AnasayfaBlogİlk Macintosh Bilgisayar Satışa Sunuldu
Tarihte Bugün

İlk Macintosh Bilgisayar Satışa Sunuldu

24 Ocak 2020
Bu görüntü klavyeli eski bir bilgisayara aittir ve klavyenin yakın çekimini içermektedir. Bilgisayarın sol üst köşesinde beyaz bir kutu bulunan bir ekran ve sağ alt köşesinde bir fare yer almaktadır. Ayrıca, sol alt köşede bir tel ve bir spiralin yakın çekimi görülebilmektedir. Klavye eski bir model gibi görünmektedir ve tuşları hafif kavisli bir şekle sahiptir. Fare, üst yüzeyinde iki düğme bulunan küçük, kablolu bir versiyon gibi görünmektedir. Bilgisayar ekranındaki beyaz kutu hafifçe yükseltilmiş ve ince çizgilerden oluşan bir desene sahiptir.
YılÖnemli GelişmeAçıklama
1970’li yıllarApple KurulduSteve Jobs ve Steve Wozniak tarafından Apple şirketi kuruldu.
24 Ocak 1984Macintosh 128K piyasaya sürüldü128K bellek kapasitesiyle, mouse ve klavye üçlemesi ile öne çıkan bilgisayar teknolojisi.
Eylül 1984Fat Mac piyasaya sürüldüBellek kapasitesi 4 katına çıkarılarak 512 KB oldu.
1985Apple Laser Yazıcı piyasaya sürüldüMasaüstü yayıncılık ve tasarım alanında Apple ön plana çıktı.
1986Macintosh Plus piyasaya sürüldü1MB bellek kapasitesi ve yazıcı, harici sabit disk gibi bileşenleri bağlama özelliği.
1987İlk renkli ekranlı Macintosh bilgisayarApple Macintosh II, aynı zamanda iki adet disket sürücüye sahipti.
1989İlk taşınabilir bilgisayarBeklenen ilgili görmedi ve başarısız oldu ancak taşınabilir bilgisayarlar için atılan ilk adım oldu.
1991PowerBook Piyasaya SürüldüHafif ve taşınabilir, 3 ayrı modelle piyasaya sürüldü ve beklenenin üzerinde ilgi gördü.
1993Macintosh TV piyasaya sürüldüSiya renkte, TV kartı ve CD-ROM eklenmiş bilgisayar.
1994Power PC ZamanıApple, PowerMac ile yeni bir dönem başlattı.

Kısaca Mac olarak da adlandırılan Macintosh Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın kurduğu Apple Inc. Şirketi’nin masaüstü ilk kişisel bilgisayar serisidir. Tarihte bugün 24 Ocak 1984’de piyasaya sürülen ilk modelin ismi ise Mac 128K olarak tanımlanmıştır. Grafik tabanlı bir ara yüz (GUI), mouse ve klavye üçlemesi ile öne çıkan ilk Macintosh bilgisayar hem kişisel kullanım da hem de ofis kullanımında önemli avantajları da beraberinde getirdi. Kullanımda sunduğu kolaylıklar sebebiyle öncesinde geliştirilen Lisa, Apple serilerinin yerini almış, Apple bu tarihten itibaren bilgisayarlarını Macintosh çatısı altında toplamıştır.

1946 yılında kullanımına başlanan tarihin ilk elektronik bilgisayarı ENIAC sonrasındaki gelişmelerden biri de 1970’lerde evinin garajında ilk kişisel bilgisayarlarını yapan Steve Jobs ve Steve Wozniak’a aittir. Böylece Apple’ın doğuşunun ardından sürekli olarak yeni çalışmaları hedefleyen bu iki isim 1984 yılında Macintosh serisinin de ilk adımını atmışlardır. Macintosh ismi ise ana markaları olan Türkçe’de elma anlamına gelen “Apple” ile bağlantılıdır. Amerikalı bir çiftçi olan John McIntosh’un arazisinde bulunan özel bir elma türüne kendi ismini vermiştir. Apple ekibi, McIntosh elmasından esinlenerek bu yeni projeye Apple ile bağlantılı bu ismi vermek istemişler ancak gerekli yasal izinler alınamadığı için buradan esinlenerek Macintosh isminde karar kılmışlardır.

Macintosh Bilgisayar Nasıl Doğmuştur?

1970’li yılların sonlarında Apple’in yazılım ekibinin hedefinde, kullanım açısından herkes için kolay ve aynı zamanda düşük maliyetli bir bilgisayar üretmek vardı. O yıllar henüz kişisel bilgisayarların emekleme çağıydı. Bu durumda öncelik insanlara bilgisayarı yakınlaştırmak, herkesin kullanabileceği bir teknoloji olduğunu anlatmak geliyordu. Jef Raskin önderliğindeki ekip yaklaşık 4 yıllık bir çalışmanın sonunda Macintosh 128K ile herkes için tasarlanan ilk Apple bilgisayarı üretti. Ses getiren reklam çalışmalarıyla tanıtılan Macintosh bilgisayar 1984 yılının Ocak ayında piyasaya sürüldü.

Komut satırlarına program isimleri yazmak yerine, bir mouse aracılığıyla grafik ara yüzlü ekranda simgelere tıklayarak istenilen programa ulaşılması belki de herkes için bilgisayarı cazip kılan en önemli unsurlardan biriydi. Apple klasiği olan tek düğmeli fare modeli ile sadece programlara ulaşmak değil dosya taşıma, kaydetme, silme gibi pek çok işlem de rahatlıkla yapılabiliyordu. Uygulamalar arasında yer alan bir çizim programı “MacPaint” ve kelime işlemci “MacWrite” dikkat çeken programlardı. Özellikle fare imlecini bir boya ve çizim aracı olarak kullanımına izin veren MacPaint masaüstü yayıncılık için önemli bir kolaylık sağlıyordu. Ancak en önemli sorun bu programları kullanırken Macintosh 128K’nın yavaş kalmasıydı.

bu sebepledir ki piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra kullanıcılar için 128k bellek yeterli gelmedi. macintosh bilgisayar serisi bu tarihten sonra sürekli gelişerek başlı başına bir bilgisayar teknolojisi haline geldi. şimdi macintosh’un tarihsel serüveniyle bugünlere nasıl geldiğiyle devam edelim.

Macintosh Artık Herkesin Bilgisayarı

Tarihte bugün 24 Ocak 1984’de ilk sürümüyle kullanıcı karşısına çıkan Macintosh 128K ile ilgili ilk gelişme bellek kapasitesinin arttırılması yönünde oldu. Çok vakit kaybetmeden Eylül 1984 tarihinde bellek kapasitesi 4 katına çıkarılan “Fat Mac” ismiyle Macintosh 512 KB tanıtıldı. Artık kullanıcılar birkaç programı aynı anda açık tutabiliyordu. Artık masaüstü yayıncılar ve tasarımcılar için MacPaint kullanmak ayrı bir boyut kazanmış ve Apple bu noktada bu sektör için laser yazıcı hazırlayarak piyasaya sürdü. Böylece 1985 yılına gelindiğinde Apple’ın masaüstü yayıncılık ve tasarımda Mac bilgisayarlar ile öne çıktığı devir başlamış oldu.

1986 yılı, Mac tarihinde en uzun dönem üretimi yapılan yeni bir Macintosh bilgisayarın çıkışıydı. Ocak ayında tanıtılan  “Macintosh Plus” 1MB bellek kapasitesindeydi. Ayrıca yazıcı, harici sabit disk gibi bileşenler bilgisayara bağlanabilir noktaya gelmişti. Mac işletim sisteminde de pek çok yenilik oldu ve en dikkat çekicilerinden biri klasör içine başka klasörler açılabilmesiydi.

Yıl 1987 olduğunda ilk renkli ekranlı Macintosh bilgisayara sıra gelmişti. Apple Macintosh II aynı zamanda iki adet disket sürücüye sahipti. 1988 yılında Macintosh IIx ile disketten CD-ROM’a geçildi. 1989 Apple’ın yeni bir ilki olan bataryalı taşınabilir bilgisayarıydı. Ancak fazla ağır olması sebebiyle beklenen ilgili görmedi ve başarısız oldu. Yine de taşınabilir bilgisayarlar için atılan ilk adım olması sebebiyle önemliydi. 1991 yılında çok beklemeden gerçekten hafif ve taşınabilir PowerBook 3 ayrı modelle piyasaya sürüldü ve beklenenin üzerinde ilgi gördü.

Kişisel bilgisayarlar televizyon izlenebilme özelliği ile bu kez başka bir forma büründü. Siyah renkte üretilen ve TV kartı ve CD-ROM eklenen Macintosh TV bu yeni anlayışın ilk öncüsüydü.

1994 yılında Power PC zamanı. PowerMac ile Apple büyük bir atılım yaptı. 1998 yılında ise ADB portu yerine USB kullanımı da başladı. Bu USB’ye geçiş dönemiydi. 1999 yılında çıkan PowerMac G3 ADB portuna sahip olan son Macintosh olma özelliğine sahipti. Ardından gelen PowerMac G4 ise masaüstünde süper bilgisayar olarak adlandırıldı.

2000’li yıllar ise artık boyutları giderek küçülen ancak hızı ve donanımları ile fark yaratarak büyüyen ve bugünlere gelen Apple tasarım ve teknolojilerini beraberinde getirdi. Bugün Mac yani Macintosh bilgisayarlar denilince aklımıza gelen iMac, Mac Pro, Mac Mini masa üstü modellerin başlıcalarıdır.

Macintosh Bilgisayarlarda Kullanılan İşletim Sistemleri

Mac OS – Mac OS X

Macintosh bilgisayarlar Apple’ın kendi işletim sistemi olan Mac OS işletim sistemi kullanılarak üretilirler. Mac OS’nin kendi içinde Mac OS Classic ve Mac OS X olmak üzere iki farklı sistemi bulunur. Bu iki sistem birbirinden tamamen bağımsızdır. Günümüzde ise Mac OS X kullanılır. Ancak Mac OS X, Classic altındaki yazılımları çalıştırsa da Macintosh serilerine gelen Intel işlemcileri ile Classic desteği sona ermiştir. 8 Haziran 2015 tarihinde Mac OS X’in son sürümü El Capitan kullanıma sunulmuş olup diğer sürümlerin aksine ücretsiz bir sürümdür.

Windows

Intel işlemciye sahip Macintoshlar, Boot Camp yazılımı sayesinde Windows işletim sistemi kullanabilir. Boot Camp, Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8 ile çalışan Macintoshlarda çalışabilir.

A/UX

Mac OS işletim sistemi haricinde Apple’ın kendi üretimi olan bir başka işletim sistemi ise A/UX’tur.  A/UX işletim sistemi Macintosh II, Macintosh Quadra ve Macintosh Centris serilerinde UNIX çalıştırılabilmesi ve Mac OS sisteminin arayüzünü korumak için piyasaya sürülmüştür. Ancak A/UX işletim sistemi yeteri kadar beğenilmediğinden 1995 yılında piyasadan geri kaldırılmıştır.

Linux

Macintosh bilgisayarlarda Linux sürümlerinin çalıştırılabilmesi mümkündür. Macintosh için genelde Linux işletim sistemi olarak MkLinux işletim sistemi kullanılmaktadır. MkLinux işletim sistemi 1996 yılında OSF Research Institute ve Apple C tarafından yapılmıştır. Macintosh bilgisayar tarihte bugün ilk kez 1984 yılında piyasaya çıkmış ve günümüze kadar pek çok inovatif adımdan geçerek teknolojinin en son noktasına kadar gelmiştir. Bugün kısaca Mac olarak adlandırılan Macintosh’un başlı başına bir marka olması ve dişli rakiplerine karşı her zaman ayakta kalmasının en önemli sebebi belki de sürekli yenilikçi bir yaklaşımla geçirdiği cesur değişimler olmuştur.

1970’li yıllar, Apple Kuruldu, Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından Apple şirketi kuruldu, 24 Ocak 1984, Macintosh 128K piyasaya sürüldü, 128K bellek kapasitesiyle, mouse ve klavye üçlemesi ile öne çıkan bilgisayar teknolojisi, Eylül 1984, Fat Mac piyasaya sürüldü, Bellek kapasitesi 4 katına çıkarılarak 512 KB oldu, 1985, Apple Laser Yazıcı piyasaya sürüldü, Masaüstü yayıncılık ve tasarım alanında Apple ön plana çıktı, 1986, Macintosh Plus piyasaya sürüldü, 1MB bellek kapasitesi ve yazıcı, harici sabit disk gibi bileşenleri bağlama özelliği, 1987, İlk renkli ekranlı Macintosh bilgisayar, Apple Macintosh II, aynı zamanda iki adet disket sürücüye sahipti, 1989, İlk taşınabilir bilgisayar, Beklenen ilgili görmedi ve başarısız oldu ancak taşınabilir bilgisayarlar için atılan ilk adım oldu, 1991, PowerBook Piyasaya Sürüldü, Hafif ve taşınabilir, 3 ayrı modelle piyasaya sürüldü ve beklenenin üzerinde ilgi gördü, 1993, Macintosh TV piyasaya sürüldü, Siya renkte, TV kartı ve CD-ROM eklenmiş bilgisayar, 1994, Power PC Zamanı, Apple, PowerMac ile yeni bir dönem başlattı
macintosh tarihte bugün macintosh bilgisayar mac mac 128K mac bilgisayar macintosh bilgisayarlar apple
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.