AnasayfaBlogKalibrasyon Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Kalibrasyon Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

06 Temmuz 2021
Bir kişi masada oturmuş, önündeki hesap makinesine odaklanmıştır. Hesap makinesinin birçok düğmesi ve üstünde siyah ve sarı bir nesne vardır. Kişinin eli yuvarlak bir nesne tutmaktadır ve diğer eli bir bilgisayarın klavyesindedir. Klavyede hepsi farklı şekil ve renklerde birçok tuş vardır. Arka planda siyah bir bant görülüyor. Görüntü, kişinin ve nesnelerin yakın çekimidir ve hesap makinesinin, bilgisayar klavyesinin ve kişinin elindeki nesnelerin ayrıntılarını görmemizi sağlar.
Kalibrasyon Teknisyeni TerimleriTanımlarıEk Bilgiler
ISO 9001 Kalite Yönetim SistemiÖlçüm yapan cihazların ve aletlerin bir kalibrasyon belgesi alması gerektiği sistem.Bu sistem sayesinde kalibrasyon sektöründe büyük bir istihdam ortaya çıkmıştır.
Elektrik ya da Elektrik-Elektronik TeknisyeniGerekli donanıma sahip ve tecrübeli kişiler, kalibrasyon teknisyeni olarak çalışabilirler.Elektrik ve Elektronik bölümlerinden mezun olan kişiler bu mesleği yapabilir.
Teknik ve Matematiksel BeceriKalibrasyon teknisyeninin sahip olması gereken yeteneklerdir.Analitik düşünce becerisine sahip olan kişiler bu alanda daha başarılı olabilirler.
Zaman YönetimiTitizlikle zamanı yönetebilme yeteneği, kalibrasyon teknisyeninin ihtiyaçlarından biridir.Çalışmaları sırasında beklenen zamanda işi tamamlamaları gerekmektedir.
İletişim BecerisiMühendisler ve diğer çalışanlarla iyi iletişim kurabilme yeteneği gereklidir.İlgili eğitimler bu konuda yardımcı olabilir.
Cihaz Kalibrasyonuİşlemleri uygun bir şekilde yapıp, ayarlamaları gerçekleştirebilmelidir.Arıza veya hasar durumunda cihazın tamirini ve ayarlarını yapmaları beklenir.
MaaşlarÇalıştıkları ortama ve deneyimlerine bağlı olarak değişiklik gösterir.Büyük tesisler veya üretim tesisleri genellikle bir veya daha fazla tam zamanlı kalibrasyon teknisyeni çalıştırır.
ISO StandartlarıÖzellikle elektrik ve elektrik devreleri konusunda ISO standartları bilgisine ihtiyaç vardır.Test ekipmanı kurma ve bileşen sorunlarını çözme yeteneğine ihtiyaç duyulur.
Ön Lisans DerecesiBazı kalibrasyon teknisyeni pozisyonları, enstrümantasyon veya elektronik teknoloji alanında bir ön lisans derecesi gerektirir.Ayrıca bu alanda iki yıllık bir deneyim de gereklidir.
Mesai SaatleriMesai saatleri dışında da çalışmaları gereken durumlar oluşabilir.Esnek çalışma saatlerine uyum göstermeleri önemlidir.

Kalibrasyon teknisyeni, genel olarak bir üretim ya da üretim ortamında, makine ve ekipmanı kontrol eden, onaran ve bakımını yapan kişidir. Mühendis olarak adlandırılmaz ancak kalibrasyon teknisyeni olarak öne çıkmak için gereken eğitim ve uzmanlığı almış olması önemlidir.

Endüstriden bağımsız olarak, mekanik işlemler ya da elektronik aletler her ne zaman yenilenir veya değiştirilirse, onları düzgün bir şekilde korumak ve kalibre etmek için bilgi ve becerilerini arttırması gerekir. Bazı kalibrasyon teknisyenleri yalnızca kurum içinde görev alırken bazıları ise çalışmalarını öncelikle müşteri sitelerinde devam ettirir. Teknik uzmanlığa ek olarak iletişim becerilerine sahip olmaları da beklenir.

Yazımızda kalibrasyon teknisyeni ile ilgili merak edilen tüm sorulara yanıtlar hazırladık. Kalibrasyon Teknisyeni Nedir? Kalibrasyon Teknisyeni ne iş yapar? Kalibrasyon Teknisyeni maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

Kalibrasyon Teknisyeni Nedir?

Günümüzde özellikle ISO 9001 kalite yönetim sisteminin kullanılmasıyla beraber sıcaklık, nem, direnç, sertlik, basınç, ağırlık gibi ölçüm yapan cihazların ve aletlerin bir kalibrasyon belgesi alması gerekmektedir. Bu sebeple kalibrasyon sektöründe büyük bir istihdam ortaya çıkmış ve kalibrasyon teknisyeni de talep gören meslek halini almıştır. Kalibrasyon teknisyeni bir cihazın bulunduğu saha ortamında uygun kalibrasyon ayarlamasını yapan kişilere verilen addır. Bu ayarların uygun olup olmadığını çalıştığı ekip uzmanlarına ve müdürüne onaylatır.

Elektrik ya da elektrik-elektronik teknisyeni olup, bu meslek dallarında gereken donanıma sahip ve tecrübeli olan kişiler kalibrasyon teknisyeni olarak çalışmalarını sürdürebilir. Kalibrasyon teknisyenleri Elektrik ve Elektrik ve Elektronik bölümlerinden mezun olan kişilerdir. Bazı kalibrasyon teknisyeni işleri yalnızca lise diploması ya da eşdeğerinde eğitim gerektirir Diğer pozisyonlar, enstrümantasyon ya da elektronik teknolojisi alanında bir ön lisans derecesi veya elektrik ya da mekanik kalibrasyon ve onarım konusunda iki yıllık bir deneyim gerektirir.

Endüstri kuruluşları bazı durumlarda kalibrasyon teknisyenlerinin sürdürmeleri ya da onarmaları gerekebilecek yeni teknolojilerden ve ekipmanlardan haberdar olmaları için seminerler ve kurs imkanı sağlamaktadır. Aldıkları eğitimler neticesinde bu alanda iş arayışına girişebilirler. Kalibrasyon teknisyeni olmak isteyen kişilerin kişisel gelişimleri ve mesleki nitelikleri çok önemlidir. Kendilerini geliştirecek eğitimleri tamamladıktan sonra mesleki niteliklerini de geliştirmeleri önerilir. Bir kalibrasyon teknisyeninin sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Teknik ve matematiksel beceriye sahip olmaları oldukça önemlidir. Aynı zamanda analitik düşünce becerisine sahip olan kişiler, alanlarında daha başarılı olur.

  • Zaman yönetimi konusunda titiz davranmaları beklenir.

  • Çalışmaları sırasında dikkatli ve detaycı yaklaşımlar sergileyerek kendilerinden beklenen işi beklenen zamanda tamamlamaları gerekir.

  • Mesai saatleri dışında çalışmaları gereken durumlar oluşabilir. Bu durumlar karşısında uyum göstermeleri beklenir.

  • Çözüm üretebilme becerisine sahip olmaları ve problemler karşısında etkili çözümler geliştirebilme becerisi sergilemeleri gerekir.

  • İş birliği ve takım çalışmasına yatkınlık göstermeleri oldukça önemlidir.

  • İletişimlerinin de güçlü olması gerekir. Mühendisler ve diğer çalışanlarla iletişim halinde çalışmaları gerekir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Kalibrasyon Teknisyeni Ne İş Yapar?

Bir kalibrasyon teknisyeninin temel görevleri; osiloskoplar, kaliperler, basınç göstergeleri ve sıcaklık kontrol cihazları gibi test etme ve kalibrasyon araçlarına çok iyi derecede hakim olmaktır. Elektrik ve elektrik devrelerinin iyi anlaşılıyor olması ile birlikte uluslararası ISO standartları bilgisine ihtiyaç çok fazladır. Test ekipmanı kurma ve bileşenlerin sorunlarını giderme yeteneğine ihtiyaç vardır. Tüm bu görevleri yerine getirmek üzere kalibrasyon teknikerleri görevde olur. Kalibrasyon teknisyeninin önemli görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • İstenilen cihazların kalibrasyon ayarlarını yapmaktan sorumludur.

  • Cihaz arızalı ya da hasarlı ise bunun tamirini üstlenmeli ve gerekli kalibrasyon ayarlarına cihazı tekrar getirmelidir.

  • Gerektiğinde kalibrasyon ayarı yapmak için cihazın bulunduğu saha ortamında bu işlemi gerçekleştirmelidir.

  • Kalibrasyon ayarı yaptığı cihazları düzenli olarak kullanıldıkları yerde incelemelidir.

  • Kalibrasyon ayarı bozulmasın diye, cihazı kullanan personelleri bilgilendirmeli ve gerektiğinde kullanım talimatlarını bu personellere anlatmalıdır.

  • Kalibrasyon cihazlarına ve aletlerine belirli periyotlarla gereken ayarları yapmalı ve takip etmelidir.

Kalibrasyon Teknisyeni Maaşları

Kalibrasyon teknisyenleri çeşitli ortamlarda iş imkanına sahip olabilir. Büyük tesisler ya da üretim tesisleri bir ya da daha fazla tam zamanlı kalibrasyon teknisyeni çalıştırabilir. Parça satıcıları, teknisyenlerin parçalar, uygulamalar ve test prosedürleri konusundaki bilgisi çerçevesinde ürünlerini pazarlamak ve satmak için sıklıkla kalibrasyon teknisyenleri ile çalışmayı seçer. Genel hizmetlerin yanı sıra bakım ve onarım hizmetleri için de mutlaka bir kalibrasyon teknisyenine ihtiyaç duyarlar. Kalibrasyon teknisyenlerinin maaşları çalıştıkları kurum ve bölüme göre farklılık gösterir. Kişinin aldığı eğitim ve zamanla edindiği iş tecrübesi maaşlarını olumlu yönde etkiler. Ayrıca sahip oldukları mesleki nitelikler ve kendilerini geliştirme istekleri işverenler tarafından dikkatle incelenen unsurlardan sayılabilir. Peki, bir kalibrasyon teknisyeni ne kadar maaş kazanır?

  • Yeni mezun bir kalibrasyon teknisyeni 3.500 TL ile çalışmaya başlar.

  • Tecrübe edinmiş bir kalibrasyon teknikeri ortalama 4.500 TL maaş kazanır.

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olan bir kalibrasyon teknikeri en fazla 5.500 TL’ye kadar gelir elde eder.

Kalibrasyon Teknisyeni Nasıl Olunur?

Kalibrasyon teknisyeni olmak isteyen kişiler ilk olarak eğitim şartları nelerdir, araştırma yapar. Özellikle otomotiv, elektronik gibi sektörlerde yaşanan büyüme bu alanda çalışmalar yapacak kişiler olan ihtiyacı da arttırmıştır. Kişiler oldukça geniş iş imkanına sahiptir. Özel sektöre ve kamu alanında farklı sektörlerde istihdam edilirler. Bir kalibrasyon teknisyeni; elektrik ya da Elektrik ve Elektronik teknisyeni olup, bu meslek dallarında gereken donanıma sahip olarak bu alanda çalışabilir. Kalibrasyon teknisyenleri Elektrik ve Elektrik ve Elektronik bölümlerinden mezun olmalıdır. Kalibrasyon teknisyeni olmak için öncelikte üniversitelerin ön lisans programlarından Elektrik bölümünde verilen eğitimleri almaları şartı aranır. Bu bölümlerin eğitim süresi iki yıldır ve verilen dersler aşağıdaki gibidir.

  • Doğru Akım Devre Analizi

  • Temel Elektronik

  • Bilgi ve İletişim Teknolojisi

  • Alternatif Akım Devreleri

  • Elektronik Devre Tasarımı

  • Arıza Analizi

  • Elektrik Enerjisi İletim ve Dağılımı

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, Ölçüm yapan cihazların ve aletlerin bir kalibrasyon belgesi alması gerektiği sistem, Bu sistem sayesinde kalibrasyon sektöründe büyük bir istihdam ortaya çıkmıştır, Elektrik ya da Elektrik-Elektronik Teknisyeni, Gerekli donanıma sahip ve tecrübeli kişiler, kalibrasyon teknisyeni olarak çalışabilirler, Elektrik ve Elektronik bölümlerinden mezun olan kişiler bu mesleği yapabilir, Teknik ve Matematiksel Beceri, Kalibrasyon teknisyeninin sahip olması gereken yeteneklerdir, Analitik düşünce becerisine sahip olan kişiler bu alanda daha başarılı olabilirler, Zaman Yönetimi, Titizlikle zamanı yönetebilme yeteneği, kalibrasyon teknisyeninin ihtiyaçlarından biridir, Çalışmaları sırasında beklenen zamanda işi tamamlamaları gerekmektedir, İletişim Becerisi, Mühendisler ve diğer çalışanlarla iyi iletişim kurabilme yeteneği gereklidir, İlgili eğitimler bu konuda yardımcı olabilir, Cihaz Kalibrasyonu, İşlemleri uygun bir şekilde yapıp, ayarlamaları gerçekleştirebilmelidir, Arıza veya hasar durumunda cihazın tamirini ve ayarlarını yapmaları beklenir, Maaşlar, Çalıştıkları ortama ve deneyimlerine bağlı olarak değişiklik gösterir, Büyük tesisler veya üretim tesisleri genellikle bir veya daha fazla tam zamanlı kalibrasyon teknisyeni çalıştırır, ISO Standartları, Özellikle elektrik ve elektrik devreleri konusunda ISO standartları bilgisine ihtiyaç vardır, Test ekipmanı kurma ve bileşen sorunlarını çözme yeteneğine ihtiyaç duyulur, Ön Lisans Derecesi, Bazı kalibrasyon teknisyeni pozisyonları, enstrümantasyon veya elektronik teknoloji alanında bir ön lisans derecesi gerektirir, Ayrıca bu alanda iki yıllık bir deneyim de gereklidir, Mesai Saatleri, Mesai saatleri dışında da çalışmaları gereken durumlar oluşabilir, Esnek çalışma saatlerine uyum göstermeleri önemlidir
Kalibrasyon Teknisyeni Kalibrasyon Teknisyeni nedir Kalibrasyon Teknisyeni ne iş yapar Kalibrasyon Teknisyeni maaşları Kalibrasyon Teknisyeni nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.