AnasayfaBlogKadın Girişimciler ve Önemi
Nedir?

Kadın Girişimciler ve Önemi

10 Ocak 2020
Genç bir kadın elleri kalçalarında, başı dik ve bakışları ileriye dönük, kendinden emin bir şekilde duruyor. Koyu renk saçlarını topuz yapmış ve gözlerini ufka dikmiş olan kadın güçlü ve kararlı görünüyor. Duruşu gururludur ve vücut dili geleceğin getirebileceklerine hazır olduğu hissini verir. Kıyafeti sade ama şık; beyaz bir bluz, koyu mavi bir kot pantolon ve kahverengi botlarla takımlanmış. Duruşu kendinden emin, duruşu onu gitmek istediği her yere götürecek sessiz bir güvene işaret ediyor.
Girişimci KimdirKadın Girişimcilerin ÖnemiÖne Çıkan Kadın Girişimciler
Girişimci, hayallerini gerçeğe dönüştürecek gücü içinde bulan ve hayata geçiren kişidir. Cesur hareket eder ve risk alır. Bir iş fırsatı görür ve bu fırsatı başarıyla değerlendirir.Kadın girişimcilerin dahil olması, iş dünyasında çeşitlilik ve yenilikçiliği artırır. Eşitlik ve çeşitliliği teşvik eden bir iş dünyası için kadınların girişimciliği desteklenmelidir.Esra Odabaşı, engelli istihdamını sağlamada önemli adımlar atmıştır. Ümmiye Koçak, yerel halka tiyatro eğitimi sağlayan bir girişimci olarak tanınır.
Risk alır ve kendi şartlarında bir ihtiyacı karşılamaya çalışır. Yeni fırsatları görebilen ve bu fırsatları değerlendirebilen kişidir.Kadın girişimcilerin iş dünyasında etkin rol alması, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve sosyal adaleti destekler. Kadınların sahip olduğu zengin deneyim ve perspektifler, iş dünyasına yeni boyutlar kazandırır.Bedriye Hülya, kadın sporcunun önemini vurgulayan bir fitness merkezi kurmuş; Ayşegül İldeniz, teknoloji sektöründe öne çıkan bir liderdir.
Yenilikçi düşüncelere sahip, analitik yetenekleri gelişmiş, risk almayı seven ve kendi işini kurarak başarıya ulaşmayı hedefleyen kişidir.Kadın girişimciler, ekonominin canlanmasına ve iş dünyasında çeşitliliğin artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında da önemli bir role sahiptirler.Elif Şafak, hem bir yazar hem de sosyal sorunları ele alan bir girişimcidir. Nur Ger, tekstil sektöründe başarıya ulaşmış bir kadın girişimcidir.
Kendi şartlarını yaratıp, risk alarak bir işletmeyi yöneten ve bu yolla yeni değerler yaratan, inovatif ve yaratıcı kişidir.Kadın girişimciler, toplumun bütün kesimlerinin sosyal ve ekonomik hayata aktif bir şekilde katılmasını teşvik eder. İş dünyasının daha kapsayıcı ve çeşitli olmasını sağlarlar.Serra Titiz, sosyal girişimcilik alanında faaliyet göstermektedir. Ceyda Temur, yazılım sektöründe genç bir girişimci olarak dikkat çekmektedir.

Kadın girişimciler, girişimcilikte ve iş dünyasında önemli bir yere sahip. Gerek ulusal gerekse uluslararası dünyada pek çok ilklere imza atan kadınlar olmuştur. Tüm girişimcilerde olduğu gibi kadın girişimciler için de en ortak nokta; pes etmeden, sabırla ve istikrarla çalışmalarını sürdürmek oldu. Hayallerinin peşinden cesurca ve istikrarla daima koşmayı bırakmadılar. Bunun sonucunda da büyük başarılar elde ettiler. 

Girişimci Nedir?

“Bir girişimci riski üstlenir ve kendi şartlarında bir ihtiyacı karşılamaya çalışır. Bir girişimci sadece bir işi aklımda 'organize etmek' değil, aynı zamanda onu besler, yönlendirir ve yaratır. Uzun zamandır kendime girişimci demekten çekiniyordum çünkü Harvard MBA programına sahip olman gerektiğini düşündüm. Çok yanılmışım. Girişimciler cılız ve yıkıcı, yaratıcı ve asi, stratejik ve durdurulamaz. Bazen berbat öğrenciler ve zor çalışanlar yaparlar.” - Terri Trespicio 

Girişimci, hayallerini gerçeğe dönüştürecek gücü içinde bulan ve hayata geçiren kişidir. Girişimci, azimli ve sabırlıdır. Çevresine de ilham veren, teşvik eden çalışmalara imza atabilir. Gerek günlük hayatı kolaylaştırmada gerekse iş yaşamını kolaylaştırmada önemli yenilikler gerçekleştirebilirler. Girişimci, bir işi veya işletmeyi organize eden ve işleten, bunu yapmak için normal finansal risklerden daha fazla risk alan kişidir. 

Birçok girişimci bir fırsatı tanımlar ve tanımladığı fırsatlardan yararlanır. Talep varsa, arzı olan kişi olurlar. Ürün hakkında tutkulu olmak yardımcı olur, ancak hiçbir şekilde bu bir ön koşul değildir. İhtiyacınız olan tek şey, bir yan işletme veya 9 ve 5'in yerine geçen bir şey olarak iş, rekabet ve değer yaratan sistemler oluşturmak konusunda azimli olmaktır. 

"Girişimci" kelimesi, Fransızca entreprendre kelimesinden gelir ve üstlenmek manasında kullanılır. Girişimcilik yıllar içinde değişimlere uğramıştır. Siz veya başka biri girişimci olmanın ne anlama geldiğini tanımlamayı seçseniz de neredeyse bir girişimcinin bu doğrulama ve onayı beklemek zorunda kalması halinde bir girişimci olamayacağını söylemeye gerek yok. Çünkü her girişimcinin sahip olduğu en az iki ortak özellik var. Bunlardan ilki hırslarıdır. İsteklerini gerçekleştirmek için fazla isteklerini ifade eder. İkinci ortak özellik ise harekete geçmektir. Çünkü herkes konuşur, onlar harekete geçerek sonuçlarından faydalanmaya bakarlar. Aksi halde hayata geçmeyen her fikir olduğu yerde kalır.

“Sanırım bir şey yaparsanız ve oldukça iyi çıkıyorsa, o zaman harika bir şey yapmalısınız, çok uzun süre üzerinde durmayın. Sırada ne olduğunu bul. ”- Steve Jobs

Fikirler yeni fikirleri doğurur. Bir şeyler düşünmeye ve çalışmalara başladıkça yeni şeyler elde edeceğinizi, yeni fikirler edinebileceğinizi bilirsiniz. Sohbet ederken konunun konuyu açması gibi. Bu yüzden çalışmaları daima sürdürmek ve kendini geliştirmek gerekir. Girişimcilik eğitimi ile kendinizi bu alanda geliştirebilir, temel girişimcilik ilkelerini öğrenebilirsiniz. Enstitü tarafından verilen eğitim sayesinde, geleneksel düzeyde rekabetin önüne geçerek daha kreatif ve farklı iş modellerini öğrenebileceksiniz. İş dünyasındaki üretim, rekabet evresi inovasyon evresine doğru evrilirken bu süreci başarılı bir şekilde yönetebilmek, nitelikli bilgi ve beceriler ile mümkün hale gelmektedir.

Ortaya koyduğunuz ürün müşterilerinize anlamlı bir değer sağlamıyorsa, en düşük fiyat ve en yüksek kalitede ürün sunmanın bir anlamı yoktur. Günümüzde şirketlerin başarısı büyük oranda inovasyon ve değer yaratma kapasitesine bağlıdır. Özellikle genç girişimciler için büyük fırsatlar ortaya çıkmaktadır.

Bu fırsatları en iyi biçimde değerlendirebilmek için farklı alanlardan da kendinizi beslemeniz ve daima eğitmeniz gerekir. Online eğitimler sayesinde dilediğiniz yer ve zamandan dilediğiniz eğitimlere ulaşabilmenin son derece kolay olduğu bir devirde olduğumuzu göz ardı etmemek gerekir. Üstelik eğitimler sonrasında almaya hak kazandığınız sertifika sayesinde başarınızı belgelendirebilir, iş dünyasında çeşitli avantajlar elde edebilirsiniz.

Girişimci Kadınlar

Girişimci kadınlar, her biri başarı öyküleri ile dolu hikayelere sahipler. Girişimci kadınlar kimler? İşte bazıları…

Esra Odabaşı

"Türkiye’de maalesef engellilerle ilgili çok büyük bir önyargı var. Biz bunu kırmaya çalışıyoruz."

Esra Odabaşı, engelli istihdamı sağlamada önemli bir ilke imza atmıştır. Birbirinden farklı kurumsal firmalarda 10 sene insan kaynakları profesyoneli olarak çalıştı. Kazandığı tecrübeler ile bir konuda bir açık fark eder. O da Türkiye'de engelli bireyler için çalışma imkanlarının sürdürülebilir bir biçimde desteklenmemesidir. Buradan yola çıkarak bu boşluğu tamamlamak amacı ile ES Kariyer'i kurar. Bu sayede engelli bireylerin de iş dünyasında etkin rol alabilmesini sağlar. 

Ümmiye Koçak

"İlk başlarda çok eleştiren oldu, azmimizi kırmak istediler ama yılmadık, çalıştık ve sonunda başardık. Adımızı hem Türkiye'ye hem de dünyaya duyurmayı başardık." 

Ümmiye Koçak, uzun süre adından söz ettiren önemli kadın girişimcilerden biri. Tarlalarda çalışmasından kazandığı paralar ile filmler yazıp yönetti. Ümmiye Koçak bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye'nin dört bir yanında 30 bine yakın kişi izledi. Genelde kadınların sorunlarını ve ataerkil toplum yapısına baş kaldırışı kaleme alan Koçak, iklim değişikliği gibi çevresel konuları anlatan oyunlar da kaleme aldı.

Coco Chanel

"Hayatım beni memnun etmedi, bu yüzden hayatımı yarattım."

20. yüzyılın en etkili moda tasarımcılarından biri olan Coco Chanel, 19 Ağustos'ta 1883'te Fransa'nın Saumur şehrinde doğdu. En iyi ve lüks kıyafetler için sofistike ve zevk duygusu, onu en saygın ve zarif şık ikonlar arasına yerleştirdi. Onun zamansız tasarım elbiseleri, özellikle ticari marka ürünü küçük siyah elbisesi, şık kadınlar ve moda dünyası arasında hala öne çıkıyor. Coco Chanel markası en iyi kıyafet takıları, kapitone şık çantalar, iki tonlu ayakkabılar ve basit forma takımları ile bilinir.

Kadın Girişimci Destekleri

Kadın girişimcilik destekleri çeşitli kuruluşlar tarafından verilmektedir. Kadınların iş hayatına kazandırılması ve kadın girişimcilerin istihdam edilmesi amacıyla verilen destekler hibe, faizsiz kredi ve düşük faizli kredi şeklindedir. Hem kamu kuruluşları hem de özel kuruluşlar kadın girişimciler için maddi destek sağlamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar şunlardır;

  • Bankalar

  • KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı)

  • TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu)

  • Kadın Girişimciler Derneği

  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı

Özellikle KOSGEB’in kadın girişimcilere verdiği destekten yararlanabilmek için aşağıdaki şartlara sahip olmak gereklidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

  • 18 yaşından küçük olmamak

  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programına kaydolmak

  • İnternet üzerinden ya da KOSGEB’e direk giderek başvuru yapmak

Girişimci, hayallerini gerçeğe dönüştürecek gücü içinde bulan ve hayata geçiren kişidir Cesur hareket eder ve risk alır Bir iş fırsatı görür ve bu fırsatı başarıyla değerlendirir, Kadın girişimcilerin dahil olması, iş dünyasında çeşitlilik ve yenilikçiliği artırır Eşitlik ve çeşitliliği teşvik eden bir iş dünyası için kadınların girişimciliği desteklenmelidir, Esra Odabaşı, engelli istihdamını sağlamada önemli adımlar atmıştır Ümmiye Koçak, yerel halka tiyatro eğitimi sağlayan bir girişimci olarak tanınır, Risk alır ve kendi şartlarında bir ihtiyacı karşılamaya çalışır Yeni fırsatları görebilen ve bu fırsatları değerlendirebilen kişidir, Kadın girişimcilerin iş dünyasında etkin rol alması, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve sosyal adaleti destekler Kadınların sahip olduğu zengin deneyim ve perspektifler, iş dünyasına yeni boyutlar kazandırır, Bedriye Hülya, kadın sporcunun önemini vurgulayan bir fitness merkezi kurmuş; Ayşegül İldeniz, teknoloji sektöründe öne çıkan bir liderdir, Yenilikçi düşüncelere sahip, analitik yetenekleri gelişmiş, risk almayı seven ve kendi işini kurarak başarıya ulaşmayı hedefleyen kişidir, Kadın girişimciler, ekonominin canlanmasına ve iş dünyasında çeşitliliğin artmasına yardımcı olur Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında da önemli bir role sahiptirler, Elif Şafak, hem bir yazar hem de sosyal sorunları ele alan bir girişimcidir Nur Ger, tekstil sektöründe başarıya ulaşmış bir kadın girişimcidir, Kendi şartlarını yaratıp, risk alarak bir işletmeyi yöneten ve bu yolla yeni değerler yaratan, inovatif ve yaratıcı kişidir, Kadın girişimciler, toplumun bütün kesimlerinin sosyal ve ekonomik hayata aktif bir şekilde katılmasını teşvik eder İş dünyasının daha kapsayıcı ve çeşitli olmasını sağlarlar, Serra Titiz, sosyal girişimcilik alanında faaliyet göstermektedir Ceyda Temur, yazılım sektöründe genç bir girişimci olarak dikkat çekmektedir
kadın girişimciler girişimcilik girişimci iş hayatı çalışma
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kollarını kavuşturmuş bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor. Üzerinde beyaz yakalı açık mavi bir bluz ve siyah bir pantolon var. Yüz ifadesi soğukkanlı, dudakları bir çizgi halinde ve bakışları görünmeyen bir şeye odaklanmış. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, ellerini sıkıca kollarının içine sokmuş. Koyu renk saçları düzgün bir at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, duruşu dik ve kendinden emin. Güçlü ve kararlı bir hava yayıyor ve vücut dili, karşısına çıkacak her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır olduğunu gösteriyor.
Girişimcilik

Kadın Girişimcilerin Başarıları

11 Mart 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarı ve bir fincan kahvesiyle masasında oturmuş, kahverengi bir zarfın üzerine yazı yazmaktadır. Zarf masanın üzerine yerleştirilmiş ve kişi elinde bir kalem tutarak kâğıdın üzerine niyetleniyor. Dizüstü bilgisayar zarfın sağında, bir tablet ve kâğıtlar da masanın üzerinde durmaktadır. Kişi ayrıca bileğine siyah ve turuncu bir cihaz takmaktadır. Zarfın solunda beyaz bir kâğıt üzerinde mavi bir kare var. Kişi elindeki işe odaklanmış ve kahverengi zarfın üzerine bir şeyler yazmaktadır.
İş Hayatında Kadınlar

E-Ticaret Ve Kadın Girişimciler

03 Temmuz 2019