AnasayfaBlogKadın İşçiler İçin Yasal Düzenlemeler
İş Hayatında Kadınlar

Kadın İşçiler İçin Yasal Düzenlemeler

02 Temmuz 2019
Mavi baret takmış bir erkek ve kadın bir makinenin önünde durmuş, dikkatle makineye bakmaktadır. Adamın üzerinde mavi bir tulum, kadının üzerinde ise siyah bir tişört vardır. İkisinin de elleri havada, sanki makineyi inceliyorlarmış gibi. Adamın elinde not almak için kullanılmış olabilecek bir kalem var. Görüntü ikisinin yakın çekimidir, bu nedenle makinenin ayrıntıları görünmemektedir. Adamın mavi bareti ve kadının siyah saçları görülebiliyor. Yüzlerindeki ifade ciddi ve odaklanmış, çünkü makineyi analiz ediyorlar.
Kadın İşçilerYasal DüzenlemelerÇalışma Hayatındaki Durumları
Erkek ve çocuk işçilerle aynı haklara sahipHassasiyetler dikkate alınarak ek koruma sağlanırSosyal ve çalışma yaşamına aktif katılım
Anne olan kadın işçilerAnne olduğu için ayrıca korunma hakkı sağlanırAile hayatını ve iş hayatını dengede tutma ihtiyacı
Anne olmayan kadın işçilerGenel olarak korunma hakkına sahipRutin işler ve görevler yerine getirilir
Fizyolojik tasarılarıFizyolojik yapıları göz önünde bulundurularak özel düzenlemeler getirilirSağlık ve güvenlik konusunda ek önlemler alınıyor
Çalışma saatleriİş yükü ve fizyolojik gereksinimler göz önünde bulundurularak uygun şekilde düzenlenirEsnek çalışma saatleri sağlar

Kadının sosyal hayata ve çalışma hayatına aktif katılımıyla birlikte kadın işçiler açısından koruyucu yasal düzenlemeler de hayata geçmeye başlamıştır. Erkek işçilerin ve çocuk işçilerin sahip olduğu yasal haklara sahip olan kadın işçiler fizyolojik yapılarının getirdiği hassasiyet gereği ayrıca korunmalıdırlar. Kadın işçiler yönünden koruyucu düzenlemeleri anne durumunda bulunanlar ve bütün kadın çalışanlar şeklinde iki grupta sınıflandırmak mümkündür.

Genel Koruyucu Düzenlemeler

Kadın çalışanlar, öncelikle İş Kanunu’nun çocuk ve genç işçilere yönelik koruyucu düzenlemelerinden yararlanırlar. Bunun yanında İş Kanunu m.73’e göre maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde her yaştan kadınların çalışması yasaklanıyor. Fizyolojik yapıları gereği kadınların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaması gerekiyor.

Çünkü fiziksel ağırlığa dayalı işlerle tehlike arz eden zehirli atıklar kadınların annelik melekelerini kaybetmelerine yol açabiliyor. Bu yüzden kural olarak ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaları yasak. Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’ne göre ağır işlerde çalışmasına izin verilmiş kadın işçiler özel hallerinde bu işlerde çalıştırılmayıp hafif işlere alınacaklardır. Özel hal süresi yönetmelikle beş gün olarak belirlenmekle birlikte sürenin başlangıcı kadın işçinin beyanına göre dikkate alınacaktır.

Anne Kadın İşçileri Koruyucu Düzenlemeler

İş Kanunu annelik durumunu kadın işçiler açısından iki kısma ayırarak düzenliyor. Gebe kadın ile doğum yapmış kadın ve emzikli kadın. Bu iki ayrı durumdaki kadın çalışanlara yönelik düzenlemeler de haliyle farklılık arz ediyor. Doğum öncesinde ve doğum sonrasında bir yıla kadar geçen sürede kadın işçiye fazla çalışma yaptırılamıyor.

Doğum öncesinde ve doğum sonrasında altıncı aya kadar kadın işçiler gece işlerinden muaf tutulmak durumundalar. Doktor raporu olduğu takdirde süre doğumdan sonra bir yıla kadar daha uzatılabiliyor.

Gebe Kadın İşçileri Koruyucu Düzenlemeler

Gebe işçi kadınların gebeliğin ilk üç ayında iş yeri hekimine yoksa sağlık ocağına gitmesinin sağlanması gerekir. Üç aydan sonraki aylarda ise ayda en az bir kez tıbbi muayeneye gitmelerine izin verilmesi gerekir. Hamilelik boyunca verilen muayene izinlerinin ücreti işçiye çalışıyormuş gibi ödenir. Kadın işçilerin kural olarak doğumdan önceki sekiz hafta boyunca çalıştırılmamaları gerekiyor.

Çoğul gebelik durumlarında buna iki hafta daha ilave ediliyor. Anne adayı kadın işçiler sağlık durumu mümkün kıldığı ve doktoru da onayladığı takdirde doğumdan önceki üç haftaya kadar da çalışabiliyor. Aradaki çalışılan süre ise doğum sonrası iznine ekleniyor.

Emziren Kadın İşçileri Koruyucu Düzenlemeler

Kadın çalışanların kural olarak doğumdan sonraki sekiz hafta boyunca da çalıştırılmamaları gerekiyor. İstekleri halinde emziren kadın işçiler sekiz haftadan sonra altı aya kadar ücretsiz izin kullanabiliyor. Doğumdan sonraki sekiz haftalık istirahat süresini tamamlayan ve doktor raporuyla işe başlayan kadın işçiler çocuğuyla meşgul olabilmesi ve onu emzirebilmesi için belli haklara sahiptir. 

İş Kanunu hükümlerine göre kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin ne şekilde kullanılacağını işçi anne kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresine dahildir. İşverenlerin iş yerlerinde 100-300 arası kadın işçiler çalıştırdığı takdirde emziren annelerin çocuklarıyla ilgilenebilmeleri için çalışma yerinden ayrı bir emzirme odası kurmaları gerekiyor. 300’den fazla kadın işçi çalıştırılan bir iş yerinde ise ayrıca kreş kurulması gerekiyor.

Kadın Çalışanlar İçin Genel Koruyucu Önlemler Nelerdir?

Kadın çalışanlar, öncelikle İş Kanunu’nun çocuk ve genç işçilere yönelik koruyucu düzenlemelerinden yararlanırlar. Bunun yanında İş Kanunu m.73’e göre maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde her yaştan kadınların çalışması yasaklanıyor.

Anne Kadın İşçileri Koruyucu Düzenlemeler Nelerdir?

Doğum öncesinde ve doğum sonrasında bir yıla kadar geçen sürede kadın işçiye fazla çalışma yaptırılamıyor. Doğum öncesinde ve doğum sonrasında altıncı aya kadar kadın işçiler gece işlerinden muaf tutulmak durumundalar. Doktor raporu olduğu takdirde süre doğumdan sonra bir yıla kadar daha uzatılabiliyor.

Gebe Kadın İşçileri Koruyucu Düzenlemeler Nelerdir?

Gebe işçi kadınların gebeliğin ilk üç ayında iş yeri hekimine yoksa sağlık ocağına gitmesinin sağlanması gerekir. Üç aydan sonraki aylarda ise ayda en az bir kez tıbbi muayeneye gitmelerine izin verilmesi gerekir. Hamilelik boyunca verilen muayene izinlerinin ücreti işçiye çalışıyormuş gibi ödenir. 

Yazar: Mustafa Sünter

Erkek ve çocuk işçilerle aynı haklara sahip, Hassasiyetler dikkate alınarak ek koruma sağlanır, Sosyal ve çalışma yaşamına aktif katılım, Anne olan kadın işçiler, Anne olduğu için ayrıca korunma hakkı sağlanır, Aile hayatını ve iş hayatını dengede tutma ihtiyacı, Anne olmayan kadın işçiler, Genel olarak korunma hakkına sahip, Rutin işler ve görevler yerine getirilir, Fizyolojik tasarıları, Fizyolojik yapıları göz önünde bulundurularak özel düzenlemeler getirilir, Sağlık ve güvenlik konusunda ek önlemler alınıyor, Çalışma saatleri, İş yükü ve fizyolojik gereksinimler göz önünde bulundurularak uygun şekilde düzenlenir, Esnek çalışma saatleri sağlar
kadın işçiler kadın emziren kadın gebe kadın anne kadın koruyucu düzenlemeler 02/07/2019
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koruyucu gözlük ve eldiven takmış bir kadın bulanık bir kutunun önünde durmakta ve eldivenli ellerinde bir paspas tutmaktadır. Kırmızı ve mavi bir ceket giymektedir ve gözleri koruyucu gözlüklerinin ardından görülebilmektedir. Eldivenli eli paspası sıkıca kavrıyor ve eldiveninin yakın çekimi görülebiliyor. Arka plandaki kutu bulanık ve odak dışı görünüyor. Kadının yüzünde sanki her işin üstesinden gelmeye hazırmış gibi kararlı bir ifade var.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Yaşamındaki Rolü

29 Ekim 2018
Bu resim bir masanın etrafında oturan bir grup insanı gösteriyor. Ön planda her ikisi de gülümseyen iki kişi var. Biri ellerini birleştirmiş bir kadın, diğeri ise bir erkek. Arka planda, yakın planda yüzüyle gülümseyen başka bir kadın var. Masanın ortasında, yakın planda beyaz bir kupa var. Ayrıca köşede bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Görüntüdeki tüm insanlar rahat giyinmiş ve rahat ve mutlu görünüyorlar. Atmosfer samimi ve davetkâr.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Hayatında Var Olması

07 Ocak 2019
Bir kadın cam bir tahtanın önünde oturmuş, dikkatle yazıyor. Sağ elinde mavi beyaz bir kalem tutuyor, kolunu yüzüne yaklaştırmış. Saçları arkaya doğru toplanmış, konsantre ifadesini ortaya çıkarıyor. Tahta pencereden gelen ışığı yansıtıyor ve arkasındaki adam çizgili bir gömlek giymiş. Kadın yazarken elindeki işe odaklanmış durumda. Görüntü onun yazma anını, kalemin cam yüzey üzerinde hareketini yakalıyor.
İş Hayatında Kadınlar

Çalışan Kadın ve Yaşanan Sorunlar

20 Mayıs 2018
Sarı ve siyah baretli bir kişi bareti elinde tutmaktadır. Baretin sarı bir dış yüzeyi ve siyah bir sapı vardır. Kişi yakın planda bir alet kemeri takarken görülüyor. Gözleri barete odaklanmıştır ve parmakları bareti sıkıca kavramaktadır. Arka plan bulanıklaştırılmış ve ana odak noktası kişi ve tuttuğu baret olmuştur. Güneş kişinin üzerinde parlak bir şekilde parlıyor, onu ve bareti aydınlatıyor. Kişi, vücudu kameraya dönük şekilde rahat bir pozda durmaktadır.
Problemler

Türkiye'de Ücret Yönetimi

03 Temmuz 2018