Yeni kurulacak işler için ya da bir işin sürekliliğinin ve başarısının sağlanabilmesi için hazırlanan planlara iş planı denir. Çoğunlukla standart bir çalışma olarak düşünülmesine rağmen girişimcilik için oldukça önemli olan bir süreçtir. İş planı, işletmenin faaliyet alanında olan ürün, hizmet ve finansal kaynakların dikkate alınmasıyla hazırlanır.
Girişimcilik faaliyetinde bulunacak kişilerin, kuracakları işin etkinlik göstereceği alana olabildiğince hakim olarak planlama yapması gerekir. Girişimcinin yapacağı işin sürdürülebilir bir başarıya ulaşması ve bu süreç içerisinde karşılaşılacak zorluklara karşı atılacak adımlar konusunda bir rehber oluşturması açısından önemlidir.
Kendi işini kurarak girişimcilik alanında bulunmak isteyen kişilerin sermaye bulmaları gerekir. Bunun için bankaların da dahil olduğu tüm yatırımcılara ulaşarak onları ikna etmek önemlidir. Hem girişimin sağlam temeller üzerinde yapılması hem de girişim için finansal kaynak yaratmak açısından iyi ve ikna edici bir iş fikri oluşturmak ve başarılı olmak için önemlidir. Kurulacak işletme türleri farklı olsa da iş planının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken temel konular standarttır. Bu nedenle girişimcilik alanında iş planı hazırlama aşamalarını görerek kendi işletmenize ait kolay ve hızlı iş planları hazırlamanız mümkündür.
Başarılı bir iş planı hazırlayabilmek için uygulanması gereken aşamalar vardır. Bu aşamalara dikkat ederek her açıdan düşünülmüş bir iş planı oluşturulabilir. Girişimcilik, adımların dikkatle atılması gereken bir alandır. Sermayeye ulaşabilmek ve işi geliştirebilmek, iyi bir iş planının hazırlanması ile başlar.
Rekabette firmaya avantaj sağlayacak unsurlar belirlendikten sonra bu amaçlara ulaşmak için gereken strateji belirlenmelidir. Strateji belirlenirken de odaklanılması gereken ilk nokta, ürün ya da hizmetlerin rekabet avantajlarını sağlamaktır. Strateji diğer firmalarda bulunmayan özellikler üzerinde oluşturulmalıdır. Daha hızlı ürün teslimatı, daha uygun fiyatlar, müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi unsurlar iş planınızı güçlendirecektir.
Girişimci, kuracağı firmada nasıl bir lider olacağını belirlemelidir. Girişimci olmak için tutarlı davranmak önemlidir. Kendi işinin patronu olmak ile ilgili sorumlulukları ve davranış biçimlerini belirlemek firmanın yönetim tarzı için gereklidir. Firmanın öncelikli ihtiyaçlarının belirlenmesi ve iş planında yazılması gerekir. İşe başlamak için gereken malzemeler, gerekli personel sayısı gibi maddi ihtiyaçlar veya ürün için pazar araştırması yaparak potansiyel müşterileri belirlemek gibi ihtiyaçlar olabilir.
Tüm araştırmaları ve planlamaları gerçekleştirdikten ve gerekli bilgileri topladıktan sonra girişimcilik için önemli olan iş planı yazım aşamasına geçebilirsiniz. İlk adım olarak iş planının taslağı yazılmalıdır. Taslak hazırlanırken fikirler ve araştırmalardan elde edilen bilgiler doğru şekilde aktarılmalıdır. Verimli bir iş planında olması gereken her şey taslakta yazılmalıdır. İş planının taslağı tamamlandıktan sonra iş planında bulunan başlıklara göre uygun bilgiler yazılarak gerçek iş planı oluşturulmalıdır.
Plan yazıldıktan sonra düzeltmeler yapabilmek için tekrar inceleme yapılmalıdır. Yazım yanlışları, mantık hataları gibi sorunlar oluşmuşsa bunlar düzeltilmelidir. İyi bir belgede bu tür hataların bulunmaması gerekir. İş planını inceleyen yatırımcılar açısından da bu konu önemlidir. Girişimci için yorumlarına önem verilen kişiler tarafından iş planının okunarak fikir alınması sağlanabilir.
Girişimcilik sadece tek bir açıdan düşünülerek gerçekleştirilebilecek bir iş değildir. Doğru yatırımları doğru sektörler üzerinde yapabilmek için fikir üretme süreçlerini bilmek gerekir. Girişimcilik alanında eğitimler alarak, temel girişimcilik becerileri kazanmak ve daha yaratıcı iş modelleri geliştirmek mümkündür.
Günümüzde bu alanda başarılı olabilmek için sadece ürünlerin daha ucuza ve kaliteli olarak satılması yeterli olmamaktadır. Ortaya koyulan ürünün müşteriler için anlamlı bir değer yaratması gerekmektedir. Bu değer yaratma süreçleri ile beraber girişimcilik alanında da yenilikçi değişimler gerçekleşmektedir.
Bu değişimlerin mümkün olduğunca içerisinde bulunabilmek için günümüze uygun girişimcilik eğitimlerine katılmak gerekmektedir. Böyle bir eğitimi Enstitü sayfasında yer alan online eğitimler içerisinde bulabilirsiniz. Girişimcilik kursu alarak bu alanın sahip olduğu süreçlere dahil olabilirsiniz. Böylece, yeni fikirlerinizi nasıl geliştirebileceğinizi ve bu fikirler yardımıyla ürünlerinizle yeni değerler yaratmayı öğrenebilirsiniz.
İş Planı Nedir?
İş planı, girişimcilik için gerekli olan süreçlerin belirlenerek yazılı bir rapor haline dönüştürülmesidir. Faaliyet gösterilecek sektör belirlenerek planlanır. Ürün ve hizmetlerin bu sektöre uygun olarak pazarlanması gerekir.
İş Planı Neden Gereklidir?
İş planı, girişimcilik faaliyeti yürütülecek alanda atılacak adımların doğru ve planlı bir şekilde atılabilmesi için gereklidir. Ayrıca iş planı sayesinde yatırımcılara gerekli bilgiler verilerek finansman sağlanır. İş planının doğru ve ikna edici olması girişimciye olumlu katkıda bulunur.
Girişimcilik Eğitimi Süresi Nedir?
Eğitimde yılda 3 dönem canlı dersler yapılmaktadır. Eğitime kayıt olan kişiler yılda bir kez canlı derslere katılabilirler. 1 yıl boyunca ders videolarına ulaşma imkanı vardır.