AnasayfaBlogKarşılaştırmalı Edebiyat Bölümü
Bölümler

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü

15 Kasım 2020
Bir yüzeyin üzerinde duran, içinde tüylü bir kalem bulunan bir cam kavanozun yakın çekimi. Kalem siyah renkli ve tepesinde beyaz bir tüy var; cam kavanoz ise şeffaf olduğundan içindeki sıvı görülebiliyor. Sıvı koyu siyah renktedir ve şişenin ağzına kadar doludur. Şişe düz bir yüzeyde, muhtemelen bir masa ya da sehpa üzerinde durmaktadır. Resmin sağ tarafında, kavanozu ve kalemi kısmen örten, yine siyah renkli bir insan kolu görülüyor.
KonularDetaylarDaha Fazla Bilgi
Bölüm TanımıDünya edebiyatı üzerine farklı dillerin edebiyatını karşılaştırmalı bir şekilde inceleyen bir bölüm.Uluslararası bağlamda, birçok farklı literatürü, dili ve kültürü aynı çerçevede inceleme olanağı sunar.
İstenen ÖzelliklerSözel yetenek, güçlü bellek, araştırmayı seven ve birçok dil öğrenmeye hevesli olması.Ayrıca, farklı medeniyetlere meraklı, insan ilişkileri kuvvetli bireyler olmalıdırlar.
Eğitim SüresiDört yıllık bir lisans programıdır.Lisans eğitimi sonunda öğrencinin toplamda 240 kredi tamamlaması beklenir.
İş İmkanlarıKamu veya özel sektörde, çevirmenlik, editörlük, senaryo yazarlığı, araştırmacılık gibi alanlarda istihdam olanağı bulunur.Ayrıca, akademik kariyer yapabilir, yüksek lisans veya doktora yapabilirler.
Gerekli KPSS PuanıDevlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunlar için KPSS puanı gerekmektedir.Alınacak puan, başvurulan kadroya göre değişkenlik gösterebilir.
Çift Ana Dal İmkanıBölüm öğrencileri çift ana dal programı ile İngilizce Öğretmenliği bölümünü tamamlayabilirler.Bu sayede İlk ve ortaöğretim kurumlarında İngilizce öğretmeni olarak çalışabilirler.
Kütüphanecilik İmkanıKamu kurum ve kuruluşlarında açılan kütüphanecilik kadrolarında yer alabilirler.Bu durumda da KPSS puanı aranmaktadır.
Dil EğitimiBölümde İngilizce, Farsça, Fransızca gibi dillerin eğitimi alınır.Mezunlar en az iki dili çok iyi derecede bilirler.
Kendi Kitaplarını Yazma İmkanıKarşılaştırmalı Edebiyat bölümünden mezun olanlar kendi kitaplarını ve dergilerini yazma imkanına sahiptirler.Bu sayede edebi yaratıcılıklarını ortaya koyabilirler.
AkademisyenlikBölümden mezun olanlar istemeleri durumunda akademik kariyer yapabilirler.Bu durumda gerekli sınavları başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Dünya edebiyatını meydana getiren edebi gelenekler içindeki ortak temalara odaklanmak, bu geleneklerin var oluş dönemlerini ve edebi türlerini ayırmak ve birbiri ile karşılaştırmak, karşılaştırmalı edebiyatın temelini oluşturur. Karşılaştırmalı edebiyat, edebiyat bilgisinin yanı sıra edebiyat zevki ve kültürünü küresel anlamda ortaya çıkartmayı amaçlar. Karşılaştırmalı edebiyat; edebiyat, felsefe, edebi eleştiri, mitoloji, dilbilim gibi dersleri bira arada görmenizi sağlayan çok zengin alt yapıya sahip olan bir bölümdür.

Disiplinler arası bir yaklaşıma sahip olan bölüm, zengin bir müfredat ve alanında uzman; edebiyat, medeniyetler tarihi ve felsefeyle içi içe yetkin akademisyenlere sahiptir. Bu alana ilgili, gerekli akademik donanıma ihtiyaç duyan, vizyonunu geliştirmek isteyen ve istediği her alanda başarısını kanıtlamak hedefi olan üniversite adayları için tercih listesinde ilk sıralarda olacak bölümler arasındadır.

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir?

Karşılaştırmalı edebiyat bölümünü diğer edebiyat bölümlerle karşılaştırdığımızda ilk göze çarpan özelliği sadece tek bir dilin edebi eğitimi ile sınırlı olmamasıdır. Birçok dilin edebi eğitimini alma fırsatı sunan çok zengin alt yapılı bir bölümdür. Karşılaştırmalı edebiyat bölümünün temel amacı, eğitimden faydalanan öğrencilere çok sayıda dilin edebiyatı hakkında bilgi vermek, donanımlı ve nitelikli mezunlar yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Öğrenciler bulunacakları sektörlere katkı ve fayda sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulacak tüm akademik donanıma sahip olacağı şekilde yetiştirilir. Karşılaştırmalı edebiyat bölümü öğrencilerinin toplamda 240 kredi olan bölüm mezuniyet şartını yerine getirmeleri gerekir. Bölüm 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Bölümü tercih edecek adaylardan bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; sözel yeteneğe sahip olmaları, güçlü bir bellekleri olması, dil konusunda çalışmaya istekli, özellikle Türk dili ve edebiyatı tarihine meraklı olmalarının yanı sıra başka medeniyetleri öğrenmeye de hevesli olmaları, araştırmayı seven, insan ilişkileri kuvvetli bireyler olmaları oldukça önemlidir.

Karşılaştırmalı Edebiyat İş İmkanları Nelerdir?

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden mezun olanlar, kamu veya özel sektör içerisinde kendilerine iş imkanı elde edebilirler. Serbest olarak da çalışma olanağı bulunan bölümler arasındadır. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer almak isteyen mezunların çalışma imkanı elde etmelerini Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyecektir.

Mezunların büyük bir kısmı eğitimlerine yüksek lisans ve doktora programlarında devam ederek akademik kariyer oluşturmayı hedefler. Farklı seçeneklere yönelecekler için edebiyat eleştirisi, reklamcılık, kültür ve yaratıcılık alanları, senaryo yazımı, belgesel araştırmacılığı, çeviri, yayınevi editörlüğü, turizm, tanıtım uzmanlığı, müzecilik diğer iş alanları içinde yer alır. İngilizce Öğretmenliği bölümü ile çift ana dal programını tamamlamayı seçenler ilk ve ortaöğrenim kurumlarında İngilizce öğretmeni olarak kariyerlerini devam ettirebilir.

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?



Karşılaştırmalı edebiyat bölümü öğrencileri, edebiyat fakültesi içinde İngilizce, farsça, Fransızca gibi dillerin eğitimini alır. Bölümden mezun olan öğrenciler, editör olabilir veya redaktör olarak çalışabilirler. Çeviri ve düzenleme yapabilirler. Sözlük çalışmaları içinde görevlendirilebilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında açılan kütüphanecilik kadrolarında yer alabilirler.

kamu kurumlarında çalışabilmeleri için kpss’ndan aranan puan ile başvuru yapmaları gerekir. bölümü tamamlayan öğrenciler, kendi bölümleri haricinde türk dili ve edebiyat, fransız dili ve edebiyatı, i̇ngiliz dili ve edebiyatı bölümlerinde yüksek lisans, doktora yapabilir. karşılaştırmalı edebiyat bölümü mezunları mesleki yaşamları içinde birçok kuruma danışmanlık hizmeti verebilirler, kendi kitaplarını, dergilerini yazman imkanına sahiptirler. i̇stemeleri durumunda üniversitelerde akademisyenlik görevini de yapabilirler. eğitmen olmak isteyen kişilerin gerekli sınavları başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir. özel kurumlarda türk dili ve edebiyatı, i̇ngilizce, fransızca öğretmeni olarak çalışabilirler.

Ayrıca özel ders alanında da oldukça geniş bir iş imkanı bulunmaktadır. Bölüm mezunları, yurtdışında farklı bürolarda çalışabilir. Çeviri ofisleri ve özel şirketlerin edebiyat ile alakalı bölümleri mezunlar için önemli görevler sunmaktadır. Böylece akademik eğitimlerini mesleki birikimleri ile zenginleştirme imkanı elde ederler. Eğitim yaşamlarında öğrendikleri dilin edebi detaylarını ve tarihi gelişimini incelerler. Bu bölümden başarı ile mezun olanlar en az iki dili çok iyi derecede biliyor olurlar. Ayrıca kendilerini geliştirmeye devam etmeleri de oldukça önemlidir. Kendini geliştirmeye devam eden bölüm mezunları için oldukça geniş iş imkanından bahsetmek mümkündür.

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünü tercih etmeyi düşünen adaylar, eğitim yaşamları boyunca karşılaşacakları dersleri araştırmak ister. Eğitim yaşamları boyunca teorik ve mesleki olarak çok sayıda dersle karşılaşırlar. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde Karşılaştırmalı edebiyat lisans diploması almaya hak kazanacaklar.

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim yaşamları boyunca birçok dile ait edebi dersler ile karşı karşıya kalacaklardır. Öğrencilerin seçecekleri seçmeli derslere göre pek çok farklı dilin eğitimini alma şansı sunar. Karşılaştırmalı edebiyat bölümünü tercih etmeyi düşünen aday öğrenciler için karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Türk Kültürü Tarihi,

  • Edebi Akımlar,

  • Batı Kültürü Tarihi,

  • Romanın Tarihsel Gelişimi,

  • Tiyatronun Tarihsel Gelişimi,

  • Eleştiri Kuram ve Yöntemleri,

  • Felsefe Tarihi,

  • İngilizce Edebi Çeviri,

  • Karşılaştırmalı Metin Analizi,

  • Genel Dilbilim

Karşılaştırmalı Edebiyat Taban Puanları ve Sıralama

2020 YKS’ye katılan üniversite adayları aşağıda yer alan tablo Karşılaştırmalı Edebiyat 2020 taban puanları ve 2020 Karşılaştırmalı Edebiyat başarı sıralamaları hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda paylaştığımız sıralama ilk 4 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Sayfamızda paylaştığımız puanlar bu sene yerleşen adayların puanları ve sıralamaları olup verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
İstanbul Bilgi ÜniversitesiKarşılaştırmalı Edebiyat (İngilizce)(Burslu)468,165913446
İstanbul Bilgi ÜniversitesiKarşılaştırmalı Edebiyat (İngilizce)(%75 İndirimli)413,7765511511
İbn Haldun ÜniversitesiKarşılaştırmalı Edebiyat (İngilizce)(Burslu)409,1106912572
Dokuz Eylül ÜniversitesiKarşılaştırmalı Edebiyat361,5992225050
Bölüm Tanımı, Dünya edebiyatı üzerine farklı dillerin edebiyatını karşılaştırmalı bir şekilde inceleyen bir bölüm, Uluslararası bağlamda, birçok farklı literatürü, dili ve kültürü aynı çerçevede inceleme olanağı sunar, İstenen Özellikler, Sözel yetenek, güçlü bellek, araştırmayı seven ve birçok dil öğrenmeye hevesli olması, Ayrıca, farklı medeniyetlere meraklı, insan ilişkileri kuvvetli bireyler olmalıdırlar, Eğitim Süresi, Dört yıllık bir lisans programıdır, Lisans eğitimi sonunda öğrencinin toplamda 240 kredi tamamlaması beklenir, İş İmkanları, Kamu veya özel sektörde, çevirmenlik, editörlük, senaryo yazarlığı, araştırmacılık gibi alanlarda istihdam olanağı bulunur, Ayrıca, akademik kariyer yapabilir, yüksek lisans veya doktora yapabilirler, Gerekli KPSS Puanı, Devlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunlar için KPSS puanı gerekmektedir, Alınacak puan, başvurulan kadroya göre değişkenlik gösterebilir, Çift Ana Dal İmkanı, Bölüm öğrencileri çift ana dal programı ile İngilizce Öğretmenliği bölümünü tamamlayabilirler, Bu sayede İlk ve ortaöğretim kurumlarında İngilizce öğretmeni olarak çalışabilirler, Kütüphanecilik İmkanı, Kamu kurum ve kuruluşlarında açılan kütüphanecilik kadrolarında yer alabilirler, Bu durumda da KPSS puanı aranmaktadır, Dil Eğitimi, Bölümde İngilizce, Farsça, Fransızca gibi dillerin eğitimi alınır, Mezunlar en az iki dili çok iyi derecede bilirler, Kendi Kitaplarını Yazma İmkanı, Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden mezun olanlar kendi kitaplarını ve dergilerini yazma imkanına sahiptirler, Bu sayede edebi yaratıcılıklarını ortaya koyabilirler, Akademisyenlik, Bölümden mezun olanlar istemeleri durumunda akademik kariyer yapabilirler, Bu durumda gerekli sınavları başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir
karşılaştırmalı edebiyat Türk dili ve edebiyatı edebi gelenekler dil bilim
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.