AnasayfaBlogİşletim Sistemi Nedir?
Bilişim

İşletim Sistemi Nedir?

07 Ocak 2020
Bu görüntü, üzerinde mavi bir metin bulunan bir tuğla duvarın yakın çekimidir. Bir logoya benzeyen metnin ortasında mavi bir daire ve onu çevreleyen turuncu bir metin bulunmaktadır. Ayrıca sağ alt köşede ahşap bir yüzey üzerine beyaza boyanmış bir sayı ve sağ üst köşede kırmızı bir yüzey üzerine boyanmış mavi bir harf bulunmaktadır. Ek olarak, sol alt köşeye yakın tuğla duvarda mavi ve turuncu bir boya ve resmin alt kısmında kırmızı bir yüzey boyunca uzanan siyah bir çizgi var. Genel olarak, bu eşsiz bir sanat eserini yakalayan canlı ve ayrıntılı bir görüntüdür.
İşletim SistemiGeliştiriciAna Özellikleri
Windows 10MicrosoftGüvenlik temelli, donanımlarla uyumlu çalışma, yenilikçi özellikler
Windows 7MicrosoftEn çok kullanılan ve bilinen versiyon
Windows MobileMicrosoftMobil kullanıcılar için geliştirilmiş sistem
AndroidGoogleGeniş uygulama seçenekleri, özelleştirilebilirlik
iOSAppleKullanım kolaylığı, güvenlik, stabilite
UNIXAT&T Bell LaboratuvarlarıÇok kullanıcılı, çok görevli işletim sistemi
LinuxLinus Torvalds ve toplulukAçık kaynak kodlu, özelleştirilebilir, geniş uygulama desteği
Windows 1.0Microsoftİlk grafik arayüz sistem, takvim, not defteri, birden fazla pencere açabilme özelliği
Mac OSAppleGüvenlik, kullanım kolaylığı, Apple ürünleri ile entegrasyon
UbuntuCanonical Ltd.Açık kaynak kodlu, kullanıcı dostu, güvenli

1962 yılında ilk kişisel bilgisayarın seri üretime geçilmesi ve sunulmasıyla ilerleyen teknoloji ve bilişim dünyası, bugün çeşitli kullanımlara yol açabilecek üretkenliği geliştirmiştir. bilgisayarların yaşadığımız dijital çağı adlandırma yolunda öncü olması da hayatımızdaki yerini ve teknoloji dünyasındaki etkinliğini güçlü bir şekilde göstermektedir. bilişimin ve teknolojinin dünden bugüne gelişimini farklı alanlarda ve araçlar dahilinde göstermesi, gelecek dünya teknolojisi hakkında da çalışmaların hızla yürütülüp fikirlerin üretilmesi olanak sağlamıştır. bugün, her alanda kullanılan, faydası bilişim sektörüyle sınırlı olmayan bilgisayar, farklı değişkenlerle işletimini sağlamak için bir sistem düzenine bağlı olarak çalışır.

Bilgisayarlar bir odayı dolduran büyüklükteki hâlinden bugünkü görüntüsüne değin tek bir değişkenle değil, birbirini etkileyen ve destekleyen bir sistem performansı ile işlem görür ve kullanılır. Bilgisayarın, temel işlevlerini yerine getirebilecek bir sistem bütünlüğüne ihtiyacını fark eden yazılım geliştiriciler, işletim sistemi olarak adlandırılan; bilgisayarların yönetim ve düzeninden sorumlu bir sistemi bulup geliştirdiler. İşletim sistemi, bilgisayar üzerinde etkinliklikleri ve donanımları düzenleyen temel görevi dışında birçok işlevi yerine getiren bir kullanıma sahiptir.

Bugün yazılımcılar tarafından geliştirilen ve adını sık duyduğumuz işletim sistemleri, bilgisayarın dışında telefon, beyaz eşya gibi farklı alanlarda da kendini göstermektedir. Bilgisayarların düzeninden ve denetiminden sorumlu işletim sistemi ve işlevlerini biraz daha yakından tanımak ve sık kullandığımız işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olabilmek için konunun derinine inmekte fayda var.

İşletim Sistemi ve İşlevleri

Bilgisayarın işlevlerini yerini getirmesini sağlayan işletim sistemi, yazılımlarının bilgisayar içinde etkinliğini gösterebilmesine imkân sağlar. Ana kart, hard disk, ram bellek, ekran kartı gibi bilgisayarın dahili ve harici donanımlarını çalıştırma özelliğine sahiptir.  Bugünkü kullanımı sadece bilgisayarlarla sınırlı olmayan işletim sistemi, birçok görevi yerine getirerek bilgisayarın performansını artıran, verimliliğini sağlayan, geliştirilmiş versiyon ve çeşitleri ile kullanım kolaylığını sağlamaktadır. Bugün sık kullandığımız işletim sistemleri yüklenmeden bilgisayar ya da telefon temel işlevlerini yerine getiremez. Her bilgisayar ve telefondan otomatik olarak yüklenen işletim sistemi, isteğe bağlı olarak silinerek farklı bir işletim sistemini yükleme olanağını da sağlar.

Buna bağlı olarak da temelde aynı işlevleri kendi özgün özellikleriyle birleştiren farklı işletim yazılım çeşitleri vardır. İlk grafik özellikli işletim sisteminin üretiminden beri birçok aşamaya ve çok yönlü özelliklere sahip işletim sistemleri, bilişim pazarında birbirleriyle rekabet içinde yer almaya başladı. İşletim sisteminin bilgisayar üzerinde dosyaların çalıştırılmasına, birden çok işlem yapabilmenize, görsel- işitsel aygıtların ve grafiklerin kontrolünü ve denetimini sağlama gibi işlevlerini geliştirip ilerleten işletim sistemleri, içerdikleri yeniliklerle ilgili kesime farklı kullanım kolaylıklarını  vaat etmektedir. Sık kullandığımız ve bildiğimiz Windows, Android, i0S, UNIX , Lunix bilişim markaları dijital çağın en çok tercih edilen yazılımlarına sahip olarak adlarını geleceğe de taşımaktadırlar.

Tanıdık Bir İsim: Windows 

Kişisel bilgisayarların üretiminin sağlanması ve yayılmasıyla hayatımıza; bu bilgisayarın işleyişi kolaylaştıracak sistemleri ortaya çıkaran yazılım markaları ve işletmeleri, geliştirdikleri versiyonlarla hem daha kaliteli hizmet sunma arayışındalar. Bu markalardan biri de adını bilgisayara yüklenen işletim sistemi üzerinden  gördüğümüz: Windows. Microsoft, Bill Gates'in katkılarıyla "Windows 1.0" işletim sistemini piyasaya sürdüğünde rakiplerine de sağladığı temel kullanımlar için önayak olmuştur. 1981 yılında geliştirilen Windows 1.0 ; takvim, not defteri,hesap makinesi, birden fazla pencere açabilme özelliği, cetvelli saat göstergesi, sınırlı paint uygulaması ve Windows Write kullanımı (WordPad öncesi sözcük işlemcisi) yer almaktaydı.

Adı geçen bütün uygulamalar, o dönem bilgisayarın işleyişini kolaylaştıran ve verimliliğini artıran özelliklere sahipti. Windows 1990'lardan itibaren gelişitirdiği versiyonlarla kişisel bilgisayarlar için vazgeçilmez bir işletim sistemi markası hâlini aldı. Bugün en çok kullanılan ve bilinen versiyonu Windows 7 olan marka, son olarak Windows 10 sürümünü piyasaya sürmüştür. Son sürümde güvenlik temelli ve donanımları uyumlu çalıştırmasıyla birlikte  ilgililere birçok yeniliği sunmuştur. Windows yalnızca bilgisayar özelinde değil, mobil kullanıcılara yönelik de Windows Mobile sistemini geliştirmiştir.

Buna rağmen Android ve iOS işletim sistemlerinin gölgesinde kalarak varlığını telefonlar özelinde fazla bir etki bırakmadan sürdürmeye çalışmıştır. Microsoft, mobil dünyasında istemediğini sonuçları almasına rağmen bilgisayarların vazgeçilmez ismi olduğunun bilincinde olarak mobilde de aynı tatmini sağlamak amacıyla yeni ve farklı bir işletim sisteminin hazırlıklarına hız vermeye çalışmaktadır.

Mobilde İki Dev: Android ve iOS

Windows'un bilgisayarlar için vazgeçilmez bir işletim sistemi olması gibi telefonlar özelinde de Android ve iOS işletim sistemlerini kullanıcıların sahiplendiğini söylemeliyiz.  Mobil kullanıcıların en çok tercih ettikleri ilk iki işletim sistemleri olan Android ve iOS müşterilerine yönelik ihtiyaç ve isteklere de yanıt vererek yeni sürümlerini geliştirip kullanıcılarıyla paylaşabiliyorlar.  Android işletim sisteminin açık kaynak kodlu yani herkese açık, ücretsiz ve versiyonları kısa sürede geliştirilerek paylaşılan bir özelliğe sahip olması hem isteklere ve ihtiyaçlara kısa sürede cevap verebilmesine hem de versiyonlarını buna bağlı değiştirmesine olanak sağlıyor. Ayrıca Android sistemi bir uygulama mağazasına sahip olarak Google Play Store adıyla kullanıcılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Diğer bir işletim sistemi olan iOS ise Apple tarafından 2007 yılında ilk iPhone ile kendisine güçlü bir yer inşa etmeye başladığında lider konumda olan Symbian, bugün çoğunuzun adını ilk defa duyduğu eski bir işletim sistemi olarak kendi tarihine gömüldü. iOS kendini geliştirdiği süreç boyunca Apple markalı telefonlarda güvenliği ve verimliliği kullanıcılarına vaat etmekte ve Apple markalı araçları birbirine bağlayacak sistemi de oluşturmaktadır. İki işletim sistemi de kendi kullanıcıları ve pazardaki konumları itibariyle daha uzun yıllar hizmet verebilecek bir bakış açısına ve üst gelir düzeyine sahipler.

Bilişim ve dijital dünyanın dünden bugüne gelişimini hızlandırarak bizlere sunduğu yenilikler, farklı seçenekler arasında tercih yapabilmemize de imkân tanımaktadır. Ayrıca çeşitli eğitimler aracılığıyla yazılım dünyasını tanımak ve içine dahil olmak isteyen birçok insan çeşitli uygulamalar, işletim sistemleri, oyunlar geliştirmeye merak duyarak bu alanın içinde kendisine yer edinmeye çalışıyor. Tabii bu dünyanın içinde sağlam bir yer edinmek için belli şartları ve koşulları sağlamanız da gerekiyor. Öncelikle neden yazılım ve bilişim dünyasında yer almayı tercih ettiğinizi düşünmeniz ve sonra gerekli eğitimleri ve zamanı sağlayıp sağlayamadığınızı bilmeniz lazım.

Eğitim konusunda size bir perspektif sağlayacak, yazılım ve bilişim dünyasındaki gelişmeleri de takip edebileceğiniz kurslar ve platformlar bulunmaktadır. Online eğitim konusunda çoklu seçeneklerle tercih yapabilmenizi sağlayan Enstitü sayfasından iOS işletim sisteminin de yazıldığı dillerden biri olan C# eğitimi alarak yazılım ve programlama dilleri hakkında bilgileri edinebilir, sertifika alarak da yetkinliğinizi gösterebilirsiniz. Kendinizi gerçekten bilişim sektöründe görmek istiyorsanız eğitiminize yön vermeli ve sık sık yeniliklerle karşımıza seçenekler sunan bilişim alanının da takipçisi olmalısınız.

Windows 10, Microsoft, Güvenlik temelli, donanımlarla uyumlu çalışma, yenilikçi özellikler, Windows 7, Microsoft, En çok kullanılan ve bilinen versiyon, Windows Mobile, Microsoft, Mobil kullanıcılar için geliştirilmiş sistem, Android, Google, Geniş uygulama seçenekleri, özelleştirilebilirlik, iOS, Apple, Kullanım kolaylığı, güvenlik, stabilite, UNIX, AT&T Bell Laboratuvarları, Çok kullanıcılı, çok görevli işletim sistemi, Linux, Linus Torvalds ve topluluk, Açık kaynak kodlu, özelleştirilebilir, geniş uygulama desteği, Windows 10, Microsoft, İlk grafik arayüz sistem, takvim, not defteri, birden fazla pencere açabilme özelliği, Mac OS, Apple, Güvenlik, kullanım kolaylığı, Apple ürünleri ile entegrasyon, Ubuntu, Canonical Ltd, Açık kaynak kodlu, kullanıcı dostu, güvenli
 bilgisayar işletim sistemleri windows bilişim android ios yazılım
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
650411
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1008411