AnasayfaBlogHızlı İngilizce Öğrenme Yöntemlerini Kullanın
Yabancı Dil Eğitimi

Hızlı İngilizce Öğrenme Yöntemlerini Kullanın

04 Aralık 2019
Bir kadın masada oturmuş, kalemle bir kâğıda bir şeyler yazıyor. Uzun, siyah saçları var ve konsantrasyonla çalışmasına bakıyor. Eliyle kalemi kağıda yakın tutuyor, diğer eli ise masanın üzerinde duruyor. Arka planda bir fincan, bir boya kovası, bir kalemlik, bir bıçak ve çizim yapan bir kişinin bulanık görüntüsü görülüyor. Kadının yüzü odaklanmış ve gözleri işine odaklanmış durumda. Oda yumuşak bir ışıkla aydınlatılmış ve arka plandaki nesnelerin renkleri biraz soluk. Her şey huzurlu ve sakin görünüyor ve kadın kendi dünyasında gibi görünüyor.
YöntemAçıklamaÖnemli Nokta
Hedef Belirlemeİngilizce öğrenme amaç ve hedeflerinizin belirlenmesiÖğrenme sürecinin odaklanmasını ve beynin işlemi tam manasıyla gerçekleştirmesini sağlar
Dil Kullanım MiktarıÖğrenilen dili ne kadar kullanabileceğinizin belirlenmesiBelli bir sürecin gerekliliğinin farkında olmak
İngilizce Seviye ÖlçümüMevcut İngilizce seviyenizin değerlendirilmesiHızlı İngilizce öğrenmek için gerekli aşamaların belirlenmesi
Kişiye Özgü PlanÖğrenme sürecine ait bir plan hazırlanmasıÖzgün plan, kişinin algılama yöntemine uygun öğrenimi destekler
Pratik YapmaDil kullanımını pratikle artırmak ve sürdürmekDil öğreniminin hızlandırılması ve pekiştirilmesi
Hatalardan Öğrenmekİngilizce kullanırken yapılan hataların farkında olmaHatalar, dil öğrenme sürecinde edinilen bilginin derinleştirilmesine yardımcı olur
Kurs veya Bireysel ÖğrenmeKurstan yardım alarak veya bireysel olarak öğrenmeİhtimama bağlı olarak farklı öğrenme içerikleri ve yöntemleri kullanılabilir
DinlemeDinleme becerilerini geliştirmekSevilen müzikler, hikayeler ve röportajlar ile efektif İngilizce öğrenme
Eğlenceli EğitimSevdiğiniz şeyler aracılığıyla İngilizce öğrenmeÖğrenme sürecinin zevkli ve etkili hale getirilmesi
Sürekli TekrarBilgiyi kalıcı hale getirmek için sürekli tekrar yapmakDilin doğru ve etkili kullanımındaki rolü

hayatımızın bir noktasında karşılaştığımız i̇ngilizce, hangi sebeplerle olursa olsun öğrenilmesi ve kullanılması gerekli olan bir dildir. özellikle sık kullanılan bir dil olması, akademik ve iş hayatında kullanmak, öğrenme ile dil becerisi kazanma hedefinde olan kişilere fayda sağlaması için öğrenilmesini de gerekli olmaktadır. ana dilimizden farklı bir dil öğrenme sürecinde amacımıza uygun olarak kullanacağımız i̇ngilizce, farklı kullanımları ve ifadeleri olan aktif ve sık kullanımı sebebiyle öğrenmek için farklı yöntemleri de uygulayabileceğiniz seçenekleri sunabilmektedir.

Öğrenme aşamasında karşılaştığımız bazı problemler bizi yolumuzdan çevirse de dil öğrenmenin bir süreç olduğunu düşünürsek bu süreç dahilinde yapacağınız, uygulayacağınız bazı yöntemler bu yolu doğru bir şekilde bitirmenize ve yolu kısaltmanızı sağlayabilir. Hızlı İngilizce öğrenme sürecinde ise bilmeniz gereken ilk şey; İngilizceyi hangi amaç ve hedefler doğrultusunda kullanacağınızı belirlemek olacaktır.

Dil öğrenmede belli bir hedef konulması beynin o işlemi tam manasıyla gerçekleştirmeye istekli olmasını da sağlar. Hızlı İngilizce öğrenme aşamasında unutulmaması gerekilen şeylerden biri de öğrenmeniz gereken bir dili ne kadar kullanacağınız ile ilgilidir. Bu bakımdan hızlı bir şekilde öğrenirken dahi bunun belli bir sürece yayılabileceğini bilmeniz fayda sağlayacaktır.

Öneri: İngilizce Seviyenizi Öğrenin

Hızlı İngilizce Öğrenme Süreci Nasıl Yönetilmeli?

Dil öğreniminin bir süreç olduğunu öğrendik. Bundan sonra ise bu süreci hedefimize ve dilin doğru şekilde kullanımına uygun olarak yönetmek gerek. Bu aşamada öncelikle İngilizce seviyeleri ölçülmeli ve değerlendirmelisiniz. Bunun için hazırlanmış internette bulabileceğiniz birçok site mevcut. Yine kendinizde, yaşamınız boyunca gördüğünüz eğitimler neticesinde seviyeniz hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Bununla birlikte kendinizin dışında hazırlanmış bir seviye ölçümü daha tutarlı bir sonuç verebilmektedir. Seviyenizi bildikten sonra ise hızlı öğrenmek ve kullanmak için aşama aşama ne yapacağınız ile ilgili bir program edinmeniz gerekir. Bu İngilizce öğrenme programı hazırlanırken öğrenmenin her şekli ile ilgili bir plan yapılmalıdır.

Öğrenme tek bir aşamadan ve tek duyudan yararlanmaz. Hızlı İngilizce öğrenirken hem görmeden hem yazmadan hem duymadan hem de anlamdan yararlanmalısınız. Hızlı İngilizce öğrenmede önemli olan şeylerden biri de programınızı oluştururken kendinize özgü bir plan yapmanızdır. Her insan farklı öğrenme sürecine sahiptir, uygulayacağınız plan sizin algılama yönteminize uygun olarak uyarlanmalıdır. Her yapılan tavsiye göz önünde bulundurulmalı ama kendi çalışma stiliniz bu yöntemlere uygun düşecek ölçüde kullanılmalıdır.

Dil Öğrenirken Yapılması Gerekenler

Kullandığımız dilden farklı bir dille tanışacağımız, öğreneceğimiz zaman belli bir gerilim ve stres yaşayabiliriz. Yine dilin zorunlu olarak öğrenilmesi şart ise kişi de isteksizlik ve nereden başlayacağını bilememe durumu oluşabilir. Öncelikle sakin kalmakta fayda var, bir şeyi öğrenirken beyninizi strese maruz bırakma o işi her zaman ciddiye almanızı sağlamaz; bu durum sizin stres kapasitenize fazla gelebilir ve dil öğrenimini zor görerek altından kalkamayacağınız hissiyatını güçlendirebilir. Yapacağınız şey uygulayacağınız program dahilinde hareket ederek eksiklerinizi tespit etme ve hangi koşullarda öğrenmeye alışık olduğunuzu bilmeniz lazımdır. İngilizce ile aşinalığınız doğrultusunda bazı yöntemler size kolaylık sağlayabilmektedir.

Bu yöntemler hızlı bir şekilde doğru ve vaktinde uygulanacak olursa size fayda da sunacaktır. İngilizce öğrenirken yaptığınız sık hatalar doğrularınız kadar öğrenme sürecinde önemlidir. Bu hatalar iyi saptandığında biri sonraki kullanımınızda size avantaj sağlayarak aşinalık kazandıracaktır. Dil öğrenme sürecinde bir kurstan yardım alınacağı kadar bireysel olarak da kendinizi geliştirebilirsiniz. Bireysel olarak yapacağınız öğrenme sürecinde dikkat etmeniz gereken pratikleri arttırmak ve sürdürmektir. Hızlı bir şekilde İngilizce öğrenmek için gereken önemi belirleyin ve dil öğreniminizi kolaylaştırıcı kendi yöntemlerinizi ortaya koymaya gayret edin. Hızlı İngilizce konuşma için farklı imkan ve materyallerden yararlanın.

Sevdiğiniz Şeyi Dinlemek

Hızlı bir İngilizce öğrenme sürecinde edinmeniz gereken şeylerden biri de dinlemenizi geliştirmektir. İngilizcede Listening olarak ifade edilen bu aşamada sevdiğiniz ve aşina olduğunuz şarkıları hikâyeleri, röportajları duymak ve anlamak için dinlemek etkili bir yöntem olacaktır. Kendi kişisel zevkinize uygun olacak şekilde en çok dinlemekten vazgeçemediğiniz şarkıları listeleyin ve şarkı sözlerini internetten bularak aynı anda şarkıyı açarak kendi söyleyişinizle tekrar etmeye çalışın. Birebir çeviri ilk seferde mümkün olmayabilir bu sizin şarkıyla olan aşinalığınıza ve İngilizceyi kullanma sıklığınıza bağlı olarak değişir. Bundan dolayı sevdiğiniz şarkıyı ve hikâyeyi her gün bir defa dinleyin ve şarkı sözlerini tekrar ederek oynatın.

Kullanacağınız bu yöntem sevdiğiniz bir şeyi dinlemekten duyduğunuz zevk için öğrenme sürecinize de olumlu yansıyacak ve öğrenmenizi eğlenceli kılmaya olanak sağlayacaktır. Bu aşamada müzik zevkinize de uygunsa bilinen gruplardan biri olan The Beatles'ın şarkılarına bir göz atabilirsiniz. Özellikle kısa ve kolay söylenebilen sözcük ve cümleleri telaffuz etmeye uygun şarkılarla alıştırma yapabilirsiniz. Yine sevdiğiniz masal ve kısa hikâyelerden dinleme olarak yararlanmak için internet üzerinden sesli okuma parçalarına bakabilirsiniz.

Yazarak Öğrenin

Yazmanın sonuçları birçok konuda kişiye olumlu yansır ve etkisi de oldukça yüksektir. İngilizce öğrenirken de bunu hızlı bir şekilde yapmak için gramer kurallarını ve sözcükleri bir defter ya da pano hazırlayarak yazabilirsiniz. Bu sizin günlük yaşantınızda hatırlamanızı ve yazarak alıştırma yapmanıza yarayacaktır. Dinlerken yaptığınız gibi duyduğunuz şarkıları bir deftere yazmak, İngilizce hikâye ve roman kitapları edinerek bilmediğiniz cümle ve sözcük kullanımına dikkat etmeniz, not düşmeniz size büyük yarar sağlayacak ve öğrenmenizi olumlu etkileyecektir. Türkçede sık kullandığınız cümle ve ifadeleri de deftere not almanız ve tekrarlamanız konuşmanızı da geliştirmenize yardımcı olur.

Ana Dili İyi Bilin

Dil öğreniminde yapılan sık hatalardan biri de ana dili iyi öğrenmeden ikinci bir dil öğrenimine başlamaktır. Türkçenin temel dil bilgisini bilmeden hızlı İngilizce öğrenmeye çalışmak ve yöntemler geliştirmek tam anlamıyla İngilizceyi öğrenmeye yaramaz. Türkçede temel cümle sıralamasının yapısını ve türlerini bilmeden İngilizcedeki kullanımı da anlayamazsınız. Bunun için öncelikle bir cümleyi oluşturan temel ve yardımcı sözcük gruplarını iyi bilmeli ve ifadeleri, zaman kullanımını İngilizce öğreniminde  kolaylık sağlayacak şekilde öğrenmelisiniz. İngilizcedeki önemli olan eklerin ve edatların, bağlaçların kullanımını ve cümledeki anlamlarını iyi öğrenmek ve kullanmak için ana dilin ek ve edat, bağlaç görevlerinin ne olduğunu bilmek, karşılaştırmak için size bir kolaylık sunacaktır.

Konuşma Pratiği Yapın

Henüz yaşça küçükken izlediğimiz, dinlediğimiz kişilerin ses ve davranışını taklit etmeye çalışırız. Bu taklit ve model alma deneyim elde etmemize yaramıştır. Sesleri taklit ederek ve duyarak konuşma becerisini elde ederiz. Aynı şey İngilizce öğreniminde de geçerlidir. Kendinizi ne kadar İngilizceye maruz bırakırsanız o kadar pratik yapmış ve dili kavramış olursunuz. Üstelik günümüzde imkanların çokluğu neticesinde çeşitli araçlardan da yaralanmanız mümkün. İngilizce dizi ve film izleme, çeşitli mobil ve web uygulamalarla tekrar etme ve karşı tarafla konuşma başlatma; sözcükleri ve cümleleri, günlük konuşma kalıplarını, şakaları, ifadeleri öğrenmenize ve kullanmanıza yardımcı olur.

İngilizce ve Eğitim Olanakları

En çok konuşulan ve iş hayatında en çok aranılan dil olan İş İngilizcesi için birçok eğitim programları mevcuttur. Bu eğitimler sizin mevcut seviyenizi yükseltebilir ya da temelden bir eğitim sağlayabilir. Hızlı İngilizce öğrenmek için ise her zaman kursa gitmenize gerek yoktur. Evden de çeşitli araçları kullanarak belirli bir seviyeye gelebilirsiniz. Çalışmanıza ve programınıza gereken önemi ve özeni gösterdikten sonra kendinizi test etmek için Enstitü kapsamındaki yabancı dil eğitimleri size yardımcı olur. İngilizce A1-A2 seviye eğitimi ile C1-C2 seviyenize uygun konu başlıkları ve konu anlatımlarıyla kendinizi gözden geçirebilirsiniz.

Hedef Belirleme, İngilizce öğrenme amaç ve hedeflerinizin belirlenmesi, Öğrenme sürecinin odaklanmasını ve beynin işlemi tam manasıyla gerçekleştirmesini sağlar, Dil Kullanım Miktarı, Öğrenilen dili ne kadar kullanabileceğinizin belirlenmesi, Belli bir sürecin gerekliliğinin farkında olmak, İngilizce Seviye Ölçümü, Mevcut İngilizce seviyenizin değerlendirilmesi, Hızlı İngilizce öğrenmek için gerekli aşamaların belirlenmesi, Kişiye Özgü Plan, Öğrenme sürecine ait bir plan hazırlanması, Özgün plan, kişinin algılama yöntemine uygun öğrenimi destekler, Pratik Yapma, Dil kullanımını pratikle artırmak ve sürdürmek, Dil öğreniminin hızlandırılması ve pekiştirilmesi, Hatalardan Öğrenmek, İngilizce kullanırken yapılan hataların farkında olma, Hatalar, dil öğrenme sürecinde edinilen bilginin derinleştirilmesine yardımcı olur, Kurs veya Bireysel Öğrenme, Kurstan yardım alarak veya bireysel olarak öğrenme, İhtimama bağlı olarak farklı öğrenme içerikleri ve yöntemleri kullanılabilir, Dinleme, Dinleme becerilerini geliştirmek, Sevilen müzikler, hikayeler ve röportajlar ile efektif İngilizce öğrenme, Eğlenceli Eğitim, Sevdiğiniz şeyler aracılığıyla İngilizce öğrenme, Öğrenme sürecinin zevkli ve etkili hale getirilmesi, Sürekli Tekrar, Bilgiyi kalıcı hale getirmek için sürekli tekrar yapmak, Dilin doğru ve etkili kullanımındaki rolü
dil eğitimingilizce öğrenmeprogramingilizce öğrenme yöntemleri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde bir oyunun yakın çekimi görülmektedir. Görüntünün ana odağı, üzerinde N harfi bulunan ahşap bir bloktur ve bu blok, üzerinde harfler bulunan iki küçük ahşap blokla çevrilidir. Tahta blokların solunda kırmızı ve beyaz bir yüzey üzerinde siyah bir yıldız, sağında ise beyaz bir yüzey üzerinde siyah bir daire görülüyor. Ayrıca, görüntünün arka planında üzerinde harfler bulunan daha büyük bir ahşap blok var. Ahşap harflerin hepsi kahverenginin farklı tonlarında ve bir oyunun parçası gibi görünüyor.
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Öğrenme Oyunları

18 Aralık 2019
Bir kişi sarı bir kalemle bir kağıda yazı yazıyor ve görevine odaklanmış durumda. Sol elinde ekranı yukarı bakacak şekilde bir cep telefonu ve sağ elinde de siyah bir keçeli kalem tutuyor. Arka planda açık renk ahşap bir masa, üzerinde beyaz bir bilgisayar faresi ve beyaz bir kalem duruyor. Arkalarında kalem dolu bir kap ve yanında siyah yazılı sarı bir daire görülüyor. Kişinin etrafı çeşitli kâğıt ve belgelerle çevrilidir.
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Öğrenme Yöntemi

09 Ekim 2019
İngilizce Öğrenme Teknikleri
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Öğrenme Teknikleri

23 Aralık 2019
Sarı arka planda bir tablet ve bir çift kulaklık görülüyor. Tabletin solunda bir not defteri, üzerinde bir kalem ve gözlük yer alıyor. Tabletin sağında deri kayışlı bir saat var. Arka planda, karo bir duvarın üzerinde metal bir çubuk var. Görüntünün ortasında bir kadının yakın çekimi ve bir kağıt parçasının yakın çekimi görülüyor. Tabletin aydınlatılmış bir ekranı vardır ve kağıt üzerinde metin ve görüntüler görülebilmektedir. Görüntüdeki öğelerin renkleri canlıdır ve sarı arka plan büyük bir kontrast sağlamaktadır. Genel olarak, bu ilginç bir bağlam sağlayan ilginç bir görüntüdür.
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Öğrenme Programı Nedir?

29 Kasım 2019