AnasayfaBlogGoogle Sheets ve Excel Arasındaki Farklar
Bilişim

Google Sheets ve Excel Arasındaki Farklar

07 Mayıs 2020
Bu görüntüde bir hesap makinesi ile yeşil bir dikdörtgen nesne arasında bir karşılaştırma yer almaktadır. Yeşil dikdörtgen, yeşil bir dosya üzerinde yer alan beyaz bir kare ve beyaz bir dikdörtgenin solunda konumlandırılmıştır. Bunun sağında mavi ve beyaz bir logonun yanı sıra yeşil ve beyaz bir işaret bulunmaktadır. Ayrıca sol üst köşede mavi arka plana sahip yeşil ve beyaz bir X işareti bulunmaktadır. Ayrıca, mavi zemin üzerine yerleştirilmiş iki beyaz harf var: biri logonun sağ tarafında ve diğeri sağ üst köşede. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek benzersiz bir karşılaştırma oluşturuyor.
ÖzellikMicrosoft ExcelGoogle Sheets
FiyatÖdeme gerektirirÜcretsiz
Çalışma ModuÇevrimdışı ve çevrimiçiSadece çevrimiçi
Ortak ÇalışmaWeb üzerinden ortak çalışma zamana göre değişirGerçek zamanlı ortak çalışma
DepolamaOneDrive ve SharePointGoogle Drive
Otomatik KaydetmeEvetEvet
Formül ÖnerileriEvetEvet
Filtre OluşturmaEvetEvet
Pivot Tablo OluşturmaEvetEvet
Grafik OluşturmaManuel olarakManuel ya da otomatik olarak
BildirimlerOneDrive kullanılarakGoogle Sheets üzerinden

Uzun yıllardır kullanılan Excel birçok kullanıcı için hayat kurtarıcıdır. Ancak, Google tarafından yıllardır geliştirilen Google Sheets, pek çok özelliği ile Excel karşısında yükseliş gösteriyor. Google Sheets online olan güçlü bir uygulama. Microsoft Excel ile aralarında çok benzer noktalar olmasına rağmen çok sade olarak hazırlanan, kullanıcıların formüllerle çalışmasına olanak sunan, çok tercih edilen bir uygulamadır.

Google’ nın tüm programları ve online uygulamaları ile de uyum içinde çalışma özelliğine sahiptir. Bu durum kullanıcılara; Google Drive üzerinde yedek alma, paylaşma, diğer kullanıcılar ile ortak çalışma içinde bulunma gibi çok sayıda avantaj sağlıyor. Google Sheets, Excel programında uygulanabilecek çok sayıda işlevi destekliyor. Kullanıcıların, formül konusunda tam olarak destek almasını hedefliyor. Google Sheets ve Excel arasındaki farklar incelendiğinde en belirgin özelliği Google Sheet’in ücretsiz kullanım sağlamasıdır.

Microsoft Excel’in Kullanım Özellikleri

Excel çok sayıdaki verilerden anlamlı sonuçlar üretmek için kullanılan güçlü yapıya sahip bir araçtır. Sahip olduğu yapıdaki hücrelere verileri yerleştirerek, satır ve sütun olarak gruplandırma yapabilirsiniz. Bu durum verilerinizi sıralamaya, toplamaya, filtreleyerek ulaşmayı hedeflediğiniz tabloları hazırlamaya olanak sunar. Google Sheets ve Excel arasındaki farkları anlayabilmek için  Excel’in özelliklerini inceleyelim.

  • Excel aracılığı ile Web’de ortak çalışma yapılabilir.

  • Web için Excel'in veya paylaşılan farklı bir çalışma kitabını kullanılarak paylaşım yapılabilir.

  • Formül eklenebilir ve öneriler için otomatik olarak formül tamamlama özelliği kullanılabilir.

  • Excel filtre oluşturma araçları kullanılır.

  • Programın önerdiği pivot tablolar eklenebilir aynı zamanda manuel olarak pivot tablo oluşturulabilir.

  • Manuel olarak grafikler oluşturulabilir.

  • Otomatik kaydetme yapılabilir. Bunun için SharePoint ve OneDrive kullanılabilir.

  • Tüm sürümleri geçmiş olarak veya sürüm geçmişi özelliği kullanılarak yönetilebilir.

  • OneDrive kullanılarak bildirimler ayarlanabilir.

Google Sheet Kullanım Özellikleri

Google Sheets bir kurulum gerektirmeksizin bulutu sunucular aracılığı ile çalışabilmektedir. Bu durum kullanıcıların internet bağlantısına sahip olması halinde, kolaylıkla ulaşılan online servisler aracılığı ile kullanılabilir hale gelmesini sağlar. Birçok çözümleyici özelliğe sahip olması her geçen gün insanlar tarafından daha çok tercih edilir hale gelmesini sağlamaktadır.

  • Gerçek zamanlı ortak çalışma içinde bulunabilmek.

  • E-tablolar doğrudan paylaşılabilir.

  • Otomatik olarak Drive’a kaydedilebilir.

  • Sürümleri sürüm geçmişlerini kullanarak, yönetebilme yeteneğine sahiptir.

  • Formül eklenebilir aynı zamanda metin girme aşamasında karşılaşılan formül önerilerini kullanma yeteneğine sahiptir.

  • Sistemde filtre oluşturma ve filtre görünümlerini düzenleme yeteneğine sahiptir.

  • Keşfedin özelliği sayesinde pivot tabloları manuel ya da otomatik oluşturma imkânı tanır.

  • Yine keşfedin özelliği sayesinde grafikleri manuel ya da otomatik oluşturma imkânı da tanır.

  • E-tablolarda bildirimler düzenlenebilir.

Neden Google Sheets Kullanmalıyız?

Google Sheets ve Excel arasındaki farklar için araştırma yaparken neden Google sheets çok tercih edilir hale geldi daha net görüyoruz. Bir çoğumuzu Google Sheets fanatiği haline getiren nedenleri inceleyelim.

  • Ücretsiz olması; Google Sheets bireysel olarak kullanıldığında tamamen ücretsiz olarak kullanmanıza imkân tanıyor. İhtiyaç duyacağınız sadece bir Gmail hesabına sahip olmak. İş amaçlı kullanımda ise Google Apps for Work üyeliği ile beraber paket içinde ücretsiz kullanım olanağı sunuyor. Bu durum aynı zamanda Google Drive depolamada alan teşkil etmiyor.

  • Bulut içinde depolama sağlaması ile her yerden erişim sağlaması; meydana getirdiğiniz Google Sheet tabloları Google Drive’da saklanabildiği için bilgisayar, tablet veya telefon aracılığı ile değişiklikler yapmanıza olanak sunuyor. Bu durum kişisel kullanımda vazgeçilmez olmasını sağlıyor. Telefon aracılığı ile ihtiyacınız olan birkaç bilgiye hemen ulaşabiliyorsunuz. Acil durumlarda yine telefon üzerinden değişiklikler yapabiliyorsunuz.

  • Birleşilerek aynı tabloya erişim sağlamak; 7 kişiye kadar aynı tabloya erişim sağlanabiliyor. Aynı anda Google Sheet içinde çalışabilir hale gelmek çalışma ortamının verimliliğini büyük oranda etkiliyor. Not ekleyebilme yorum yapabilme özellikleri sayesinde tablo üzerinde diğer çalışan kişilere vermek istediğiniz mesajları iletebiliyorsunuz. Bu durum herkesin yaptığı hareketleri tespit edebilmek adına uyum içinde çalışma imkânı tanıyor.

  • Özelleştirilmiş fonksiyonlar oluşturabilme; Google App Script’ in gelişmiş dili sayesinde Google Sheets üzerinde özelleştirilmiş fonksiyonlar oluşturmanızı sağlıyor. 

  • Google Sheets tabloları için yerel ayarları özelleştirme; bu özellik sayesinde tüm tablolarınız aynı seçenekleri kullanmaya mecbur bırakılmıyor. Bu şu anlama geliyor. Bir tablo bir yerel ayarla oluşurken başka bir tablo başka bir yerel ayarla oluşturulabiliyor.

Neden Excel Eğitimi Almalıyız?

Birçok kaynaktan sık kullanılan yönlendirme tuşları özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Excel kullanımı çok sayıda kombinasyonu organize ederek gerçekleştirilen işlem bütünlüğüne dayanır. Bu nedenle sahip olduğunuz kullanım ip uçları profesyonel olarak kullanımınız için yeterli olmayacaktır. Daha verimli sonuçlar almak için belli eğitimlerden geçmek gerekecektir. Eğitim aşamasında online olarak sunulan eğitimleri tercih etmeniz, zaman yönetimi için yardımcı olacaktır. Enstitü bu konuda sizi Excel eğitimi ile desteklemeye devam ediyor.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Bilgisayar başında çalışmak durumunda olan herkesin işine yarayacak, hesaplamalarda kolaylık sağlayacak Excel eğitimi sayesinde, ihtiyacınız olan bilgilere erişebileceksiniz. Eğitim, çeşitli hesaplamalar yapma, tablo oluşturma gibi programın sağladığı önemli pek çok detayı öğrenmenizi hedeflemektedir. Excel sahip olduğu çok sayıdaki işleyişi ile farklı alanlarda kullanıcısına olanaklar sunar. Tüm olanaklardan en iyi şekilde faydalanabilmek için uzmanlar tarafından verilen eğitimler faydalı olacaktır. İster bir işletmenin çalışanı olun ister kendi işinizde çalışıyor olun ister hala öğrenci olun tüm kullanıcıların derinlemesine bilgi sahibi olması, işlerini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Dünyanın içinde bulunduğu durum, gelişmeye devam eden teknoloji bizi daima öğrenmeye devam etmeye zorluyor. Sadece Excel değil tüm Office programları hakkında bilgi sahibi olmak daha hızlı yol almanıza imkân tanır. Geleceğe yönelik planlarınız içinde teknoloji veya bilimsel sektörde var olmak bulunuyorsa, profesyonellerden destek almalısınız. Yine Enstitü eğitimleri içinde yer alan İleri Excel eğitimi temel düzeyde sahip olduğunuz Excel bilgisini tazelemek ve profesyonelleşmek adına doğru bir adım olacaktır. İşlerinizin kolaylaşması için derinlemesine bilgi sahibi olmanızı sağlamaktadır. Bu eğitimin en önemli amacı iş yaşamında, herkesin sahip olması gereken Excel ile daha hızlı ve verimli çalışmanın pratik ve en etkili bir şekilde kazanılmasına olanak sunmaktır.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitimi

Fiyat, Ödeme gerektirir, Ücretsiz, Çalışma Modu, Çevrimdışı ve çevrimiçi, Sadece çevrimiçi, Ortak Çalışma, Web üzerinden ortak çalışma zamana göre değişir, Gerçek zamanlı ortak çalışma, Depolama, OneDrive ve SharePoint, Google Drive, Otomatik Kaydetme, Evet, Evet, Formül Önerileri, Evet, Evet, Filtre Oluşturma, Evet, Evet, Pivot Tablo Oluşturma, Evet, Evet, Grafik Oluşturma, Manuel olarak, Manuel ya da otomatik olarak, Bildirimler, OneDrive kullanılarak, Google Sheets üzerinden
google sheets excel e-tablo google drive web
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.