AnasayfaBlogKariyerine Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler
Kariyer Hedefi

Kariyerine Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler

07 Kasım 2019
Karanlıkta parlayan bir ışığa doğru işaret eden bir parmağın yakın çekimi. Işık parlak sarımsı bir parıltı yayıyor ve etrafındaki alanı aydınlatıyor. Parmak ışığa doğru uzatılmış ve onu işaret ediyor gibi görünüyor. Arka plan çoğunlukla karanlıktır ve yalnızca ışık onu aydınlatırken görülebilir. Işığın kendisi dairesel bir şekle sahip ve kendisinden birkaç küçük ışın yayılıyor. Görüntüdeki tek ışık kaynağıdır ve karanlıkla çevrilidir. Genel olarak görüntü, karanlıkta parlayan bir ışığı işaret eden bir parmağı göstermektedir.
AdımNasıl UygulanırÖnemli Notlar
Kariyer Hedeflerini TanımlamaUzun vadeli hedeflerinizi belirleyin. Bu hedefler yönetime geçme, kendi işini kurma ya da bir alanda uzmanlaşma olabilir.Hedefler ne kadar spesifik olursa, onları gerçekleştirmek o kadar kolay olur.
Gerçekçi Hedefler BelirlemeUlaşılabilir ve gerçekçi hedefler belirleyin. Kendi yetenek ve deneyimlerinizi göz önünde bulundurarak gerçekçi hedefler belirleyin.Ulaşılamaz hedefler hayal kırıklığına yol açar. Kendi yeteneğinizi dikkate alın.
Belirli Hedefler BelirlemeBelirli ve net hedefler belirleyin. 'Terfi almak' yerine 'önümüzdeki iki yıl içinde müdürlüğe terfi etmek' gibi belirli bir hedef belirleyebilirsiniz.Belirsiz hedefler yerine detaylı ve somut hedefler belirleyin.
Ölçülebilir Hedefler BelirlemeHedeflerinizi ölçülebilir yapın. 'Satışları artırmak' yerine 'önümüzdeki altı ay içinde satışları %10 artırmak' gibi ölçülebilir bir hedef belirleyin.Hedeflerin ölçülebilir olması ilerlemeyi gözlemlemeyi kolaylaştırır.
Zamana Bağlı Hedefler BelirlemeHedeflerin bir zaman dilimine bağlı olması gerektiğini unutmayın. 'Kendi işimi kurmak' yerine 'önümüzdeki beş yıl içinde kendi işimi kurmak' gibi belirli bir zaman dilimine bağlı bir hedef belirleyin.Zamana bağlı hedefler motivasyonu arttırır.
Hedefleri YazmaBelirlediğiniz hedefleri yazın. Bu, odaklanmanızı ve motivasyonunuzu koruyacaktır.Hedefleri yazmak ilerlemenizi izlemenizi kolaylaştırır.
Eylem Planı OluşturmaHedeflerinize ulaşacak şekilde bir eylem planı oluşturun. Eylem planı, hedeflerinize ulaşmak için atmanız gereken adımları belirtmelidir.Eylem planı hedeflerinize ulaşmanın somut adımlarını belirler.
Harekete GeçmeEylem planınızı uygulamaya koyma adımıdır. Hedeflerinize ulaşmak için somut adımlar atın.İlerleme süreci genellikle zaman alır, bu yüzden sabırlı olun ve sürecin tadını çıkarın.
Esneklik ve Uyumlulukİşler her zaman planladığınız gibi gitmeyebilir. Bu durumda, hedeflerinizi ve planlarınızı gözden geçirme esnekliğini gösterin.Esneklik ve uyumluluk, kariyer planlamada kritik başarı faktörleridir.
Ağ Kurma ve Yaşam Boyu ÖğrenmeKariyer hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olabilecek kişilerle tanışın ve sürekli öğrenmeye açık olun.Ağ kurma ve yaşam boyu öğrenme, kariyer hedeflerinize ulaşmanızda önemli faktörlerdir.

Hepimiz kariyerimize hızlı başlamak ve istediğimiz hedefe ulaşmak isteriz. Fakat günümüz şartlarında belli bir zaman, belli bir alışkanlık ve düzen sağlayamadığımızda sonuç başarısız olacaktır. İşte size sunmak istediğim başlıklar altında kariyer hedefleri için olmazsa olmazlar.

İlk adım ne istediğinizi bilmek. Hedefleriniz konusunda çok net olmanız gerekiyor. Tutkularınız neler? Hedeflerinize ulaşmak için neleri feda etmeye hazırsınız? Ne istediğinizi öğrendikten sonra, oraya ulaşmak için bir plan geliştirmeniz gerekir. Bu plan spesifik ve gerçekçi olmalı ve sizin benzersiz koşullarınızı dikkate almalıdır.

i̇kinci adım, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak alışkanlıklar geliştirmektir. bu alışkanlıklar arasında ağ kurma, yaşam boyu öğrenme ve akıl hocaları ve meslektaşlarla olumlu ilişkiler geliştirme gibi şeyler yer alabilir. son olarak, koşullarınız değiştikçe planlarınızı ayarlamaya hazır olmanız gerekir. i̇şler nadiren tam olarak plana göre ilerleyecektir, bu nedenle başarılı olmak için esnek ve uyarlanabilir olmanız gerekir.

Bu adımları izleyerek, kariyer hedeflerinize ulaşmada kendinizi başarıya hazırlayabilirsiniz.

Kariyer hayatına yeni başlayanlar nasıl hedef belirleyebilir?

İlk önce ne yapmak istediğimize karar verip bu doğrultuda plan ve çalışma yapmamız gerekir. Ama hedefi belirlemeden yola çıkarsak yarı yolda kalacağımızı bilerek çalışma yapmalıyız. Hedefimizi ısrarla istememiz gerekir. Peşini bırakmamalı ve üstüne gitmeliyiz.

1. Kariyer hedeflerinizi tanımlayın

Kariyer hedefleri belirlemenin ilk adımı uzun vadeli kariyer hedeflerinizi tanımlamaktır. Kariyerinizde neyi başarmak istiyorsunuz? Yönetime mi geçmek istiyorsunuz? Kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz? Belirli bir alanda uzman mı olmak istiyorsunuz? Kariyer hedeflerinizi belirledikten sonra, bunlara ulaşmanıza yardımcı olacak belirli hedefler belirlemeye başlayabilirsiniz.

2. Gerçekçi hedefler belirleyin

Gerçekten ulaşabileceğiniz gerçekçi hedefler belirlemek önemlidir. Ulaşılması imkansız bir hedef belirlemenin hiçbir anlamı yoktur, çünkü bu sadece hayal kırıklığına yol açacaktır. Bir hedefin gerçekçi olup olmadığından emin değilseniz, kendinize bu hedefe ulaşmak için gerekli beceri ve deneyime sahip olup olmadığınızı sorun. Ayrıca hedefin belirlediğiniz zaman dilimi içinde ulaşılabilir olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız.

3. Belirli hedefler belirleyin

Hedef belirlerken mümkün olduğunca spesifik olmak önemlidir. Bu, hedeflerinizin net ve ulaşılabilir olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, "terfi almak" gibi bir hedef belirlemek yerine, "önümüzdeki iki yıl içinde müdürlüğe terfi etmek" gibi bir hedef belirleyebilirsiniz.

4. Ölçülebilir hedefler belirleyin

Hedef belirlemenin bir diğer önemli yönü de hedeflerinizin ölçülebilir olduğundan emin olmaktır. Bu, ilerlemenizi takip edebilmeniz ve hedeflerinize gerçekten ulaşıp ulaşmadığınızı görebilmeniz gerektiği anlamına gelir. Örneğin, "satışları artırmak" gibi bir hedef belirlemek yerine, "önümüzdeki altı ay içinde satışları %10 artırmak" gibi bir hedef belirleyebilirsiniz.

5. Zamana bağlı hedefler belirleyin

Hedeflerin etkili olabilmesi için zamana bağlı olmaları gerekir, bu da bir son tarihlerinin olması gerektiği anlamına gelir. Bu, motivasyonunuzu korumanıza ve hedefinize ulaşma yolunda ilerlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin, "kendi işimi kurmak" gibi bir hedef belirlemek yerine, "önümüzdeki beş yıl içinde kendi işimi kurmak" gibi bir hedef belirleyebilirsiniz.

6. Hedeflerinizi yazın

Hedeflerinizi belirledikten sonra, daha sonra başvurabilmeniz için bunları yazmanız önemlidir. Bu, odaklanmanızı ve motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olacak ve ayrıca zaman içindeki ilerlemenizi izlemenizi kolaylaştıracaktır.

7. Bir eylem planı oluşturun

Hedeflerinizi tanımladıktan ve yazdıktan sonra, bir sonraki adım onlara nasıl ulaşacağınıza dair bir eylem planı oluşturmaktır. Bu plan, hedeflerinize ulaşmak için atmanız gereken belirli adımları içermelidir. Örneğin, hedefiniz önümüzdeki iki yıl içinde terfi etmekse, eylem planınız iş yerinde ek sorumluluklar üstlenmeyi veya ilgili eğitim kurslarını tamamlamayı içerebilir.

8. Hedefleriniz doğrultusunda harekete geçin

Bir eylem planı oluşturduktan sonra, hedefleriniz doğrultusunda gerçekten harekete geçmek önemlidir. Bu, planınızı uygulamaya koymak ve hedeflerinize ulaşmak için somut adımlar atmak anlamına gelir. İlerlemenin genellikle kademeli olarak gerçekleştiğini unutmayın, bu nedenle sonuçları hemen göremezseniz cesaretiniz kırılmasın - sadece ileriye doğru adımlar atmaya devam edin ve uzun vadeli hedeflerinize odaklanın

Kariyer Hedeflerini Tanımlama, Uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin Bu hedefler yönetime geçme, kendi işini kurma ya da bir alanda uzmanlaşma olabilir, Hedefler ne kadar spesifik olursa, onları gerçekleştirmek o kadar kolay olur, Gerçekçi Hedefler Belirleme, Ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler belirleyin Kendi yetenek ve deneyimlerinizi göz önünde bulundurarak gerçekçi hedefler belirleyin, Ulaşılamaz hedefler hayal kırıklığına yol açar Kendi yeteneğinizi dikkate alın, Belirli Hedefler Belirleme, Belirli ve net hedefler belirleyin 'Terfi almak' yerine 'önümüzdeki iki yıl içinde müdürlüğe terfi etmek' gibi belirli bir hedef belirleyebilirsiniz, Belirsiz hedefler yerine detaylı ve somut hedefler belirleyin, Ölçülebilir Hedefler Belirleme, Hedeflerinizi ölçülebilir yapın 'Satışları artırmak' yerine 'önümüzdeki altı ay içinde satışları %10 artırmak' gibi ölçülebilir bir hedef belirleyin, Hedeflerin ölçülebilir olması ilerlemeyi gözlemlemeyi kolaylaştırır, Zamana Bağlı Hedefler Belirleme, Hedeflerin bir zaman dilimine bağlı olması gerektiğini unutmayın 'Kendi işimi kurmak' yerine 'önümüzdeki beş yıl içinde kendi işimi kurmak' gibi belirli bir zaman dilimine bağlı bir hedef belirleyin, Zamana bağlı hedefler motivasyonu arttırır, Hedefleri Yazma, Belirlediğiniz hedefleri yazın Bu, odaklanmanızı ve motivasyonunuzu koruyacaktır, Hedefleri yazmak ilerlemenizi izlemenizi kolaylaştırır, Eylem Planı Oluşturma, Hedeflerinize ulaşacak şekilde bir eylem planı oluşturun Eylem planı, hedeflerinize ulaşmak için atmanız gereken adımları belirtmelidir, Eylem planı hedeflerinize ulaşmanın somut adımlarını belirler, Harekete Geçme, Eylem planınızı uygulamaya koyma adımıdır Hedeflerinize ulaşmak için somut adımlar atın, İlerleme süreci genellikle zaman alır, bu yüzden sabırlı olun ve sürecin tadını çıkarın, Esneklik ve Uyumluluk, İşler her zaman planladığınız gibi gitmeyebilir Bu durumda, hedeflerinizi ve planlarınızı gözden geçirme esnekliğini gösterin, Esneklik ve uyumluluk, kariyer planlamada kritik başarı faktörleridir, Ağ Kurma ve Yaşam Boyu Öğrenme, Kariyer hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olabilecek kişilerle tanışın ve sürekli öğrenmeye açık olun, Ağ kurma ve yaşam boyu öğrenme, kariyer hedeflerinize ulaşmanızda önemli faktörlerdir
eylem hedefhedef belirleme iş hayatıkarar kariyer kariyer yönetimi zaman yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.