AnasayfaBlogHızlı Okuma Yeteneği Nasıl Geliştirilir? 
Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Yeteneği Nasıl Geliştirilir? 

25 Mart 2021
Bu, kollarını kavuşturmuş bir kadının yakın çekim fotoğrafı. Uzun, koyu renk saçları var ve yüzü hafifçe gülümsüyor. Siyah bir bluz giymiş ve doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrılmış. Kolları önünde kavuşturulmuş ve elleri omuzlarının üzerinde duruyor. Yüzünde nötr bir ifade vardır ve kaşları hafifçe kalkıktır. Görüntünün arka planı parlak beyazdır.
BaşlıkAçıklamaİlave Bilgi
Hızlı Okuma TeknikleriHacer Doğaner Keklik, hızlı okuma tekniklerini ve bilinçaltı öğrenme yöntemlerini anlatır.Hacer Doğaner Keklik, 10 yıllık bir eğitmen ve hızlı okuma teknikleri konusunda uzmandır.
Türkiye'de Hızlı Okuma OranıTürkiye'nin hızlı okuma oranı ortalama dakikada 250 kelime.İleri seviye hızlı okumada hedef, dakikada 600 - 800 kelime okumadır.
Hızlı Okuma ve Okuma AlışkanlığıAnlayarak hızlı okuma sürecini hızlandırmak için iyi bir okuyucu olmak gerekir.İyi bir okuyucu, dakikada okuma sayısını çok daha hızlı geliştirebilir.
Okuma Teknikleri ve Yabancı Dil SınavlarıHızlı okuma teknikleri, dil sınavlarında da etkili olabilir eğer dilde hakimseniz.Anlayarak hızlı okuma, bir bakışta birden fazla kelime görmek ve onları aynı hızda algılamayı içerir.
Hızlı Okuma Yeteneği KazanımıHızlı okuma yeteneği çoğunlukla okullarda kazanılır.Okuma kalitesine ve ilgi alanlarına dikkat etmek gerekir.
Hızlı Okuma ve Kitap Okuma Eğer kitabın içeriği ilginizi çekmiyorsa, hızlı okumayla bile sıkılabilirsiniz.Hızlı okumanın avantajı, sıkıcı kitapları daha hızlı bitirebilmektir.
Hızlı Okuma Tekniği ÖrneğiGöz kaslarını geliştirmek için zikzaklar çizmeyi deneyin ve okuduklarınızı iç sesinizle tekrarlamayın.Bu egzersizler göz sağlığına pozitif etkileri de vardır.
Online Kitap SatışlarıTürkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre online kitap satışları yüzde 100, çocuk kitap satışları yüzde 200 artış göstermiş.E-kitap sadece okuma değil dinlemenin de yapıldığı bir biçimdir.
Kitap Dinlemek ve Göz TembelliğiKitap dinlemek okuma yeteneğini etkileyebilir fakat göz tembelliği durumu değişmez.Gözler hareket etmediği sürece göz kasları egzersiz yapmamaktadır.
Çocuklar ve Okuma AlışkanlığıÇocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi için evde kitap okuyan yetişkinler tarafından örnek alınması önemlidir.Çocuklara kendilerine uygun, okuması eğlenceli ve ilgilerini çekecek kitaplar seçilmeli.

Hızlı Okuma Teknikleri Eğitimi Eğitmeni Hacer Doğaner Keklik, anlayarak hızlı okuma yöntemlerini anlattı. İleri seviye hızlı okuma teknikleri ve bilinçaltı öğrenme yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Hacer Doğaner Keklik Kimdir?

10 yıllık eğitmenlik yapıyorum. Anlayarak hızlı okuma ve hafıza teknikleri üzerine çalışmalar yaptım, yapmaya da devam ediyorum. Anlayarak hızlı okuma ile ilgili son yıllardaki taleplerle ciddi bir farkındalık var. Eğitimler okul öncesi dönemden başlayıp üst yaş sınırı olmayan eğitimler. Enstitü dışında temel matematik eğitimi, zihin haritaları eğitimimiz var. Odaklanmayı ve öğrenmeyi öğreneceğimiz eğitimler üzerine eğitimler yapıyorum 10 yıldır. 

Münevver Birol: Türkiye refah düzeyi yüksek İskandinav ülkeleri gibi bir okuma ülkesi olmasa da ciddi bir kitap okuruna sahip. 

Eğitiminize Katılan Öğrenciler Hangi Amaçla Hızlı Okuma Tekniklerini Öğrenmek İstiyor?

Her eğitimde neden ihtiyaç duyduklarını soruyordum. Sınav öğrencisiyiz, soruları daha iyi çözebilmek için diyenler çoktu. Daha çok sınav odaklıydı. Son 1 aydır daha fazla okumak isteyen kitle geliyor. Anlayarak hızlı okuma becerisini geliştiren her birey hem sınavlarda başarılı olur hem daha fazla okur. 

Türkiye’de Hızlı Okuma Oranı Nedir?

Yetişkinin dakikada okumasını hedeflediğimiz kelime sayısı 600 ile 800 arasında. Türkiye’nin ortalaması şu anda dakikada 250 kelime. Üniversite öğrenci 100 kelimede okuyabiliyor, iyi okur 300 kelime de okuyabiliyor. Biz ilkokulda okumayı yanlış öğreniyoruz. “Yavaş oku, tane tane oku” deniliyor. Sonra da içinden oku deniliyor. İlkokulda ulaştığımız okuma hızımız neyse onu yetişkinlikte geliştiremiyoruz. O seviyede kalıyor yetişkinler. 600-800 kelime ile dünya ortalamasının üzerinde çıkmıştır. 

Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Hızlı Okuma Teknikleri İşe Yarar Mı?

Bireyin süreç içerisinde okuma alışkanlığı da kazanması gerekiyor. Anlayarak hızlı okuma sürecini hızlandırabilmek için iyi bir okuyucu olmaya ihtiyaç var. Anlamını bilmediğimiz kelimelerde karşılaştığımızda beyin zorlanıyor. Bu yüzden kelime dağarcığımızın gelişmiş olması önemli. İyi bir okuyucu ise bir öğrenci, dakikada okuma sayısını çok daha hızlı geliştirebilir. Zor geliyorsa günde 5 dakika ile başlayın ama bir yerden mutlaka başlayın.

Temel amacım okumayı sevdirelim, okumayı seven birey hem sınavlarda hem de hayatta başarılı olacaktır. Yavaş olan şeye beyin tahammül edemiyor. Odaklanma hızla birlikte geliyor. Hızlı okumayı başarabiliyorsak yaptığımız egzersizler odaklanmayı da geliştiriyor. 

Okuma Teknikleri Yabancı Dil Sınavlarında Etkili Oluyor Mu?

Dile hakimsek evet. Temelde Türkçe okumayı hızlandırmayı öğretiyorum. Anlayarak hızlı okuma, bir bakışta birden fazla kelime görecek egzersizler yapmak ve onları aynı hızda algılamak. Çince biliyorsam aynı hızda okurum ama ana dilim kadar hakimsem. Geçerli.

Hızlı Okuma Yeteneği Nasıl Kazanılır?

Kitap okuma alışkanlığı kazandırırken yaş grubu da önemlidir. Okuma kalitesine ve ilgi alanlarına bakmak gerekiyor. Anlayarak hızlı okuma eğitimi bu anlamda da destekliyor. Kitap okumak sıkıcı eylem olmaktan çıkıyor. Çocuklar çok fazla resimli kitaplarla okumaya başlayınca büyüyünce resimler azalıyor. Çocuk da okuduğunu anlamamaya başlıyor hayal dünyası köreliyor. Hızlı okuma yeteneği de okullarda başlıyor. Bu anlamda öğretmenlere de eğitim verilmesi gerekiyor. Okul kitaplarının bile yenilenmesi gerekiyor. 

Hızlı Okuma Yeteneğim İle Kitaba Sıkılmadan Devam Edebilir Miyim?

Eğer kitabın içeriği ilginizi çekmediyse yine sıkılırdınız. Ama kitap elinizde daha kısa süre kalırdı. Anlayarak hızlı okuma demek, siz dakikada 300 kelime okuyorsunuz. Sergüzeşt’i okumanız gerekiyor sıkıldınız. Beynimizin ulaştığı hızda tamamlamaya çalışır. Ulaştığınız seviye dakikada 600 kelime ise akademik yazıda 500 kelimeye inersiniz. Kelime dağarcığı çok önemli hızlı okumada. Eğitimle seviyeyi geliştiriyoruz. Beyin öğrendiği şeyi bırakmıyor. Sıkıldığımız içerikse sıkılırız ama bitirip ne yapmamız gerekiyorsa onu yaparız. Sonuca varmak daha kolay oluyor. 

Hızlı Okuma Tekniği Paylaşabilir Misiniz?

Yetişkinler için farklı için farklı çocuklar için farklı etkinlikler yapıyorum. Göz kaslarını geliştirmek için, kafamızı hareket ettirmeden sadece gözlerimizi zikzaklar çiziyoruz, tarama yapıyoruz. Gördüğümüz şeyleri içimizden seslendirmiyoruz. Ses her zaman görüntüden yavaştır. Egzersizler göz sağlığımıza müthiş etki ediyor. Çocuklarda dikkat dağınıklığını toparlayan çalışmalar.

Kalemle yapılan göz egzersizlerimiz var; kalemi yavaşça burnumuza ve alnımıza getiriyoruz. Göz kaslarınızı esnetme çalışmalarınızı doğada, yatarken yapabilirsiniz. Çocuklarımızın kitap okumasını istiyorsak evde kitap okuyan insanlar görmesi gerekiyor. 

Münevver Birol: Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre online kitap satışları yüzde 100, çocuk kitap satışları yüzde 200 artış göstermiş. E-kitap sadece okuma değil dinlemede yapılıyor. 

Kitap Dinlemeye Alıştığımızda Göz Tembelliğimiz Geri Döner Mi?

Göz hareketlerimizi sürekli yapmak gerekiyor. Ekrana çok fazla maruz kaldığı için, yeni jenerasyonda çok fazla baş ağrısı var. Dinleyerek kitap okumaya çalışıyor olmayı ben çok fazla tercih etmiyorum. Yeni jenerasyon kitap okuma alışkanlığını böyle kazanacaksa neden olması. Göz tembelliğin tetikler, göz kaslarımız zayıfladıkça göz hızımızda zayıflamaya başlar.

Hızlı Okuma Teknikleri, Hacer Doğaner Keklik, hızlı okuma tekniklerini ve bilinçaltı öğrenme yöntemlerini anlatır, Hacer Doğaner Keklik, 10 yıllık bir eğitmen ve hızlı okuma teknikleri konusunda uzmandır, Türkiye'de Hızlı Okuma Oranı, Türkiye'nin hızlı okuma oranı ortalama dakikada 250 kelime, İleri seviye hızlı okumada hedef, dakikada 600 - 800 kelime okumadır, Hızlı Okuma ve Okuma Alışkanlığı, Anlayarak hızlı okuma sürecini hızlandırmak için iyi bir okuyucu olmak gerekir, İyi bir okuyucu, dakikada okuma sayısını çok daha hızlı geliştirebilir, Okuma Teknikleri ve Yabancı Dil Sınavları, Hızlı okuma teknikleri, dil sınavlarında da etkili olabilir eğer dilde hakimseniz, Anlayarak hızlı okuma, bir bakışta birden fazla kelime görmek ve onları aynı hızda algılamayı içerir, Hızlı Okuma Yeteneği Kazanımı, Hızlı okuma yeteneği çoğunlukla okullarda kazanılır, Okuma kalitesine ve ilgi alanlarına dikkat etmek gerekir, Hızlı Okuma ve Kitap Okuma , Eğer kitabın içeriği ilginizi çekmiyorsa, hızlı okumayla bile sıkılabilirsiniz, Hızlı okumanın avantajı, sıkıcı kitapları daha hızlı bitirebilmektir, Hızlı Okuma Tekniği Örneği, Göz kaslarını geliştirmek için zikzaklar çizmeyi deneyin ve okuduklarınızı iç sesinizle tekrarlamayın, Bu egzersizler göz sağlığına pozitif etkileri de vardır, Online Kitap Satışları, Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre online kitap satışları yüzde 100, çocuk kitap satışları yüzde 200 artış göstermiş, E-kitap sadece okuma değil dinlemenin de yapıldığı bir biçimdir, Kitap Dinlemek ve Göz Tembelliği, Kitap dinlemek okuma yeteneğini etkileyebilir fakat göz tembelliği durumu değişmez, Gözler hareket etmediği sürece göz kasları egzersiz yapmamaktadır, Çocuklar ve Okuma Alışkanlığı, Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi için evde kitap okuyan yetişkinler tarafından örnek alınması önemlidir, Çocuklara kendilerine uygun, okuması eğlenceli ve ilgilerini çekecek kitaplar seçilmeli
hızlı okuma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Masanın üzerinde duran bir çift gözlüğün camlarında bir kitap resmi ve bir çizgi film karakteri bulunmaktadır. Çizgi film karakteri dikenli saçlara sahip ve elinde bir kitap tutuyor, resimdeki kitap ise siyah bir okla işaret ediliyor. Arka planda, yeşil bir daire ile yeşil bir roket görülebilir. Gözlük resmin odak noktasıdır, kitabın ve gözlüğün yakın çekimi ön planın çoğunu kaplar. Fotoğrafın köşesinde küçük bir metal nesne de var. Görüntü, çizgi film karakteri ve gözlükteki kitapla birlikte okuma keyfinin bir temsilidir ve eğlence hissi verir.
Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Programları

14 Şubat 2021
Bir kadın rahat bir ortamda bir kitap yığınının üzerinde oturuyor. Beyaz bir bluz ve mavi bir kot pantolon giymiş ve saçlarını düzgün bir şekilde topuz yapmış. Kitap yığınından bir kitap okurken yüzünde konsantrasyon ve odaklanma ifadesi var. Kitap yığını ahşap bir masanın üzerindedir ve yığına yakından bakıldığında kitapların çeşitli kapaklara ve renklere sahip olduğu görülür. Altındaki ahşap zeminin yakın çekimi, zeminin oldukça yıpranmış olduğunu gösteriyor. Elinde bir pençe var ve pençeye yakından bakıldığında tüylü olduğu ve keskin pençeleri olduğu görülüyor. Odanın aydınlatması sıcak ve davetkâr.
Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Egzersizleri

03 Şubat 2021