AnasayfaBlogİnovatif Fikirler Nasıl Geliştirilir?
Nedir?

İnovatif Fikirler Nasıl Geliştirilir?

17 Temmuz 2020
Yüzünün tamamını kaplayan çeşitli renkli çizim ve desenlere sahip bir kadın başının yakın plan çekimi. Tasarımlar soyut şekil ve çizgilerin birleşiminden oluşuyor ve benzersiz ve yaratıcı bir görünüm yaratıyor. Kadının sırtından aşağı dökülen uzun, dalgalı kahverengi saçları var ve gözleri rahat ve memnun bir ifadeyle kapalı. Arka plandaki duvarın rengi açık mavidir ve buna karşı kadının yüzündeki çizimler daha da parlak ve canlı görünür. Sanat eseri özenle oluşturulmuş ve ustalıkla işlenmiş olup genel bir güzellik ve sakinlik hissi yaratmaktadır.
KonuAçıklamaÖrnekleme
İnovasyonBir süreci ve sonucu ifade eder. Var olan bir ihtiyacı veya sorunu gidermek adına çözüm arayışı ve bulma süreci olarak açıklanabilir.Bilgisayar teknolojileri, ulaşım hizmetlerindeki yenilikler vb.
İnovatif FikirlerMevcut ihtiyacı karşılamak veya sorunu çözmek için ortaya konan ürün veya hizmetlerdir.Elektrikli otomobiller, akıllı ev sistemleri vb.
Online EğitimYaratıcılık yeteneği geliştirilebilir, disiplinli bir çalışma ve doğru eğitimler ile verimli sonuçlar elde edilebilir.Enstitü online eğitimleri, Coursera gibi online eğitim platformları.
İnovatif DüşünceBeynin bilgiyi işleme süreci hakkında bilgi sahibi olma ve bilinçli düşünme yöntemleri ile yeni fikirler üretmek ve sorunlar karşısında yaratıcı çözümler üretmektir.Elektrikli araç şarj sistemi yerine güneş enerjili araçları oluşturan fikirler.
SorularFikir geliştirme sürecinde sorunları yeniden belirlemek, farklı sorular yöneltmek ve bakış açısını değiştirmek önemlidir.Neden? , Nasıl? gibi sorular.
Farklı fikirlerFikirleri bir araya getirebilmek ve algınızı genişletebilmek için farklı fikirlere açık olmak gereklidir.Farklı sektörlerden veya disiplinlerden gelen fikirler.
İlk ÇözümHer zaman ilk aklınıza gelen fikir en iyisi olmayabilir ve farklı fikirlere daima açık olmalısınız.Mevcut durumu analiz edip daha iyi bir çözüm olabilecek farklı fikirleri değerlendirmek.
DikkatGözlem yapmak, bilgileri bir araya getirmek, farklı bakış açılarını toplamak için her an dikkat kesilmeniz gerekmektedir.Tasarımcıların doğadan ilham almasını sağlayan gözlem yeteneği vb.
Çalışma AlanıÇalışma alanınızın yaratıcılığınıza katkı sağlayabilecek bir şekilde düzenlenmesi ve farklı mekanların enerjisinin farklı fikirler oluşturabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.Evin farklı odalarında çalışmak, kahve dükkanlarında çalışmak vb.
YaratıcılıkYaratıcılık aslında yoktan var etmek anlamına gelmez. Mevcut olanı iyi araştırma ve geliştirme için bağlantıları iyi kurmak anlamına gelir.Biyo-mimetik tasarımlar, doğadan alınan ilhamlarla oluşturulmuş ürünler.

İnovasyon terim olarak, yenilik ve yenilenme anlamına gelir.  Bir süreci ve sonucu ifade eder. Var olan bir ihtiyacı veya sorunu gidermek adına çözüm arayışı ve bulma süreci olarak ta açıklayabiliriz. Burada asıl önemli olan; inovatif ürüne veya hizmete yeni ve özgün olan, sorunu çözümleyen veya ihtiyacı karşılayan bir yenilik katmasıdır. Bir anlamda bilginin ekonomik olarak veya toplumsal olarak faydalı hale getirilmesidir. 

İnovatif fikirler, mevcut ihtiyacı karşılamak veya sorunu çözmek için ortaya çıkartılan yenilikçi ürün veya hizmetlerdir. İnovatif fikirleri geliştirmek için bazı metodlar ve bilinçli teknikler kullanılmaktadır. İnovatif fikirler nasıl geliştirilir dendiğinde, bu tekniklerden faydalanmak için online eğitimlerden destek alınabilir. Eğitimlerde yaratıcılığın özünde bir düşünce süreci olduğu ve kendine özgü olan teknikleri kullanarak ortaya inovatif fikirlerin çıktığı görülmektedir.

İnovatif Fikir Üretme Sürecinde Online Eğitim

Yaratıcılık yeteneği geliştirilebilir özelliğe sahiptir. Disiplinli bir çalışma ve ihtiyaç duyulan doğru eğitimler ile verimli sonuçlara ulaşılabilir. Uzmanlar, beynin kendine ait tüm fonksiyonları geliştirme yeteneği olmasından dolayı yaratıcılığı da geliştirmesinin kaçınılmaz olduğu görüşündedir. Hedef belirlemek, hedeften şaşmamak ve kararlı olmak en büyük etkendir. Enstitü online eğitimleri içinde yer alan yaratıcı düşünme teknikleri ve inovasyon eğitimi sayesinde yaratıcılık becerilerinizi geliştirmeniz ve farklı bakış açısı edinmeniz hedeflenmektedir.

Yaratıcılığın kişinin isteği doğrultusunda geliştirilebilecek bir yetenek olduğu, doğru teknikler ile beslenebileceği düşünülmektedir. Eğitime katılmak için ihtiyacınız olan; internet bağlantısı ve bilgisayardır. Eğitim katılımcıları; insan kaynakları çalışanları, şirket yöneticileri, eğitimciler ve yaratıcılığı geliştirme hedefi olan kişilerdir. Eğitim sonunda bir sınava katılıp, başarılı olmanız durumunda özel ve resmi kurumlarda geçerli olan başarı sertifikası almaya hak kazanırsınız. Eğitim süresince aşağıda belirttiğimiz konular hakkında bilgi sahibi olmanız amaçlanmaktadır.

  • İnovatif düşüncenin temelini öğrenmek.

  • Beynimizin bilgiyi işleme süreci hakkında bilgi sahibi olmak.

  • Bilinçli düşünme yöntemleri sayesinde yeni fikirlerin üretilmesi.

  • Yaşanan sorunlar karşısında yaratıcı çözümler üretmek.

  • Karşılaşılan inovasyon örnekleri ile inovatif olma sürecini öğrenmek.

İnovatif Fikir Geliştirme Yöntemleri

İnovatif fikirler nasıl geliştirilir sorusuna yanıt ararken; karşımıza çıkan en önemli yol göstericinin, yetenek olduğu ve bu yeteneğin kendi uğraşımız ile geliştirilebileceği gerçeğidir. Yaratıcılık aslında yoktan var etmek anlamına gelmez. Mevcut olanı iyi araştırma ve geliştirme için bağlantıları iyi kurma anlamını taşır. Yaratıcı bir bakış açısına sahip olmak için bazı yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Bu yöntemler nelerdir, inceleyelim.

  • Sorunlara doğru soruları yöneltmek; fikir geliştirme sürecinde sorunları yeniden tespit etmek önemlidir. Bulunulan duruma farklı sorular ile yaklaşmayı denemelisiniz. Soruları farklı açılardan çoğalttıkça tek bir cevap olmadığını keşfedeceksiniz. Bakış açınızı değiştirdikçe sorunu da farklı açıdan görecek ve farklı çözümler üretme şansı yakalayabileceksiniz. “Neden” sorusu, işe başlamak için doğru bir tercih olacaktır.

  • Farklı fikirleri bir araya getirin; ürettiğiniz yeni fikrin sizin için en iyisi olduğuna inansanız da hala algınızı değiştirecek farklı fikirler bulunabilir. İlk başta yeni fikir, işinize yaramayacak gibi gözükse de çok farklı bir noktada değerlendirilebileceğinizi aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Farklı fikirleri bir araya toplayarak, hiç ummadığınız birleşimler ortaya çıkarmaya çalışın. Tüm fikirleri diğerleri ile karşılaştırın. Mukayese etmek bu aşamada önemlidir.

  • İlk çözüm ile sınırlı kalmayın; ilk düşündüğünüz fikir çok farklı olduğu hissine kapılmanıza neden olabilir ancak kendinizi bu fikirle sınırlandırmamalısınız. Çünkü her zaman ilk aklınıza gelen fikir en iyisi olmayabilir. Farklı fikirlere daima açık olmalısınız. Her fikir yeni bir bakış açısı sunar dolayısı ile belki de ilk aklınıza gelen fikirden çok daha iyi fikirler vardır. Tüm seçenekleri gözden geçirin ve yeniden yola koyulun.

  • Her an dikkat kesilmek; inovatif fikirler üretme süreci, bilinçli olarak gelişen bir süreçtir. Gözlem yapmak, bilgileri bir araya getirmek, farklı bakış açılarını derlemek sürecin işleyişi açısından mühimdir. Her an gelişebilecek, her detaya dikkat kesilmelisiniz. Dikkatinizi dağıtmadığınız sürece tek bir konuya odaklanıp o alanda her detaya dikkat kesildikçe, daha yaratıcı sonuçlar ile karşılaşmanız kaçınılmazdır.

  • Etrafınız yaratıcı fikirler ile çevrili olsun; çalışma alnınızı her değiştirdiğinizde zihninizin farklı bir deneyim ile karşılaştığını gözlemleyebilirsiniz. Farklı her mekanın farklı enerjisi bulunur. Fikir üretme sürecine geçmeden önce etrafınızda bulunan her bir detayın yaratıcılığınıza katkı sağlayacak özellikte olmasına özen gösterin. Nasıl bir çalışma alanı sizi rahat ettirir, dağınık mı yoksa düzenli mi? Etrafınızda bulunan tüm detaylar dikkatinizin dağılmasına izin vermeyecek özellikte olmalıdır. Görsel zevkinizi önemseyin. Yaratıcılığınızı nelerin beslediğini en iyi siz bilirsiniz. Bu duruma göre tüm alanı kişiselleştirin. Yaratıcı fikirler üretmek adına tek bir noktada ilham perisi gelsin ve her şey bir anda gelişsin diye beklemeyin. Düşünme ve algılama şeklinizin değişmesini sağlayın. Bir yürüyüş, dışarıda faklı bir ortam, değişime açık olmanız için gereklidir.

  • Bazı engeller belirleyin; engeller yaratıcılığı arttırabilir. Bazı durumlarda geçmişe dönüp kendinizi kontrol etmek, inovatif fikir süreci için önemlidir. Kusursuz bir düzen içinde üretim yapıyor olmak, kendinizi kontrol etmenize ihtiyaç doğurmaz belki de bu durum motivasyon açısından olumsuz etkiler doğurur ve yaratıcılığınız kısıtlanır. Bir örnekle açıklarsak, bir kitap yazıyorsunuz ve yazım esnasında tüm kusurları fark eden bir sistem kullanıyorsunuz, geçmişe dönüp bakma ihtiyacınız ortadan kalkıyor. Tekrar dönüp bakmamanız bazı detayları gözden kaçırmanıza dolayısı ile yaratıcılığınıza olumsuz etkiye sebebiyet verebilir.

  • Tecrübe her zaman önemlidir; inovatif fikir üretme sürecinde riskler her zaman vardır. Aynı şekilde başarısız sonuçlarla karşılaşmakta sürecin bir parçasıdır. Bazı inovatif fikirler sizi gök yüzüne çıkarabilecekken bazılarını ise kimse fark etmeyebilir. Ancak bu durum sizi tecrübe edinmekten alıkoymamalıdır. Eğer vazgeçerseniz hiçbir fikir gerçeğe dönüşmez. Yaratıcılık aslında kimsenin sizden önce ortaya çıkartmadığı bir şeyi ortaya çıkartmaktır. Riskin olmadığı yerde yaratıcılıktan da söz etmek çok doğru olmayabilir.

İnovasyon, Bir süreci ve sonucu ifade eder Var olan bir ihtiyacı veya sorunu gidermek adına çözüm arayışı ve bulma süreci olarak açıklanabilir, Bilgisayar teknolojileri, ulaşım hizmetlerindeki yenilikler vb, İnovatif Fikirler, Mevcut ihtiyacı karşılamak veya sorunu çözmek için ortaya konan ürün veya hizmetlerdir, Elektrikli otomobiller, akıllı ev sistemleri vb, Online Eğitim, Yaratıcılık yeteneği geliştirilebilir, disiplinli bir çalışma ve doğru eğitimler ile verimli sonuçlar elde edilebilir, Enstitü online eğitimleri, Coursera gibi online eğitim platformları, İnovatif Düşünce, Beynin bilgiyi işleme süreci hakkında bilgi sahibi olma ve bilinçli düşünme yöntemleri ile yeni fikirler üretmek ve sorunlar karşısında yaratıcı çözümler üretmektir, Elektrikli araç şarj sistemi yerine güneş enerjili araçları oluşturan fikirler, Sorular, Fikir geliştirme sürecinde sorunları yeniden belirlemek, farklı sorular yöneltmek ve bakış açısını değiştirmek önemlidir, Neden? , Nasıl? gibi sorular, Farklı fikirler, Fikirleri bir araya getirebilmek ve algınızı genişletebilmek için farklı fikirlere açık olmak gereklidir, Farklı sektörlerden veya disiplinlerden gelen fikirler, İlk Çözüm, Her zaman ilk aklınıza gelen fikir en iyisi olmayabilir ve farklı fikirlere daima açık olmalısınız, Mevcut durumu analiz edip daha iyi bir çözüm olabilecek farklı fikirleri değerlendirmek, Dikkat, Gözlem yapmak, bilgileri bir araya getirmek, farklı bakış açılarını toplamak için her an dikkat kesilmeniz gerekmektedir, Tasarımcıların doğadan ilham almasını sağlayan gözlem yeteneği vb, Çalışma Alanı, Çalışma alanınızın yaratıcılığınıza katkı sağlayabilecek bir şekilde düzenlenmesi ve farklı mekanların enerjisinin farklı fikirler oluşturabileceğini göz önünde bulundurmalısınız, Evin farklı odalarında çalışmak, kahve dükkanlarında çalışmak vb, Yaratıcılık, Yaratıcılık aslında yoktan var etmek anlamına gelmez Mevcut olanı iyi araştırma ve geliştirme için bağlantıları iyi kurmak anlamına gelir, Biyo-mimetik tasarımlar, doğadan alınan ilhamlarla oluşturulmuş ürünler
inovatif fikirler inovasyon yaratıcılık motivasyon online eğitim yaratıcı düşünme teknikleri
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.