AnasayfaBlogGeçmişten Günümüze İnternet
Bilişim

Geçmişten Günümüze İnternet

21 Ocak 2019
Resimde matematiksel denklemlerle kaplı bir kara tahtanın önünde duran bir robot görülüyor. Vücudu metalik renkte ve başı yuvarlak şekildedir. Kolunun uzandığı ve tahtaya dokunduğu görülebiliyor. Arka planda havada uçan beyaz bir uçak görülüyor. Robot yakından bakıldığında dairesel gövdesi ve mavi zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış küçük bir dikdörtgen görülmektedir. Robot tahtaya odaklanmış, görünüşe göre bir şeyler yazıyor ya da hesaplıyor. Kolu sabittir ve gerçekleştirdiği görevde çok hassas görünmektedir. Metalik gövdesi ve matematiksel denklemlere odaklanmasıyla bu robot etkileyici bir teknoloji örneği.
Tarihİnternetin DurumuEtkisi
1969ABD tarafından ARPANET adlı proje geliştirildi, internetin temeli atıldı.Birbirine bağlı bilgisayarlar üzerinden iletişim kurma ve ulusal savunma.
2007Türkiye'deki hanelerin %19,7'si internete erişebiliyor.Bireyler internet üzerinden bilgi arama ve online hizmetlerden yararlana biliyor.
2018Türkiye'deki hanelerin %83,8'ine internet erişimi sağlanıyor.Alışveriş, e-devlet hizmetleri gibi birçok alanda internet kullanımı artmış.
Günümüzİnternetin kullanımı artık hayatın her alanında yaygın.Eğitim, sağlık, turizm ve daha birçok alanda internet kullanımı kolaylık sağlıyor.
Gelecekİnternetin kullanım alanları hala genişlemekte.İnternetin tüm alanlarda kullanımının artması bekleniyor.
Gelecekİnternet bağımlılığı ve güvenlik konuları ön planda.İnternetin sağlıklı ve güvenli kullanılması konusu önem kazanıyor.
Gelecekİnternetin hızı ve kapasitesi artıyor.Daha fazla verinin daha hızlı işlenmesi ve depolanması mümkün olacak.
Gelecekİnternet erişimi daha fazla insan tarafından kullanılıyor.Dünyadaki internet kullanıcı sayısının artması bekleniyor.
Gelecekİnternet tekdüze değil, farklı hizmetler ve platformlar sunuyor.Kişiselleştirilmiş hizmetler, eğitim, sağlık, alışveriş ve daha birçok alanda yaşamı kolaylaştırıyor.
Gelecekİnternet, daha fazla alanda ve daha geniş bir şekilde kullanılacak.İnternetin hayatın her alanını daha fazla etkilemesi ve kullanımının artması bekleniyor.

İnternet; insanların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir iletişim aracı olmasının yanı sıra insanların sahip olmak istedikleri bilgiye kolaylıkla ulaşmasını kolaylaştıran bir ağdır.

Kırçova’nın 2012 yılında yaptığı bir çalışmasına göre; internetin temeli ABD’ye dayanmaktadır. 1960’lı yıllarda-soğuk savaş dönemi-nükleer çatışma tehdidi nedeniyle askeri amaçlı projelere büyük meblağlarda harcama yapılmıştır. 1969 yılında ise ABD tarafından ARPANET adı verilen bir proje geliştirilmiştir. Bu proje ile ülke savunmasını sağlamak amaçlanmış ve ülke savunmasında birbirine bağlı bilgisayarlar üzerinden iletişim kurulmuştur. Günümüzdeki internetin temeli de bu projeye dayanmaktadır. 

İnternetin Ortaya Çıkışı Nasıldır?

İnternet ilk olarak, strateji sağlamak üzere askeri amaçla kullanılmıştır. Bilişim teknolojisindeki gelişmeler, hayatımızın birçok alanını önemli ölçüde etkilemiştir. Önceleri bilgisayar kullanımında önemli ölçüde artışlar gözlenmiş ardından bilişim uzmanlarının yaptığı gelişmeler internetin zamanla eğitim, ticaret gibi pek çok alanda kullanılmasına zemin hazırlamıştır. İnternetin hayatımızda birçok alanda kullanılması üzerine zamanla internet kullanıcısı sayısında da ciddi artışlar yaşanmıştır. Böylelikle internet kullanıcılarının sayısındaki artışa bağlı olarak internetin kullanım alanları da her geçen gün genişlemiş ve hala genişlemektedir.

Yılmaz vd.,’nin 2017 yılında yapmış oldukları bir çalışmaya göre; bilişim teknolojisinde meydana gelen gelişmeler sayesinde insanlar, tüketiciler, günlük işlerini internet sayesinde kolaylıkla yapabilmektedirler. İnternetin hemen hemen her alanda kullanılabiliyor olması tüketicilerin tüketim alışkanlıkları ve davranış biçimlerinde birtakım farklılıklar arz etmiştir.

2007 ve 2018 yıllarına ait TUİK “hanehalkı bilişim teknolojileri kullanımı araştırması” verileri kıyaslandığında geçmişten günümüze internetin hayatımızı ve alışkanlıklarımızı değiştirdiği gözlenmektedir 

  • 2007 yılında hanelerin % 19,7’sinin internet erişimi vardır. Bireylerin internetten ürün/hizmet sipariş verme oranı %9’ dur ve son bir yılı kapsayan süreçte internetten en fazla elektronik araç siparişi verilmiştir. İnterneti kullanan bireylerin %90,7’si bilgi arama ve online hizmet için interneti kullanmıştır. 2007 yılında ADSL % 78,5 ile Türkiye’de kullanılan en yaygın internet bağlantı türüdür.

  • 2018 yılında ise internet kullanan bireylerin oranı %72,9, hanelerin ise %83,8’i evden İnternete erişim imkânına sahiptir. Katılımcıların internetten alışveriş yapma oranı %29,3’tür ve en fazla %65,2 ile giyim ve spor malzemeleri satın alınmıştır. İnterneti kullanan bireylerin %45,6’sı e-devlet hizmetini kullandığı saptanmıştır. İnternete bağlanma noktasında ADSL ile % 44,5, mobil genişbant bağlantı ile %82,5 oranında erişim sağlanmıştır.

İnternetin Gelişimi Neler Sağlamıştır?

TUİK sonuçlarından da anlaşıldığı üzere internet hayatımızda önemli bir yere sahip olmakta ve işlemlerin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Geçmişten günümüze internetin kullanım alanları ve sağladığı kolaylıklardan bazıları şunlardır: 

  • İnternet, bilişim ve teknolojinin yerinin artmasıyla birlikte hayatımızın birçok alanını önemli ölçüde etkilemiş ve alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştirmiştir. Önceleri, gündem gazete ile takip edilmekteydi, günümüzde ise gazete okuyan sayısında büyük bir azalış olmaktadır. Çünkü şimdilerde gündem, internet bağlantısı sayesinde daha kolay takip edilmektedir. Gazetenin yerini telefon, tablet, bilgisayar vb., almıştır. İnternet bağlantısıyla bireyler, artık bir tıkla gündem hakkında bilgi edinmektedirler.

  • Önceleri insanlar banka işlemleri için uzun süre sıra beklemekteydiler. Günümüzde ise birçok insan artık internet bankacılığını kullanmaktadır. Böylece birçok işlem kısa sürede ve kolaylıkla yapılmaktadır.

  • Daha birkaç yıl öncesine kadar kurum kaydında istenilen evrakları tamamlamak için birçok yere gitmemiz gerekmekteydi ve çok fazla zaman harcamaktaydık. Günümüzde ise bireylerin bilgilerine ulaşmak için e-devlet sistemi yeterli olmaktadır. Böylelikle günlerce süren işlemler kısa sürede yapılmaktadır.

  • İnternet kullanımı sayesinde insanlar yer ve zaman kısıtlaması olmaksızın sağlık, turizm, eğitim, ulaşım-bilet, iletişim, online alışveriş, bankacılık gibi birçok farklı sektörden faydalanabilmektedirler. Ayrıca günümüzde sağlık ve turizm sektöründe randevu ve rezervasyon işlemlerini gerçekleştirmek geçmişe nazaran çok daha kolay olmaktadır.

Bu tür örnekleri geçmişle günümüzü karşılaştırarak çoğaltmak mümkündür. Dolayısıyla internet, geçmişe nazaran işlerimizi hızlı ve sistematik bir şekilde toparlamada bize yardımcı olmaktadır. Geçmişten günümüze internetin daha pek çok alanda kullanım alanı vardır. Siz de arzu ederseniz bilgilerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

1969, ABD tarafından ARPANET adlı proje geliştirildi, internetin temeli atıldı, Birbirine bağlı bilgisayarlar üzerinden iletişim kurma ve ulusal savunma, 2007, Türkiye'deki hanelerin %19,7'si internete erişebiliyor, Bireyler internet üzerinden bilgi arama ve online hizmetlerden yararlana biliyor, 2018, Türkiye'deki hanelerin %83,8'ine internet erişimi sağlanıyor, Alışveriş, e-devlet hizmetleri gibi birçok alanda internet kullanımı artmış, Günümüz, İnternetin kullanımı artık hayatın her alanında yaygın, Eğitim, sağlık, turizm ve daha birçok alanda internet kullanımı kolaylık sağlıyor, Gelecek, İnternetin kullanım alanları hala genişlemekte, İnternetin tüm alanlarda kullanımının artması bekleniyor, Gelecek, İnternet bağımlılığı ve güvenlik konuları ön planda, İnternetin sağlıklı ve güvenli kullanılması konusu önem kazanıyor, Gelecek, İnternetin hızı ve kapasitesi artıyor, Daha fazla verinin daha hızlı işlenmesi ve depolanması mümkün olacak, Gelecek, İnternet erişimi daha fazla insan tarafından kullanılıyor, Dünyadaki internet kullanıcı sayısının artması bekleniyor, Gelecek, İnternet tekdüze değil, farklı hizmetler ve platformlar sunuyor, Kişiselleştirilmiş hizmetler, eğitim, sağlık, alışveriş ve daha birçok alanda yaşamı kolaylaştırıyor, Gelecek, İnternet, daha fazla alanda ve daha geniş bir şekilde kullanılacak, İnternetin hayatın her alanını daha fazla etkilemesi ve kullanımının artması bekleniyor
Geçmişten Günümüze İnternetbilişimbilişim ve teknolojigelişen teknolojiteknoloji
Omuz hizasında kumral saçları olan bir kadın yüzünde kocaman, ışıl ışıl bir gülümsemeyle ayakta duruyor. Üzerinde beyaz yakalı ve çiçek desenli pembe bir bluz var ve saçları rüzgârda hafifçe dalgalanıyor. Dudakları neşeli bir ifadeyle kıvrılmış, gözleri parlak ve mutlu. Ellerini kalçalarına koymuş ve soluk mavi bir arka planın önünde duruyor. Uzun bukleleri sırtından aşağı dökülüyor ve ışıkta parlıyor. Memnun ve neşeli görünüyor, güven ve pozitiflik duygusu yayıyor.
Funda Yılmaz
Blog Yazarı

2018 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayan yazarımız, İstanbul İşletme Enstitüsü'nde öne çıkan başlıklar hakkında yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.