AnasayfaBlogFotoğrafçıların İzlemesi Gereken 14 Film
Kişisel Gelişim

Fotoğrafçıların İzlemesi Gereken 14 Film

02 Eylül 2021
Bir adam uzun, yemyeşil bir ağacın önünde duruyor. Yüzü ağaca dönük ve göğüs hizasında bir fotoğraf makinesi tutuyor, ağacın fotoğrafını çekiyor gibi görünüyor. Mavi ekose bir gömlek, yeşil bir pantolon ve kahverengi ayakkabılar giymektedir. Güneş gökyüzünde pırıl pırıl parlıyor ve ağacın yaprakları ışıkta parıldıyor. Adam birkaç başka ağaçla çevrili çimenlik bir alanda duruyor ve gökyüzünde birkaç bulut var. Görkemli ağacın mükemmel fotoğrafını çekmeye kararlı ve niyetli görünüyor.
Film AdıYapım YılıFilm TürüIMDB PuanıBaşrol Oyuncuları
Baskı (One Hour Photo)2003Gerilim, Dram6.8Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan
Daha Yaklaş (Closer)2004Dram, Romantik7.2Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen
Ölümsüz Anlar (Everlasting Moments)2008Dram7.5Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen
Delicesine2006Dram, Romantik Komedi6.5Michael Pitt, Alison Lohman, Gina Gershon
Akıl Defteri2001GerilimN/AN/A

Fotoğraf, günümüzdeki dijital dünyada çok önemli bir yer kaplamaktadır. Meslek olarak fotoğrafçılık yapan çok kişi vardır. Bunun yanında birçok insan da fotoğrafçılığı hobi olarak yapmaktadır. Fotoğrafçılık eğitimi alarak bu alana adım atmaktadırlar. Düğünlerde, doğum günlerinde ve diğer etkinliklerde fotoğrafçılara ihtiyaç duyulabilmektedir. Fotoğrafçılar da hem stüdyolarında hem de sahada çalışırlar. Eğer bu alanda uzmanlaşmayı kesinlikle istiyorsanız gereken bir şey daha var.

Fotoğraf makinesi. Evet telefonların kameraları çok iyi ama fotoğraf makinelerinin yerlerini tutamıyorlar. Bunun yanında aldığınız eğitim ile bazı terimleri de öğreniyorsunuz. Böylece fotoğrafçılığın içine giriyorsunuz. 

Fotoğrafçıların İzlemesi Gereken Filmler

Fotoğrafçı olan veya fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin izlemesi gereken filmleri ele aldım. Bu filmleri izlerken bir fotoğrafçılık vizyonu kazanacaksınız. Birlikte inceleyelim;

Baskı

Baskı yani One Hour Photo filmi 2003 yapımıdır. Film 1 saat 38 dakika sürmektedir. Gerilim ve dram içermektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 6.8’dir. Konusu ise Seymour Parrish bir alışveriş merkezinde fotoğrafçıda çalışmakta. Onun için hayatın anlamı fotoğraf çekmek. Tüm hayatı bunun üzerine kurulu. Özellikle de tanımadığı insanların fotoğraflarını çekmeyi çok sever. Fotoğraf karelerinin hikayelerini hayal eder.

Bu şekilde hayal etmekten de büyük mutluluk duyar. Seymour Parrish’in en meşhur müşterisi Yorkin ailesi. Yorkin ailesi üç kişiden oluşuyor. Will, Will’in karısı Nina ve onların çocukları Jake. Seymour bu ailenin fotoğraflarını yıllarca çekmeye devam eder. Zamanla bu aile onun için bir saplantı haline gelir.

Gün geçtikçe daha çok onlara özenir. Mutluluklarını ve varlıklarını kıskanmaya başlamış. Onlar hakkında her detayı öğrenmeye çalışır. Sonunda ise kendisini de o aileden biri olduğuna inandırır. Bu hayale inanarak yaşamına devam eder. Filmin başrolünde çok ünlü bir oyuncu olan Robin Williams bulunuyor. Diğer başroller ise Connie Nielsen ve Michael Vartan.

Daha Yaklaş 

Daha Yaklaş yani Closer filmi 2004 yapımıdır. Film 1 saat 45 dakika sürmektedir. Dram ve romantik içermektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.2’dir. Filmin konusundan bahsedeyim. Dan yazarlık hedefi olan genç bir gazetecidir. Hayali yazarlık yapmaktır ancak gazetede ölüm ilanlarını yazmaktadır. Bir gün tesadüfen Alice ile tanışır.

Dan, Alice’in onun ilham perisi olduğunu düşünür. Onun hayatından yola çıkarak kitap yazar. Daha sonra fotoğrafçı olan Anna ile karşılaşır. Dan, Anna’ya aşık olur ancak Anna ona karşılık vermez. Sonrasında Anna, Larry adında bir doktorla evlenir. Ancak bu dörtlü arasındaki ilişkiler gittikçe karışır. Filmin başrollerinde Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman ve Clive Owen bulunuyor. Hepsi de ismini bildiğimiz başarılı ünlüler.

Ölümsüz Anlar

Ölümsüz Anlar yani Everlasting Moments filmi 2008 yapımıdır. Film 2 saat 11 dakika sürmektedir. Tam bir dram filmidir. IMDB puanı ise 10 üzerinden 7.5’tir. Film 1900’lerde İsveç’te geçiyor. O zamanlar insanlar savaş ve yoksullukla boğuşuyor. İşçi sınıfından bir ailenin bu dönemde yaşadıklarına şahit oluyoruz.

Maria’nın alkolik kocasının davranışları onu çok yıpratır. Bir gün piyangodan fotoğraf makinesi kazanır ve makinayı kullanmaya başlar. Fotoğraf çektikçe hayat ona daha anlamlı gelmeye başlar. Fotoğraf çektikçe yaşadıkları onu daha az yorar. Filmin başrollerinde Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt ve Jesper Christensen bulunuyor.

Delicesine

Delicesine filmi 2006 yapımıdır ve 1saat 47 dakika sürmektedir. İçerisinde hem dram hem de romantik komedi barındırmaktadır. IMDB puanı 10 üzerinden 6.5’tir. Filmin ana karakteri Les, sıradan bir fotoğrafçı. Hayallinin gerçekleşeceği günü bekliyor. Kimsenin şimdiye kadar çekmeyi başaramadığı bir fotoğraf çekmek.

Les’in gözü oldukça yükseklerde. Bir gün oyuncu olmak isteyen Toby ile tanışır. Toby’i asistanı olarak işe alır. Toby şans eseri güzel bir pop yıldızı ile tanışır. Ondan sonra her şey bambaşka olur. Tabi ki bu ışıltılı dünya sorunsuz değildir. Sorumlulukları ve karşısına çıkan zorluklar onu zor durumlara sokar. Filmin başrollerinde Michael Pitt, Alison Lohman ve Gina Gershon bulunmaktadır.

Akıl Defteri 

2001 yapımı olan Akıl Defteri, bir gerilim filmdiri. 1 saat 56 dakika sürmektedir. 
IMDB puanı 10 üzerinden 8.5’tir. Başrollerinde Guy Pearce, Carrie-Anne Moss ve Joe Pantoliano bulunmaktadır. Filmin konusundan bahsedelim. Leonard Shelby kısa süreli hafıza kaybı geçirir. Bu sırada karısını öldüren kişileri bulmaya çalışmaktadır. Dışarıdan tam bir iş adamı gibi görünmektedir.

Ucuz otellerde konaklamakta ve sadece nakit kullanmaktadır. Hayatını tamamen karısını öldüren kişiyi bulmaya adamıştır. Ancak yaşadığı çok ender rastlanan bir hafıza kaybıdır. Bazen kazadan önceki zamanları hatırlayabilmektedir. Bazense 15 dakika önce ne yaptığını bile hatırlamamaktadır. Bu şartlarda karısını öldüren kişiyi bulması oldukça zor görünmektedir.

Lolipop

Lolipop filmi 2006 yapımıdır ve 1 saat 43 dakika sürmektedir. Gerilim ve dram filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.2’dir. Film Japonya’da yaşanmış gerçek bir hikâyeden alıntıdır. Hayley Stark 12 yaşında bir çocuktur. Jeff Kohlver ise 32 yaşında bir fotoğrafçıdır. Bu ikili internet üzerinden 3 hafta mesajlaşırlar.

Daha sonra da bir kafede buluşurlar. Aralarındaki yaş farkı oldukça fazladır. Buna rağmen ikili flörtleşmeye devam eder. Jeff ikisinin yasal olarak beraber olmayacaklarının farkındadır. Bundan dolayı kendini durdurmaya çalışır. Halsey ise öyle düşünmemektedir. Kendini zorla Jeff’in evine davet ettirir. Sonrasında da Keff’in içkisine ilaç atar. Onu uyutur ve esas planına başlar. Başrollerinde  Patrick Wilson, Elliot Page ve Sandra Oh bulunmaktadır.

Walter Mitty’nin Gizli Hayatı 

2014 yapımı olan film yaklaşık 2 saat sürmektedir. Macera ve dramatik komedi filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.2’dür. Film Walter adındaki bir adam hakkındadır. Kendi fantezi dünyasında yaşamaktadır. Sessiz sedasız hayatını sürdürmektedir. Life dergisinin fotoğraf arşivinde çalışmaktadır.

Bir gün hiç beklemediği bir maceranın içinde kalır. Yeni iş arkadaşı Cheryl ile tanışır. Başta masumca flört ederler. Cheryl, onun hayalindeki sevgilidir. Hayalindeki sevgili olduğu için de işlerin berbat olacağından korkmaktadır. Bu yüzden de ona açılmaktan çekinir. Bir yandan da işi hakkında sorunlar yaşar. Her an işsiz kalma ihtimali vardır.

Bunca olayın arasında sessiz Walter’ın başı derttedir. Başrollerinde Ben Stiller, Kristen Wiig ve Shirley MacLaine bulunmaktadır. Ben Stiller birçok komedi filminde oynamıştır. Kendisi oldukça bilindik bir oyuncudur.

Baraka

2017 yapımı olan dram filmi 2 saat 13 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 6.3’tür. Filmin konusundan bahsedelim. Mackenzie Allen Phillips’in küçük kızı Missy kaçırılır. Ardından da öldüğü tahmin edilir. Bunun üzerine Mackenzie yıkılır ve inzivaya çekilir. Bir gün bir mektup alır. Mektubu gönderen kişinin Tanrı olduğundan şüphelenir.

Mektupta kızının öldürüldüğü yer olan barakaya dönmesi istenmiştir. Mackenzie bir süre bunun hakkında düşünür. Sonrasında ise barakaya gitmek üzere yola çıkar. Orada bulacaklarından sonra hayatı değişecektir. Başrollerinde Sam Worthington, Octavia Spencer ve Tim McGraw bulunmaktadır.

Tanrıkent

2003 yapımı olan Tanrıkent filmi 2 saat 15 dakika sürmektedir. Dram ve polisiye filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 8.6’dır. Film şiddet dolu arka sokaklarda geçmektedir. Bu sokaklarda yaşayan iki arkadaşın hikayesi anlatılmaktadır. Bu iki çocuk kendilerine farklı yollar seçmişlerdir. Onların gözünden Tanrıkent’in yok eden gelişimine tanık olacaksınız. Suç dolu gecekondu mahallerini göreceksiniz. Başrollerinde Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino da Hora ve Seu Jorge bulunmaktadır.

Cinayeti Gördüm 

1966 yapımı olan dram filmi yaklaşık 2 saat sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.7’dir. Film bir fotoğrafçı hakkındadır. Bu fotoğrafçı bir gün fark etmeden bir kare yakalar. Ancak bu karenin arkasında çok büyük bir sır saklıdır. Daha önce çok kez şiddet içeren olayları fotoğraflamıştır. Bu fotoğrafları çekerken pek etkilendiği söylenemez.

Bir gün parkta olan bir çiftin fotoğrafını çeker. Eve döndüğünde fotoğrafı büyütünce bir şey fark eder. Fotoğrafta büyük bir suç vardır. Şu an bu suçun en büyük kanıtı bu fotoğraftır. Filmin başrollerinde Jane Birkin, Gillian Hills ve Julian Chagrin bulunmaktadır.

Kim’in Adası

2009 yapımı olan film yaklaşık 2 saat sürmektedir. Romantik ve dramatik komedi filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 8.2’dir. Filmin konusuna geçelim. Kim kendini Han Nehri’ne atmıştır. Uyandığında ise kendini üstü başı kumla kaplı bulur. Kendini öldürmeyi başaramadığını anlamıştır. Bu sırada nerede olduğunu anlamaya çalışır.

Bilinmeyen bir adaya sürüklenmiştir. O arada nehir kenarındaki binalarda yaşayan bir kız vardır. Bu kız yıllarca evden dışarı hiç çıkmamıştır. Kız, Kim’in varlığını fark eder. Her gün ona olan merakı katlanarak artar. En sonunda cesaretini toplar ve Kim’in yanına gider. Filmin başrollerinde Jae-yeong Jeong, Yeong-seo Park ve Ryeowon Jung bulunmaktadır.

Palermo’da Yüzleşme

2008 yapımı olan dram filmi yaklaşık 2 saat sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 6.2’dir. Filmin konusundan bahsedelim. Finn, dünyaca ünlü bir fotoğrafçıdır. Genellikle az uyuyup çok müzik dinleyen biridir. Bir gün hayatın anlamsız olduğuna inanır. Her şeyden uzaklaşmak ister ve Düsseldorf’tan Palermo’ya gider.

Bu değişikliğin onu alt üst olan hayatından uzaklaştıracağına inanmaktadır. Bunların yanında ise Finn, hayatının aşkını da bulacaktır. Ancak bu süreçte büyük hesaplaşmalar da yaşayacaktır. Finn’in kaçması gereken kiralık bir katil vardır. Filmin başrollerinde Campino, Giovanna Mezzogiorno ve Dennis Hopper bulunmaktadır.

The Bang Bang Club

2010 yapımı olan dram filmi 1 saat 46 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 7’dir. Film 4 savaş fotoğrafçısının gerçek öykülerini anlatmaktadır. Greg Marinovich, Kevin Carter, Joao Silva ve Ken Oosterbroek. Bu dörtlü doksanların başında Güney Afrika’ya gider.

Bu topraklarda ırk ayrımcılığı hüküm sürmektedir. Her yerde vahşet ve şiddet vardır. Burada ilk kez özgür bir seçim yapılacaktır. Dört savaş fotoğrafçısı da hayatlarını tehlikeye atacaktır. İstedikleri tüm dünyaya gerçekleri duyurmaktır. Filmin başrollerinde Ryan Phillippe, Malin Akerman ve Taylor Kitsch bulunmaktadır.

Umut Çiçekleri

2001 yapımı olan film yaklaşık 2 saat sürmektedir. Türü dram, macera, romantik ve savaştır. IMDB puanı 10 üzerinden 7.2’dir. Film Harrison Lloyd adında bir fotoğrafçı ve savaş muhabiri ile ilgilidir. İşi yüzünden çok sık seyahat etmesi gerekmektedir. Dolayısıyla ailesine zaman ayıramamaktadır. En sonunda çok sevse dahi mesleğini bırakmaya karar verir.

Ancak patronu, onu son bir iş için ikna eder. Harrison bir haftalığına savaşın kötü günlerinin yaşandığı Yugoslavya’ya gider. Bu yolculuğun faturası çok ağır olacaktır. Harrison’un görev yaptığı yerde bir patlama olur. Kayıpların arasında onun adı da vardır. Ailesine öldüğünün haberi verilir. Karısı da Newsweek’de çalışan bir gazetecidir.

Kocasının cesedini bulunmadığı için öldüğüne inanmamaktadır. Onu bulmak için Balkanlara gider. Filmin başrollerinde Gerard Butler, Quinn Shephard ve Adrien Brody bulunmaktadır.

Baskı (One Hour Photo), 2003, Gerilim, Dram, 68, Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Daha Yaklaş (Closer), 2004, Dram, Romantik, 72, Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen, Ölümsüz Anlar (Everlasting Moments), 2008, Dram, 75, Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Delicesine, 2006, Dram, Romantik Komedi, 65, Michael Pitt, Alison Lohman, Gina Gershon, Akıl Defteri, 2001, Gerilim, N/A, N/A
başrol film fotoğraf fotoğrafçı fotoğrafçılık
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.