AnasayfaBlogHızlı Şekilde İşe Alınmanızı Sağlayacak İpuçları
İşe Alım

Hızlı Şekilde İşe Alınmanızı Sağlayacak İpuçları

20 Mayıs 2019
Bu resimde sandalyelerde toplanmış bir grup insan görülüyor. Resmin merkezinde, kollarını kavuşturmuş bir şekilde sandalyede oturan bir adam görülüyor. Adamın sağında, sandalyede oturan hamile bir kadın ellerini karnına dayamış. Ayrıca, sandalyelerde birlikte oturan bir çift insan ve görüntünün sağ alt köşesinde bir kadının bacaklarının yakın çekimi görülebiliyor. Sol alt köşede de bir çift ayakkabının yakın çekimi görülüyor. Çevredeki güneş ışığının aydınlattığı insan grubu görüntüye sıcak ve davetkar bir atmosfer kazandırıyor.
İpucuAçıklamaSonuç
Her İşe BaşvurmamakBulduğunuz her işe başvurmak yerine yeteneklerinize ve deneyiminize uygun ilanlara odaklanın.Başvurduğunuz işlerde işe alınma şansınızı artırır.
Gelişmiş Arama Kullanımıİş ilanları sitelerindeki gelişmiş arama seçenekleri kullanılarak hedeflenen işlere daha hızlı ulaşmak.İş arama sürecini hızlandırır ve daha verimli hale getirir.
Yeteneklerin Doğru İfade EdilmesiBaşvurularınızda yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve başarılarınızı doğru ve etkili bir şekilde ifade etmek.İşverenin dikkatini çeker ve işe alımlarda favori hale gelmenizi sağlar.
Doğru AraştırmaBaşvuruda bulunmadan önce işveren ve ilan hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak.Başvurunuzun işverenin beklentileriyle daha uyumlu olmasını sağlar.
Kişisel ÖzgeçmişHer iş başvurusu için ayrıntılı ve kişiye özel bir özgeçmiş hazırlamak.İşe alımlarında tercih sebebiniz olabilir, işe uygun becerileri gösterme şansını artırır.
Ağ OluşturmaSektörle ilgili kişilerle bağlantılar kurarak, yeni iş fırsatlarına erişim sağlamak.İş imkanlarına doğrudan ulaşmanızı sağlar ve işe alım sürecini hızlandırır.
İletişim Bilgilerinizin Güncel Olmasıİş başvurularında kullanılan iletişim bilgilerinin güncel ve ulaşılabilir olmasının sağlanması.İşverenlerin sizi hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmesini sağlar.
Sosyal Medya KullanımıSosyal medyayı aktif ve profesyonel bir biçimde kullanmak, iş arama ve başvuru süreçlerinizde fayda sağlar.Daha geniş bir ağa ulaşır ve iş imkanlarını artırır.
İşe Alım Süreci Hakkında Bilgi Sahibi Olmakİşe alım süreçleri ve mülakat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak iş başvurularınızı güçlendirir.İşe alım sürecini daha etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar.
İyi Bir Motivasyon Mektubu Yazmakİyi bir motivasyon mektubu, işvereni ikna etme ve işe alımlarında öne çıkmada etkili olur.Özgeçmişinizin okunma olasılığını artırır ve işverenin ilgisini çeker.

Hiçbirimiz doğuştan en iyi iş başvurusunu yapacak nitelikte değiliz. İyi bir araştırma yaptıktan sonra yeteneklerin doğru ifade edilebildiği bir iş başvurusu yapabilmek mümkün. Bu yazıda işverenlerin sizi sorunsuz ve eksiksiz olarak değerlendirmesini sağlayacak bazı ipuçlarını sıraladık.

Her İşe Başvurmaya Gerek Yok

İş ilanlarında gelişmiş arama seçeneklerini kullanarak iş ararken vakit kazanabilirsiniz. Yabancı kaynaklı büyük işe alım sitelerinde şirket adı, yayınlandığı tarih ve diğer seçeneklerle arama yapabileceğiniz gelişmiş arama seçenekleri vardır. Fakat bulduğunuz her işe başvurmak iyi bir fikir değildir. 

Kalifiye olduğunuz işlere başvurmaya odaklanın. Mülakat için seçilme şansınız daha yüksek olur. 
Herkese özgeçmiş göndermek sadece vakit kaybıdır. İş aramaya başlamadan önce aradığınız işin tipine karar vermek için vakit ayırın. 

Bir işverenden haber beklerken diğer işlere başvurmamazlık yapmayın. Birçok iş arayan işe başlamadan önce 15 işveren tarafından reddedilir. Hatalarınızdan ders çıkarın ve doğru teklifi alana kadar başvurmaya devam edin. 

Özgeçmişiniz profesyonel olmalı

Mutlaka spesifik bir ön yazınız olmalı. Aksi takdirde özgeçmişinize bakılmayabilir. Çünkü, işe alım yöneticisini etkilemek için sadece birkaç saniyeniz var. Her özgeçmiş için kişisel olarak görüntüleyen işe alım yöneticileri bulunur. 

Eğer ön yazı mektubunuzun ilk paragrafında hedef şirket ismi yoksa, mülakata büyük ihtimal çağrılmazsınız. Aynı zamanda özgeçmişinizi de işe göre düzenlemelisiniz. Özgeçmişiniz oldukça düzenli ve işle olabildiğince alakalı olmalı. 

Özgeçmişinizde bütün deneyimlerinizi vermenize gerek yok. Bir kişi özgeçmişinde 40 yıllık deneyimini paylaşsa bile maalesef bu kimseyi etkilemeyecek. Bu birçok iş ilanı için çok fazla bilgi ve deneyim demektir. 

Özgeçmişinizde tam zamanlı istihdamdan başka şeyleri de bulundurabilirsiniz. Örneğin, uzun süredir çalışmadınız ve özgeçmişinizin sanki hiçbir şey yapmamışsınız gibi dursun istemiyorsunuz.

Mesleğinizde bir yönetici veya başarılı bir insan gibi giyinin. Belki de görünüşler o kadar önemli değildir ama burada önemliler. İş ve başvurduğunuz şirkete göre uygun giyindiğinizden emin olun. 

Mülakat Sırasında Kendiniz Olun

Hazır cevaplar, sahte gülüşler ve mülakatta inandığınız şey yerine söylenmesi gereken şeyi söylemek işvereni yanlış yönlendirebilir. Mülakat sırasında öykü anlatmak deneyim ve becerilerinizi paylaşmak için harika bir yoldur. Bu işverene nasıl biri olduğunuzu anlatmak için çok iyi bir seçenektir. 

Mülakat sırasında size soru sorulduğunda, spesifik becerilerinizi ve deneyimlerinizi ve başınızdan geçen olaylarla nasıl başa çıktığınızı birleştirerek anlatın. Ne kadar bilgiye sahip olursanız işe alım yöneticisi sizin o kadar tecrübeli olduğunuzu düşünür. 

Bir önceki işveren hakkında hiçbir zaman kötü bir şey söylemeyin. Ben işe alım yöneticisiyken insanların eski patronları hakkında çok söylendiğini duydum. Mülakatçının sizin hakkında ilk düşüneceği şey onun şirketi hakkında gelecekte de böyle konuşacağınızdır.

Mülakat sonrası bir teşekkür notu gönderin. bu iş için sizi düşünmelerine teşekkür etme yönteminizdir. ayrıca iş mülakatı sonrası takipte kalmak önemlidir.

Başarılı iş arayışının önemli bir bileşeni de bağlantı kurmaktır. Birçok iş çevre ile bulunur. Bu ister çevrimiçi ister gerçek çevreniz olsun. İş aradığınızı çevrenize anlatmazsanız sonraki işinizi bulmada kimin yardımcı olacağını bilemezsiniz. 

İşe Alım Süreci - İşe Alınmamanızın Muhtemel 5 Nedeni gibi kaynak yazılara mutlaka göz atın. Bu detayları bilmek size iş alım sürecinde büyük fayda sağlar.

İşe alımda referanslar çok büyük farklar oluşturabilir. Patronlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan ve müşterilerinizden referans olmalarını isteyin. Onları LinkedIn gibi sitelerde kaydedin. Eğer süpervizörünüzden pek de iyi olmayan bir referans alacağınızı düşünüyorsanız kişisel referanslar almak için çalışın. 

Bir işe birden fazla başvurmanın kötü bir yanı yoktur. Örneğin, hayalinizdeki işe başvurdunuz ve şirketten geri dönüşüm alamadınız. Daha sonra iş ilanını tekrar gördünüz. Bir daha başvurun ama başvururken özelliklerinizin iş tanımı ile uyduğundan emin olun.

İşe alım sürecinde belirteç üç soru nedir? Bunları öğrenin, çok faydası var.

Her İşe Başvurmamak, Bulduğunuz her işe başvurmak yerine yeteneklerinize ve deneyiminize uygun ilanlara odaklanın, Başvurduğunuz işlerde işe alınma şansınızı artırır, Gelişmiş Arama Kullanımı, İş ilanları sitelerindeki gelişmiş arama seçenekleri kullanılarak hedeflenen işlere daha hızlı ulaşmak, İş arama sürecini hızlandırır ve daha verimli hale getirir, Yeteneklerin Doğru İfade Edilmesi, Başvurularınızda yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve başarılarınızı doğru ve etkili bir şekilde ifade etmek, İşverenin dikkatini çeker ve işe alımlarda favori hale gelmenizi sağlar, Doğru Araştırma, Başvuruda bulunmadan önce işveren ve ilan hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak, Başvurunuzun işverenin beklentileriyle daha uyumlu olmasını sağlar, Kişisel Özgeçmiş, Her iş başvurusu için ayrıntılı ve kişiye özel bir özgeçmiş hazırlamak, İşe alımlarında tercih sebebiniz olabilir, işe uygun becerileri gösterme şansını artırır, Ağ Oluşturma, Sektörle ilgili kişilerle bağlantılar kurarak, yeni iş fırsatlarına erişim sağlamak, İş imkanlarına doğrudan ulaşmanızı sağlar ve işe alım sürecini hızlandırır, İletişim Bilgilerinizin Güncel Olması, İş başvurularında kullanılan iletişim bilgilerinin güncel ve ulaşılabilir olmasının sağlanması, İşverenlerin sizi hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmesini sağlar, Sosyal Medya Kullanımı, Sosyal medyayı aktif ve profesyonel bir biçimde kullanmak, iş arama ve başvuru süreçlerinizde fayda sağlar, Daha geniş bir ağa ulaşır ve iş imkanlarını artırır, İşe Alım Süreci Hakkında Bilgi Sahibi Olmak, İşe alım süreçleri ve mülakat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak iş başvurularınızı güçlendirir, İşe alım sürecini daha etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar, İyi Bir Motivasyon Mektubu Yazmak, İyi bir motivasyon mektubu, işvereni ikna etme ve işe alımlarında öne çıkmada etkili olur, Özgeçmişinizin okunma olasılığını artırır ve işverenin ilgisini çeker
işe alım özgeçmiş mülakat referanslar ön yazı işe alım süreci
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.