünlük rekabetteki markalaşma direncini arttırır.

Değer

“İyi reklam malı bir kere aldırır; ikinci kez malın kendisi kendini aldırır!”
Bazı markalar ambalajı, bazıları el işçiliği ile; bazıları fiyatı, bazıları ürünün tasarımı ile; bazıları işletmenin bulunduğu semt, bazıları işletmenin dekorasyonu ile değer ifade ederler. Bir ürün veya hizmetin değeri, firmanın hedeflediği markalaşma başarısı ve beklentilerine bağlıdır.

Kurumsal Kimlik

Kurumsal kimlik, bir markayı var eden algılanmasını kolay kılan ve akılda kalmasını sağlayan en önemli markalaşma unsurlarından birisidir. Kurumsal kimlik, işletmenin genel davranış biçiminin temel göstergesidir. Tüm iletişim ve tanıtım mecralarında kullanılan renkler ve şekiller bütünüdür. Ortaya çıkarılan kurumsal kimlik, işletmenin karakterini yansıtmalı, yapılan işe uymalı, işletmenin gelecekte yaratacağı yeni ürün veya hizmetlerine eklenebilecek bir yapıda ve gelişmelere açık olmalıdır.

Etkili Tanıtım

Kişisel imaj ve marka olma sürecinin son adımı tanıtımdır. Markalar ancak doğru yerlere konumlandırıldığında ve onlara doğru imgeler yüklendiğinde hedeflenen kitleler üzerinde güçlü etkiler yaratabilir. 

Marka için imaj nasıl olmalı?

Marka için yaratılan imaj bir aynadır ve tamamen gerçekleri yansıtır. Bu yüzden yapılacak olan tanıtım çalışmalarında sadece gerçekler yansıtılmalı, reklamlarda verilen sözler tutulmalı ve olmayacak şeyler varmış gibi gösterilmemelidir. Bununla birlikte piyasaya her gün yeni markalar girmekte nüfus artışıyla birlikte tüketici alışkanlıkları ve genel tüketici eğilimleri sürekli değişmektedir. Bu yüzden işletme, markaya ait tanıtımlarını sadece bugünün alıcılarına değil, gelecekteki potansiyel tüketicilerine yönelik olarak da yapmalıdır. 

Markalaşma İşletmelere Ne Sağlar?

Markalaşma süreçlerini kurgulayan işletmeler çağdaş yöneticilerinin kurdukları akılcı sistemler sayesinde marka imajlarını daha sağlam zeminlere oturtmakta ve oluşturdukları başarılı kurumsal kimlikler aracılığı ile markalarını birbirine daha iyi bağlamaktadır. 
Tüm iletişim olanaklarından en üst düzeyde yararlanarak hedef kitleleriyle sürdürülebilir bir iletişim kurabilmektedir.

Örneğin son yıllarda popüler hale gelen Instagram ile markanızı yaratın. Bütün bu anlatılanlar başarılı bir markalaşma sürecinin ürün veya hizmetin pazarlaması veya satışında ne kadar önemli olduğunu iyi düşünülerek yaratılan kendine özgü bir işletme ve tanıtım stratejisi olan markaların piyasalarda ne kadar güçlü yerlere sahip olduklarını göstermektedir. 

Markalaşma konusunda ne tür eğitim almak gerekir?

Kişisel imaj ve markalaşma sürecinizde ne anlattığınız kadar onu nasıl sunduğunuz da çok önemlidir. İstanbul İşletme Enstitüsü’nün vermiş olduğu ücretsiz online eğitimler kapsamında yer alan İmaj ve Algı Yönetimi Eğitimi size bu konuda çok fayda sağlar.

İsim, Marka ismi fark edilebilir olmalı, yoğun iletişim çağına uygun olmalı, Kolay hatırlanan bir marka ismi, markanın akılda kalıcılığını ve tanınırlığını arttırır, Kalite, Ürün veya hizmet kaliteli olmalı, müşteri beklentilerini karşılamalı, Kaliteli bir ürün veya hizmet, markanın güvenilirliğini arttırır ve müşteri sadakati oluşturur, Üstünlük, Markanın rakiplerine göre üstün özellikleri olmalı, AR-GE çalışmalarına önem verilmeli, Üstünlük, markanın piyasada rekabet etme gücünü ve dayanıklılığını arttırır, Değer, Markanın hedef kitlesine değer sunması ve onların ihtiyaçlarını karşılaması gerekir, Değer sunan bir marka, müşteriler tarafından tekrar tekrar tercih edilir ve müşteri sadakati oluşturulur, Profesyonel Yönetim, Markalaşma süreci profesyonellik ile yönetilmeli, Profesyonel yönetim, markanın olumlu imajını güçlendirir ve markalaşma stratejilerinin başarılı şekilde uygulanmasını sağlar, Kurumsal Kimlik, Markanın benzersiz ve tutarlı bir kimlik yaratması gerekir, Kurumsal kimlik, markanın tanımlanabilirliğini arttırır ve müşteri algısını düzenler, Rekabet Şartları, Yoğun rekabet koşullarına ayak uydurabilmek ve diğer markalardan ayrışabilmek için stratejik adımlar atılmalı, Rekabet şartlarına uygun hareket etmek, markanın piyasada ayakta kalabilmesini sağlar, Dayanıklılık, Markanın uzun ömürlü ve dayanıklı olması gerekir, Dayanıklı bir marka, zaman içinde müşteri güvenini kazanır ve uzun vadede başarıya ulaşır, Farkındalık, Markanın kendini tanıtması ve hedef kitlenin farkındalığını arttırmak için çeşitli pazarlama tekniklerini kullanmalı, Farkındalık, markanın görünürlüğünü arttırır ve müşteri tabanını genişletir, İnovasyon, Marka, sektörde öncü olabilmek ve rakiplerinden ayrışabilmek için sürekli yenilikçi olmalıdır, İnovasyon, markanın gelişimini ve büyümesini destekler ve ürün veya hizmet çeşitliliğini arttırır
markalaşma marka markalaşma süreci online eğitimler imaj marka olma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmuş bir haritaya bakmaktadır. Ortadaki adam takım elbise giymiş ve bir kağıda bir şeyler yazıyor. Onun solunda bir kadın dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Masanın üzerinde bir fincan kahve ve bir tablet var. Adamın sağında dizüstü bilgisayar kullanan başka bir kişi var. Herkes masanın ortasındaki harita hakkında tartışıyor. Haritayı analiz ederken ve sunduğu farklı olasılıkları tartışırken strateji belirliyor gibi görünüyorlar.
Markalaşma

Markalaşma Planı İçin 10 Yöntem

01 Temmuz 2019
Elini ağzının içine sokmuş bir adam silueti görülüyor. Kolu bükülmüş ve eli gözden kayboluyor. Başı düşünceli bir pozda hafifçe aşağı doğru eğiktir. Yüzü gölgede ve vücudunun hatları karanlık tarafından gizlenmiş. Derin düşüncelere dalmış, belki de önemli bir karar üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu bir iç gözlem hissi uyandırıyor. Pozisyonu güçlü ama bir o kadar da savunmasız. Etrafındaki karanlık, bu tefekkür anında sonsuza dek donmuş, zaman ve mekândan soyutlanmış bir figür izlenimi veriyor.
Marka Yönetimi

Markanızın İmajını Şekillendirin

29 Ekim 2019
Bir elinde kalemle titreyen iki elin yakın çekimi ve arka planda turuncu ve siyah bir alışveriş arabası. Ayrıca sarı ve beyaz bir zarf, bir kitap ve mavi gökyüzü ile bir bulut bilişim logosu, bir posta logosu ve beyaz bir çizgi ile beyaz ve gri bir kare vardır. Kişinin bacağının yakın çekimi de görüntünün sağ alt köşesinde görülebilir. Görüntünün arka planı yıldız, kalp ve daire dahil olmak üzere farklı şekil ve boyutlarda çeşitli simgelerle doldurulmuştur.
Kişisel Markalaşma

Kişisel İmaj Ve Marka Olma

11 Temmuz 2019