AnasayfaBlogİcra Takip Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İcra Takip Elemanı Nedir? Ne İş Yapar?

14 Temmuz 2021
Para yığınının üzerinde bir tokmak duruyor, ahşap sapı kâğıt paraların arasında göze çarpıyor. Başı sanki bir şeyi yere vurmak için kullanılacakmış gibi hafifçe eğilmiş. Para yığını düzenli ve tertipli, arka planda bulanık bir kalemle düz bir yüzeyin üzerinde duruyor. Tokmağın siyah bir sapı ve gümüş bir tepesi var, bu da ona seçkin bir görünüm kazandırıyor. Para, hepsi aynı yöne bakacak şekilde, farklı değerlerde banknot yığınları halinde düzenlenmiştir. Arka plan, tokmağın ve paranın öne çıkmasına yardımcı olan nötr bir renktir.
BaşlıkAçıklamaÖrnek
İcra takip elemanı ne iş yapar?İcra dosyalarını takip eder, hazırlanmasından icra sürecinin tamamlanmasına kadar tüm işlemleri yürütür.Banka, faktoring şirketi veya alışveriş merkezinde çalışan bir icra takip elemanı
İcra Takip Elemanı mesleki özellikleriDikkatli, detaycı, duyarlı, düşünme ve problem çözme yeteneği olan, dikkatli ve özenli olmalıdır.Yoğun ve stresli bir çalışma ortamında başarılı olabilecek bir kişi
İcra takip elemanı maaş aralığıTecrübe ve çalışma şartlarına göre değişir. Genellikle 2.900 TL ile 4.000 TL arasında değişir.Yeni başlayan bir icra takip elemanının maaşı genellikle 2.900 TL civarında olacakken, tecrübeli bir eleman 4.000 TL civarında kazanabilir.
İcra takip elemanı olma yoluÜniversitelerin Adalet bölümünden mezun olmak gerekiyor.Adalet bölümü mezunu bir öğrenci
İş ilanları nerede yayınlanır?Hem şehrin baro sayfalarında hem de iş ve işçi bulma sitelerinde ilanlar yayınlanır.Bir avukatlık bürosu tarafından bırakılan takip memuru ilanı
Hukuk bürosundaki rolüİcra dosyalarını hazırlar, teslim eder ve açar. İcra sürecini takip eder ve gerekli tüm işlemleri yürütür.Bir hukuk bürosunda çalışan bir icra takip elemanı
Zaman aşımı olan dosyalarİcra takip elemanı, belirlenen zaman aşımını takip eder ve işlem yapılmasını sağlar.Zaman aşımına uğrayacak bir icra dosyasının takip ve işlem süreci
İşlem düzenlemeHaciz işlemleri, görüşmeler ve yakalatma emri gibi işlem ve düzenlemeleri yapar.Bir icra dosyasıyla ilgili haciz sürecinin düzenlenmesi
İhalelere katılımGerekli durumlarda, icra takip elemanı avukatın yerine çeşitli ihalelere katılır.Bir varlık satışı ihalesine katılan bir icra takip elemanı
Ödemelerin düzenlenmesiDava dosyasının açılması için gereken ödemelerin yapılmasını düzenler.Bir icra davası açılırken gereken ödemenin düzenlenmesi

İcra takip elemanı, avukatlık bürolarında tamamlanması gereken adli ve ofis işlerinin neredeyse tamamı ile ilgilenen kişilerdir. İcra takip elemanlarının en çok tercih edildiği bölüm ise icra bölümüdür. Genellikle kurum dosyaları, banka, faktoring, alışveriş merkezleri ile varlık şirketleri gibi pek çok sayıda icra dosyasına sahip şirketlerin avukatlığını yapan bürolar, icra dosyalarının yükünü hafifletmek için icra takip elemanlarına ihtiyaç duyar.

Kendini iyi yetişmiş bir icra takip elemanı, çalıştığı ofisin icra dosyalarının baştan sona tüm işlemlerini yapabilme becerisine sahiptir. İcra takibinin hazırlanmasından, takibin hızına, menkul, gayrimenkul, araç ve maaş hacizleri gibi önemli işlemleri yürütmekle sorumlu kişilerdir. Bu alanda çalışan meslek mensuplarına duyulan ihtiyaç her zaman yüksek olmaya devam edecektir.

Yazımızda icra takip elemanı ile alakalı merak ettiğiniz tüm sorulara yanıtlar aradık. İcra takip elemanı nedir? İcra takip elemanı ne iş yapar? İcra takip elemanı maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

İcra Takip Elemanı Nedir?

İcra takip elemanı; görevleri gereği hukuk bürolarında çalışır. Dava dosyaları ile ilgili olan evrak ve adliye işlerini yürüten, faktoring, banka ve alışveriş merkezleri gibi kuruluşların icra dosyalarını takip eden kişilere verilen mesleki unvandır. Hukuk Bürosunda hazırlanan icra dosyalarını icra dairesine teslim etmekten sorumlu olan kişilerdir.

İcra dosyalarını icra müdürlüğünde açılmasını sağlamak, icra dosyasının açılması için gerekli olan dayanak belgeleri, evrak ve dokümanların hazırlanması en önemli sorumluluklarının başında gelir. Açılan icra dosyalarını dosya kapanana kadar takip eden ve icra dosyaları için belirlenen zaman aşımını takip eden, dosyanın takipsizlikten düşmesini engellemek için işlem yapılmasını sağlayan meslek mensupları hukuk bürolarının iş yükünü hafifletmekte önemli bir role sahiptir.

İcra takip elemanı olarak kariyer yaşamına devam etmek için üniversitelerin Adalet bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu bölümden alınan eğitim, 2 yıl süren ön lisans eğitimidir.

İcra Takip Elemanı Ne İş Yapar?

Çalıştığı ofisin tüm detayları ile uğraşan icra takip elemanının sahip olduğu görev ve sorumluluklar çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebilir. En temel görev ve sorumlulukları ise aşağıdaki gibidir.

  • Hazırlanan icra dosyalarını teslim eder.

  • İcra dosyalarını açar.

  • İcra dosyasının açılması için gerekli olan evrakları hazırlanması, veri ve dokümanların düzenlenmesi sağlar.

  • Açılan icra dosyalarını takip etmesi gerekir.

  • İcra dosyaları için belirlenen zaman aşımını takip eder ve işlem yapılmasını sağlar.

  • İcra dosyası ile ilgili varsa ipotek takibini yapar. Satış günleri takibini yapar, haciz işlemleri, görüşmeler ve yakalatma emri gibi işlemleri düzenler.

  • Gerekli durumlarda yanında çalıştığı avukatın yerine çeşitli ihalelere katılır.

  • Dava dosyasının açılması için gereken ödemelerin yapılmasını yapmaktan sorumludur.

İcra Takip Elemanı Maaşları

İcra takip elemanı iş ilanları, kişinin yaşadığı şehre ait baro sayfalarında bulunabileceği gibi, hepimizin bildiği üzere internet ortamında hizmet veren iş ve işçi bulma sitelerinde de yayınlanır. Avukatların takip memuru ilanı bıraktığı baro sayfaları iş bulmak için yararlanılacak alanlardır. İcra takip elemanlarının maaşı, iş tecrübesine ve çalışma şekline göre farklılık gösterir. Devlet memuru olarak belirli ve matbu bir maaş aralığı yoktur. Birçok özel sektörde farklı meslek dallarında da olduğu gibi az ve verimsiz çalışan personel ile çok daha iyi çalışan personel arasında nasıl fark varsa, icra takip elemanları içinde aynı durum söz konusudur.

Ayrıca bunun yanında kişilerin iş tecrübesi de oldukça önemlidir. Bir işe yeni başlamış, öğreneme sürecinde olan bir icra takip elemanı ile sektörde tecrübe sahibi olan bir takip memuru arasında da maaş farkının olması kaçınılmazdır. Bu durumda bir icra takip elemanı ne kadar maaş alır inceleyelim.

  • İcra takip elemanı olarak yeni başlayan bir kişi en düşük 2.900 TL maaş alır.

  • Tecrübesi gelişmiş bir icra takip elemanı ortalama 3.500 TL kazanabilmektedir.

  • Uzun yıllar tecrübe edinmiş bir icra takip elemanının en yüksek kazanacağı rakam 4.000 TL’yi bulmaktadır.

İcra Takip Elemanı Nasıl Olunur?

İcra takip elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler, ilk olarak nasıl bir eğitim almaları gerektiğini araştırır. İcra takip elemanı pozisyonunda çalışabilmek için üniversitelerin Adalet bölümlerinden mezun olma şartı aranır. Bu bölümdeki eğitim, 2 yıllık ön lisans eğitimidir. Bu alanda çalışmalarını sürdürecek kişilerin dürüst ve çalışkan olması şartıyla bu alanda başarılı olma ihtimali çok daha yüksektir. Ancak hemen hemen her meslek gibi bu meslek da dışarıdan bakıldığında basit görünebilir. Ancak hiç de göründüğü gibi değildir. Hatta bu mesleğe başlayıp da bir kaç ay sonra yapamayacağına karar verenlerin sayısı da az değildir. İcra ofisleri oldukça yoğun ve stresli bir çalışma ortamına sahiptir. Bu kadar yoğun ve stresli bir ortam olarak bahsedilmesinin birkaç önemli sebebi vardır.

Bu sebepler şöyledir; icra takibi yapılması gereken kurumların, icra dosyalarının en az masrafla en hızlı şekilde tahsilini talep etmeleri söz konusudur. Bunun yanında, icra da yapılan birçok işlemin süreli olması durumu vardır. Bu sürelerin kaçırılması halinde alacağınızın tahsilinin riske girmesi bir sorun olacakken icra müdürlüklerinde çalışma şartlarının ağırlığı ve zorluğu da başka bir zorlu süreçtir. Bu saydığımız gibi daha birçok sorun ve sorumluluk sıralanabilir. İcra takip elemanlarının bu ortama ayak uyduracak şekilde kendilerini geliştirmiş olmaları önemlidir. Bazı mesleki nitelikleri taşımaları da hem işlerini kolaylaştırır hem de daha başarılı olmalarına imkan sağlar. Peki, işverenler bir icra takip elemanında hangi niteliklere dikkat eder?

  • Bilgisayarı orta seviyede kullanabilmeleri işlerini kolaylaştırır.

  • Güçlü bir iletişim kurma becerisine sahip olmaları gerekir.

  • İkna kabiliyeti iyi olmalı, sabırlı ve sinirlerini kontrol edebilen kişiler olmaları gerekir.

  • Kendine ve üslubuna güvenen kişiler bu mesleği icra ederken daha az zorluk yaşar.

İcra takip elemanı ne iş yapar?, İcra dosyalarını takip eder, hazırlanmasından icra sürecinin tamamlanmasına kadar tüm işlemleri yürütür, Banka, faktoring şirketi veya alışveriş merkezinde çalışan bir icra takip elemanı, İcra Takip Elemanı mesleki özellikleri, Dikkatli, detaycı, duyarlı, düşünme ve problem çözme yeteneği olan, dikkatli ve özenli olmalıdır, Yoğun ve stresli bir çalışma ortamında başarılı olabilecek bir kişi, İcra takip elemanı maaş aralığı, Tecrübe ve çalışma şartlarına göre değişir Genellikle 2900 TL ile 4000 TL arasında değişir, Yeni başlayan bir icra takip elemanının maaşı genellikle 2900 TL civarında olacakken, tecrübeli bir eleman 4000 TL civarında kazanabilir, İcra takip elemanı olma yolu, Üniversitelerin Adalet bölümünden mezun olmak gerekiyor, Adalet bölümü mezunu bir öğrenci, İş ilanları nerede yayınlanır?, Hem şehrin baro sayfalarında hem de iş ve işçi bulma sitelerinde ilanlar yayınlanır, Bir avukatlık bürosu tarafından bırakılan takip memuru ilanı, Hukuk bürosundaki rolü, İcra dosyalarını hazırlar, teslim eder ve açar İcra sürecini takip eder ve gerekli tüm işlemleri yürütür, Bir hukuk bürosunda çalışan bir icra takip elemanı, Zaman aşımı olan dosyalar, İcra takip elemanı, belirlenen zaman aşımını takip eder ve işlem yapılmasını sağlar, Zaman aşımına uğrayacak bir icra dosyasının takip ve işlem süreci, İşlem düzenleme, Haciz işlemleri, görüşmeler ve yakalatma emri gibi işlem ve düzenlemeleri yapar, Bir icra dosyasıyla ilgili haciz sürecinin düzenlenmesi, İhalelere katılım, Gerekli durumlarda, icra takip elemanı avukatın yerine çeşitli ihalelere katılır, Bir varlık satışı ihalesine katılan bir icra takip elemanı, Ödemelerin düzenlenmesi, Dava dosyasının açılması için gereken ödemelerin yapılmasını düzenler, Bir icra davası açılırken gereken ödemenin düzenlenmesi
İcra Takip Elemanı İcra Takip Elemanı nedir İcra Takip Elemanı ne iş yapar İcra Takip Elemanı maaşları İcra Takip Elemanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524