AnasayfaBlogKariyer Hedefleriniz Ne Durumda?
Kariyer Hedefi

Kariyer Hedefleriniz Ne Durumda?

01 Ekim 2019
Uzun kahverengi saçlı bir kadın siyah bir arka plan üzerinde duruyor. Beyaz bir gömlek ve bir kolye takıyor. Saçları arkaya doğru toplanmış ve sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açık. Yakın planda, siyah zemin üzerinde beyaz bir 'Z' harfi ve sol tarafta beyaz bir harf görülüyor. Sağ kulağında, yakından bakıldığında küçük bir küpe görülüyor. Yüz hatları detaylı ve cildi pürüzsüz. Yüz ifadesi huzurlu ve dingin. Anın tadını çıkarıyor ve hayatından memnun gibi görünüyor.
Kariyer StratejisiAçıklamaÖrnek / İpucu
Kendinizi KeşfedinKendi güçlü yönleriniz, ilgi alanlarınız ve yeteneklerinizi belirleyin. Kendinizi bu alanlarda nasıl geliştirebileceğinizi planlayın.SWOT analizi yapabilir, beceri ve yeteneklerinizi listeleyebilirsiniz.
Öğrenmeyi SürdürünHer zaman daha fazla bilgi ve beceri edinme çabasında olun. Bilgi birikiminizi sürekli olarak genişletin.Online kurslar, seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları gibi aktif öğrenme yollarını tercih edin.
Çevrenizi GenişletinHem kendi alanınızda, hem de farklı sektörlerdeki profesyonellerle bağlantılar kurun. Bunlar size yeni bakış açıları, fikirler ve fırsatlar sağlayabilir.Networking etkinliklerine katılın, sosyal medyada alanınızdaki ilgi çekici kişileri takip edin.
Staj YapınBir şirkette veya kurumda gerçek bir iş deneyimi kazanın. Bu, iş dünyasına girişinize yardımcı olabilir ve değerli beceriler kazanmanızı sağlar.Alanınızla ilgili bir şirkette staj yapmayı düşünün, neler öğrendiğinizi ve bu tecrübelerin sizin için ne anlama geldiğini belirleyin.
Hedefe Odaklanın ve Kendinizi EğitinBelirli bir hedefe yönelik olarak çalışın ve kendinizi bunun için gerekli becerilerle donatın.İş hayatı eğitimleri, mentorluk programları, öz-gelişim kitapları gibi kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
Özgün OlunProaktif olun, kendine has stiller ve fikirler geliştirin.Hobilerinizi, çalışma tarzınızı ve kişiliğinizi işinize yansıtın.
Tutkularınızı KeşfedinSevdiğiniz ve heyecan duyduğunuz şeyleri bulun ve bunları kariyerinize dahil etme yollarını araştırın.Tutkularınızla ilgili bir kariyer planlama süreci başlatın ve bu tutkularınızı iş hayatınıza nasıl adapte edebileceğinizi araştırın.
ProfesyonellikHer durumda profesyonel standartları sürdürün ve iş yerinde bir role model olun.İletişim ve iş etiği becerilerinizi geliştirmek için eğitimlere başvurun.
Kendine GüvenKendiniz, yetenekleriniz ve elde etmek istediğiniz hedefler konusunda hem içten, hem de dışarıya karşı güven gösterin.Birey olarak ne başarmak istediğinizi belirleyin ve bu hedefler doğrultusunda hareket edin.
EsneklikKariyerinizin her aşamasında değişikliklere ve belirsizliklere adapte olun. Kendinizi her duruma uyum sağlama yeteneği ile donatın.Yeni deneyimlere ve rol değişikliklerine açık olun, başarısızlıklardan ders alın ve tekrar denemek için cesaret toplayın.

İş ve kariyer kavramları genellikle aynı anlamlarda kullanılsa da aslında oldukça farklı şeyleri ifade etmektedirler. Her ikisinin de ortak özelliği paranızı nasıl kazandığınıza odaklanmak olsa da bunun dışında farklılıklar görmek mümkün.

Peki kariyer nedir? Kariyer, çeşitli çalışma olanakları aracılığı ile bilgi ve becerilerinizi geliştirmenize, daha yüksek ve prestijli pozisyonlara doğru ilerleme göstermenizi sağlar. Kariyer, uzun süren yıllar boyunca profesyonel hayatınızı beslemeye yardımcı olacak deneyimler hakkında temeller sağlar.

İş, kariyere nispeten daha kısa vadeli ve doğrudan para kazanma eğiliminde olmaktır. Kariyer ise geleceğiniz için tecrübe ve deneyim sunan, daha iyi bir maaşın yanı sıra yüksek yaşam standardı kazanmanıza yardımcı olacak alan ile ilgili istihdamdır.

Kariyer, tutkulu olduğunuz bir konuda yaşadığınız serüvendir. Herhangi bir işi yapmak herkesçe kolaydır ancak kariyer elde etmek için normalde gerekenden daha fazla performansı herkes gösteremez. İşte tam da burada tutkulu ve istikrarlı olmak gerekiyor. Kariyer, mesleki anlamda hedeflerinize ve hayallerinize ulaşmak için girdiğiniz yolu ifade eder. Belirlediğiniz bu hedeflere ulaşmak için de belirli düzeyde eğitimlere ihtiyaç duyarsınız. Kariyer Yönetimi Eğitimi ile bu yoldaki hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Kariyer Sahibi Olmanın Yolları Neler?

Amacınız başarılı bir kariyer elde etmek bunu sürdürmekse bazı stratejileri öğrenerek ve kendinizi bu yönde sürekli eğiterek sağlayabilirsiniz.

Kendinizi Keşfedin

Güçlü yönlerinizi, yeteneklerinizi, başarılarınızı gözden geçirmenin, kendinizle yüzleşmenin zamanı. Her şeyde olduğu gibi başarılı bir kariyerde de gereken önce kendini tanımaktır. Bu sayede potansiyelinizi, becerilerinizi, yeteneklerinizi keşfeder ve bunu geliştirmek için elinizden geleni yaparsınız. Hedeflediğiniz kariyer için de gereken donanımları kazanmak için çalışmalara başlarsınız.

Öğrenmeyi Sürdürün



Yeteneklerinizi ve sahip olduğunuz bilgileri geliştirmek için öğrenmeyi sürdürmeniz gerekir. İşleyen demir ışıldar misali beyniniz de işledikçe yenilikler üretecektir. Kariyer basamaklarına nereden tırmanmayı istediğinizi belirlediyseniz, oraya ulaşabilmek için hangi uzmanlık alanları ve tecrübeleri kazanmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Bu ihtiyaçların farkına vardıktan sonra mevcut işinizde ilerlemeye, öte yandan da kendinizi eğitimler aracılığı ile geliştirmeye devam edin.

Hangi becerinin size ne zaman fayda sağlayacağını her zaman bilemezsiniz. Ancak bu donanımları şimdiden edinerek zirveye giden yolda daha donanımlı ve bilgili olmalısınız. Kariyer hedeflediğiniz sektördeki profesyonellere bakın. Mümkünse tanışın ve network kurun. Bu, hiç ummadığınız bir zamanda bile işinize yarayabilir. 

Çevrenizi Genişletin

Atölye çalışmaları, konferanslar, seminerler ve sosyal etkinliklere katılmak iyi bir fikir olabilir. Sektörünüzden pek çok profesyonelin bir araya geleceği etkinlikler sizin için de verimli olacaktır. Alanınızdaki insanlarla tanışmak için harika bir ortam olabilir. Ağlarınızı; deneyimlerinizi paylaşmak, yeni deneyimler öğrenmek, tavsiye almak ve kariyer anlamında fikirler edinmek için bağlantılarınızı genişletmeniz önemlidir. Sektörel tabirle “networklerinizi geliştirin”.

Staj Yapın

Staj yaparak alanınızdaki deneyimlerinizi geliştirmenize, gün gelip sektörde ilerlemenize ve elbette öncesinde sektöre girmenizde fayda sağlayabilir. Örneğin satış konusunda çalışıyor ve o alanda uzmanlaşmak istiyorsanız online Satış Koçluğu Eğitiminden faydalanabilirsiniz. Öte yandan çalıştığınız mevcut işinizden ayrılmak, sektör değişikliğine de gitmek isterseniz online eğitimler size yardımcı olacaktır.

İş ve kariyer birbirine bağlıdır. Yaşam boyu nerede hangi alanda çalışmak istediğinizi iş ve kariyer hedefleriniz belirler. Uzun vadeli kariyer hedeflerinizi geliştirmek ve işi daha iyi kavramak için staj yapmak, başlangıç seviyesinden başlayıp zirveye yükselmek gerekebilir.

İster staj ister iş olsun, her pozisyonda geliştireceğiniz bilgi ve beceriler kariyer başarınıza katkı sağlayacak mükemmel yatırımlardır.

Hedefe Odaklanın ve Kendinizi Eğitin

Gereken bilgi, bağlantı, beceri ve deneyimleri toparladıktan sonra şimdi hedefinize odaklanma zamanı. Elbette bu süreçte öğrenme ve bilgi edinme alışkanlığınızdan vazgeçmeden devam etmelisiniz. İş Hayatı Eğitimleri sizin için yol gösterici ve gittiğiniz yolda rehber olabilir. 

Alacağınız online eğitimler sayesinde zamandan tasarruf sağlayarak kendinizi en verimli biçimde geliştirebilirsiniz. Üstelik eğitimler sonrası uygulanan online sınavlardan başarılı olarak sertifika almaya hak kazanabilir, tecrübenize tecrübe katabilirsiniz.

İşte size kariyer hedefinizi gerçekleştirebilmeniz için dört öneri

1 - Özgün olun.

İşiniz için veya hobileriniz için ne yapıyorsanız yapın mutlaka özgün olmanız gerekir. Benim bir zamanlar çalıştığım şirketin endüstrideki liderlerden biri olarak öne çıkmasının nedenlerinden biri de benim her gün sosyal medya kullanıyor olmamdı. Yaratıcı dünyada bir şeyleri başarılı yapan tetikleyici noktaları anlıyorum ve ayrıca Snapchat ve Instagram gibi platformların içeriğini anlıyorum. 135 bin tweetimin içinden benim atmadığım bir tane bile yok. Yani, ister Instagram veya Snapchat veya facebook gibi bir şey olsun, özgün içerik yazın. Diğer insanların ne söylediğini unutun ve yapın. Katılım sağlayın.

2 - Akşam 7 ve Gece 2 arasını gözden geçirin.

Ben bir zamanlar akşam saat 7 ve gece 2 arasındaki zamanda inanılmaz şekilde kitap okuyordum ve neredeyse yemek yemeye bile vakit bulamıyordum. İster finansal işler ister yaratıcılık üzerine çalışma olsun, akşam 7 ve gece 2 arasındaki zamanı gözden geçirmeniz gerekir. Hayatınıza mutluluk veya eğlence getirebilecek baka bir pratik yol olmadığını düşünüyorum. Ben bazı şeyler hakkında fazlaca pratiğimdir.

Bu, insanların benden beklediği şey olmayabilir ama bu "benim". Mesai saatinin bittiği ve de uykuya daldığınız saatler arasındaki zaman harika şeyler başarabilmek adına beyaz bir boşluktur. Bu ister ofiste geç saatlere kalarak kariyerinizde ilerlemek olsun, ister eve gitmek ve blog yazmak veya Facebook hesabınızda bir şeyler yapmak olsun, bu zamanı 2016 yılında daha zeki bir şekilde kullanın.

3 - Öz farkındalık.

Son 16 aydır ve kişisel olarak bütün hayatım boyunca bu amaç için özellikle uğraşıyorum. Ben öz farkındalığın bir insanın sahip olabileceği en iyi şey olduğuna inanıyorum. Öz farkındalığın nasıl bulunacağını bu sene denedim, bu makale dışında eğer bunu kendi 2016 önceliğiniz yaparsanız daha mutlu ve başarılı olursunuz. İnanın bana!

4 - Şikayet etmek hiçbir şeyi çözmez.

Negatif olmak, bardağın yarısını boş görmek ve şikayet etmek insanoğlunun kesinlikle en büyük zaman israfı yaptığı şeylerdir. İster terapi ile ister alışkanlığı yok etmek gibi yöntemlerle olsun, artık kariyer hayatınız için şikayet etmeyi bırakın. Sistematik olarak: Pozitif yayınlar dinleyin. Meditasyon yapın. Daha az şikayet etmenize neden olabilecek ne varsa yapın... Bu gerçekten başarıya ulaşmanızı hem profesyonel hem de kişisel anlamda sağlayabilecek şeylerden biri. Bunu listeye koymasaydım olmazdı.

Kendinizi Keşfedin, Kendi güçlü yönleriniz, ilgi alanlarınız ve yeteneklerinizi belirleyin Kendinizi bu alanlarda nasıl geliştirebileceğinizi planlayın, SWOT analizi yapabilir, beceri ve yeteneklerinizi listeleyebilirsiniz, Öğrenmeyi Sürdürün, Her zaman daha fazla bilgi ve beceri edinme çabasında olun Bilgi birikiminizi sürekli olarak genişletin, Online kurslar, seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları gibi aktif öğrenme yollarını tercih edin, Çevrenizi Genişletin, Hem kendi alanınızda, hem de farklı sektörlerdeki profesyonellerle bağlantılar kurun Bunlar size yeni bakış açıları, fikirler ve fırsatlar sağlayabilir, Networking etkinliklerine katılın, sosyal medyada alanınızdaki ilgi çekici kişileri takip edin, Staj Yapın, Bir şirkette veya kurumda gerçek bir iş deneyimi kazanın Bu, iş dünyasına girişinize yardımcı olabilir ve değerli beceriler kazanmanızı sağlar, Alanınızla ilgili bir şirkette staj yapmayı düşünün, neler öğrendiğinizi ve bu tecrübelerin sizin için ne anlama geldiğini belirleyin, Hedefe Odaklanın ve Kendinizi Eğitin, Belirli bir hedefe yönelik olarak çalışın ve kendinizi bunun için gerekli becerilerle donatın, İş hayatı eğitimleri, mentorluk programları, öz-gelişim kitapları gibi kaynaklardan yararlanabilirsiniz, Özgün Olun, Proaktif olun, kendine has stiller ve fikirler geliştirin, Hobilerinizi, çalışma tarzınızı ve kişiliğinizi işinize yansıtın, Tutkularınızı Keşfedin, Sevdiğiniz ve heyecan duyduğunuz şeyleri bulun ve bunları kariyerinize dahil etme yollarını araştırın, Tutkularınızla ilgili bir kariyer planlama süreci başlatın ve bu tutkularınızı iş hayatınıza nasıl adapte edebileceğinizi araştırın, Profesyonellik, Her durumda profesyonel standartları sürdürün ve iş yerinde bir role model olun, İletişim ve iş etiği becerilerinizi geliştirmek için eğitimlere başvurun, Kendine Güven, Kendiniz, yetenekleriniz ve elde etmek istediğiniz hedefler konusunda hem içten, hem de dışarıya karşı güven gösterin, Birey olarak ne başarmak istediğinizi belirleyin ve bu hedefler doğrultusunda hareket edin, Esneklik, Kariyerinizin her aşamasında değişikliklere ve belirsizliklere adapte olun Kendinizi her duruma uyum sağlama yeteneği ile donatın, Yeni deneyimlere ve rol değişikliklerine açık olun, başarısızlıklardan ders alın ve tekrar denemek için cesaret toplayın
kariyer hedef iş hayatı başarı sertifika online eğitim ücretsiz eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.