AnasayfaBlogİstifa Etmek ve Yeni Bir Başlangıç
İstifa

İstifa Etmek ve Yeni Bir Başlangıç

16 Mayıs 2019
Bir adam, içinde çeşitli malzemeler olan bir kutu tutuyor. Kutu açık renkli ahşaptan yapılmış ve içi dosyalarla dolu. Takım elbise giymiş ve kravat takmış olan adamın elleri kutunun etrafındadır. Sanki içindekileri inceliyormuş gibi dikkatle kutunun içine bakmaktadır. Kutunun üstünde bir bitki ve birkaç kitap var. Adamın sağında, yakın planda bazı çiçekler var. Arka planda, bir elinde bir kağıt parçası olan siyah bir ekran var. Kutunun sol tarafında bir defter ve bir hesap makinesi var. Bu görüntü bir çalışma ve tefekkür hissi uyandırmaktadır.
İstifa SebepleriAçıklamasıSonuçları
Mobbinge Maruz KalmakSizden üst sıralamada olan kişilerin sistemli bir şeklide psikolojik şiddet uygulamasıİş yerindeki huzuru bozar ve verimi düşürür.
Vasat Kişilerin Hiyerarşide YükselmesiBilgisi ve yeteneği sizden düşük bir kişinin sizden üst konuma gelmesiMoral ve motivasyonu düşürür, iş performansınızı etkiler.
Hak Ettiğini AlamamakAynı veya benzer pozisyondaki kişilere göre düşük maaş almaktadir.Finansal zorluklar yaşamanıza sebep olur, iş tatmininizi düşürür.
İşyerinde SıkılmakHer gün ayni işi yapmaktan, aynı insanları görmekten sıkılmakMesleki gelişmeyi ve kariyer hedeflerini olumsuz etkiler.
İşyerinde İletişim ProblemleriÇalışanlar ve yöneticiler arasında ki iletişim kopukluğuEkip çalışması ve verimliliği düşürür.
İş ve Özel Hayat Dengesinin Bozulmasıİş yükünün aşırı olması ve özel hayatla iş hayatı arasındaki dengenin bozulmasıStres seviyesini artırır, yaşam kalitesini düşürür.
Mesleki Gelişim İmkanlarının Yetersizliğiİşyerinde kariyer ve öğrenim imkanlarının yetersiz olmasıKendini geliştirme ve kariyer hedeflerine ulaşma konusunda sınırlar.
Yönetim TarzıYöneticinin insanları yönetme ve iletişim kurma tarzının hoşa gitmemesiİş tatmini ve ekip çalışmasını olumsuz etkiler.
Etik Dışı Davranışlarİşyerindeki etik dışı davranışlar ve uygulamalarÇalışanın işyerine olan güvenini azaltır, huzursuz bir çalışma ortamı yaratır.
İş YüküAşırı iş yükü ve gereğinden fazla saatler boyunca çalışmakStres seviyesini arttırır ve sağlık sorunlarına yol açabilir.

Türkiye’deki işsiz sayısı 4 milyona yaklaşırken insanlar neden alıştıkları düzeni bırakıp istifa ederler? Bunun birçok sebebi olabilir, kişiden kişiye değişse de işini severek yapan insanların bile istifa kararı vermesinde etkili olan belli başlı sebepler vardır. Bunlar hemen hemen her iş yerinde az veya çok rastlanan ve çalışanı istifaya zorlayabilecek durumlardır. Bu durumların sebepleri ve sonuçlarını birlikte inceleyelim.

İstifa Kararı Almanıza Neden Olabilecek Durumlar

Mobbinge Maruz Kalmak

Mobbing kelimesinin kısaca anlamı hiyerarşik sıralamada sizden üstün olan kişi ya da kişilerin sistemli bir şekilde psikolojik şiddet uygulamasıdır. Peki mobbinge maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız? Size verilen işleri zamanında ve doğru bir şekilde yaptığınız halde takdir ya da teşekkür yerine size daha fazla iş yüklemesi yapılıp baskı uygulanır.

Mobbing durumunda amiri olmadığınız halde başkaları tarafından yapılması gereken işlerden siz sorumlu tutulursunuz. Yöneticiniz tarafından hoşunuza gitmeyen seslenişlere maruz kalırsınız veya dini, siyasi vb. görüşleriniz uymadığı için sürekli bu konularda iğnelemeler ya da aşağılamalarla karşılaşırsınız. Geçmişten günümüze mobbing birçok firmada karşılaşılan bir durumdur. Bu durum sizi istifaya zorlar. Belki de yeni bir başlangıç yapmanın zamanı gelmiştir.

Vasat Kişilerin Hiyerarşide Yükselmesi

İşleri sizin kadar bilmeyen birisinin size emir verecek konuma getirilmesi belki de sizi istifaya zorlayan en büyük sebeplerken birisi olabilir. Sizin iş öğrettiğiniz, onun işlerini de yaptığınız bir amir tam bir kabus olabilir. İş potansiyeli olarak sizden düşüktür. Fakat birilerini yardımlarıyla ya da sizi kendisine karşı potansiyel tehdit olarak gören amirleriniz tarafından yükseltilmiştir.

Sizden daha fazla maaş alırlar ve bunu hakkettiklerini düşünürler. Toplantılarda, iş görüşmelerinde iki cümleyi bir araya getiremezler ve sizin getirmenizi beklerler. Buna benzer durumlarda bu kişilere katlanmak gün geçtikçe zorlaşır. Sizin emeğinizi sömüren ve bunun karşılığını vermeyen şirketi bırakmanızın zamanı gelmiştir.

Hak Ettiğini Alamamak

Hak ettiğinizi alamadığınız durumlarda işe girdiğiniz zamanki maaşınız ile şimdiki arasında fark yok denilecek kadar azdır. Sizinle aynı ya da benzer pozisyonlarda çalışanlardan daha düşük maaş alıyorsunuzdur. Aldığınız para ile geçinmek gün geçtikçe zorlaşıyordur. Amiriniz bu durumu görmezden gelir ve kendisinin mal varlığının üzerine eklemeler yapar.

İşsizlik oranı yüksekken ve bir daha iş bulamam korkusuyla çalışmaya devam edersiniz. Fakat bu durum daha ne kadar sürecek? En temel ihtiyaçlarınıza kiranıza, gıda malzemelerine, çocuğunuzun servisine zamlar gelirken ve siz bunu karşılayamayacak duruma düştüğünüzde mi? Peki çözüm nedir? Kirası düşük fakat iş yerinize uzak ya da sığamadığınız bir ev mi? Damak tadınıza uymayan sırf ucuz olduğu için tercih edeceğiniz yiyecekler mi?

Yaşam kalitenizden ödün vermek ne kadar doğru? Kendinize ve yaptığınız işe güveniyorsanız daha yüksek maaşlı bir iş bulmak o kadar da zor değil.

Sıkılmak

İş yeriniz mükemmel, her türlü ihtiyacınız karşılıyor. Fakat siz artık her gün aynı işi yapmaktan sıkıldınız. Aynı insanları görmekten, aynı muhabbetlerden, her gün kullandığınız yol güzergahından bile sıkıldınız. Bazı insanların doğası budur. Her şey olması gerektiğinden daha iyi olsa bile bunalır. Yeni bir çevre ister. Yeni heyecanlar arar. Yeni işler öğrenmek ister.

Bu dışarıdan bakıldığında nankörlük gibi gelebilir. Anlattığınız zaman sizi anlamazlar ve bunun geçici olduğunu savunurlar. Siz kendinizden eminseniz bu durumun geçici olmadığını pekala bilirsiniz.

Bütün bu etkenlerden biri veya birkaçına maruz kalıyorsanız istifa etmenizin vakti gelmiş demektir. Sorun yaşadığınız bir firmada çalışmaya devam etmek hem size zarar verir hem de yaptığınız işin kalitesiz olmasına neden olur. Bu nedenle iş yerindeki sorunlarınızı yöneticinizle paylaşıp herhangi bir çözüm üretilmemesi durumunda istifa etmek sizin için daha iyi olacaktır. Ancak istifa kararınızı yöneticinizle paylaşmadan önce istifa ederken bilinmesi gerekenleri detaylı bir şekilde araştırmalısınız.

Yeni bir başlangıç yapmak her şeyin çözümü olabilir. Yeter ki siz isteyin. Her gün yüzlerce insan yeni bir iş buluyor ve yeni yaşamına başlıyor. Bugün neden sizin gününüz olmasın?

Mobbinge Maruz Kalmak, Sizden üst sıralamada olan kişilerin sistemli bir şeklide psikolojik şiddet uygulaması, İş yerindeki huzuru bozar ve verimi düşürür, Vasat Kişilerin Hiyerarşide Yükselmesi, Bilgisi ve yeteneği sizden düşük bir kişinin sizden üst konuma gelmesi, Moral ve motivasyonu düşürür, iş performansınızı etkiler, Hak Ettiğini Alamamak, Aynı veya benzer pozisyondaki kişilere göre düşük maaş almaktadir, Finansal zorluklar yaşamanıza sebep olur, iş tatmininizi düşürür, İşyerinde Sıkılmak, Her gün ayni işi yapmaktan, aynı insanları görmekten sıkılmak, Mesleki gelişmeyi ve kariyer hedeflerini olumsuz etkiler, İşyerinde İletişim Problemleri, Çalışanlar ve yöneticiler arasında ki iletişim kopukluğu, Ekip çalışması ve verimliliği düşürür, İş ve Özel Hayat Dengesinin Bozulması, İş yükünün aşırı olması ve özel hayatla iş hayatı arasındaki dengenin bozulması, Stres seviyesini artırır, yaşam kalitesini düşürür, Mesleki Gelişim İmkanlarının Yetersizliği, İşyerinde kariyer ve öğrenim imkanlarının yetersiz olması, Kendini geliştirme ve kariyer hedeflerine ulaşma konusunda sınırlar, Yönetim Tarzı, Yöneticinin insanları yönetme ve iletişim kurma tarzının hoşa gitmemesi, İş tatmini ve ekip çalışmasını olumsuz etkiler, Etik Dışı Davranışlar, İşyerindeki etik dışı davranışlar ve uygulamalar, Çalışanın işyerine olan güvenini azaltır, huzursuz bir çalışma ortamı yaratır, İş Yükü, Aşırı iş yükü ve gereğinden fazla saatler boyunca çalışmak, Stres seviyesini arttırır ve sağlık sorunlarına yol açabilir
istifa istifa kararı istifa etmek mobbing yeni bir başlangıç istifa ederken bilinmesi gerekenler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867