AnasayfaBlogMakyöz Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Makyöz Nedir? Ne İş Yapar?

07 Mayıs 2021
Pembe bir gömlek giyen ve makyaj yapan genç bir kadının yakın çekimi. Yüzüne fondöten sürmekte ve fondöteni karıştırmak için bir fırça kullanmaktadır. Aynaya bakmakta ve makyaj uygulamasına konsantre olmaktadır. Gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açık. Koyu renk saçlarını arkaya toplamış ve bir dizi küpe takmış. Önündeki masada bir kavanoz makyaj malzemesi, bir makyaj fırçası ve bir kap var. Sağında siyah zemin üzerine beyaz bir numara var. Yüz hatları açıkça görülebiliyor ve odaklanmış ve kararlı görünüyor.
Makyöz Olmak İçin Gerekli ÖzelliklerMakyözün GörevleriMakyözün Çalışma Alanları
Makyaj yapma yeteneği ve bu alana ilgiProfesyonel makyaj yapmakKuaförler, güzellik merkezleri, film ve dizi setleri
Gelişime açık olmak, detaylara önem vermekKusurlu yüz bölgelerini makyajla kapatabilmekFotoğrafçılık alanı, televizyon programları
El göz koordinasyonu ve iletişim becerisiCilde istenen görünümü verebilmek, yüz hatlarını değiştirebilmekBireysel müşterilerle çalışma, özel makyözlük
Makyaj tekniklerini ve trendlerini takip etmeKişinin özgüvenini sağlamak, cildi pürüzsüzleştirmekSosyal medya fenomenlerine makyaj yapma
Estetiğe önem vermeMakyajı uygun şekilde temizleme, cilt bakımı yapmaGelin makyajı yapma, gündüz ve gece makyajı yapma
Ekip çalışmasına uygun olmakMakyaj malzemelerini ve markalarını tanımaÖzel parti ve davetlerde konsept makyajları yapma
Yaptığı işin sorumluluğunu alabilmekCilt tiplerini iyi bilme, doğru makyaj malzemelerinin seçimiIşığa ve mekana uygun makyaj çeşitlerini bilme
Müşteri memnuniyetini sağlamaDönem makyajı yapma, kalıcı makyaj uygulamaları yapmaMevsime göre makyaj tekniklerini ve renklerini uygulama
Yeni makyaj ürünlerini hızlı bir şekilde öğrenebilmekMakyajın ne kadar süre kalacağını bilmeIsı ve ışığın makyajı nasıl etkileyeceğini hesaplayarak uygun malzemeler kullanma
Kozmetik ve deri hastalıkları konusunda bilgi sahibi olmaMakyaj malzemelerinin nereden alınması gerektiğini bilmeTiyatrolarda kostüm makyajı yapma, sahne makyajı yapma

Sosyal medya mecralarının yaygınlaşmasıyla dış görünüşe verilen önem oldukça artmıştır. Bu da doğal olarak makyaja duyulan ilgiyi arttırır. Makyaj yapmayı hemen hemen her kadın sever. Bazen günlük makyajlar bazen de özel günlere göre makyajlar yaparlar. Tabii bu işi meslek haline getirenler de bulunur. Makyaj sanatçılığı, makyaj yapmaya özel ilgi duyanların seçebileceği güzel ve eğlenceli mesleklerden biridir. Ünlülerle ve farklı ortamlarda çalışma imkanı sunduğu için pek çok kişi tarafından tercih edilen bir meslektir.

Makyajın kullanıldığı alan fazla olduğu için iş imkanları da oldukça fazladır. Makyaj yapmak kadınların ilgi alanıymış gibi görünse de bu işi yapan erkek sanatçıların sayısı da azımsanamaz. Profesyonel olarak makyaj yapmak için eğitim almak gerekir. Çalıştıkları yerlere göre iyi para kazandıkları bilinir.

Makyöz nedir? Ne iş yapar? Çalışma koşulları ve çalışma alanları nelerdir? Ne kadar maaş alır? Makyöz olmak isteyenlerin hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Makyöz Nedir?

Çeşitli kozmetik malzemeleri kullanarak profesyonel olarak makyaj yapan kişilere makyöz denir. Makyaj sanatçısı ya da make-up artisti olarak da bilinir. Erkek makyaj sanatçılarına da makyör denir. Makyözler kusurlu bulunan ya da beğenilmeyen bölgeleri makyaj malzemeleri yardımıyla kapatarak kişilerin kendini daha iyi ve güzel hissetmesini sağlar.

Hangi cilt tipine nasıl bir makyaj uygulanacağını, hangi renklerin bir arada kullanılabileceğini bilirler. Doğru teknikleri kullanarak cilde istenen görünümü verebilirler. Çok eski çağlardan beri özellikle kadınlar tarafından yapıldığı bilinen makyaj günümüzde çok daha profesyonel olarak uygulanır. Her geçen gün yeni yeni ürünler üretilerek farklılaşma sağlanır. İyi bir makyaj kişinin özgüvenini yerine getirebilir. Yüz hatlarını, verilmek istenen duyguyu ve görünümü tamamıyla değiştirebilir. Kötü bir makyaj da bir o kadar kötü sonuçlara yol açar. Makyajın sonuçlarının iyi ya da kötü olması makyözün işini ne kadar iyi yaptığıyla doğru orantılıdır.

Bu nedenle makyaj yapma yeteneği ve bu alana ilgisi olan bireyler tarafından bu meslek seçilmelidir. Makyözler gelişime açık bireyler olmalıdır. Detaylara önem vermelidir. El göz koordinasyonu gelişmiş olmalıdır. İletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Tüm dünyadaki makyaj tekniklerini ve trendlerini takip etmelidir. Ekip çalışmasına uygun olmalıdır. Estetiğe önem vermelidir. Yaptığı işin her türlü sonucunun sorumluluğunu alabilmelidir. Çalıştığı kişilerin memnuniyetini sağlaması kariyerinde ve kendini tanıtabilmesinde etkili olur.

Makyöz Ne İş Yapar?

Düğün hazırlıklarının, dizi ve film setlerinin, program hazırlıklarının her yerde paylaşılabiliyor olması makyözlerin önemini arttırır. Özellikle herkes tarafından takip edilen ünlü kişiler görünümlerine çok dikkat eder. Bunu da iyi bir makyözle çalışarak sağlarlar. Makyözler kuaförlerde, güzellik merkezlerinde, film ve dizi setlerinde, fotoğrafçılık alanında çalışabilirler. Televizyon programlarında istihdam edilebilirler. Bireysel müşterileriyle çalışabilirler. Oyuncu ve şarkıcıların kendileri ve aileleri için özel makyözlük yapabilirler. Sosyal medya fenomenlerine makyaj yapabilirler.

Özellikle televizyon dünyasının olmazsa olmaz elemanlarıdır. Çünkü televizyonda izlediğimiz her programda az ya da çok makyaj kullanılır. Tabii setlerde yapılan makyajlar da programın özelliğine göre değişir. Örneğin haber ya da gündüz kuşağı programları için sade ve düz bir makyaj yaparlar. Bu, kişiyi değiştirmek için değil ekranda parlak bir görüntü vermesini engellemek için yapılan bir makyaj olur. Sahne ve set aralarında makyaj tazeleme işlemi yapar.

Makyöz çalıştığı sektöre ya da kişinin isteklerine uygun makyaj yapar. Kişilerin yüzdeki tüm kusurları kapatır. Cildi pürüzsüz hale getirir. Tüm makyaj malzemelerini ve markalarını tanır. Cilt tiplerini iyi bilir. Sadece makyajın yapımı konusunda bilgi sahibi değildir. Aynı zamanda makyaj malzemelerinin ciltten nasıl uygun şekilde temizleneceğini de bilir. Cilt bakımı yapar. Makyaj malzemelerinin nereden alınması gerektiğini bilir. Çalıştığı sektöre göre farklı makyajlar yapması gerekebilir. Örneğin tiyatrolarda kostüm makyajı yapar. Sahne makyajı yapar.

Dizi ve film setlerinde yüz yaşlandırma, yüze yara ekleme yüzdeki yara ve benleri giderme gibi işler yapması gerekebilir. Karşıdan basit gibi görünen bu tip uygulamalar diziyi ya da karakteri izleyicinin gözünde bir anda bambaşka yerlere götürür. Bu da makyözün başarısıdır. Gelin makyajı yapar. Gündüz makyajı ve gece makyajı yapar. Özel parti ve davetlere uygun konsept makyajları yapar. Işığa ve mekana uygun makyaj çeşitlerini bilir. Mevsime göre makyaj teknikleri ve renklerini uygular. Dönem makyajı yapar. Kalıcı makyaj uygulamaları yapar. Her bir makyajın ne kadar süre kalacağını bilir. Isı ve ışığın makyajı nasıl etkileyeceğini hesaplayarak uygun malzemeler kullanır.

Bütün bu makyaj tipleri birbirinden farklı beceri gerektirir. Bunları yapabilmek için ciddi bir makyaj bilgisine sahip olması gerekir. Makyözler zaman içinde kendini sürekli geliştirir. Referans sağlayabilmek adına kişisel gelişim önemlidir. Bu da kendilerine yeni iş alanları yaratmalarını sağlar. Kendilerini geliştirmek için farklı cilt tiplerinde ve renklerinde çeşitli konseptlerde makyaj çalışması yapabilirler. Alanında uzman ve tanınmış makyözlerin eğitim ve seminerlerine katılabilirler. Markaların makyaj malzeme tanıtımlarını takip edebilirler. Makyözlerin çalışma koşulları ve yoğunlukları çalıştıkları sektöre göre değişir. Genellikle ayakta çalışırlar. Televizyon dünyasında çalışan bir makyözün çalışma saatlerinin uzun ve yorucu olduğunu söylemek mümkündür.

Makyöz Maaşları

Makyözler hakkında en çok merak edilen konulardan biri de ne kadar kazandıklarıdır. El becerisini kullanarak yapmaktan keyif alınan bir iş para kazanma aracına dönüştürülür. Her meslekte olduğu gibi makyözler için de maaş kendini ne kadar geliştirebildiğiyle bağlantılıdır. Çalışılan sektöre göre maaş artar. Bireysel olarak alışıp ünlülerin makyözlüğünü yapanlar diğer makyözlere göre çok daha fazla kazanır. Özel sektörde bir yere bağlı olarak çalışanlar işe yeni başladıklarında 3000 lira civarında maaşla başlarlar.

Tecrübe kazandıkça maaş da artar. Dizi ve film gibi televizyon programlarına bağlı olarak alışan makyözlerin maaşları 6000 lirayı bulur. Kuaförlerde ya da güzellik merkezlerinde çalışan makyözlerin maaşları aylık 5000 lira ile 20000 lira arasında değişir. En çok kazanan makyözler bireysel olarak ünlüler ve fenomenler için çalışan makyözlerdir. Ünlülerin kendileri ve aileleri için çalışan özel makyözlerinin aldıkları aylık ücretler 20000 liradan 40000 liraya kadar çıkabilir. Kendi makyaj stüdyosunu açan kişilerin kazançları aydan aya değişiklik gösterir.

Makyöz Nasıl Olunur?

Makyöz olmak için herhangi bir üniversite eğitim şartı bulunmaz. İki yolu vardır. Birinci yol küçüklükten itibaren bir ustanın yanında yetişerek usta çırak ilişkisi içinde bu mesleği yapmak. Tabii bunu yaparken de meslekle ilgili eğitim ve seminerlere katılmaları ve sertifika sahibi olmaları gerekir. Tüm ülkede tanınmak ve yurt dışına açılabilmek için iyi bir eğitim almak önemlidir.

İkinci yol ise üniversite eğitimi alarak bu işi yapmaktır. Üniversite mezunu makyöz olabilmek için üniversitelerin saç bakımı ve güzellik hizmetleri bölümünden mezun olmak gerekir. Bölümde temel makyaj uygulamalarını öğrenirler. Zorunlu olarak kalıcı makyaj, özel makyaj, plastik makyaj gibi dersleri alırlar. Kozmetik ürünlerini tanırlar. Bölümde okuyanlara ayrıca seçmeli olarak diksiyon ve fotoğrafçılık eğitimlerini almaları önerilir. Bu eğitimler çalışılacak sektörler için önem arz eder.

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

İster üniversite mezunu isterse herhangi bir kursa giderek makyöz olunsun, bu mesleği yapmak için diploma, sertifika, iş yeri açma belgesi gibi belgelere ihtiyaç duyulur. Kişi kendini ne kadar geliştirirse tanınması ve para kazanabilmesi o kadar artar.

Makyaj yapma yeteneği ve bu alana ilgi, Profesyonel makyaj yapmak, Kuaförler, güzellik merkezleri, film ve dizi setleri, Gelişime açık olmak, detaylara önem vermek, Kusurlu yüz bölgelerini makyajla kapatabilmek, Fotoğrafçılık alanı, televizyon programları, El göz koordinasyonu ve iletişim becerisi, Cilde istenen görünümü verebilmek, yüz hatlarını değiştirebilmek, Bireysel müşterilerle çalışma, özel makyözlük, Makyaj tekniklerini ve trendlerini takip etme, Kişinin özgüvenini sağlamak, cildi pürüzsüzleştirmek, Sosyal medya fenomenlerine makyaj yapma, Estetiğe önem verme, Makyajı uygun şekilde temizleme, cilt bakımı yapma, Gelin makyajı yapma, gündüz ve gece makyajı yapma, Ekip çalışmasına uygun olmak, Makyaj malzemelerini ve markalarını tanıma, Özel parti ve davetlerde konsept makyajları yapma, Yaptığı işin sorumluluğunu alabilmek, Cilt tiplerini iyi bilme, doğru makyaj malzemelerinin seçimi, Işığa ve mekana uygun makyaj çeşitlerini bilme, Müşteri memnuniyetini sağlama, Dönem makyajı yapma, kalıcı makyaj uygulamaları yapma, Mevsime göre makyaj tekniklerini ve renklerini uygulama, Yeni makyaj ürünlerini hızlı bir şekilde öğrenebilmek, Makyajın ne kadar süre kalacağını bilme, Isı ve ışığın makyajı nasıl etkileyeceğini hesaplayarak uygun malzemeler kullanma, Kozmetik ve deri hastalıkları konusunda bilgi sahibi olma, Makyaj malzemelerinin nereden alınması gerektiğini bilme, Tiyatrolarda kostüm makyajı yapma, sahne makyajı yapma
Makyöz Makyöz nedir Makyöz ne iş yapar Makyöz maaşları Makyöz nasıl olunur makyör makyaj sanatçısı makeup artisti
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.