Bir binaya veya kapalı bir mekana adım attığınızda hissettiğiniz bazı duygular vardır. Kimi zaman ferahladığınız hissedersiniz, kimi zaman mekan bunaltıcı gelir, kimi zaman karanlık hissiyatı kaplar içinizi. Mekandaki bu hisler ve mekanı algılama biçimi tamamen mekanın içinde yer alan zemin, duvar ve tavanın bir ara verdiği etkiye bağlı olarak değişir. Tüm bu öğeler, içeride varolan hacimsel algıların sınırlarını tanımlayan mimari ögelerdir. İçeri girdiğimizde bizi kuşatan bu hisler mekanları ve hatta mekanın içindeki bölümleri de diğerlerinden ayırmaya olanak sağlar. Zeminde yer alan döşemeler, duvar renkleri, pencere şekilleri, boyutları gibi mekana ait ögeler, bir dört duvarı mimari mekanlara dönüştürür.
İç Mekan Tasarımı, mekanı mimari açıdan yorumlamanın daha da ötesinde mekana yorum katarak görsel açıdan da zenginliğini sağlamakla görevlidir. Bu konuda çalışan, mekanı yeniden ele alıp kimlik kazandıran bazı kişiler vardır. Bunlar iç mimarlar, iç mekan tasarımcıları ve dekoratörlerdir. İç mekanı tasarlamakla görevli olan bu kişilerden de mekanın mimari karakterini de tanıyor olması beklenir. Bir iç mekan tasarımcısının en büyük görevi, mimari mekanın üzerinde kendi bilgi ve yorumlarını katarak gereken seçimleri yapmak ve mekanın mimari özelliklerini gözardı etmeden önerilerde bulunmaktır.
İç mimari veya iç mekan tasarımı günümüzde önem kazanmaya devam eden meslekler arasındadır. Görselliğin ve fonksiyonelliğin bir arada görülmek istendiği bu dönemde herkes evinin, ofisinin, odasının en güzel ve kullanışlı şekilde tasarlanmasını istemektedir. Bunun için profesyonel yardım almak isteyen kişiler de iç mekan tasarımcılarından destek almaktadır. İç mekan tasarımına artan ilgi ile birlikte iç mekan tasarımı bölümleri de her yıl yeni mezun vererek sektöre yeni tasarımcılar mezun etmektedirler.
İç mekan tasarımı; mekanların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen ve dekorasyon konusunda bilgi sahibi kişileri yetiştirmek amacı ile kurulmuş bir ön lisans programıdır.
2 yıl sonunda İç mekan tasarımı teknikeri olarak mezun olan tasarımcı adayları; müşterinin beklentilerini göz önünde bulundurarak mekanda yapılması gereken değişiklikleri belirler. Aynı zamanda mekandaki işleri planlar, organize eder, elektrik, su gibi donanımsal ihtiyaçları da göz önünde bulundurmak mesleğinin gereğidir. Malzeme seçiminde de yetkili olan iç mekan tasarımcıları hem teknik bilgiye sahip hem de sanatsal ve dekoratif özgünlüğü yakalayabilen tasarımcılar olmalıdırlar. Bu bölümlerde okuyan öğrencilerin 2 yıllık eğitimleri süresince stajlarını tamamlayarak eğitim süresince deneyim kazanmalarına imkan tanınmaktadır.
2 yıl sonunda iç mekan tasarım teknikeri ünvanı alırlar. Tasarımcı adayı öğrencilerden yaptıkları işi standartlara uygun bir şekilde tamamlamaları beklenir.
İç mekan tasarımı bölümünde iç mimarlık ve tasarım bölümlerinden ortak bir çok ders bulunmaktadır.
İç Mekan Tasarım Bölümü mezunları “tekniker“ unvanı ile birlikte iç mekan tasarımcısı olarak da anılırlar. Devlete alım olmadığı için bölüm mezunlarının iş imkanı özel sektör ile sınırlıdır. Bölümü bitirenler birçok alanda iş bulma olanağına sahiptir. Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı, tüketici ihtiyaçlarının değiştiği günümüzde İç Mekan Tasarımı Programı gitgide önem kazanmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda bu programdan mezun olan öğrenciler iş bulma sorunu yaşamadan meslek sahibi olabilmektedirler. Ancak her meslekte olduğu gibi iç mekan tasarımcılarında da fark yaratan okuldan çok eğitim sürecinde değil bir çok konuda kendini yetiştirmiş olmalarıdır.
Farklı alanlarda farklı işler yapmalarına rağmen genel olarak İç Mekan Tasarımcısının belli başlı görevleri şunlardır.
Birden farklı ortamlarda çalışma koşulları olabilen iç mekan tasarımcılarının çalışma alanları şunlardır:
İç Mekan Tasarımı bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin bir çok alanda kendini geliştirmeye açık olması gereklidir. Teknik bilgi konusunda kendini geliştirebilen, disiplinli ve planlı bir şekilde çalışmayı seveni yaratıcı, estetik bakış açısına sahip ve sorumluluk sahibi olması gerekliliği aranan başlıca özellikler arasındadır.
Buna ek olarak Dikey Geçiş Sınavında başarılı olan mezun öğrenciler üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Mimarlık, İç Mimarlık, İç Mekan ve Çevre Tasarımı, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi, Geleneksel Türk El Sanatları, bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler. Dikey geçiş yapabildikleri bölümler arasında iş imkanı en yüksek olan bölümler Mimarlık ve İç Mimarlık bölümleridir. Özellikle mimarlık bölümüne dikey geçiş yapan biri, mezun olduktan sonra çok kolay bir şekilde devlette de özelde de iş imkanına sahip olabilir.
2019-2020 İç mekan tasarımı bölümü taban puanı, başarı sıralaması (ilk 5 üniversite) aşağıdaki gibidir. Paylaşılan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazıdaki verilerin tamamı ÖSYM - YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
İç Mekan Tasarımı Nedir?
İç mekan tasarımına, mekanı kullanan insanlar için daha sağlıklı ve estetik açıdan daha hoş bir ortam elde etmek için bir binanın içini iyileştirme sanatı denebilir. Bir iç mekan tasarımcısı, bu tür iyileştirme projelerini planlayan, araştıran, koordine eden ve yöneten kişidir. Tüm bu işleri bir arada, planlı bir şekilde organize edebilmeli ve zamanlama konusunda da her zaman dikkatli olmak zorundadır.
İç Mekan Tasarımı Elemanlarına Neden İhtiyaç Duyulur?
Sosyal hayatın bir parçası olan kültür, sanat ve tasarım uzun bir sürecin sonucunda meydana gelir. İnsanlar yaşadıkları ortamları hem işlevsel, hem estetik, hem de teknoloji ile paralel olarak kendi gelenek ve göreneklerine uygun şekilde yapılması için çaba harcamaktadırlar. İnsanların yaşam alanlarının görsel ve estetik açıdan göz alıcı, sanatsal değer taşıyan unsurlar içermesi için iç mekan tasarımcılarına ihtiyaç duyulmaktadır.
İç Mekan Tasarımcılarının Çalışma Ortamları Nasıldır?
İç mimarlık ve mekan tasarımı ile alakalı bu bölümü tercih edecek kişilerin mesleğin çalışma koşullarını özellikle öncesinde araştırması gerekir. Çünkü iç mekan tasarımcıları her zaman bilgisayar ve masa başında tasarım yapmazlar. Çalışma ortamları bir şantiye de olabilir, soğuk veya sıcak olabilir ve birçok teknik mühendis, işçi gibi farklı profillerden insanlara çalışmak durumunda kalabilirler.