AnasayfaBlogGeleneksel Medya Yoğun Bakımda
Sosyal Medya

Geleneksel Medya Yoğun Bakımda

22 Mayıs 2019
Geleneksel Medya Yoğun Bakımda

Geleneksel medya, yazılı ve görsel basını bünyesinde bulundurmaktadır. Televizyon, radyo, gazete ve dergilerle daha çok görsel ve işitsel alanlarda insanlara bilgi iletme amacı güden, kitlelere ulaşarak harekete geçiren ve tek taraflı iletişim sağlayan kanallar bütünüdür.

Geleneksel medyada birey sadece tüketici konumundadır. Medya (eğlence, haber) üretir, gündemi belirler, tüketiciler de bu ürünleri değiştiremeden ve yorum yapmadan kabul eder. İletişim ağının tek taraflı olması bireyleri sadece piyon gibi görmekten öteye gidemez.

Zaman ve mekan anlamında bireylere özgürlük vermeyen bu medya alanı oldukça da pahalıdır. Ancak globalleşen dünyada internetin de yaygınlaşmaya başlaması ardından sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla geleneksel medya eskisi kadar rağbet görmemektedir.

Yeni Medya Nedir?

Yeni medya yani sosyal medya olarak belirttiğimiz mecra aslında değişen ortamı temsil eder. Mağaralara çizilen resimlerle, güvercinlerle mesajlaşmalarla veya biraz daha yakına gelmek gerekirse telgrafta da amaç haber vermekti. Ancak hem zamanın vermiş olduğu değişim hem de gelişen teknolojiler yeni mecralar arama ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.

İlerleyen bilgisayar, mobil teknolojisi ve güçlendirilen İnternet ağı ile kişiler geleneksel medyadan farklı olarak zaman ve mekan anlamında bağımsızdır. Multimedya özelliği gösteren yeni medya, interaktif olarak etkileşim gösterir. Yani, bireyler sadece tüketici değil aynı zamanda üretici konumundadır. Buna en güzel örneği yurttaş gazetecilik kavramından vermek mümkündür. Yaşanan olayları çekim yaparak paylaşan vatandaşlar da birer yayıncı olarak kabul görmektedir.

Türkiye Yeni Medya İle Tanışıyor

12 Nisan 1993 yeni medya anlamında Türkiye için bir milat kabul edilmektedir. 1995 yılında Aktüel Dergisi, içeriğini internete taşıyan ilk yayın olarak tarihe imzasını atmıştır. Bu dergi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilse de Türkçe anlamda kişilere haber alma ve yayma anlamında yeterli bir kaynak olmamıştır. İçeriğini tamamen internete açan ilk yayın ise Milliyet Gazetesi’dir. Süreli ve süresiz yayınların da web dünyasıyla tanışmasıyla birlikte Türkiye tam anlamıyla online olarak haber üretmeye ve yazmaya başlamıştır.

Geleneksel ve Yeni Medya Arasındaki Uçurum

Yeni medyada okuyucular, istediği yer ve tarihte haberlere, gezi yazılarına, köşe yazılarına olayın olduğu saniyelerde ulaşmaktadır. Bu durum geleneksel medyayı geride bırakmak için çok büyük bir güçtür. Çünkü, kişiler geleneksel medyada haberleri olayların üzerinden 24 saat geçtikten sonra çıkan yayınlardan okuyabilmektedir. Taşra baskılarında bu durum daha da vahimdir. Kulaktan kulağa duyum ile daha hızlı haberlerin iletildiğini söylemek mümkündür.

Sosyal medya ve geleneksel medya arasındaki fark gün geçtikçe daha da açılmaktadır. Geleneksel medya zaman ve maliyet konusunda pahalıdır. Kişiler haber, köşe yazısı gibi metinleri okumak veya izlemek için belli bir ücret ödemekte ve bu kitle iletişim araçlarına sahip olmak zorundadır. Ancak internet gazeteciliğinde bu durum farklıdır. Zaman ve mekan fark etmeksizin sadece internet bağlantısının olması haber alma özgürlüğünüzü sağlamaktadır.

Çoklu ortam araçlarının kullanılmaya başlamasıyla da online medya, geleneksel medya karşısında 1-0 öne geçmiştir. Aynı zamanda çift yönlü etkileşim sağlamasıyla kişiler, okuduklarını yorumlamaya ve sorgulamaya başlamış; değişim ve geliştirme sağlanmıştır. Ancak haber verme ve yayma anlamında hız kavramının daha da önem kazanmasıyla online gazeteler sürekli tekrara düşmeye başlamış ve metinsel hatalar yapılmıştır.

Yeni medyanın güç kazanmasıyla birlikte mobil telefonlarla aplikasyonların indirilmesiyle bireyler daha kısa zamanda istediklerine ulaşmakta, facebook, twitter, instagram gibi sosyal medya programlarının ortaya çıkmasıyla daha da aktif şekilde bu medya araçlarında yer almaktadır. Geleneksel medya her ne kadar bu dünyaya ayak uydurmaya çalışsa da başarılı olamadığı görülmektedir. Hatta aradaki fark o kadar açılmıştır ki günümüzde geleneksel medya ve sosyal medya karşılaştırması yapmak bile doğru gelmemeye başlamıştır.

Yazar: Büşra Özkan

geleneksel medya sosyal medya geleneksel medya ile sosyal medya milliyet gazetesi yeni medya
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Sosyal medya becerilerinizi geliştirmek mi istiyorsunuz? Sosyal Medya Uzmanlığı Eğitimimize göz atın. Bu kapsamlı eğitim, kitlenizin ilgisini çeken içerikler oluşturmaktan stratejinizi yönlendirmek için verileri Insights'ta kullanmaya kadar sosyal medyada ustalaşmak için bilmeniz gereken her şeyi öğretecek. Bu eğitimin sonunda bir sosyal medya uzmanı olacaksınız!
EğitmenSedat Ateş
775259
Dijital Pazarlama Eğitimi
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
EğitmenSedat Ateş
775259