AnasayfaBlogImpostor Sendromu Nedir? Ben Bir Sahtekarım!
Başarı

Impostor Sendromu Nedir? Ben Bir Sahtekarım!

14 Mayıs 2018
Beyaz maske takan bir kişi sağ elinde bir deste para tutmaktadır. Sol eli destenin yan tarafında durmaktadır. Kişi yüzünü ve başının üst kısmını örten beyaz bir maske takıyor. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Para, ABD doları cinsinden farklı değerlerde banknotlar şeklindedir. Kişi yüzünde nötr bir ifade ile dümdüz karşıya bakmaktadır. Arka plan beyaz ve düzdür.
KonuAçıklamaSonuç
Impostor Sendromu nedir?Başarılı insanların %70'inin deneyimlediği psikolojik bir fenomen.Bireyler başarılarını içselleştiremez ve sahtekarlık duygusu taşırlar.
Impostor Sendromu'nun EtkileriBaşarıdan mahrum bırakabilir ve kendini suçlu hissetmeye neden olabilir.Kişisel ve profesyonel gelişimi olumsuz etkileyebilir.
Başarıya KoşmakBaşarıya ulaşma çabası, bazen Impostor Sendromu'nu tetikleyebilir.Kişi, başarısızlığa düşeceğine dair bir duygu taşıyabilir.
TerapiImpostor Sendromunu yönetmenin yollarından biri psikoterapidir.Kişiye başarılarını kabullenme ve sendromu kontrol etme stratejileri sunabilir.
Alınabilecek önlemlerKişisel gelişim teknikleri ve öz-farkındalık uygulamaları bu sendromu hafifletebilir.Kişi kendine daha fazla güvenir ve başarılarının haklı olduğunu anlar.
Hedef KitleBu sendrom özellikle başarılı veya başarıya koşan bireyler arasında yaygın.Başarılı kişiler kendi başarılarının farkına varmayabilir.
Başarı algısıImpostor Sendromu, bireyin kendi başarısını alt değerlendirme eğilimidir.Kişi başarısını görmekte zorlanabilir ve sahtekarlık duygusu taşıyabilir.
Sahtekarlık DuygusuBireyin sahte olduğuna dair duygu ve düşünceleri ifade eder.Kişi kendini başarısız veya yetersiz hissedebilir.
Duygusal İmpactBu sendrom yüksek strese, anksiyeteye ve genel olarak olumsuz duygusal durumlara yol açabilir.Kişinin genel yaşam kalitesi bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
Destek AraçlarıProfesyonel destek, eğitimli bir terapist ya da danışman yardımı bu sendromu yönetmekte önemlidir.Kişi daha sağlıklı başarı algısı geliştirme konusunda yardımcı olabilir.

Bu yazıyı okurken kendinizi bir terapide hissedeceksiniz. Eğer başarılı bir insansanız ve başarıda başarıya koşuyorsanız birgün başarılı insanların %70’inin düştüğünü başarısızlığa düşeceksiniz. Bunun adı Impostor Sendromu. Bu sendrom bizi başarıdan mahrum bırakıyor ve kendimizi suçlu hissetmemize neden oluyor.

Ximena Vengoechea bu konuyla ilgili bir makale yazdı ve Impostor sendromu’nun ne zaman ortaya çıktığını ve diğer detayları anlatarak çok güzel bir iş yaptı.

Eğer başarılı biriysek ve bu başarıları elde ederken haklı olmadığımızı düşünürsek bunu sahtekarlık gibi algılıyoruz. Başarılı olmak için yaptığımız eylemlerde tek kriterin kendimizin varlığını benimsemek yerine, kontrolümüz dışında olan şans, zamanlama faktörü ve diğer faktörlere bağlayarak aslında başarının anahtarının kendimizde olmadığını düşünüyoruz. Impostor Sendorumu yeteneklerimiz ve performansımızla ilgili mantıksız düşünmemizi sağlıyor. Mükemmel olduğumuza inanmıyoruz ve başarımızla birlikte gelen ödülleri hak ettiğimize inanmıyoruz.

İmpostor Sendromunun Özellikleri

  • Terfi ettim çünkü çok fazla iş bağlantım var.

  • İşe alındım çünkü zamanlamam çok iyiydi.

  • Beni işe aldılar çünkü süper bir özgeçmişim vardı. Aslında o kadar yetenekli değilim.

  • Hayat çok güzel, ama er y ada geç birileri ayağımı kaydıracak.

  • Güven cümleleri kurmak ve iddialı olmak yerine “bence” veya “öyle hissediyorum” kelimelerini kullanmalıyım.

  • Hedeflerimi gerçekleştirdim ve yapacak başka birşey kalmadı. Daha fazlasını yapabilecek yeteneğe sahip değilim.

  • Kimsenin benden iyi olmasına izin veremem.

Impostor Sendromu Beni Kızdırıyor.

Beni güvende tutuyor, beni tercih ediyor ve beni enerjiden koruyor.

Impostor Sendromu bana istemediğim hediyeleri veriyor.

bana kayıtsızlık hediyesi veriyor. ağzımı açmamam için süper bir gerekçe veriyor. herşeyi görebileceğim bir cam tavan veriyor.

Impostor sendormu düşünmemi sağlıyor.

Herşey iyi gidiyor gibi ama bence yalnlış giden birşeyler olmalı.Yakında işimi kaybedebilirim. Bir süre daha güvende olabileceğimden emin olmam için banka hesaplarıma bakmam gerek. Bu hafta 360 derece performans değerlendirmede iyi bir puan aldım. Hatalarımı saklarken daha iyi olmalıyım.

Impostor Sendromu, beni yenemeyeceksin.

Impostor Sendrom'unuzla savaşmak için yapabileceğiniz şeyler nelerdir? Bu size kalmış ama denenmiş en iyi uygulamalar aşağıdaki gibidir.

Düşüncelerinizi- fikirlerinizi hikayenizi bilen güvenilir bir tarafla paylaşın.

Duygularımı tanımlamada bana yardımcı olan destekleyici bir arkadaşa sahip olduğum için çok şanslıyım - beni Impostor Sendromu kavramıyla tanıştırdı. Ayrıca başarılı olduğum şey hakkında aslında ne kadar çok emek verdiğimi hatırlattı.

Kendinize görsel ipuçlarını verin.

Ofisimin kapısına herkesin görebileceği bir etiket yapıştırdım. Kendine güven yazıyor.

Cesur olduğunuzu kendinize belli edin.

Bir toplantıdayım ve Impostor Sendromu çirkin kafasını çıkarıyorsa, not defterimin üstüne kendime bir not yazarım. Sen buraya aitsin.

Kendinle konuş.

Büyük bir sunum ya da önemli bir toplantım olduğunda, evden çıkmadan önce aynaya bakıyorum. Güç pozumu ve girişimi uyguluyorum. “Merhaba, ben Rihanna” diyerek gülümsüyorum. Not: isime takılmayın.

Impostor Sendromu'nu yenmenin kolay olduğunu söylemiyorum. Aklınızdan kolay kolay çıkaramazsınız. Her seferinde yine ortaya çıkar. Ancak başarıyı hakettiğinizi bilin. Ne olursa olsun bunu sen olduğun için başardın.. Bunun için emek verdin alın teri döktün.

Nereden mi biliyorum? Çünkü bu makaleyi okuyorsunuz. Herhangi bir makaleyi okuyorsanız, yani bilgi için açsınız ve kendinizi daha iyi hale getiriyorsunuz demektir. Durma devam et.

Impostor Sendromu Nedir?

Eğer başarılı bir insansanız ve başarıda başarıya koşuyorsanız birgün başarılı insanların %70’inin düştüğünü başarısızlığa düşeceksiniz. Bunun adı Impostor Sendromu. Bu sendrom bizi başarıdan mahrum bırakıyor ve kendimizi suçlu hissetmemize neden oluyor.

Impostor Sendromunun Özellikleri Nelerdir?

Bu sendromun özelliklerinden bazıları şunlardır: Terfi ettim çünkü çok fazla iş bağlantım var. İşe alındım çünkü zamanlamam çok iyiydi. Beni işe aldılar çünkü süper bir özgeçmişim vardı. Aslında o kadar yetenekli değilim.

Impostor Sendromu Ne Sağlıyor?

Impostor sendromu beni kızdırıyor. Beni güvende tutuyor, beni tercih ediyor ve beni enerjiden koruyor. Impostor Sendromu bana istemediğim hediyeleri veriyor.

Impostor Sendromu nedir?, Başarılı insanların %70'inin deneyimlediği psikolojik bir fenomen, Bireyler başarılarını içselleştiremez ve sahtekarlık duygusu taşırlar, Impostor Sendromu'nun Etkileri, Başarıdan mahrum bırakabilir ve kendini suçlu hissetmeye neden olabilir, Kişisel ve profesyonel gelişimi olumsuz etkileyebilir, Başarıya Koşmak, Başarıya ulaşma çabası, bazen Impostor Sendromu'nu tetikleyebilir, Kişi, başarısızlığa düşeceğine dair bir duygu taşıyabilir, Terapi, Impostor Sendromunu yönetmenin yollarından biri psikoterapidir, Kişiye başarılarını kabullenme ve sendromu kontrol etme stratejileri sunabilir, Alınabilecek önlemler, Kişisel gelişim teknikleri ve öz-farkındalık uygulamaları bu sendromu hafifletebilir, Kişi kendine daha fazla güvenir ve başarılarının haklı olduğunu anlar, Hedef Kitle, Bu sendrom özellikle başarılı veya başarıya koşan bireyler arasında yaygın, Başarılı kişiler kendi başarılarının farkına varmayabilir, Başarı algısı, Impostor Sendromu, bireyin kendi başarısını alt değerlendirme eğilimidir, Kişi başarısını görmekte zorlanabilir ve sahtekarlık duygusu taşıyabilir, Sahtekarlık Duygusu, Bireyin sahte olduğuna dair duygu ve düşünceleri ifade eder, Kişi kendini başarısız veya yetersiz hissedebilir, Duygusal İmpact, Bu sendrom yüksek strese, anksiyeteye ve genel olarak olumsuz duygusal durumlara yol açabilir, Kişinin genel yaşam kalitesi bu durumdan olumsuz etkilenebilir, Destek Araçları, Profesyonel destek, eğitimli bir terapist ya da danışman yardımı bu sendromu yönetmekte önemlidir, Kişi daha sağlıklı başarı algısı geliştirme konusunda yardımcı olabilir
Impostor Sendromu Nedir? Ben Bir Sahtekarım! Impostor Sendromu Impostor Sendromu kimlerde olur Impostor Sendromu neden olur Impostor Sendromu nedir
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz bir dizüstü bilgisayarın üzerinde duran gümüş bir stetoskopun yakın çekimi. Stetoskopun ucunda iki kulaklık bulunan uzun bir tüp ve diğer ucuna bağlı dairesel bir disk vardır. Diskin yüzeyi boyunca birkaç çıkıntı vardır ve üst kısmından mavi bir kablo çıkmaktadır. Beyaz dizüstü bilgisayarın bir klavyesi ve trackpad'i var ve arka planda beyaz bir yüzey var. Stetoskop, dizüstü bilgisayar ve beyaz yüzeyin aksine göze çarpıyor ve görüntünün odak noktası haline geliyor.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu ve Sağlık Çalışanları

15 Kasım 2020
Bu görüntü gözlük takan ve elleriyle yüzünü kapatan bir kadını gösteriyor. Kadının üzerinde beyaz bir gömlek var ve gözlükten gözleri görünüyor. Kadının açık kahverengi saçları var ve yüzü elleri tarafından kısmen gizlenmiş. Arka planda siyah kenarlıklı beyaz bir yüzey var. Arka planda saksıda bir bitki ve beyaz bir abajur da var. Resimde beyaz bir fincanın yakın çekimi de görülüyor. Kadının elinde yüzünü kapatmak için kullandığı bir gözlük var. Görüntü bulanık ve ışık loş.
Pazartesi Sendromu

Büyük Dert: Pazartesi Sendromu

21 Haziran 2019
Şık lacivert bir takım elbise giyen bir kişi masa başında oturuyor. Bu kişinin yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri dikkatle ileriye bakıyor. Masanın üzerinde, yüzeyi yanmış bir cam bardak, altın yazmalı bir kitap yığınının yanına yerleştirilmiştir. Kişinin önünde, ahşap saplı siyah örgü bir sepet duruyor ve çerçevenin köşesinde bir saksı bitkisinin yakın çekimi görülebiliyor. Tüm bunlar beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiş.
Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

18 Şubat 2019
Bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde şaşırtıcı derecede sıcak bir gülümseme var. Uzun, siyah saçları arkaya toplanmış ve üzerinde rahat, açık renkli bir gömlek var. Kara tahtanın üzerinde beyaz bir metin ve farklı renklerde birkaç şekil ve diyagram yazılı. Kadın kendinden emin ve memnun görünüyor, önündeki tahtada yazılı olan bilgileri bir an için kavrıyor. Görüntü kara tahtanın yakın çekimidir ve metnin ve diyagramların karmaşık ayrıntılarını göstermektedir. Kadının varlığıyla çerçevelenen genel kompozisyon, çevreye benzersiz bir bakış açısı sağlıyor.
4.9
(33)

Mobbing Eğitimi

15 Konu5 Saat
Uzun dalgalı siyah saçlı genç bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Üzerinde ince siyah beyaz çizgili bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Ellerini kalçalarına koymuş, kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözlerinin kenarları kırışan sıcak bir gülümsemesi var. Saçları geriye doğru toplanmış ve birkaç tutam yüzünü çerçeveliyor. Duruşu rahat ama kendinden emin, güçlü ve bağımsız bir varlık sergiliyor.Dr. Burcu Yiğit
1028464
Bu görüntü stres yönetimi üzerine çevrimiçi bir kursa ait. Bir yığın siyah beyaz tabelanın önünde gülümseyen bir kadın. Kadın bir kolye takıyor ve görüntüde ağzının yakın çekimi yer alıyor. Ayrıca bazı beyaz metinlerin yakın çekimi de var. Arka plandaki işaretler bunun stresle başa çıkma konusunda bir online kurs olduğunu düşündürüyor. Kadının ifadesi ve tabelalardaki metin, bunun insanların stresi azaltmayı ve daha mutlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir kurs olduğunu ima ediyor. Bu kurs muhtemelen stresle sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkılacağı ve yaşamda daha fazla denge yaratılacağı konusunda ipuçları ve stratejiler sağlayacaktır. İşaretler ayrıca kursun insanların strese karşı daha dirençli olmalarına ve daha olumlu bir bakış açısı oluşturmalarına yardımcı olacağını göstermektedir. Bu online kurs, insanların stresi nasıl azaltacaklarını ve genel sağlık durumlarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmeleri için mükemmel bir yol gibi görünüyor.
4.5
(21)

Stres Yönetimi Eğitimi

6 Konu5 Saat