AnasayfaBlogİş Görüşmelerinde Nasıl Bir Adım Öne Geçilir?
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmelerinde Nasıl Bir Adım Öne Geçilir?

10 Ocak 2019
Takım elbiseli bir kadın kolunu uzatmış, eli karşısındaki adamın elini sıkmaya hazır bir şekilde durmaktadır. Adam iki elini iki yana açmış, doğrudan kadına bakmaktadır. Kadın tokalaşmayı kabul etmeye hazırlanırken yüzünde kendinden emin bir gülümseme var. Görüntü biraz bulanık ama kadının takım elbisesinin ve adamın gömleğinin dokusu seçilebiliyor. Arka planda, odak dışında bir kişinin kulağı görülebiliyor. Işık eşit ve renkler soluk. Arka plan sade ve sıradan. Bu görüntü iki insan arasındaki karşılıklı saygı ve güven duygusunu aktarıyor.
ÖneriAmaçNasıl?
Okul Aktivitelerine KatılÖzgüvenli ve sosyal bir portföy oluşturmak.Seminer, dinleti, düşünce kulüplerine katılarak.
Yabancı Dil ÖğrenFarklı iş alanlarında aday olabilmek.Dil kurslarına gitmekte ve pratik yapmakta.
Sertifika Programlarına Katılİş görüşmelerinde adayı öne taşıyacak bilgi ve donanım kazanmak.Pozisyonla alakalı eğitimlerden ve sertifika programlarından faydalanmak.
İş Tecrübesi Edinİş arayışında adayın daha cazip hale gelmesi ve iş ilanlarında karşılaşılan tecrübe beklentisini karşılamak.Staj programlarına katılmak.
Etkili Bir Cv Hazırlaİnsan kaynaklarının adayı görüşmeye çağırmasını sağlamak.Yeterli ve doğru bilgi içeren, abartıdan uzak bir CV hazırlamak.
Profesyonel Bir Fotoğraf EkleyinİK tarafından CV'nin daha kabul edilebilir ve ciddi algılanması.CV'ye profesyonel ve güncel bir fotoğraf eklemek.
Eğitim Bilgilerini Doğru Aktarİş tecrübesinin ve yeteneklerin doğruluğunun teyit edilmesi.CV'ye doğru ve tam eğitim bilgileri eklemek.
Referansları Ekleyinİş adayının güvenilirliğinin ve iş becerilerinin doğrulanması.Daha önce çalışılan yerlerden alınan referansları CV'ye eklemek.
Konum Bilgisi Verinİşverenin işe alım sürecinde düşüneceği konum uyumu.CV'ye doğru ve güncel konum bilgisi eklemek.
Spesifik İş Tecrübesi AktarBaşvurulan pozisyona uygun özel tecrübeler kazanmak.Meslek hedefi belirleyip, bu alanda tecrübe edinmek için gerekli adımları atmak.

Mezun oldunuz ya da mezun olacaksınız. Peki diğer mezunlardan sizi ayıran özellik ne olacak? İş görüşmelerinde belki de birlikte aynı bölümü okuduğunuz kişiyle aranızdaki fark nedir? İşe alınmak için başvurduğunuz o pozisyonda yüzlerce Cv arasından seçilmek için ne yapmanız lazım? İstediği işte çalışmak eminim ki herkesin hayalidir Peki çalışmak istediğin işe nasıl ulaşırsın? Bir İK gözü ile o mülakata çağırılmak için Cv’nde neler olmalı?

İş Görüşmesinde Seçilen Aday Olmak İstiyorsanız Neler Yapmalısınız?

Günümüz en büyük sorunlarından biri işsizlik ve binlerce üniversiteli işsiz var ne yazık ki etrafımızda. Sende yakın bir zamanda mezun olacaksın ya da yeni mezun oldun. Peki ama o emek verdiğin okuduğun bölümde iş bulabilecek misin? Farkın ne diğer mezunlardan?

İş arayan biri için en önemli şey mülakat aşamasıdır. Eğer ki dikkat çeken ve o mülakata çağırılan aday olmak istiyorsan başlayalım..

Okul Aktivitelerine Katıl

İş hayatında söz sahibi olmak, sözü dinlenir ve değer görülür bir çalışan kendine güvenen, özgüvenli olmalıdır. Bu da sosyal aktivitelere, etkinliklere katılarak sosyal olmakla başlar. Okulun eminim bir sürü seminer, dinleti, düşünce kulübüne ev sahipliği yapıyor. Muhakkak birini seç ve o kulübe dahil ol. Girişimcilik toplulukları, dans kulüpleri, okuma dinletileri, düşünce kulüpleri ve daha bir çok etkinliğe katılım seni rakibinden 1 puan üste çıkartır. Sosyal etkinliklere katılan her zaman takım çalışmasına yatkın, daha aktif, özgüvenli bir portföy çizer.

Yabancı Dil Öğren

Artık hangi iş dalı olursa olsun muhakkak yabancı dil isteniyor. Bazı alanlar ileri seviye İngilizce istese de işin branş ve konumuna göre göreceli olarak da yabancı dil bilmek seni bir üste rahatlıkla taşıyacaktır. Bir dil kursuna gitmek ve öğrendiklerinizi kullanabileceğiniz bir pratik alanı kendinize tanırsanız yeterli olacaktır.

Sertifika Programlarına Katıl

Bu aldığım sertifikalar ne işe yarayacak deme sakın. İş görüşmelerinde seni öne taşıyacak noktalardan biri. Başvurduğun pozisyon ile alakalı katıldığın bütün eğitimler ve sertifikalar senin kendini geliştirmeye çalıştığının birer kanıtı. Sadece okulda öğrendiklerimle yetinmedim bu işe zaman ayırarak kendimi geliştirdim demenin başka hali. Almış olduğunuz sertifika programları hem bilgilerinizi tazelemenize hem yeni şeyler öğrenmenize hem de Cv’nzde bu için istekli ve donanımlı olduğunuzu gösterir.

İş Tecrübesi Edin

İş ilanlarında en çok bulunan ibare iş tecrübesi elbette. E daha yeni mezunuz tecrübeyi nasıl kazanalım diyenleri duyar gibiyim. Bu tecrübeyi okul devam ederken kazanmak çok önemli. Eminim ki okul sırasında boş vaktin çok olmuştur ve sen hepsini eğlenmekle harcama. İleride hangi işi yapmak istiyorsun, kariyer hedefin ne olacak ona karar verdikten sonra kapı kapı dolaş. Staj programları senin için çok önemli. Mezun olduğunda bir işe hiç bir şey bilmeden girmek dipsiz kuyuda kalmak gibidir ve Cv‘ni inceleyen ik bu detaya takılacaktır.

İş Tecrübesi Neden Önemli? Yaz dönemlerinde bile katılacağın staj programları muhakkak olacaktır. Kısa zaman dahi olsa istediğin o iş için küçük deneyimler iş ararken sana büyük basamak olacaktır. Hem edindiğin iş tecrübesi hem de sosyal çevre sana çok büyük artı kazandıracak emin ol. Sonra iş görüşmesinde göğsünü gere gere tecrübeni anlatabilir ve yine rakiplerinden bir tık üste çıkışını seyredebilirsin.

Etkili Bir Cv Hazırla

İstediğin iş için yeterli donanımı kendinde oluşturdun şimdi sırada bu donanımları aktaracağın, İk'nın seni çağırmasını sağlayacak Etkili özgeçmiş hazırlamak var. CV’nin abartıdan uzak, yalın ve gerçekçi olması çok önemli. Sayfalarca anlatmak ya da kısacık bir şey hazırlamakta büyük hata. Bunların hepsi özgeçmişinde varsa 2 sayfa yeterli olacaktır. Önemli olan bir diğer etmen fotoğraf. Cv’nde muhakkak sana ait profesyonel görünen bir fotoğrafın olmalı. Unutma ki bazı insan kaynakları fotoğrafsız olan Cv'leri incelemeye dahi almaz. Eğitim bilgilerin, aldığın sertifikalar, referansların, yaşadığın şehir hepsini doğru bilgi vererek sana özgü formatta hazırladıktan sonra seni rakiplerinden öne geçirecek o mülakata çağırılmayı bekle. 

Okul Aktivitelerine Katıl, Özgüvenli ve sosyal bir portföy oluşturmak, Seminer, dinleti, düşünce kulüplerine katılarak, Yabancı Dil Öğren, Farklı iş alanlarında aday olabilmek, Dil kurslarına gitmekte ve pratik yapmakta, Sertifika Programlarına Katıl, İş görüşmelerinde adayı öne taşıyacak bilgi ve donanım kazanmak, Pozisyonla alakalı eğitimlerden ve sertifika programlarından faydalanmak, İş Tecrübesi Edin, İş arayışında adayın daha cazip hale gelmesi ve iş ilanlarında karşılaşılan tecrübe beklentisini karşılamak, Staj programlarına katılmak, Etkili Bir Cv Hazırla, İnsan kaynaklarının adayı görüşmeye çağırmasını sağlamak, Yeterli ve doğru bilgi içeren, abartıdan uzak bir CV hazırlamak, Profesyonel Bir Fotoğraf Ekleyin, İK tarafından CV'nin daha kabul edilebilir ve ciddi algılanması, CV'ye profesyonel ve güncel bir fotoğraf eklemek, Eğitim Bilgilerini Doğru Aktar, İş tecrübesinin ve yeteneklerin doğruluğunun teyit edilmesi, CV'ye doğru ve tam eğitim bilgileri eklemek, Referansları Ekleyin, İş adayının güvenilirliğinin ve iş becerilerinin doğrulanması, Daha önce çalışılan yerlerden alınan referansları CV'ye eklemek, Konum Bilgisi Verin, İşverenin işe alım sürecinde düşüneceği konum uyumu, CV'ye doğru ve güncel konum bilgisi eklemek, Spesifik İş Tecrübesi Aktar, Başvurulan pozisyona uygun özel tecrübeler kazanmak, Meslek hedefi belirleyip, bu alanda tecrübe edinmek için gerekli adımları atmak
İş Görüşmelerinde Nasıl Bir Adım Öne Geçilir?etkili cviş görüşmesiiş mülakatımülakata çağrılma özgeçmiş
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç ve güzel bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor. Gözleri ışıl ışıl ve dudakları neşeli bir ifadeyle yukarı kalkık. Başını hafifçe yana eğmiş bir şekilde duruyor, uzun saçları yüzünün iki yanına dökülüyor. Yanakları hafifçe kızarmış ve burnunun ucu hafifçe yukarı kalkık. Mutlu ve çevresinden memnun görünüyor. Açık mavi bir bluz giymiş ve arka planda birkaç ağacın olduğu çimenlik bir alanda duruyor.
Name Özen Kart
Blog Yazarı

Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümünden mezun olmuştur. İstanbul İşletme Enstitüsü Blog'da  İnsan Kaynakları,  mülakat gibi konularda yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.