AnasayfaBlogKaçarken Kendine Yakalanmak: Tükenmişlik Sendromu
Tükenmişlik Sendromu

Kaçarken Kendine Yakalanmak: Tükenmişlik Sendromu

17 Haziran 2019
Siyah gömlekli bir adam beyaz bir kanepede oturmuş, elini alnına dayamış. Kalın, koyu renk bir sakalı vardır ve yüzünde dalgın bir ifadeyle aşağıya doğru bakmaktadır. Gözleri kapalı ve kaşları çatık, derin düşüncelere dalmış izlenimi veriyor. Görüntü arka planda hafifçe bulanıklaşmış ve köşede beyaz bir yastık görülüyor. Adam kendi dünyasında kaybolmuş, derin düşünce ve tefekkür içinde görünüyor.
Tükenmişlik Sendromu KarakteristikleriPotansiyel NedenlerÖnerilen Çözümler
İşe gitmek istememeYüksek iş talepleri ve stresİş yaşam dengesini iyileştirecek düzenlemeler yapın
Konsantrasyon bozukluğuVerimsiz çalışma ortamıÇalışma ortamını optimize edin
UykusuzlukAşırı strese bağlı yaşanan hastalıklarDüzenli uyku alışkanlıkları edinin
Ayrıntılı düşünme ve dikkat dağınıklığıDuyarsızlaşma ve iş tatminsizliğiOdaklanmayı arttıracak faaliyetlerde bulunun
Motivasyon eksikliğiZayıf ödeme ve kişisel başarı hissiMotivasyonu artıracak aktiviteler yapın
Uyuşukluk ve düşük enerji seviyesiSürekli stres ve tükenmişlikDüzenli spor ve fiziksel aktivite yapın
İşle ilgili negatif tutumlarİş ve özel yaşam dengesizliğiİş-yaşam dengesini bulmak için adımlar atın
Psikolojik uzaklaşmaRol çatışmaları ve düşük örgütsel destekKişisel ve profesyonel destek arayışı içerisinde olun
Öz saygının azalmasıAdalet algısı noktasındaki şeffaflık derecesindeki yetersizliklerPozitif kendine saygı geliştirme yöntemlerini uygulayın
Mesleki başarıdan memnuniyetsizlikDışlanma ve maruz kalınan mobbingKariyer hedeflerinizi değerlendirin ve plan yapın

Stresle başlayan bir hikaye bu. İşe gitmek istememe veya işe gitsen de orada bulunmayı istememe, konsantrasyon bozukluğu, uykusuzluk, her şeyin en ince ayrıntısını düşünme ve bu düşünceler içerisinde boğulmak. İşte size Tükenmişlik Sendromu Belirtileri.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Başlıyor?

Tükenmişlik sendromu aslında bir anda ortaya çıkmıyor. Çıkarsa de değişik türlerde olumsuzlukları içinde barındırıyor. Sırayla başlayan bilişsel, duyusal ve davranışsal boyutlarda yaşanan değişimler kişinin başta kendisine sonrasında çevresine karşı duyarlılığın azalmasına neden olabiliyor. Tabi ki bu durumun en önemli nedeni yaşanmışlıklar ve bunun sonucunda elde edinilen deneyimler. 

Peki, yaşanmışlıklar ve deneyimler oluşurken bu durum tüketici sendromuna giren kişinin kendisinden mi kaynaklanıyor yoksa bağlantılı olduğu çevreden mi? Genel olarak bakıldığında birbirine sarmal şekilde bağlıdır bu nedensellik. Öyleyse bu demek oluyor ki tükenmişlik sendromunu içeren çok fazla olasılığı buna neden olarak gösterebiliriz.

Hatta bu nedenlerden sadece bir tanesi ilk etapta çok sık olmamakla birlikte kendi düşündüklerimiz ve nasıl algıladığımız olabilir. Örneğin kendimize işyerime ayaklarım zor gidiyor ve hiç huzurum yok deyip bir de hasta numarası yapıp öğlen işe gidiyorsak bir süre sonra bir bakarsanız bu durum alışkanlıklarınız ve eylemleriniz oluvermiş. 

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Büyüyor?

Yaşanılan bütün bu duygu durum bozuklukları ve eylemsel olarak kendini göstermesi bizim olaylara bakış açımızı da değiştirebilir. Yani diğer bir ifadeyle bireysel kimi nedenler yüzünden belki de kendi kendini tüketiyor.Tükenmişlik sendromu için çok sık karşılaşılan bir boyut da var. Diyelim ki durum bizden yani bireysel nedenlerden kaynaklanmıyor. Öyleyse sorun ne? Nasıl çoğalıyor bu sendrom? İşte bazı nedenler;

  • Örgütün yenilik ve farklılıklarının çalışanlarla yeterince paylaşılmaması

  • Adalet algısı noktasındaki ödül ceza sistemlerindeki şeffaflık derecesindeki yetersizlikler 

  • İletişim bozuklukları

  • Beklentilerin karşılanmaması sonrası yaşanan hayal kırıklığı

  • Rol çatışmaları

  • Git gide öz saygının ve motivasyonun azalması

  • İş yaşam dengesinin şirket tarafından tam olarak desteklenmemesinden kaynaklanan stres ve buna bağlı yaşanan psikolojik problemler 

  • Strese bağlı yaşanan hastalıklar

  • İş tatminsizliği ve duyarsızlaşmayla birlikte verilen ani tepkiler

Tükenmişlik Sendromunu İle Nasıl Başa Çıkılır?

Tükenmişlik sendromundan kurtulma yolları için bazı önlemler almakla birlikte motivasyonunuzu yükseltecek çalışmalar yapmak zihin ve beden sağlığı açısından oldukça önemli. İşe ilk önce kendimizden başlamalıyız. Öncelikle hayattaki odak noktamızı ve hangi amaca hizmet ettiğimizi bilmemiz gerekiyor. Tükenmişlik sendromu için çözümler tabi ki var.

En azından bir spor dalıyla uğraşın. Spor salonlarına gidip sadece fiziksel olarak değil stresinizi azaltmak amacıyla zihinsel olarak enerji depolayın. Bulunduğunuz ortamdaki farklı insanlarla tanışın. Ailenize gereken değeri verin ve onlara yeterince zaman ayırmayı unutmayın. İş ve sosyal çevrenizde yaşamış olduğunuz çatışmalardan kaynaklanan problemlerin bu hayatta yaşanabilecek ihtimaller olduğunu kabullenin ve kendinizi kısmen zihinsel olarak hazırladıktan sonra bunu ilgili kişilerle konuşmayı deneyin.

Uyku düzeninize dikkat edin. Uğraşmaktan hoşlanacağınız ilgi alanlarını keşfedin ve birebir içinde olun. Kitap okuma alışkanlığı edinin. Beslenmenize ve giyiminize önem verin. Özetle önce kendinize değer verin.

Tükenmişlik Sendromunu İçin Önlemler

  • İşletme yönetimi başta olmak üzere şirket içindeki mevcut insan kaynakları daha değerli ve verimli hale getirilmeli. 

  • İnsanların yaşadığı çeşitli kişisel ve örgütsel problemlerin tespiti daha anlaşılabilir hale gelmeli. 

  • Biz kültürünü oluşturarak şirketin bir parçası olduğunu insanların hissetmesi sağlanmalı

  • İş yaşam dengesi konusunda gereken destek sağlanarak iş tatminliği arttırılmalı

  • Sürekli insanlarla kontak halinde olunmalı

  • Takım birliği noktasında ilerleyerek birlikte çalışma becerileri kazandırılmalı 

Tükenmişlik sendromu tedavi edilemeyecek bir sorun değil. Hayat tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler ile üstesinden gelinebilir.

İşe gitmek istememe, Yüksek iş talepleri ve stres, İş yaşam dengesini iyileştirecek düzenlemeler yapın, Konsantrasyon bozukluğu, Verimsiz çalışma ortamı, Çalışma ortamını optimize edin, Uykusuzluk, Aşırı strese bağlı yaşanan hastalıklar, Düzenli uyku alışkanlıkları edinin, Ayrıntılı düşünme ve dikkat dağınıklığı, Duyarsızlaşma ve iş tatminsizliği, Odaklanmayı arttıracak faaliyetlerde bulunun, Motivasyon eksikliği, Zayıf ödeme ve kişisel başarı hissi, Motivasyonu artıracak aktiviteler yapın, Uyuşukluk ve düşük enerji seviyesi, Sürekli stres ve tükenmişlik, Düzenli spor ve fiziksel aktivite yapın, İşle ilgili negatif tutumlar, İş ve özel yaşam dengesizliği, İş-yaşam dengesini bulmak için adımlar atın, Psikolojik uzaklaşma, Rol çatışmaları ve düşük örgütsel destek, Kişisel ve profesyonel destek arayışı içerisinde olun, Öz saygının azalması, Adalet algısı noktasındaki şeffaflık derecesindeki yetersizlikler, Pozitif kendine saygı geliştirme yöntemlerini uygulayın, Mesleki başarıdan memnuniyetsizlik, Dışlanma ve maruz kalınan mobbing, Kariyer hedeflerinizi değerlendirin ve plan yapın
tükenmişlik sendromu yaşam tedavi tükenmişlik motivasyon
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz bir dizüstü bilgisayarın üzerinde duran gümüş bir stetoskopun yakın çekimi. Stetoskopun ucunda iki kulaklık bulunan uzun bir tüp ve diğer ucuna bağlı dairesel bir disk vardır. Diskin yüzeyi boyunca birkaç çıkıntı vardır ve üst kısmından mavi bir kablo çıkmaktadır. Beyaz dizüstü bilgisayarın bir klavyesi ve trackpad'i var ve arka planda beyaz bir yüzey var. Stetoskop, dizüstü bilgisayar ve beyaz yüzeyin aksine göze çarpıyor ve görüntünün odak noktası haline geliyor.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu ve Sağlık Çalışanları

15 Kasım 2020
Şık lacivert bir takım elbise giyen bir kişi masa başında oturuyor. Bu kişinin yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri dikkatle ileriye bakıyor. Masanın üzerinde, yüzeyi yanmış bir cam bardak, altın yazmalı bir kitap yığınının yanına yerleştirilmiştir. Kişinin önünde, ahşap saplı siyah örgü bir sepet duruyor ve çerçevenin köşesinde bir saksı bitkisinin yakın çekimi görülebiliyor. Tüm bunlar beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiş.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

18 Şubat 2019
Siyah gömlekli bir adam beyaz bir kanepede oturmuş, elini alnına dayamış. Kalın, koyu renk bir sakalı vardır ve yüzünde dalgın bir ifadeyle aşağıya doğru bakmaktadır. Gözleri kapalı ve kaşları çatık, derin düşüncelere dalmış izlenimi veriyor. Görüntü arka planda hafifçe bulanıklaşmış ve köşede beyaz bir yastık görülüyor. Adam kendi dünyasında kaybolmuş, derin düşünce ve tefekkür içinde görünüyor.
Tükenmişlik Sendromu

Kaçarken Kendine Yakalanmak: Tükenmişlik Sendromu

17 Haziran 2019