AnasayfaBlogİyi Bir İçerik Yazarı Olmanın 3 Altın Kuralı
Nedir?

İyi Bir İçerik Yazarı Olmanın 3 Altın Kuralı

06 Eylül 2021
Bir kadın siyah beyaz bir gömlek ve gözlük takıyor. Beyaz zemin üzerine mavi yazıların olduğu bir odada masada oturmaktadır. Gömleğinin üzerinde çiçek desenleri var. Arkasındaki duvarda siyah beyaz bir logo var. Ellerini önündeki masanın üzerine koymuş, dümdüz karşıya bakmaktadır. Omuz hizasında kahverengi saçları var ve yüzünde sakin bir ifade var. Gömleğinin yakası yakalı ve önü düğmeli. Kolları hafifçe kıvrılmış. Bir çift siyah gözlük ve küpe takıyor.
Kurs/ÖğretmenKonuBilgi
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereE-Ticaret Pazar Hacmi2019 yılında 2.8 trilyon dolar, 2021 yılında 4.2 trilyon dolar bekleniyor
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereKaliteli İçerik Üretmek İçin GerekenlerOkumak, yazmak ve araştırmak yeterli
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç Dalgaıdereİnternet Kullanıcı SayısıDünya genelinde 4 milyarı geçti. Bu kullanıcıların 3.3 milyarı aynı zamanda sosyal medya kullanıcısı.
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereOnline İçerik Şirketi Sayısı Türkiye'de100'e yakınır
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç Dalgaıdereİçerik Editörlüğü Verilen Eğitimlerin Mevcut DurumuVerilen eğitimlerin kaliteli hizmet verdiği bir sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereEğitimde Alınabilecek İmkanlarEn iyi yazan 5 kişiye iş imkanı
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereDers İçinde Çözülen KonularOnline İçerik Yazarlığı, Online İçerik - Anlam ve Bütünlük Sorunları, SEO Teknikleri ve daha fazlası
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereE-Ticaret HacmiDünya genelinde 2.8 trilyon doları buluyor
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereKursun AmacıOkuyan, tartışan, yazan, araştıran gençlerinin ve vatandaşların dijital dünyanın büyümesinden pay alabilmesi
İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr. Sertaç DalgaıdereGoogle'ın Arizona Çölünde Veri Deposu Yatırımı2018 yılı itibariyle 10.5 milyar dolar

Online İçerik Yazarlığı, şirketlerin dijital pazara olan yönelimini giderek arttırmasıyla birlikte son yılların gözde mesleği haline geldi. E-ticaret pazarındaki ticaret hacmi 2019 yılında 2.8 trilyon dolar iken bu rakamın 2021 yılında 4.2 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Bu pazardaki pastanın büyümesi içerik ihtiyacının da artması anlamına geliyor. Bu içerikleri kalemi alacak yazarların ve o yazıları okuyup servis edecek editörlerin yetişmesi için iyi bir eğitim alması gerekiyor. 

Sizde bu pastadan pay alabilmek için İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz olarak verilen İçerik Yazarlığı Eğitimini alabilirsiniz. Bir öğrenci gözüyle İçerik Editörlüğü dersinde neler görüyoruz? Bu ders bize neler katacak? Bu eğitim ve sonrasında alacağımız sertifika hayatımıza etkileri neler?

Birbirinden farklı ve özel birçok eğitimi ücretsiz olarak veren İstanbul İşletme Enstitüsü önderliğinde Dr. Sertaç Dalgaıdere tarafından İçerik Editörlüğü dersi veriyor. Ayda 2 periyodda verilen eğitim günlük ortalama 1’e saat olmak üzere 5 gün sürüyor. Ders kapsamında gördüğünüz konuları denetleyip, sertifika alabilmeniz için Pazar günleri yapılan online sınavı başarıyla geçmeniz gerekiyor. 

İyi Bir İçerik Üretmek İçin 3 Özelliğe Sahip Olmalısınız

İçerik Editörlüğü eğitiminde dersin kapsamı ve işleyiş ile ilgili bilgiler sunuluyor. İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü tanımları yapılarak, çalışma alanları ve sektör hakkında doyurucu bilgiler veriliyor. Bu alanda çalışmalar yürütmek ve iyi bir içerik editörü olabilmenin kuralını Sertaç Hoca şu cümle ile açıklıyor; “Kaliteli ve başarılı içerikler üretebilmeniz için okumak, yazmak ve araştırmak yeterli.” 

Web dünyasının giderek büyüdüğü bir dönemde içerik üreticilerine ciddi anlamda ihtiyaç bulunuyor. İçerik Editörlüğü ile ilgili internette yaptığınız araştırmada bu eğitimi veren onlarca siteye rast gelebilirsiniz. Ancak bu eğitimi kaliteli ve iyi bir şekilde veren online eğitim site sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. İstanbul İşletme Enstitüsü’nün desteğiyle Dr. Sertaç Dalgalıdere tarafından verilen İçerik Editörlüğü dersi bu anlamda verilen kaliteli eğitimlerden biri. Ders, özellikle İçerik Editörlüğü ve Yazarlığı kavramlarını tam olarak anlayabilmenize yardımcı oluyor. Ayrıca online içerik sektörünün mevcut durumu, ajansların yazar adaylarından istedikleri şartlar ve bu şirketlere başvuru yaparken nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konuları olmak üzere birçok başlıkta doyurucu bilgiler veriliyor. 

Ders kapsamında Görülen Konu Başlıkları?

  • İçerik Nedir?

  • Online İçerik Yazarlığı Nedir?

  • Yeni Nesil İş Modeli: Online İçerik Yazarlığı

  • Online İçerik Yazarlığı ile Metin Yazarlığı Farkları Neler?

  • Online İçerik Üretirken Nereden Başlanmalı? Nasıl Oluşturulmalı?

  • Online İçerik - Anlam ve Bütünlük Sorunları

  • Online İçerik Yazımında Sık Yapılan Yanlışlar

  • online i̇çerik ve seo teknikleri

  • Online İçerik Yazarı Arayan Yerli ve Yabancı Ajanslar

  • İçerik Dünyasını 202019’de Neler Bekliyor?

İçerik Editörlüğü dersi kapsamında bugüne kadar 30 bin 377 kişiye eğitim verildi. Eğitim kapsamında 40 dönemi tamamladıklarını anlatan Dalgalıdere, “Bu kapsamında şuan piyasada içerik işi yapan ajanslarda çalışan içerik yazarı ve editörlerinin yaklaşık yüzde 25’i bizim eğitimimizi aldı. Bu dersteki temel amacım, dijital dünyanın bu kadar büyümesine karşılık bu coğrafyanın okuyan, tartışan, yazan, araştıran gençlerinin ve vatandaşlarının bu pastadan mümkün olduğunca pay alması.” diye konuşuyor. 

Rakamlarla İçerik Editörlüğü Dersinde Neler Öğreniyoruz?

  • Dünya genelindeki e-ticaret hacmi 2,8 trilyon doları buluyor.

  • E-Ticaret hacminin 2021 yılında 4,5 trilyon dolar olması bekleniyor. 

  • Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı (yüzde 47,3’ü) e-ticaret sitelerinden alışveriş yapıyor. 

  • Google Arizona çölünün ortasına kurduğu veri merkezine 2018 yılı itibariyle 10.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. 

  • Dünya genelinde internet kullanıcı sayısı 4 milyarı geçti. 

  • İnternet kullananların 3.3 milyarı aynı zamanda sosyal medya kullanıcısı

  • Ülkemizde irili ufaklı faaliyet gösteren online içerik şirketi 100’e yakın

En İyi İçerik Yazan 5 Kişiye İş İmkanı 

Eğitimde 5 günlük dersin sonunda öğrencilerden bir alıştırma ve ödev yapması isteniyor. Ders kapsamında verilen bilgiler ve öğretilerin kullanılarak hazırlanası istenen ödevin iki kazancı bulunuyor. Öncelikle içerik konusunda pratik yaparak işin uzmanından yazdığınız içerik ile ilgili tüm eksiklerinizi size göstermesi sağlanıyor. Bu kapsamda yazdığınız içeriğinin tüm artı ve eksileri ele alınıyor, size yazınızda ilgili geri dönüş yapılıyor. Böylece eğitim sonunda içerik konusunda geldiğiniz noktayı rahatlıkla görebiliyor ve eksiklerinizi tamamlayabilmek için yol haritanıza daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Ödevin ikinci avantajı ise size bir iş kapısının açılması.

İçerik Editörlüğü eğitimini alan, hocanın verdiği alıştırma ve ödevi başarıyla tamamlayanlar ülkemizde bu hizmeti veren en kaliteli ve önemli içerik ajanslarında yazar olarak işe başlama şansını kazanıyor. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde verilen bu 5 günlük ders sonunda en iyi alıştırma ve ödev yapanlar arasından 5 kişiye Sertaç Hoca referans oluyor. İçerik konusunda ülkemizin sayılı isimlerinden biri olan Sertaç Dalgalıdere’nin referansı ile bu kişiler Türkiye’nin en iyi içerik ajanslarında içerik yazarı ve editörü olarak işe başlayabiliyor. 

İşini Kaliteli ve İyi Yapan İçerik Şirketi Sayısı Bir Elin Parmağını Geçmiyor

Eğitim sisteminde aldığınız bir dersin çok iyi bir şekilde teorisi size öğretilebilir. Ancak dersin teorisini pratikle birleştiremediğiniz süreci önemli bir kısım eksik kalır. Bu eğitim kapsamında hem teorik hem de pratik anlamda içerik konusunu ele alıyorsunuz. İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü’nün A’dan Z’ye tüm unsurları ile öğreniyorsunuz. Bu nedenle Sertaç Hoca, teorik olarak dersi çok iyi anlattığı gibi pratik olarak da birçok örnek çalışması yaptırarak bu anlamdaki eksikliğinizi görmenize yardımcı oluyor.

Ders kapsamında hem hocanın hazırladığı örnek metinler tek tek tüm ayrıntıları ele alınarak incelenirken, ayrıca öğrencilere konuların hemen ardından metinler hazırlatılıyor. Öğrencilerin hazırladığı kısa metinler birebir hoca tarafından anında incelenerek tüm eksiklikler gideriliyor. Sertaç Hoca, iyi bir içerik yazarı olmak için gerekli olan 3 altın kuralı şu sözlerle anlatıyor; "İyi bir içerik yazarı olabilmek için yazmalı, okumalı ve araştırmalısınız." 

Dünya genelinde online içerik konusun son 10 yıldır önemli gelişmeler gösterdi. Ülkemizde ise bu konu son 2-3 yıldır yapılmaya başlansa da, nitelikli olarak son 1 yıldır önemli bir yol kat etti. İçerik konusunda ülkemiz biraz geç kalsa da son yıllarda bu konuda ciddi atılımlar yapılıyor. Türkiye genelinde online içerik üretimi konusunda 100’ün üzerinde içerik ajansı bulunuyor ancak bunların içesinde nitelikli olarak iş yapan ve üretim gerçekleştiren ajans sayısı 10’u bulmuyor.

İşte bu dersi iyi bir şekilde takip ederek, anlatılan konulardaki tüm detaylara vakıf olur ve notlarınızı güzel alırsanız sistemi çok iyi bir şekilde anlayabilirsiniz. Ayrıca şuana kadar içerik konusunda yazılan tek kitap olan Dr. Sertaç Dalgalıdere’nin eseri Online İçerik Yazarlığı Uzmanlar ve Yeni Başlayanlar İçin Yeni Nesil İş Modeli kitabınızı almanızı tavsiye ederim. Dersi iyi bir şekilde takip eder ve kitabı güzel bir şekilde okursanız bu dersi kafanıza tam olarak oturtup bu işte iyi bir noktaya gelebilirsiniz.

İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, E-Ticaret Pazar Hacmi, 2019 yılında 28 trilyon dolar, 2021 yılında 42 trilyon dolar bekleniyor, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, Kaliteli İçerik Üretmek İçin Gerekenler, Okumak, yazmak ve araştırmak yeterli, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, İnternet Kullanıcı Sayısı, Dünya genelinde 4 milyarı geçti Bu kullanıcıların 33 milyarı aynı zamanda sosyal medya kullanıcısı, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, Online İçerik Şirketi Sayısı Türkiye'de, 100'e yakınır, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, İçerik Editörlüğü Verilen Eğitimlerin Mevcut Durumu, Verilen eğitimlerin kaliteli hizmet verdiği bir sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, Eğitimde Alınabilecek İmkanlar, En iyi yazan 5 kişiye iş imkanı, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, Ders İçinde Çözülen Konular, Online İçerik Yazarlığı, Online İçerik - Anlam ve Bütünlük Sorunları, SEO Teknikleri ve daha fazlası, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, E-Ticaret Hacmi, Dünya genelinde 28 trilyon doları buluyor, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, Kursun Amacı, Okuyan, tartışan, yazan, araştıran gençlerinin ve vatandaşların dijital dünyanın büyümesinden pay alabilmesi, İçerik Yazarlığı ve Editörlüğü - Dr Sertaç Dalgaıdere, Google'ın Arizona Çölünde Veri Deposu Yatırımı, 2018 yılı itibariyle 105 milyar dolar
içerik content içerik editörlüğü içerik yazarlığı içerik yazarı online içerik içerik uzmanlığı
Sakallı ve bıyıklı bir adam kameraya bakmaktadır. Adamın yüzünün yanlarına doğru uzanan, düzgünce bakımlı, kalın ve koyu renk bir sakalı var. Bıyığı da kalın ve koyu renkte olup uçları hafifçe yukarıya dönüktür. Yoğun bir bakışa sahip ve gözleri sakalları tarafından çerçevelenmiş. Koyu renkli bir gömlek giyiyor ve yüzünde ciddi bir ifade var.
Yasin Kılıç

Ankara’da doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümlerinden mezun oldu. Medya sektörü ve yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.