AnasayfaBlogGeleneksel Medya Yoğun Bakımda
Sosyal Medya

Geleneksel Medya Yoğun Bakımda

22 Mayıs 2019
Gözlüklü ve sakallı bir adam bir sandalyede oturmuş, beyaz ekranlı kırmızı bir televizyona dikkatle bakmaktadır. Televizyon dört ayaklı siyah bir dolabın üzerinde durmaktadır ve adamın elleri sandalyenin kolçaklarına dayanmış olarak görülebilir. Sandalyenin yanındaki zeminde bir çift siyah ayakkabının yakın çekimi ve daha uzakta bir kedinin patisinin yakın çekimi görülmektedir. Tüm sahne sıcak ve davetkâr bir ışıltıyla aydınlatılmıştır.
KonuGeleneksel MedyaYeni Medya
TanımTelevizyon, radyo, gazete ve dergilerle daha çok görsel ve işitsel alanlarda insanlara bilgi iletme amacı güden kanallar bütünüdür.İnternet aracılığıyla bilgi paylaşımında bulunan, zaman ve mekan sınırlaması olmayan, kullanıcılar tarafından da içerik oluşturulabilen interaktif iletişim kanallarıdır.
BağımsızlıkZaman ve mekan anlamında bağımsız değildir.Zaman ve mekan anlamında bağımsızdır.
MaliyetPahalıdır.Daha düşük maliyetlidir.
EtkileşimTek taraflıdır.Çift taraflı ve interaktiftir.
RollerBireyler genellikle tüketici konumundadır.Bireyler hem tüketici hem de üretici konumunda olabilir.
Erişim HızıHaberler genellikle olayın üzerinden 24 saat geçtikten sonra yayınlanır.Haberler ve içerikler anında yayınlanabilir.
GüncellikDaha çok günlük veya haftalık olarak güncellenir.Anlık olarak güncellenir ve hızla gelişir.
ÖrneklerMilliyet Gazetesi, Aktüel Dergisi gibi yayınlarFacebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformları
Algıİçerikler, genellikle medya organları tarafından belirlenir ve tüketicilere sunulur.Kullanıcılar, kendi içeriklerini oluşturabilir ve bu içerikler, topluluklar tarafından hızla yayılabilir.
Gelecekteki DurumuGeleneksel medya, yeni medyanın hızlı büyümesi karşısında zorluklarla karşılaşmaktadır.Yeni medyanın kullanımı hızla artmakta ve gelişmekte olan teknolojiye uyum sağlamaktadır.

Geleneksel medya, yazılı ve görsel basını bünyesinde bulundurmaktadır. Televizyon, radyo, gazete ve dergilerle daha çok görsel ve işitsel alanlarda insanlara bilgi iletme amacı güden, kitlelere ulaşarak harekete geçiren ve tek taraflı iletişim sağlayan kanallar bütünüdür.

Geleneksel medyada birey sadece tüketici konumundadır. Medya (eğlence, haber) üretir, gündemi belirler, tüketiciler de bu ürünleri değiştiremeden ve yorum yapmadan kabul eder. İletişim ağının tek taraflı olması bireyleri sadece piyon gibi görmekten öteye gidemez.

Zaman ve mekan anlamında bireylere özgürlük vermeyen bu medya alanı oldukça da pahalıdır. Ancak globalleşen dünyada internetin de yaygınlaşmaya başlaması ardından sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla geleneksel medya eskisi kadar rağbet görmemektedir.

Yeni Medya Nedir?

Yeni medya yani sosyal medya olarak belirttiğimiz mecra aslında değişen ortamı temsil eder. Mağaralara çizilen resimlerle, güvercinlerle mesajlaşmalarla veya biraz daha yakına gelmek gerekirse telgrafta da amaç haber vermekti. Ancak hem zamanın vermiş olduğu değişim hem de gelişen teknolojiler yeni mecralar arama ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

İlerleyen bilgisayar, mobil teknolojisi ve güçlendirilen İnternet ağı ile kişiler geleneksel medyadan farklı olarak zaman ve mekan anlamında bağımsızdır. Multimedya özelliği gösteren yeni medya, interaktif olarak etkileşim gösterir. Yani, bireyler sadece tüketici değil aynı zamanda üretici konumundadır. Buna en güzel örneği yurttaş gazetecilik kavramından vermek mümkündür. Yaşanan olayları çekim yaparak paylaşan vatandaşlar da birer yayıncı olarak kabul görmektedir.

Türkiye Yeni Medya İle Tanışıyor

12 Nisan 1993 yeni medya anlamında Türkiye için bir milat kabul edilmektedir. 1995 yılında Aktüel Dergisi, içeriğini internete taşıyan ilk yayın olarak tarihe imzasını atmıştır. Bu dergi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilse de Türkçe anlamda kişilere haber alma ve yayma anlamında yeterli bir kaynak olmamıştır. İçeriğini tamamen internete açan ilk yayın ise Milliyet Gazetesi’dir. Süreli ve süresiz yayınların da web dünyasıyla tanışmasıyla birlikte Türkiye tam anlamıyla online olarak haber üretmeye ve yazmaya başlamıştır.

Geleneksel ve Yeni Medya Arasındaki Uçurum

Yeni medyada okuyucular, istediği yer ve tarihte haberlere, gezi yazılarına, köşe yazılarına olayın olduğu saniyelerde ulaşmaktadır. Bu durum geleneksel medyayı geride bırakmak için çok büyük bir güçtür. Çünkü, kişiler geleneksel medyada haberleri olayların üzerinden 24 saat geçtikten sonra çıkan yayınlardan okuyabilmektedir. Taşra baskılarında bu durum daha da vahimdir. Kulaktan kulağa duyum ile daha hızlı haberlerin iletildiğini söylemek mümkündür.

Sosyal medya ve geleneksel medya arasındaki fark gün geçtikçe daha da açılmaktadır. Geleneksel medya zaman ve maliyet konusunda pahalıdır. Kişiler haber, köşe yazısı gibi metinleri okumak veya izlemek için belli bir ücret ödemekte ve bu kitle iletişim araçlarına sahip olmak zorundadır. Ancak internet gazeteciliğinde bu durum farklıdır. Zaman ve mekan fark etmeksizin sadece internet bağlantısının olması haber alma özgürlüğünüzü sağlamaktadır.

Çoklu ortam araçlarının kullanılmaya başlamasıyla da online medya, geleneksel medya karşısında 1-0 öne geçmiştir. Aynı zamanda çift yönlü etkileşim sağlamasıyla kişiler, okuduklarını yorumlamaya ve sorgulamaya başlamış; değişim ve geliştirme sağlanmıştır. Ancak haber verme ve yayma anlamında hız kavramının daha da önem kazanmasıyla online gazeteler sürekli tekrara düşmeye başlamış ve metinsel hatalar yapılmıştır.

Yeni medyanın güç kazanmasıyla birlikte mobil telefonlarla aplikasyonların indirilmesiyle bireyler daha kısa zamanda istediklerine ulaşmakta, facebook, twitter, instagram gibi sosyal medya programlarının ortaya çıkmasıyla daha da aktif şekilde bu medya araçlarında yer almaktadır. Geleneksel medya her ne kadar bu dünyaya ayak uydurmaya çalışsa da başarılı olamadığı görülmektedir. Hatta aradaki fark o kadar açılmıştır ki günümüzde geleneksel medya ve sosyal medya karşılaştırması yapmak bile doğru gelmemeye başlamıştır.

Yazar: Büşra Özkan

Tanım, Televizyon, radyo, gazete ve dergilerle daha çok görsel ve işitsel alanlarda insanlara bilgi iletme amacı güden kanallar bütünüdür, İnternet aracılığıyla bilgi paylaşımında bulunan, zaman ve mekan sınırlaması olmayan, kullanıcılar tarafından da içerik oluşturulabilen interaktif iletişim kanallarıdır, Bağımsızlık, Zaman ve mekan anlamında bağımsız değildir, Zaman ve mekan anlamında bağımsızdır, Maliyet, Pahalıdır, Daha düşük maliyetlidir, Etkileşim, Tek taraflıdır, Çift taraflı ve interaktiftir, Roller, Bireyler genellikle tüketici konumundadır, Bireyler hem tüketici hem de üretici konumunda olabilir, Erişim Hızı, Haberler genellikle olayın üzerinden 24 saat geçtikten sonra yayınlanır, Haberler ve içerikler anında yayınlanabilir, Güncellik, Daha çok günlük veya haftalık olarak güncellenir, Anlık olarak güncellenir ve hızla gelişir, Örnekler, Milliyet Gazetesi, Aktüel Dergisi gibi yayınlar, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya platformları, Algı, İçerikler, genellikle medya organları tarafından belirlenir ve tüketicilere sunulur, Kullanıcılar, kendi içeriklerini oluşturabilir ve bu içerikler, topluluklar tarafından hızla yayılabilir, Gelecekteki Durumu, Geleneksel medya, yeni medyanın hızlı büyümesi karşısında zorluklarla karşılaşmaktadır, Yeni medyanın kullanımı hızla artmakta ve gelişmekte olan teknolojiye uyum sağlamaktadır
geleneksel medya sosyal medya geleneksel medya ile sosyal medya milliyet gazetesi yeni medya
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519