AnasayfaBlogGörsel Mağazacılık ve Vitrin Tasarım Elemanı Nedir?
Meslekler

Görsel Mağazacılık ve Vitrin Tasarım Elemanı Nedir?

29 Temmuz 2021
Görsel Mağazacılık ve Vitrin Tasarım Elemanı
Alt BaşlıkTanımÖnem
Görsel Mağazacılık ve Vitrin Tasarım ElemanıMağaza ve vitrin düzenlemelerini yapan, markayı marka yapan ve deterjanları harekete geçiren görsel sunumları oluşturan kişidir.Marka imajını ve satış stratejilerini görsel olarak aktarır, müşteri deneyimini etkileyerek satışları artırma rolü oynar.
Mağaza AtmosferiMağaza vitrininden, içerideki düzenlemeye, ürün görsellerinden, raf sistemlerine kadar tüm detayların uyumuMüşterinin mağazaya girişten itibaren kendini rahat ve mutlu hissetmesini sağlar ve alışveriş yapma isteği uyanmasını sağlar.
Moda Gündemi BilgisiVitrin Tasarım elemanının, modaya ve yeni trendlere hakim olması Mevcut moda gündemine uygun vitrin ve mağaza düzenlemeleri yaparak, müşterinin ilgisini çeker ve markanın güncel olduğunu hissettirir.
Müşteri TanımaVitrin tasarım elemanının, markanın müşteri profilini doğru bir şekilde analiz edebilmesi Doğru hedef kitleye yönelik görsel tasarım ve düzenlemeler yaparak, müşterinin markayla bağlantısını ve sadakatini artırır.
Mağaza DüzeniMüşterinin kolayca ürünleri bulabileceği, rahatça gezebileceği bir mağaza düzeni oluşturulmasıDüzenli bir mağaza, müşterinin rahat hareket etmesini ve kendini rahat hissetmesini sağlar, bu da müşteri memnuniyetini artırır.
Ürün SunumuÜrünlerin en iyi şekilde sergilenmesi, pazarlanmasıÜrünlerin doğru sunumu, müşterinin ürünü satın alma ihtimalini artırır.
Raf DekorasyonuÜrünlerin raflarda ne şekilde yer alması gerektiğini belirlemeDekorasyon, müşterinin ürüne ilgisini çeker ve marka imajını doğru yansıtır.
İlgili Dekor MalzemeleriMağaza ve vitrin düzenlemesinde kullanılacak olan dekoratif unsurların seçimi ve yerleştirilmesiDekoratif unsurlar mağaza atmosferini zenginleştirir ve müşteri deneyimini olumlu etkiler.
Manken KullanımıMankenlerin seçimi, giydirmesi ve konumlandırılmasıManken kullanımı, ürünleri canlı bir şekilde sergileyerek müşterinin ilgisini çeker ve satın alma kararını etkiler.
Grafik ve Tipografik GörsellerGörsel ve yazılı iletişim araçlarının kullanımıGörsel ve tipografik elemanlarla sağlanan iletişim, müşteriyi marka ile daha güçlü bağlar kurarak, bilinçli ürün tercihine yönlendirir.

Gündelik hayatımızda yolda yürürken olsun, alışveriş merkezlerinde gezerken olsun birçok mağaza ile karşılaşırız. İlk olarak bu mağazaların vitrinleri dikkatimizi çeker ve vitrinin düzenleniş kalitesine göre de alışveriş yapma isteğimizi harekete geçirir. Ardından içeri girdiğimiz zaman aradığımız şey belli olsun olmasın gezer, bakınır, inceler ve en son bir şekilde satın alma eylemini gerçekleştirmiş oluruz. Bunları kendimiz istediğimiz için yapıyor sanırız ama, işin görünmeyen tarafında profesyonelce düzenlenmiş ve psikolojik etkenleri harekete geçiren bir vitrin düzenlemesi ile görsel tasarım mevcuttur. İşte, markayı marka yapan ve meraklılarını harekete geçiren tüm bu görsel sunumları oluşturan kişilere Görsel Mağazacılık alanında Vitrin Tasarım elemanı ya da uzmanı denir. 

Vitrin Tasarımcısı, yukarıda da bahsettiklerimizden de anlayacağımız üzere markanın gizli satış kahramanıdır. Bir markaya ait mağazanın atmosferini ve potansiyel müşterisinin satış deneyimini belirleyen kişilerdir aslında. Mağaza içerisindeki görsel ve ürün sunumları sonrası müşteriyi satın alma isteği uyandıracak temel öğelerin tasarımı, ürün tedariğini mağaza içerisinde hayata geçmesini sağlarlar. Her sezon çıkacak olan koleksiyona uygun, ilgi çekici ve yenilikçi fikirlerle çalıştıklarından, moda gündeminde oldukça faal ve haberdar olmalıdırlar.

Müşterisini iyi tanımalı ve onlara markasının alıcılara sunduğu koleksiyonunu en iyi şekilde ferah ve düzgün sunulmasını sağlamalıdırlar. Çünkü, girdiğimiz mağazaların görselliği ve düzenlemesi müşteriler için çok önemlidir. Hiç birimiz sıkış tıkış bir mağazada aradığımızı bulmak için vakit harcamak veya kanter içinde kalıp sinir olmak istemeyiz. Bu da marka için olumsuz bir etkidir. Mağazaya girdiğimizde kendimizi ferah ve mutlu hissetmeliyiz. Anlayacağınız, mağaza düzeni içerisinde sunulan görsellerin kalitesi, düzenlemeler, raf sistemleri, çalınan müzikler ve mağaza içi kokuların etkisi oldukça hayati önem taşımaktadır. İlgimizi çeken ürüne sahip olma arzusunun uyanışı bu saydığım detaylar sayesinde bizi kasalara doğru yönlendiriyor.

Böyle okunduğu zaman aslında espirili geliyor ama, pazarlama kurallarında tüketim davranışlarına göre yönelten birçok psikolojik etken var. İhtiyacımız olsun ya da olmasın alınan birçok ürün sonuçta birer pazarlama tekniği. O zaman tüm bu detayların uygulamasını hayata geçiren kişileri, detaylı tanımlarıyla incelemeye ne dersiniz? Belki geleceğin Vitrin Tasarım elemanı siz olabilirsiniz. Kim bilir!

Vitrin Tasarım Elemanı Nedir? 

Vitrin Tasarım, markanın pazarlama stratejilerini ve imajını, mağazanın görsel tasarım ve düzenlemelerine doğru bir şekilde yansıtılmasına denir. Markanın imajını müşteriye görsel olarak aktarmakla sorumlu olan kişi ise, Vitrin Tasarım elemanı veya uzmanıdır. Markalarda zamanla oluşturulan kültürü koruyarak, devam ettiren ve geliştiren önemli bir bölümdür. Müşterilerin mağazaya girdiğinde markaya olan bağlılığını, gerek vitrin ve raf düzenlemesi, gerek manken konumlandırması ve giydirmesi, gerekse de çeşitli işaret ve tipografik görsellerle kasaya yönlendirilmesini çıkan satış oranıyla markaya yansıtmalıdır. 

Müşteri deneyimini zevkli hale getirerek, istedikleri ürüne kolay ulaşabilmelerini ve bilgi akışını açık bir şekilde görsel düzenlemelerle sağlamalıdırlar. Görsel düzenleme uzmanlarının hayal güçleri kuvvetli olmalıdır. Çalıştığı birçok departman ile geliştirilen fikirleri kafasında iyi canlandırmalı ve ona göre gerektiği yerde müdehale etmelidir. Panoların görselleri, cansız mankenlerin üzerindeki ürünleri ön plana çıkaracak arka planları, dönemine ve koleksiyona uygun hikayeleri, yazı olacaksa vitrin üzerindeki duruşuna ya da içeride konumlandırılacak uygun alanlara göre doğru kalınlıkta kullanımları gibi sayılabilecek birçok detaydan sorumludur. 

Müşterilerin sıkılmadan raflarda ürünleri gezebilmesini sağlamalıdır. İstenilen ürüne ulaşımı kolaylaştırmalı ve raf dekorasyonundan tutun da askılarda duracak ürünlerin sayısına kadar belirleyen kişidir. Tüm bu detaylar sayesinde müşterisinin markaya bağlılığını oluşturarak ya da pekiştirerek devamlı tercih etmesini ve onu değerli hissettirmesini sağlar. Peki Görsel Mağazacılık veya Vitrin Tasarım elemanı ne iş yapar? Bir başlık altında inceleyelim.

Vitrin Tasarım Elemanı Ne İş Yapar?

Vitrin Tasarım elemanı ya da uzmanları markaların merkez ofislerinde çalışabilmektedirler. Tekstil sektöründen tutun, mobilya, market gibi birbirinden farklı birçok ürün üretimi yapan markaların görsel düzenlemeleri için iş imkanı bulunmaktadır. Ayrıca görsel düzenleme yapan tedarikçi firmalarda veya Freelancer olarak da vitrin, showroom gibi düzenlemeler yapmak üzere çalışabilirler. 

Görsel Mağazacılık uzmanları çalıştıkları yerde; vitrin düzenlemesi, mağaza içi sunum, mağaza içi yönlendirme içerikleri, manken kullanımı ve giydirmesi gibi birçok detaydan sorumlu olan kişilerdir. Gelen koleksiyona uygun sahne oluşturacak ilgili dekor malzemelerinin tasarlanıp üretim ya da tedarik edilmesinden tutun, mankenlere giydirilecek kıyafetlerin seçimine kadar her ayrıntıya hakimlerdir. Bu mesleği yapan kişiler Stilistlik, Moda Tasarımı, Görsel Tasarım ve Satış gibi birçok meslek içeriğine hakim olmalıdırlar. Müşterisini iyi tanımalı ve yeni bir adım atılacak ise, pazarlama departmanı tarafından belirlenen müşteri profiline uygun hitap eden bir mağaza tasarlayabilmelidir. 

Satın alma uzmanlarının seçtiği sunumluk ürünleri, potansiyel müşteriye davetkar ve çarpıcı şekilde sunmalıdırlar ki markanın ticari kaygılarını da gözeterek satışları artırıcı bir etki oluşturabilsin. Vitrin Tasarım Elemanları "Hesapta olmayan alışveriş" kavramını, tasarladığı vitrin ve mağaza içeriği sayesinde müşteriyi harekete geçirebilen bir sorumluluğa sahiptir. Marka ruhunu yansıtacak ve müşteriyi çekecek görsel hikayeler yaratacak konseptler oluşturmalıdır. Bu yüzden kendini her daim güncel tutmalıdır. Her sezonun trendlerine uygun düzenlemeleri, kendi markasının imajı doğrultusunda özgün bir şekilde tasarlamalıdır. 

Vitrin Tasarım Elemanı ya da Görsel Mağazacılık Uzmanları gördüğünüz gibi birçok departmanla birlikte çalışmaktadır. Stratejik ve Pazarlama Hizmetleri ile alakalı Pazarlama Departmanı, Görsel ve basılı işlerde Grafik Tasarım Departmanı, oluşturulacak konsept ve hikaye konusunda Moda Tasarımcıları, satışı arttıracak detaylar hakkında Satış Departmanı ve ürünlerin satın alımı konusunda da Satın Alma Departmanı gibi birçok departman ile birlikte bağlantılı çalışır. Hepsiyle yapılan değerlendirmeler ve bilgi alışverişinden sonra son noktayı yani, mağazayı bir showroom haline getirecek kişi, Vitrin Tasarım elemanı ya da uzmanlarıdır. Evet! Buraya kadar keyifli geçmiştir umarım ama aklınıza maaş soruları gelir gibi sanki. Maaşlarına bakalım mı?

Vitrin Tasarım Elemanı Nasıl Olunur?

Basit ve zevkli gibi görünse de Vitrin Tasarım elemanı olmak kolay değil. Satış geliştirme konusunda iyi olmanız önemlidir. Hayal gücünüzü hayata geçirmek ve sürekli güncel olmak bu işin inceliklerindendir. Birleştirerek bütünü oluşturmak ve bunları markanın imkanları doğrultusunda hazır ya da elde yapılmış olarak tedarik edebiliyor olma yeteneğinizin gelişmiş olması sizi mesleğinizde öne taşıyacaktır. 

Eğitim olarak ise; Vitrin Tasarım Elemanı olmak için birçok farklı eğitim dalı mevcut. Üniversitelerin Ürün Yönetimi, Moda Tasarımı, İç Mimarlık veya Görsel Sanatlardan birinde eğitim aldıktan sonra Mağaza Tasarımı alanına yönelebilirsiniz. Tabi iş sadece bu bölümleri okumak ve mezun olmakla bitmiyor. Bitmeyen bir enerji ve kendini geliştirme konularında aktif rol almalısınız. Hayal gücünüzü geliştirici bilgilerle, düzenlemesini yapacağınız sektörün yeniliklerini sürekli takip etmeli ve çok iyi hakim olmalısınız. Müşterinizin ne istediğini önceden tahmin etmeli, can alıcı ürünleri dorğu birşekilde konumlandırmayı planlayabilmelisiniz. Yani her meslekte olduğu gibi çok çalışmak ve önde olmak için çabalamak gerekli. 

İşte, tüm bu kişisel ve mesleki gelişim konularında kendinizi eğitmek istiyorsanız, IIENSTITU web sitesini inceleyebilirsiniz. IIENSTITU üzerindeki Online Eğitim içerikleri sayesinde kişisel ve mesleki gelişim konularında kendinizi geliştirebileceğiniz birçok eğitim başlığı bulunmaktadır. Üstelik bu eğitimler sonrası sınavlarda göstereceğiniz başarı ile CV'lerinizde kullanabileceğiniz sertifika da sizin oluyor.

Bunun yanında boş zamanlarınızı faydalı bilgilerle dolu blog yazıları okumak ile geçirmeyi seviyorsanız da IIENSTITU Blog sayfasını takip edebilirsiniz. Birbirinden farklı binlerce içerik konusunda yazılmış yazılar, bu blogda sizleri bekliyor. Şimdiden keyifli vakit geçirmenizi dileriz. 

Görsel Mağazacılık ve Vitrin Tasarım Elemanı, Mağaza ve vitrin düzenlemelerini yapan, markayı marka yapan ve deterjanları harekete geçiren görsel sunumları oluşturan kişidir, Marka imajını ve satış stratejilerini görsel olarak aktarır, müşteri deneyimini etkileyerek satışları artırma rolü oynar, Mağaza Atmosferi, Mağaza vitrininden, içerideki düzenlemeye, ürün görsellerinden, raf sistemlerine kadar tüm detayların uyumu, Müşterinin mağazaya girişten itibaren kendini rahat ve mutlu hissetmesini sağlar ve alışveriş yapma isteği uyanmasını sağlar, Moda Gündemi Bilgisi, Vitrin Tasarım elemanının, modaya ve yeni trendlere hakim olması , Mevcut moda gündemine uygun vitrin ve mağaza düzenlemeleri yaparak, müşterinin ilgisini çeker ve markanın güncel olduğunu hissettirir, Müşteri Tanıma, Vitrin tasarım elemanının, markanın müşteri profilini doğru bir şekilde analiz edebilmesi , Doğru hedef kitleye yönelik görsel tasarım ve düzenlemeler yaparak, müşterinin markayla bağlantısını ve sadakatini artırır, Mağaza Düzeni, Müşterinin kolayca ürünleri bulabileceği, rahatça gezebileceği bir mağaza düzeni oluşturulması, Düzenli bir mağaza, müşterinin rahat hareket etmesini ve kendini rahat hissetmesini sağlar, bu da müşteri memnuniyetini artırır, Ürün Sunumu, Ürünlerin en iyi şekilde sergilenmesi, pazarlanması, Ürünlerin doğru sunumu, müşterinin ürünü satın alma ihtimalini artırır, Raf Dekorasyonu, Ürünlerin raflarda ne şekilde yer alması gerektiğini belirleme, Dekorasyon, müşterinin ürüne ilgisini çeker ve marka imajını doğru yansıtır, İlgili Dekor Malzemeleri, Mağaza ve vitrin düzenlemesinde kullanılacak olan dekoratif unsurların seçimi ve yerleştirilmesi, Dekoratif unsurlar mağaza atmosferini zenginleştirir ve müşteri deneyimini olumlu etkiler, Manken Kullanımı, Mankenlerin seçimi, giydirmesi ve konumlandırılması, Manken kullanımı, ürünleri canlı bir şekilde sergileyerek müşterinin ilgisini çeker ve satın alma kararını etkiler, Grafik ve Tipografik Görseller, Görsel ve yazılı iletişim araçlarının kullanımı, Görsel ve tipografik elemanlarla sağlanan iletişim, müşteriyi marka ile daha güçlü bağlar kurarak, bilinçli ürün tercihine yönlendirir
vitrin tasarım vitrin dizaynı vitrin görsel tasarım mağazacılık görsel düzenleme görsel mağazacılık görsel mağazacılık ve vitrin tasarımı
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.