AnasayfaBlogKurumsal Şirkette Çalışmak mı İstiyorsunuz?
İş Bulmak

Kurumsal Şirkette Çalışmak mı İstiyorsunuz?

09 Mart 2018
Kahverengi takım elbise giyen bir kadın mavi ve mor bir arka planın önünde duruyor. Gözlük takmış ve sıcak bir şekilde gülümsüyor. Göğsüne yakın çekim yapıldığında kıyafetindeki detaylı desen ortaya çıkıyor. Gözlerinin yakın çekimi bakışlarındaki ışıltıyı ortaya çıkarıyor. Kolunda, yakın çekimde kanatlarını açmış bir kuş logosu görülüyor. Arka planda, bir kartın üzerine yazılmış siyah ve mavi bir metin görülüyor. Kadın yukarı bakıyor ve yüzü ışıkla aydınlanıyor. İfadesi memnuniyet ve neşe dolu. Kadının yaydığı atmosfer huzur ve dinginlikten oluşuyor.
Kurumsal Şirketlerde ÇalışmaÖzelliklerBeklentiler
İşlerini Sevenlerİşi konusunda tutkulu ve odağını iş üzerinde tutan kişilere verilen addır.Yüksek performanslı ve işine sadık olmaları beklenir.
Gelişim OdaklılarKendilerini sürekli yenileme ve geliştirme hedefinde olanlar.Gelişime açıklıklarından dolayı yeniliklerin ve değişikliklerin öncüsü olmaları beklenir.
Katkı Sağlayanlarİşi ve şirketi daha ileriye taşıyabilecek yeteneklere sahip olanlar.Çalıştıkları alanda yenilikler ve farklı bakış açıları getirmeleri beklenir.
Etkin DinleyicilerMülakat esnasında yöneticinin veya İK'nın ne söylediğine dikkatle kulak verenler.Açıklamaları ve direktifleri doğru bir şekilde anlamaları ve buna göre hareket etmeleri beklenir.
Kılık Kıyafete Özen GösterenlerŞirket politikalarına uygun ve profesyonel bir görünüm sergileyenler.Şirketin imajına ve kurallarına uygun bir şekilde kendilerini sunmaları beklenir.
Uzun Çalışma Saatlerine Hazır OlanlarYoğun iş temposuna ve uzun çalışma saatlerine uyum sağlayabilenler.Verimli ve düzenli bir çalışma performansı göstermeleri beklenir.
Rekabete DayanabilenlerZorlu rekabet koşullarına dayanabilen ve işlerini en iyi şekilde yapanlar.Verimli ve düzenli bir çalışma performansı göstermeleri beklenir.
İyi Bir Takım OyuncusuArkadaşlarıyla iyi bir ekip çalışması sergileyenler.Ekip çalışmasına uyum sağlamaları ve işlerini takım çerçevesinde gerçekleştirmeleri beklenir.
Dışarıya Karşı İyi İmaj Müşterilere karşı saygılı ve hoşgörülü davrananlar.Şirketin dışarıdaki imajını koruyabilecek, müşteri ilişkilerini yönetebilen kişiler olmaları beklenir.
Yeni BaşlayanlarYeni kurumsal hayata katılan ve uyum sağlama sürecinden geçenler.İlk başlarda zorluk yaşasalar da kısa sürede şirket kültürüne ayak uydurmaları ve verimli bir çalışan olmaları beklenir.

Çalışma koşullarını yargılamanın birçok yolu varken, bunlardan en iyisi şirketlerin nasıl sınırlar koyduğunu anlamaktır. Kurumsal şirkette çalışmak için şirketlerin hangi sınırları koyduğunu bilmek zorundasınız.

Mülakat esnasında dikkat edilmesi gereken nedir? Kurumsal şirketlerde mülakat sırasında ister iş arayan ister işe alım uzmanı olun tarafların özellikle işi sahiplenmeleri hakkında konuşmaları gerekir. Bu konunun etrafında birçok soru sorulabiliyor ama gerçek kilit nokta, tarafların bu konuya nasıl katılım sağladığıdır. Çünkü yaptığı işi seven insanlar ne yaptıkları ve ne yapabilecekleri hakkında konuşmayı severler. Onlar kariyer ararlar, iş değil.

Kurumsal Şirkette Çalışmak İsteyenlerde Olması Gereken Özellikler Neler?

1 - İşinizi sevin.

Yaptığı işi seven insanlar o işe odaklanmıştır ve işlerinin değerini tanımlamayabilirler. Bu, başarılarını tanımlamaktan çok farklıdır. İşini seven insanlar ortalama düzeyde bir şirkette mülakata gittiklerinde mülakatları genel olarak uygunsuz veya garip olarak karşılanır. Yani kurumsal şirketler ve diğerleri olarak gruplandırabiliriz.

Bu insanlar genel olarak işlerini duygusal nedenlerle, mutsuz oldukları için değiştirirler. Bu da ya iş için kötü bir uyum yakaladıklarından ya da şirkete ayak uyduramadıklarından gelişir.

Tam tersine olan çalışanlar ise, iş üzerinde odaklanılmayan ve tamamen para eksenli işlevsiz çevrelerden gelirler.

2 - Sürekli gelişim hedefleyin.

Kurumsal şirkette çalışmak isteyenler gelişimi hedeflerler. Tam tersine bir şirkete kapak atayım oradan emekli olurum diyenler çok soru sormaz ve çok da kişilikli olarak çalışmazlar

3 - Bir şeyler katacağınızı belirtin.

Kurumsal şirketler iş deneyimleriniz ve özelliklerin yanında işe ve şirkete bir şeyler katabilecek olan çalışanı aramaktadır. Aksi takdirde bu beyaz bir tişört almak gibi olur. Bu sebeple kurumsal şirketler açık olan pozisyonu, adayın özelliklerine göre ölçer ve mülakat yaparlar.

Birçok kurumsal şirket, iyi niyetli bir çalışanı almaktansa şirkete iyi kar sağlayacak çalışanı işe almayı tercih eder.

4 - Mülakatta etkin bir dinleyici olun.

Eğer kurumsal bir şirkette iş arıyorsanız, İK’nın veya yöneticinin ne söylediğini dinlemeniz çok önemlidir. Eğer mülakatta sorulan standart sorular kişisel olarak rahatsız ediciyse, o zaman orada bir problem vardır. Eğer iş arayan kişi pozisyonu nasıl gördüğünü anlatamıyorsa ve onların sınırları nasıl zorlayacağını göremiyorsa, bu sadece onlar için bir iştir. Yani aslında ortada bir iş var ama şirket katkıda bulunacak birini aramıyor, sadece açık olan pozisyonu doldurmak istiyor.

Kurumsal Bir Şirkette Çalışan Birinden Neler Beklenir?

Kurumsal bir şirkette çalışmaya başladığınızda uzun sürelerle çalışmanız gerekebilir. Zorlu bir rekabet içerisinde kalabilirsiniz. İyi performans gösterebilmek için çok fazla baskı hissedeceksiniz. Kurumsal şirkette iş buldunuz diyelim ama kurumsal olmak o kadar da kolay değil. Özellikle yeni mezunsanız. Ama ben hırslı biriyim, üstesinden gelebilirim ve hakkıyla bu yarışta galip gelebilirim diyorsanız o ayrı.

Kurumsal şirkette çalışıyorsanız kılık kıyafetinize de özen göstermeniz gerekiyor. Bazı şirketler casual tarzda etkinlikler düzenliyor ama genelde smart bir görünüme sahip olmanız beklenir. Hatta kurumsal şirketler sizin kendinize özen göstermemenizi performans düşüklüğü olarak algılar ve bu işten çıkarma sebebi olabilir. Size bunu bir örnekle açıklayayım; tanıdığım birinin başına böyle bir şey gelmişti. Gerçekten üzüntülü bir hali vardı başından kötü bir şey geçmişti ama bunu işe yansıttığı ve hatta takım arkadaşlarına da yansıttığı gerekçesiyle ücretsiz izne çıkarıldı. Bir sonraki yapacaklarının uyarı değil işten çıkarma olacağını acımadan söylediler. Kurumsal şirketler konu iş söz konusu olduğunda sizin de buna göre davranmanızı, iş zamanı sosyal hayatınızı bir kenara bırakmanızı istiyor.

Kısaca profesyonelce davranmanızı bekliyor olacaklar.

Kurumsal Şirketlerde Karşılaşabileceğiniz İnsan Türleri

Kurumsal şirkette karşılaşacağınız insanlar iş arkadaşlarınız, patronunuz ve müşterileriniz olacak. Herkesin sizden beklentisi elbette ki farklı. Mesela, satış departmanında çalışıyor olduğunuzu düşünelim. Patronunuz satış hedeflerini tutturmanızı beklerken, iş arkadaşlarınız sizden iyi bir takım oyuncusu olmanızı bekleyecek. İş arkadaşlarınız arasında çatışma yönetimini iyi bir şekilde sürdürmeniz gerekecek. Müşteriler ise siz satış için hedeflere ulaşmayı düşünürken, sizden uygun fiyata iyi bir hizmet almayı talep edecek. Yani satışı en yüksek karla değil de bunu indirgemenizi isteyecek. Siz de telafi edebilmek için farklı müşteriler bulmak veya bir sonraki müşteriye daha yüksek kar satış yaklaşımıyla hareket etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden insanlarla nasıl başa çıkacağınızı da öğrenmeniz şart!

Kurumsal Hayata Yeni Başlayan Biri Kolayca Uyum Sağlayabilir mi?

Yeni çalışma ortamına uyum sağlamak başta zor olsa da herkesin aynı gemide olduğunu unutmamak önemli. Yani sabırlı olmaya çalışın ve birbirine düğümlenmiş kavram karmaşalarının üzerinden gelmek için kendinize ve işinize biraz zaman ayırın. İşlerin nasıl yürüdüğünü anladıkça bu alanda kilometre taşlarını daha hızlı yerleştireceksiniz.

Kurumsal İşinize Başarılı Olmanın İpuçları Neler?

Kurumsal işinizde başarılı olmanın ufak ama önemli ipuçları şunlar;

  • Dakik olun

  • İşinizi zamanında teslim edin

  • Profesyonelce giyinin

  • Hedefler belirleyin

  • Planlama yapın

  • Proaktif olun

  • İnisiyatif alın.

Kurumsal işinizde networkünüzü iyileştirin. Çünkü kariyerinizde size yardımcı olabilecek kaliteli insanlara ihtiyacınız olacak. Kurumsallığı sürdürebilmek için profesyonellere ihtiyacınız var. İnsan ilişkilerinizi ve iletişim tekniklerinizi geliştirin. Diksiyon ve beden dili gibi eğitimlerin yanı sıra empati ve iletişim gibi eğitimleri de almayı unutmayın.

Her şeyden önce kişisel gelişime ve kendinizi yenilemeye özen gösterin. İşle ilgili etkinliklere katılın ve kurumsal iş dünyasındaki insanlarla vakit geçirin.

Kurumsal hayatta özel hayatınıza çok dikkat edin. Özel hayatla iş arasındaki dengeyi sağlamak ne kadar zor olsa da imkansız değildir. İş yaşam ve iş aile dengesi eğitimine katılabilirsiniz. Kendinizi özel-iş hayatı dengesi içerisinde bir çıkmazda hissetmeyeceksiniz.

İşlerini Sevenler, İşi konusunda tutkulu ve odağını iş üzerinde tutan kişilere verilen addır, Yüksek performanslı ve işine sadık olmaları beklenir, Gelişim Odaklılar, Kendilerini sürekli yenileme ve geliştirme hedefinde olanlar, Gelişime açıklıklarından dolayı yeniliklerin ve değişikliklerin öncüsü olmaları beklenir, Katkı Sağlayanlar, İşi ve şirketi daha ileriye taşıyabilecek yeteneklere sahip olanlar, Çalıştıkları alanda yenilikler ve farklı bakış açıları getirmeleri beklenir, Etkin Dinleyiciler, Mülakat esnasında yöneticinin veya İK'nın ne söylediğine dikkatle kulak verenler, Açıklamaları ve direktifleri doğru bir şekilde anlamaları ve buna göre hareket etmeleri beklenir, Kılık Kıyafete Özen Gösterenler, Şirket politikalarına uygun ve profesyonel bir görünüm sergileyenler, Şirketin imajına ve kurallarına uygun bir şekilde kendilerini sunmaları beklenir, Uzun Çalışma Saatlerine Hazır Olanlar, Yoğun iş temposuna ve uzun çalışma saatlerine uyum sağlayabilenler, Verimli ve düzenli bir çalışma performansı göstermeleri beklenir, Rekabete Dayanabilenler, Zorlu rekabet koşullarına dayanabilen ve işlerini en iyi şekilde yapanlar, Verimli ve düzenli bir çalışma performansı göstermeleri beklenir, İyi Bir Takım Oyuncusu, Arkadaşlarıyla iyi bir ekip çalışması sergileyenler, Ekip çalışmasına uyum sağlamaları ve işlerini takım çerçevesinde gerçekleştirmeleri beklenir, Dışarıya Karşı İyi İmaj , Müşterilere karşı saygılı ve hoşgörülü davrananlar, Şirketin dışarıdaki imajını koruyabilecek, müşteri ilişkilerini yönetebilen kişiler olmaları beklenir, Yeni Başlayanlar, Yeni kurumsal hayata katılan ve uyum sağlama sürecinden geçenler, İlk başlarda zorluk yaşasalar da kısa sürede şirket kültürüne ayak uydurmaları ve verimli bir çalışan olmaları beklenir
kurumsal şirkette çalışmak kurumsal şirkette iş bulmak kurumsal hayat kurumsal şirkette işe girmek kurumsal şirkette nasıl iş bulunur
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki el bir küre ve küçük bir ağaç tutmaktadır. Küre mavi beyaz bir mermer, ağaç ise ince gövdeli yeşil yapraklı bir bitkidir. Eller avuç içleri birbirine bakacak şekilde konumlandırılmış, küreyi ve ağacı kucaklıyor. Bir elin yakın çekimi, parmaklar açılmış ve etraflarına sarılmış halde küre ve ağacın daha iyi bir görünümünü ortaya çıkarıyor. Arka plan düz gri ve üzerinde beyaz bir metin var. Resmin köşesinde bir kişinin dudaklarının yakın çekimi görülüyor.
Tarihte Bugün

Dünya Çevre Günü Nedir?

05 Haziran 2021
Bir el, bir kağıt parçası üzerine bir diyagram çiziyor. El bir kalem tutmaktadır ve diyagram hafifçe odak dışıdır. Arka plandaki kişinin gömleği bulanıktır ve kağıt üzerinde çizilen diyagrama işaret eden silik çizgiler vardır. El kaleme baskı uygulayarak eğri çizgiler ve şekiller oluşturuyor. Şema daireler, kareler ve diğer şekilleri içeriyor gibi görünüyor. El, sanki her adımı dikkatlice düşünüyormuş gibi yavaş ve metodik bir şekilde diyagramı oluşturuyor. Kalemin ve kağıdın renkleri açık, arka plan ise açık mavi renktedir. Kişinin eli elindeki işe konsantre olmuş ve kağıt hafifçe buruşmuş.
İşletme

Organizasyon Şeması Nedir?

09 Haziran 2021
Uzun, siyah saçlı ve kalın bıyıklı bir adam resmedilmiştir. Yüzü temiz tıraş edilmiş ve saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Bıyığı düzgünce kesilmiş ve ağzından dışarı doğru uzanıyor. Koyu renkli bir gömlek giymiştir ve gözleri doğrudan kameraya bakmaktadır. Işık yüzünü aydınlatıyor ve çene çizgisi boyunca bir gölge oluşturuyor. Yüz hatları güçlü ve ifadesi ciddi görünüyor. Arka planın düz beyaz bir duvar olması, adamın yüzüne odaklanılmasına katkıda bulunuyor. Yakışıklı bir insan ve varlığı çok etkileyici.
Başarılı İnsanlar

Kült Filmlerin Yönetmeni Usta Oyuncu Kartal Tibet

03 Temmuz 2021