AnasayfaBlogKore Dili ve Edebiyatı Bölümü
Bölümler

Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü

07 Aralık 2020
Resmin ortasında bir elinde kitap, diğer elinde bayrak tutan bir adam duruyor. Gülümsüyor ve gururlu görünüyor. Adamın sağında elinde tuttuğu ve parmaklarını yakından gösteren bir tablet var. Arkasında büyük kırmızı ve mavi bir yin yang işareti var. Kolları kıvrılmış açık mavi bir gömlek, koyu mavi bir pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Saçları koyu renk ve kısadır. Görüntünün arka planı bulanık ağaçlar ve binalarla odak dışıdır. Ön planda küçük çimen parçaları ve birkaç kaya görülebiliyor.
Kore Dili ve Edebiyatı BölümüÇalışma AlanlarıGerekli Beceriler
Eğitim SüresiÖğretmenlikDil bilgisine meraklı olmalı
Hangıl Alfabesi EğitimiÇevirmenlikFarklı kültürler tanımaya istek duymalı
Üniversite Bünyesinde Kore'ye Gidiş ŞansıTurist RehberliğiÖğretme yeteneğine sahip olmalı
İlgili BölümlerHava Yolu ŞirketleriSiyasi ilişkileri takip etmeli
Fransızca ve Almanca ÖğretimiDışişleri BakanlığıDisiplinli olmalı
TYT ve AYT Sınavlarına Giriş ŞartıKültür ve Turizm Bakanlığıİletişimi ve insan ilişkileri kuvvetli olmalı
Yabancı Dil Eğitimi (İngilizce)Büyük Kore Şirketleri (Samsung, LG)Kore diline ilgi duymalı
İkinci Öğretim İmkanıTurizm SektörüKore kültürünü takip etmeli
Erasmus İle Değişim ProgramıDil OkullarıSorumluluk sahibi olmalı
Topik SınavıKonsolosluklar ve ElçiliklerÖğrencilerin seviyesine inebilme yeteneğine sahip olmalı

Kore, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra çok zarar görmüştür. Kuzey Kore ve Güney Kore olarak ikiye ayrılmıştır. Savaştan kısa bir süre sonra kendilerini toparlamışlardır. Yeni kurulan bir ülkeye göre teknolojileri ileri seviyededir. Günümüzde dünya devi teknolojik markalar çıkarmaları onların çalışkanlığının kanıtıdır. Bugün dünyanın 78 ülkesinde Koreliler yaşamaktadır.

Kore kilometre bakımından Türkiye’ye uzak olsa da kültürel açıdan yakındır. Hatta iki ülkenin dil ve kültür bakımından da yakın oldukları söylenir. Her ikisi de sondan eklemeli diller sınıfına girer. Dil bilmenin önemi arttıkça Koreceye olan ilgi de artmıştır.

Kültür benzerliği, Korecenin diğer dillere göre kolay öğrenilmesi bu ilgiyi perçinlemiştir. Tabii bu ilgide Kore dizileri ve Kore müziklerinin de payını unutmamak gerekir. Bütün bunlar da üniversitelerde “Kore Dili ve Edebiyatı” bölümünün açılmasının sebeplerinden bazılarıdır.

Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Kore Dili ve Edebiyatı üniversitelerin edebiyat fakültelerinde bulunan bir bölümdür. Eğitim süresi 4 yıldır. Bölümü bitirenlere lisans diploması verilir. Dil puan türü ile öğrenci alır. Bu bölümü okumak isteyen adaylar TYT’de barajı geçerek AYT’ye girmeye hak kazanmalıdır. AYT’de dilden de yeterli puanı alırlarsa tercih yapabilirler.

Kore Dili ve Edebiyatı Türkiye’de yalnızca 3 üniversitede bulunur. Ankara ve Erciyes Üniversiteleri Türkçe eğitim verirken İstanbul Üniversitesi Korece eğitim verir. İngilizce zorunlu ders olarak öğretilir. Bazı üniversitelerde İngilizce dışında Almanca ve Fransızca da gösterilir. Bu üniversitelerden yalnızca Erciyes Üniversitesinde ikinci öğretim bulunur.

Bölümün amacı Kore diline ve Kore kültürüne hakim bireyler yetiştirmektir. Bu alanda yetişen bireyler Kore’nin dilini, sanatını, edebiyatını ve kültürünü tanıtırlar. Bu bölümü okuyanlar uygun şartları taşıdığı takdirde üniversite bünyesinde Kore’ye gidebilir. Değişim programına katılabilmek için şartlardan biri genel not ortalamasıdır. Diğeri de topik adı verilen Korece yeterlilik sınavı.

Topik sınavı 3. ve 10. ayda olmak üzere yılda iki defa yapılır. Genel not ortalamanız 3.50 ve üzerindeyse bir de topikten yeterli puanı aldıysanız Kore’ye gidebilirsiniz. Tabii bunun için kendinizi çok geliştirmeniz gerekir. Kore Dili ve Edebiyatı’nda ilk önce “Hangıl” adı verilen Kore alfabesi öğrenilir.

Hangıl Korelilerin, kullandıkları Çin alfabesinin zorluğundan dolayı bulmuş oldukları bir alfabedir. Alfabe insanı, dünyayı ve cenneti temsil eden çizgilerden oluşur. Çin alfabesine çok benzeyen alfabede çizgiler harflere karşılık gelir. Harfler yan yana yazılmaz. Alt alta, üçlü, dörtlü ya da kare biçimde yazılırlar. Bu alfabede 14 sessiz, 10 sesli harf bulunur. Bunun dışında 11 tane de yarı sesli ve 5 tane çift sessiz vardır. Çift sessizler hangılda yer almaz.

Kore Dili ve Edebiyatı okuyanlar Hangıl’ı öğrenerek basit cümleler kurmaya başlarlar. Düzenli çalışmayla ilk yılı bitirdiklerinde orta derecede Korece konuşabilirler. Bu bölümü genellikle Korece öğrenmek isteyen adaylar seçer. Kore kültürüyle ilgilenenler ya da ikinci üniversiteyi düşünenler de tercih edebilir.

Bölüme girebilmek için birtakım özelliklere sahip olmak gerekir. Bu bölümde okumak isteyenler,

  • Dil bilgisine meraklı olmalıdır.

  • Öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmalıdır.

  • Farklı kültürler tanımaya istek duymalıdır.

  • Öğretme yeteneğine sahip olmalıdır.

  • Siyasi ilişkileri takip etmelidir.

  • Disiplinli olmalıdır.

  • i̇letişimi ve insan ilişkileri kuvvetli olmalıdır.

  • Kore diline ilgi duymalıdır.

  • Kore kültürünü takip etmelidir.

  • Sorumluluk sahibi olmalıdır.

  • Öğrencilerin seviyesine inebilme yeteneğine sahip olmalıdır.

Mezunlarının ne iş yapacağı kişisel yeterliliğe bağlıdır. Şimdi gelin Kore Dili ve Edebiyatı ile ilgili diğer merak edilenlere bakalım.

Kore Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Nelerdir?

Kore ile siyasi ilişkilerin düzgün olması bu dili önemli bir konuma getirir. Kore Dili ve Edebiyatı bitirenler için yeterliliklerine göre iş imkanları bulunur. Yani Korece ve yanında İngilizceyi ileri derecede öğrenmişseniz daha çabuk iş bulursunuz. Öğretmenlik, çevirmenlik, turist rehberliği gibi iş imkanları bulunur. Ancak diliniz yeterince iyi değilse iş bulmanız zorlaşabilir.

Kore Dili ve Edebiyatı bitirenlerin iş imkanları arasında hava yolu şirketlerinde çalışmak bulunur. Dışişleri Bakanlığı'ndaki yazışma ve çeviri işlemlerini yürütmek de diğer bir iş alanıdır. Kültürler benzer olduğu için yine Kültür ve Turizm Bakanlığında istihdam sağlanabilir. Samsung, Hyundai, LG gibi büyük Kore firmalarında da yer alabilirler.

Turizm sektörü de Kore Dili ve Edebiyatı okuyanların bir diğer çalışma alanıdır. Kendi acentenizi kurabilir ya da bir seyahat acentesinde iş bulabilirsiniz. Dil eğitimi veren yerlerde eğitmenlik yapmak ve dil okulu açmak iş imkanları arasında yer alır. Çeviri ofisleri, konsolosluklar ve elçilikler Kore Dili ve Edebiyatı mezunlarının çalışabileceği yerlerdendir.

Kore ile ticeret yapan Türk firmaları da bu bölüm mezunlarını kendi bünyesine alır. Gümrüklerde de Korece bilen adaylara ihtiyaç duyulabilir. Kore ile doğrudan gümrük bağlantısı yoktur. Fakat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş imkanı sağlayan yerlerden biridir. Sinema ve televizyon sektörü yine Kore Dili ve Edebiyatı okuyanlara iş imkanı sağlar.

Kore Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş yapar?

Kore Dili ve Edebiyatı diğer bölümlere göre az mezun verir. Kendilerini geliştirirlerse kolay iş bulabilirler. Bölüm mezunları dil öğrenmiş olurlar ve kendilerini daha iyi ifade ederler. Korece öğrenmek isteyen kişilere bu dili öğretmeye çalışırlar. Kore kültürünü merak edenlere kültürü tanıtırlar. Dış ilişkilerin sağlanmasında önemli rol üstlenirler.

Yabancı dil kurslarında eğitmenlik yapabilirler. Formasyon alarak özel okullarda öğretmenlik yapabilirler. Kore Konsolosluğunda çalışabilirler. Ancak Kore Konsolosluğunda çalışabilmek için konsolosluğun sınavına girmek gerekir. Kamu kurumlarında, şirketlerde ve özel kurumlarda çevirmenlik yapabilirler. Turist rehberliği yapabilirler. Yüksek lisans ve doktoralarını tamamlayıp üniversitelerde öğretim görevlisi olabilirler.

Hem Türkiye’de hem de Kore’de akademisyenlik yapabilirler. Bunun için de İngilizce ve Korecelerinin iyi olması gerekir. Kore’ye ait firma ve fabrikalarda çalışabilirler. Kore’ye giderek orada da herhangi bir işte çalışabilirler. Yayın evlerinde Korece yazılmış kitapların editörlüğünü yaparlar. Son dönemde animeler ve Kore dizileri ülkemizde yaygınlaştı. Kore Dili ve Edebiyatı bitirenler dizi, film ve animelerin dublajını da yaparlar.

Kore Dili ve Edebiyatı Dersleri Nelerdir?

Dersleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Görülen dersler zorunlu ve seçmeli dersler olarak ikiye ayrılır. Her üniversitenin seçmeli dersleri farklıdır. Aşağıda yazdığım dersler Ankara, Erciyes ve İstanbul Üniversitelerinin bölüm sayfalarından alınmıştır. Genel hatlarıyla görülen dersler;

  • Türk Dili

  • T.C. İnkılap Tarihi

  • İngilizce

  • Almanca

  • Fransızca

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri

  • Dil Bilgisine Giriş

  • Hangıl

  • Sözdizimine Giriş

  • Sesbilgisine Giriş

  • Okuma

  • Konuşma

  • Dinleme

  • Yazma

  • Kore Kültürü

  • Korece Kelime Çalışması

  • Kore Tarihi

  • Hanca

  • Edebi Çeviri Yöntemleri

  • Korece Cümle Kalıpları

Kore Dili ve Edebiyatı Taban Puanları ve Sıralama

Dil puanı ile alır. Bu yüzden bu bölümü okumak isteyenler TYT ve AYT sınavlarına girmek zorundadır. İstanbul Üniversitesi'nde öğretim dili Korecedir. Sadece Erciyes üniversitesinde ikinci öğretimi bulunur. Kontenjanları da azdır. Ankara Üniversitesi 40, Erciyes Üniversitesi NÖ 40/İÖ 40, İstanbul Üniversitesi 25 kişi alır. Aşağıda verilen puanlar güncel ÖSYM kılavuzundan alınmıştır. Sayılı üniversitede bulunan Kore Dili ve Edebiyatının puanları ve sıralamaları şu şekildedir.

Üniversite Bölüm Taban PuanSıralama
İstanbul ÜniversitesiKore Dili ve Edebiyatı (Korece)420.892759979
Ankara ÜniversitesiKore Dili ve Edebiyatı387.9310117872
Erciyes ÜniversitesiKore Dili ve Edebiyatı355.1441727009
Erciyes ÜniversitesiKore Dili ve Edebiyatı (İÖ)333.4757033767
Eğitim Süresi, Öğretmenlik, Dil bilgisine meraklı olmalı, Hangıl Alfabesi Eğitimi, Çevirmenlik, Farklı kültürler tanımaya istek duymalı, Üniversite Bünyesinde Kore'ye Gidiş Şansı, Turist Rehberliği, Öğretme yeteneğine sahip olmalı, İlgili Bölümler, Hava Yolu Şirketleri, Siyasi ilişkileri takip etmeli, Fransızca ve Almanca Öğretimi, Dışişleri Bakanlığı, Disiplinli olmalı, TYT ve AYT Sınavlarına Giriş Şartı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişimi ve insan ilişkileri kuvvetli olmalı, Yabancı Dil Eğitimi (İngilizce), Büyük Kore Şirketleri (Samsung, LG), Kore diline ilgi duymalı, İkinci Öğretim İmkanı, Turizm Sektörü, Kore kültürünü takip etmeli, Erasmus İle Değişim Programı, Dil Okulları, Sorumluluk sahibi olmalı, Topik Sınavı, Konsolosluklar ve Elçilikler, Öğrencilerin seviyesine inebilme yeteneğine sahip olmalı
Kore Dili ve Edebiyatı Kore Dili ve Edebiyatı Mezunları Kore Dili ve Edebiyatı Dersleri
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve pembe gömlekli bir adam bulanık bir arka planın önünde duruyor. Doğrudan ileriye bakıyor ve gözlük burnunun üzerinde duruyor. Gömleği açık pembe renktedir ve yakası hafifçe görünmektedir. Gömlek lacivert bir pantolonun içine sokulmuştur. Sağ kolunda telefona benzeyen dikdörtgen mavi bir nesne vardır.
Yabancı Dil Eğitimi

Korece Erkek İsimleri

09 Ekim 2021
Bu, üzerinde birden fazla kelime yazılı renkli bir karenin yakın çekim görüntüsüdür. Kare mavi, sarı, kırmızı ve beyaz dahil olmak üzere birkaç farklı renkten oluşmaktadır. Kare hafif bulanıktır ve karenin sol üst köşesinde sarı zemin üzerinde mavi bir X işareti vardır. Kare üzerine yazılan kelimeler farklı yazı tipleri ve boyutlarda olup bazıları kalın, bazıları ise incedir. Kelimeler için kullanılan renkler de siyah, kırmızı ve sarı olmak üzere çeşitlilik gösteriyor. Sözcükler, bazıları üst üste gelecek şekilde bir desen halinde düzenlenmiş gibi görünüyor. Resmin arka planı kırmızı renktedir.
Yabancı Dil Eğitimi

Korece Öğrenmek İçin 5 Adım

04 Mart 2020
Bu yakın çekim görüntü, siyah zemin üzerinde beyaz bir harf bulunan bir kağıt parçasını gösteriyor. Mektup hafifçe bulanık, bu da biraz odak dışı olduğunu gösteriyor. Mektup ince siyah bir çizgiyle çevrelenmiş ve alt kısmında kahverengi bir daire var. Ayrıca, sol üst köşede beyaz bir metin var. Kağıt yumuşak, sıcak bir ışıkla aydınlatılmış ve kağıdın kenarları hafif kavisli. Genel görüntü gizemli bir mesaj veya belge hissi veriyor ve kâğıtta hafif bir parlaklık var.
Yabancı Dil Eğitimi

Korece Kelimeler Nelerdir?

01 Mayıs 2021
Bu resim yüzünde parlak bir gülümseme olan genç bir kadını gösteriyor. Beyaz bir tişört giymiş ve saçlarını arkaya toplamış. Kollarını barış işareti yapacak şekilde kaldırmış ve iki eliyle V şekli oluşturmuş. Gözleri kapalı ve başı hafifçe yana eğik. Yüzü yandan gelen sıcak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Yüz ifadesi neşe ve memnuniyet dolu. Doğa ile çevrili ve güneş ışığının sıcaklığını hisseden huzurlu ve sakin bir an yaşıyor gibi görünüyor. Neşe, dinginlik ve iyimserlik hissi veren bu görsel, huzur ve memnuniyet hissi uyandırmak için kullanılabilir.
Yabancı Dil Eğitimi

Korece Kız İsimleri

26 Şubat 2021
Bu, Korece odaklı bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Bir kadın elinde bir kahve fincanı ve bir not defteri tutarken, doğrudan kameraya bakarken ve gülümserken görülüyor. Arka planda siyah metinli beyaz bir tabelanın yanı sıra kırmızı daire ve siyah çizgileri olan bir bayrak görülüyor. Ön planda bir kahve fincanı ve kalem tutan bir elin yanı sıra kırmızı ve mavi bir daire görülüyor. Bir kişinin gözlerinin yakın çekimi de görülebilir. Bu online kursa katılarak öğrenciler Kore dili ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinebilecekler. Kurs, öğrencilerin dili öğrenmelerine yardımcı olmak için çeşitli dersler, kaynaklar ve etkinlikler sağlayacaktır. Ayrıca Kore yaşamının farklı yönlerinin yanı sıra nüanslarını ve inceliklerini anlamalarına da yardımcı olacaktır. Kurs ilgi çekici ve bilgilendirici olacak, öğrencilere Güney Kore'nin dili ve kültürü hakkında bilgi verecektir. Bu online kurs sayesinde öğrenciler Güney Kore'nin dilini ve kültürünü kendi yaşamlarında kullanmaya hazır olacaklardır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
1102464
Bu görüntü, masa başında oturan ve beyaz tahtaya doğru bakan bir kadını yakalıyor. Kulaklık takıyor, bu da odaklandığını ve işinden keyif aldığını gösteriyor. Ayrıca içinde bitki olan bir saksı, bir dizüstü bilgisayar, tripod üzerinde bir telefon, içinde kalemler olan bir file bardak, bir kitap ve masanın üzerinde kitap tutan bir el görülüyor. Bu sahne muhtemelen İngilizce dil derslerine odaklanan çevrimiçi bir kursun parçası. Resimdeki kadın, öğrencisine yararlı ipuçları ve tavsiyeler veren özel bir öğretmen gibi görünüyor. Beyaz tahta, öğrencisine farklı dilbilgisi kuralları ya da dille ilgili konular öğretiyor olabileceğini düşündürüyor. Havada bir coşku ve bilgi hissi var, öğrenci öğreniyor ve öğretmen faaliyete katılıyor. Öğrenci not alırken öğretmen kendinden emin bir şekilde beyaz tahtayı işaret ettiği için görüntü profesyonel bir rehberlik hissi uyandırıyor. Genel olarak, bu görüntü olumlu bir öğrenme ve eğitim atmosferi yansıtmaktadır.
Yüzünde parlak bir gülümseme olan genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Uzun siyah saçları, koyu kahverengi gözleri ve açık bir teni var. Mavi-gri bir kazak, beyaz kot pantolon ve siyah botlar giyiyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gözleri neşe ve mutluluk dolu. Başı hafifçe yana eğik, bu da gülümsemesinin daha da sıcak görünmesini sağlıyor. Bu anda kendinden emin ve memnun görünüyor, parlak gözleri ve gülümsemesi neşe saçıyor.İlayda Özkul
32002000
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464