AnasayfaBlogİş Arama Sürecinde Profesyonelliğin 11 Yolu
İş Arama Teknikleri

İş Arama Sürecinde Profesyonelliğin 11 Yolu

16 Mart 2018
Güneş gözlüğü takan ve yüzüne bir büyüteç tutan bir kişinin yakın plan çekimi. Kişinin gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açıktır. Büyüteç sağ elinde tutulmaktadır ve sol eli yumruk şeklindedir. Büyütecin merceği yüzlerine doğru bakmaktadır. Arka plan bulanıktır ve kişi parlak beyaz bir ışıkla çevrilidir. Çekim hafif yüksek bir açıdan yapılmış ve görüntüye gizem ve entrika hissi veriyor.
Öğrenci DurumuProfesyonel Davranışın ÖnemiÖneri
Öğrenci suçlamayla karşı karşıya kaldı.Bu durumda bile profesyonel davranmayı sürdürebilmek.Elinizden geleni yapın.
Öğrenci siyasi bir durumla karşı karşıya.Sakin ve tarafsız kalmak.Farklı bakış açılarını anlamaya çalışın.
Öğrenci haksız bir değerlendirme aldı.Profesyonel bir şekilde eleştiriyi kabul edebilmek.Kendinizi geliştirmek için bu durumu bir fırsat olarak görün.
Öğrenci zor bir projeyle karşı karşıya.Süreci yönetirken profesyonellik göstermek.Çalışmayı parça parça yapın ve sabırlı olun.
Öğrenci bir iş görüşmesinde.Potansiyel işvereni etkilemenin önemi.Görüşmeye iyi hazırlanın ve profesyonel tutumunuzu sürdürün.
Öğrenci bir sınavda.Zor durumlarla başa çıkabilmenin önemi.Önceden hazırlık yapın ve sakin bir duruş sergileyin.
Öğrenci staj yerinde.Yeni bir çalışma ortamına adaptasyon sürecinde profesyonellik.İletişime açık olun ve gözlem yapın.
Öğrenci bir grup projesinde. Takım çalışmasının önemi.Herkesin görüşlerini dinleyin ve iş birliği yapın.
Öğrenci öğretmenden yardım istiyor.Yardım istemekteki profesyonelliğin önemi.Net ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir yardım talebinde bulunun.
Öğrenci bir hatayı kabul ediyor.Hataları kabul etme ve bundan öğrenme.Hatanızı kabul edin ve bunu nasıl düzelteceğinzi gösterin.

Yıllar önce bir öğrencim haksızlık olduğunu düşündüğümüz bir şeyden suçlandığı için pozisyonunu savunmak zorunda kaldı. Yine de müdür ile konuşmadan önce ona profesyonel bir şekilde davranmasını söyledim.

Yüzündeki ifade paha biçilmezdi. ‘’Bu durumda nasıl profesyonel davranabilirim Hocam?’’ dedi. Aynen öyle. Arzu edilmeyen bir durumda nasıl profesyonel davranırsın? Öğrencime verebileceğim en güzel cevabı verdim, ‘’elinden gelenin en iyisini yap. Sadece elinden gelenin en iyisini yap.’’
Bu olay beni İş arama sürecinde profesyonel davranmanın 11 yolunu düşünmeye itti:

İş Arama Sürecinde Nasıl Profesyonel Davranabiliriz?

1 - İnsanlara saygılı davranın.

Bu annenizin size çocukken verdiği basit bir tavsiye. İş arama sürecinde size yardım eden insanlara da rastlayacaksanız; her şeyin kendileri ile alakalı olduğunu sanan salaklara da... Hepsine saygılı davranın ve size saygılı yaklaşanlarla çalışın.

2 - Sadece almak ve vermeme hissine dayanın.

’İyilik bul iyilik yap’’ teriminin gerçek bir anlamı var. Bir verici olarak güzel bir karma yaratın; sizin başkalarına yaptığınız yardımların başkası tarafından döneceğini anlayın. Müşterilerimden yeni işe giren biri potansiyel müşterileri şeker gibi etrafa saçtı.

3 - Pozitif davranın.

Şu an bir çalışmayan olarak duygusal iniş ve çıkışları anladığım gibi işsizlik ile birlikte gelen finansal yükleri de anladım. Size pozitif hissedin demiyorum; pozitif davranmanızı söylüyorum. Diğer bir deyişle gerçeği olana kadar taklit edin. Unutmayın ki iş arama sürecinde pozitif gözükenlere insanlar yardım etmek için daha eğilimli olurlar.

4 - Güzel giyinin.

Düzgün bir şekilde giyinerek bir profesyonel izlenimi oluşturun. Sahile gidiyormuşsunuz gibi değil... Düğmeli tişörtler yerine normal tişört giyen, kumaş pantolon veya etek yerine yoga pantolonu giyen; giyim tarzlarından dolayı iş arayışına kendini tam olarak vermeyen iş arayanları parmağımla gösterebilirim. İlk izlenim önemlidir, gerçekten önemlidir.

5 - İş arama sürecinin öğrencisi olun.

İş arama kurallarını anlayanlara ve anlamayanlara çok rastladım. Anlayan takım düzgün bir şekilde giyiniyor, pozitif bir tavır takınıyor ve uygun görgü kurallarına uyuyor. Siz iş arama adı verilen bir organizasyonun parçasısınız.
Mutlaka iş arama sürecinize sadık kalın. Seminerlerime katılanlara iş arayışlarına haftada kaç saat ayırmaları gerektiğini soruyorum. Benim daha fazla söyleyeceğimi düşünüp kendi fikirlerini belirtenler 40 saatten fazla dediler. Bu biraz fazla olabilir, hayatınızda diğer önemli şeyler de var; aileniz, arkadaşlarınız, zihinsel durumunuz gibi. Ben haftada 25-30 saat yeterli diyorum. Zekice çalışın, sıkı değil...

6 - Yapıcı eleştiriyi dinleyin.

Birisi sizin ‘’muhteşem’’ özgeçmişinizi, mülakat performansınızı veya networking kurallarınızı eleştirdiğinde kural olarak alınmamanız gerekir. İnsanlar genel olarak İş arama sürecinize yardım etmek isteyecektir. Onların tavsiyesini dinlemek zorunda değilsiniz ama en azından ne söyleyeceklerini bir dinleyin.

7 - Dakik olun.

Sizin durumunuzda diğer iş arayanlarla buluşmak için organize ettiğiniz bir mülakat veya randevu için geçerli olabilir. Hiçbir zaman "geç kalmama" kuralı hala geçerlidir (daha da kötüsü bir randevuyu tamamen unutmaktır.) Geç kalacaksanız haber verin. O zaman belki affedilebilirsiniz.

8 - Bahaneler uydurmayın.

Hepimiz hatalar yaparız. Eğer sizi sonlandıracak olan bir hata yaptıysanız itiraf edin. İşverenler öz farkındalık ve şeffaflık ararlar. Denklemin ikinci bölümü hatanızdan ne öğrendiğinizi açıklamak ve bir daha olmayacağını anlatmak olmalıdır.

9 - İşverenlerin sizin düşmanınız olmadığını anlayın.

Gerçek şu ki işveren olabilecek en iyi çalışanı işe almak ister. Birçok işe alım uzmanı, personel alım yöneticileri yanlış insanı işe aldıklarından dolayı mahvoldular- %68’i en az bir kere bunu yaptı. Siz ve işveren arasında rakip bir çevre yaratmayın; kaybeden siz olursunuz.

10 - Takipte kalın, hep takipte kalın.

Eğer iş arayan bir arkadaşınızla harika bir buluşma geçirdiyseniz veya bilgilendirme amaçlı bir mülakata erişim sağladıysanız her zaman eyleme teşekkür mesajı ve bir aramayla karşılık vermeyi unutmayın. Bazen toplantılarımız daha sonraki eylemleri garantilemez. Yine de bireyin size yardım etmek için ayırdığı zamana karşı minnettarlığınızı belirtin.

11 - Görgü kurallarına uyun.

Burada sadece mülakattan bahsetmiyorum. Çevre oluşturabileceğiniz etkinliklerde, LinkedIn ve diğer sosyal medya platformlarında görgü kurallarına uyun. Birisi konuşurken onu aktif bir şekilde dinleyin. Bölmeyin veya çok fazla konuşmadan dolayı konuşmaktan çekinmeyin. Eğer LinkedIn’de söyleyecek güzel bir şeyiniz yoksa, hiçbir şey söylemeyin.

Öğrencimin hikayesi güzel sonuçlandı-suçlandığı şeyde hatalı davranmadı. Öğrencimin durumla başa çıkma şeklinden gurur duydum. Profesyonel davrandı ve müdürüyle arasında pozitif bir atmosfer yaratmayı başardı, bense o kadar başarılı olamadım.

Öğrenci suçlamayla karşı karşıya kaldı, Bu durumda bile profesyonel davranmayı sürdürebilmek, Elinizden geleni yapın, Öğrenci siyasi bir durumla karşı karşıya, Sakin ve tarafsız kalmak, Farklı bakış açılarını anlamaya çalışın, Öğrenci haksız bir değerlendirme aldı, Profesyonel bir şekilde eleştiriyi kabul edebilmek, Kendinizi geliştirmek için bu durumu bir fırsat olarak görün, Öğrenci zor bir projeyle karşı karşıya, Süreci yönetirken profesyonellik göstermek, Çalışmayı parça parça yapın ve sabırlı olun, Öğrenci bir iş görüşmesinde, Potansiyel işvereni etkilemenin önemi, Görüşmeye iyi hazırlanın ve profesyonel tutumunuzu sürdürün, Öğrenci bir sınavda, Zor durumlarla başa çıkabilmenin önemi, Önceden hazırlık yapın ve sakin bir duruş sergileyin, Öğrenci staj yerinde, Yeni bir çalışma ortamına adaptasyon sürecinde profesyonellik, İletişime açık olun ve gözlem yapın, Öğrenci bir grup projesinde,  Takım çalışmasının önemi, Herkesin görüşlerini dinleyin ve iş birliği yapın, Öğrenci öğretmenden yardım istiyor, Yardım istemekteki profesyonelliğin önemi, Net ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir yardım talebinde bulunun, Öğrenci bir hatayı kabul ediyor, Hataları kabul etme ve bundan öğrenme, Hatanızı kabul edin ve bunu nasıl düzelteceğinzi gösterin
İş Arama Sürecinde Profesyonelliğin 11 Yolu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Bu online kurs, iç denetim eğitimi vermekte ve bu alanda mükemmelleşmenize yardımcı olacak içgörü ve anlayış sunmaktadır. Görsel, konunun önemine atıfta bulunarak takım elbise giyen ve kravat takan bir adamı tasvir etmektedir. Eğitim, kalite güvencesi, risk analizi ve yönetimi, süreç iyileştirmeleri ve mevzuata uygunluk gibi konularda detaylı bilgi ve rehberlik sağlamaktadır. Ayrıca iç denetimleri etkin bir şekilde planlamak ve yürütmek, riskleri belirlemek ve ele almak ve düzeltici eylem planları geliştirmek için stratejiler sunmaktadır. Bu eğitim sayesinde, iç denetim sürecini kapsamlı bir şekilde anlayacak ve bu süreci çeşitli bağlamlarda nasıl uygulayacağınızı öğreneceksiniz. Kurumların verimliliğini ve etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek için gerekli becerileri öğrenecek ve bu alanda başarılı olmanıza yardımcı olacak gerekli bilgilerle donatılacaksınız.
5
(26)

İç Denetim Eğitimi

8 Konu5 Saat
Yakışıklı, iyi giyimli bir adam profesyonel bir pozda duruyor. İki parçalı siyah bir takım elbise ve bembeyaz bir gömlek giymiş, desenli koyu renk bir kravatla tamamlamış. Siyah ayakkabıları mükemmel bir şekilde parlatılmış ve saçları düzgünce şekillendirilmiş. Duruşu kendinden emin ve doğrudan kameraya bakıyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.Serhat Can
1245464